| Message |
|
|
|
Mi-am cumparat si eu doua prize programabile mecanice din Bricostore. Nu scrie ca trenbuie ca trebuie programate in fiecare zi. Si nici nu prea vad de ce. Rotita aia cu jumperi nu are un punct unde se opreste. Ca si limbile de la ceas, ea se invarte continuu. Stiu ca se folosesc si la firmele luminoase de la magazine, ca sa se aprinda seara si sa se stinga dimineata. Nici nu prea as vedea o utilitate asa mare la o priza programabila care sa o setezi in fiecare zi. Probabil or exista si din astea, nu zic nu.
|
 |
|
|
|
Eu am cernut doi saci de nisip ca sa obtin cantitatea de care aveam nevoie. Am folosit doua site. Una cu ochiuri de vreo 4 mm si un ciur de malai. Sita cu ochiuri de 4 mm am gasit la Obor, la magazinul cu tot felul de scule. Se vinde la metru. Am taiat o bucata, i-am indoit marginile in sus si gata sita. In felul asta am scapat si de pietricelele prea mari si de nisipul fin. A ramas doar cel de 2-3 milimetri. Migaloasa operatie, sau mai degraba plictisitoare. Spor la treaba!
|
 |
|
|
|
Pai in afara de clor mai e si problema temperaturii apei. Ea trebuie sa aiba o valoare cat mai apropiata de cea a apei din acvariu. Nu? Avantajul la picatura e ca schimbul facandu-se atat de lent, nu se simte.
|
 |
|
|
|
Eu am folosit polistiren extrudat in loc de expandat. E ceva mai scump (10 RON o bucata de 125x60 cm). Am folosit doua bucati dar mi-a mai ramas material. E mai dens decat cel expandat si mi s-a parut ca s-ar prelucra mai usor. Spor la treaba! Si asteptam poze sa vedem cum ti-a iesit.
|
 |
|
|
|
Eu am luat niste pesti acum cativa ani de la Dl. Boloni si i-am spus ca am mai mult de mers ca stau in alt capat al bucurestiului. Si mi i-a pus intr-o punga ceva mai mare in care a bagat si oxigen dintr-o butelie. Daca a facut bine sau rau nu stiu. Cred ca rau nu a facut. Oricum stia dumealui ce stia. De cati ani se ocupa de pesti? De o viata.
|
 |
|
|
|
Salut! Asa ceva m-ar fi interesat si pe mine dar nu am gasit pe nicaieri. Am folosit deocamdata folie de impachetat, dar daca gasesc autocolant o inlocuiesc. Asa ca rog, daca stie cineva pe unde s-ar putea gasi, sa ne spuna si noua. Ii multumesc in avans!
|
 |
|
|
|
Era vorba de 200 de Lei noi. Ceea ce mi se pare OK.
|
 |
|
|
|
Salut! Eu mi-am facut un background din polistiren si are un compartiment in spate in care ascund incalzitorul si teava de la filtrul extern. Are ceva daca pun acolo si reactorul de CO2? Adica apa cu CO2 va mai trece si prin filtrul extern (Fluval 404). Are ceva? Multumesc frumos!
|
 |
|
|
|
In prima poza nu este gri ci albastru deschis. Asta e culoarea originala a polistirenului extrudat. In a doua poza e un gri inchis. Nu e chiar negru. Si mie mi se parea cam inchis si cred ca o sa ii mai dau o mana de lapte de ciment fara pigment, si prin crapaturi nu mai bag ca sa ramana inchise la culoare. Are ceva daca dau mai multe straturi de ciment pana ma hotarasc la culoare? Banuiesc ca nu. Plus ca cimentul ud (decorul va fi in apa) e mai inchis la culoare decat uscat. Mai experimentez. Nu ma grabeste nimeni.
|
 |
|
|
Hai sa ma bag si eu. Tocmai am facut si eu un background din polistiren extrudat. Am preferat extrudat in loc de expandat pentru ca e mai dens si mi se pare mai usor de sculptat.
Dupa cioplire ar arata cam asa:
http://www.acvariu.ro/coppermine/displayimage.php?album=lastup&cat=0&pos=0
Nu l-am mai ars cu flacara pentru ca am preferat sa aiba mai multe asperitati. Dupa prima mana de ciment in care am pus si niste pigment ca sa il inchid la culoare arata cam asa:
http://www.acvariu.ro/coppermine/displayimage.php?album=lastup&cat=0&pos=1
|
 |
|
|
|
Eu am fost la Magazinul Animax de pe Campia Libertatii si nu aveau 304. Vanzatorii amabili. Au sunat la celelalte Animax-uri ca sa vada daca pot sa imi aduca macar pe comanda si chiar la depozitul de la Ploiesti. In final au gasit un 404 la magazinul de pe Turda. Dar mi se pare OK si asta, mai ales ca pot sa reglez debitul. Eu ma refeream la tulbureala in cazul in care l-as lasa la debitul maxim. Face curent prea mare in acvariu?
Inca nu l-am pus in functiune pentru ca sunt inca la faza cu backgroundul. Dar despre asta in topicul cu background-uri.
Toate cele bune!
|
 |
|
|
|
Dalles, am cautat Fluval 304 dar nu aveau pe nicaieri. Nici la depozitul din Ploiesti. Pana la urma am luat 404. Nu e cumva cam puternic pentru un acvariu de 220 de litri? In cartea lui scrie ca e pentru acvarii de pana la 400 de litri. Zicea cineva aici ca daca filtrul exterior e prea puternic tulbura apa din acvariu.
|
 |
|
|
Mai circula o superstititie despre plantele de gradina sau ghiveci. Cica se prind mai bine daca sunt furate. In cazul acvariilor e mai greu de furat 
|
 |
|
|
|
Am zis ca bag tare sa termin cu amenajarea. Nu am zis ca bag si pesti. Oricum, merci pentru sfaturi!
|
 |
|
|
Diferenta dintre turu si retur este cam zero pentru ca filtrul ia apa si apoi o pune in acelasi acvariu. La asta ma refeream cu inaltimea coloanei de apa. Daca de exemplu capatul prin care apa se duce de la filtru la acvariu il scoti si il tii undeva mai jos de nivelul aei din acvariu toata apa o sa curga fara ajutor din partea motorului. Cred ca ai scos vreodata vin cu furtunul. Iar daca ridic capatul furtunului, debitul apei scade pana ajunge la 0 in momentul in care ajung la nivelul apei din acvariu. Aici e in echilibru, si deci am nevoie de o forta destul de mica sa o fac sa circule. La asta ma refeream cu inaltimile pe care le are de coborat si de urcat apa.
Apoi, debitul filtrului normal ca depinde de puterea pompei, randament si alte astea. diferenta dintre tur si retut. Doar ca daca iei si pui apa in acelasi acvariu diferenta este zero. Nu ii contrazic pe ingineri. Am incredere in ei. 
|
 |
|
|
|
Ce intelegi prin "lucrata cu grija" ? Te referi la aspectul estetic sau la ceva specificatii tehnice?
|
 |
|
|
Multumesc mult! As fi venit si duminica asta, dar lucrez noptile astea. Plus ca acum ar fi cam devreme sa iau muschi Java pentru ca sunt la stadiul de cernut nisipul. Saptamana care incepe luni voi fi liber si voi baga tare sa termin cu amenajarea.
O seara buna! ... sau dimineata... pentru mine nu e mare diferenta. Si mai am inca 6 ore de stat la munca... 
|
 |
|
|
|
Am citit ca producatorul recomanda o diferenta de maxim 1,4 metri intre nivelul apei din acvariu si pozitia filtrului. Totusi ii dau dreptate lui Razvan in ceea ce priveste inaltimea coloanei pe care trebuie sa o urce apa. Aceeasi inaltime trebuie sa o si coboare pe partea cealalta si deci filtrul nu are nevoie de o putere prea mare ca sa o faca sa circule, ci mai mult ca sa o faca sa treaca prin filtru.
Nu aveam de gand sa pun filtrul in alta camera, ci chiar in "suportul" pe care sta acvariul.
Oricum multumesc pentru raspunsuri!
|
 |
|
|
|
Salut, Razvan! De unde ai luat pietrele alea de granit? Unde as putea gasi si eu? Mi-ar trebui si mici dar si vreo doua trei mai mari.
Credeti ca daca fac o pestera dintr-o jumatate de ghiveci cu marginile mascate de pietre de granit (pe care pun eventual si niste muschi) si acoperita de o terasa cu nisip, ca sa nu se vada deloc ghivechiul... e kitch? Mi se pare utila pentru unii pesti.
|
 |
|
|
|
Daca facem un calcul simplu: acvariul are o suprafata de 60x35 cm si daca luam in considerare o inaltime a substratului de 3,5cm ne iese un volum de 7,35 litri de nisip (ma refer la volumul brut, cu tot cu spatiile dintre granule). Si din cate stiu eu nisipul e mai greu decat apa, deci rezulta ca 7,35 litri de nisip nu au cum sa aiba 5,3kg.
Scuze ca am folosit tot litrul in loc de decimetru cub si la masurarea nisipului, dar era mai usor pentru comparatia cu greutatea apei.
Eu tocmai sunt la capitolul cernut nisipul pentru acvariul nou, si mi-am facut si eu socotelile acestea cu cantitatea de nisip.
|
 |
|
|