| Message |
|
|
sunflower33 wrote:Salutare .. e prima oara cand scriu ...
Bine ai venit!
sunflower33 wrote:si sper ca am nimerit bine ....
Hm, nu chiar. Nu trebuia sa dai reply la topicul lui strikius (intrebarea ta nefiind legata de problema pe care o are el), ci sa deschizi un nou topic cu butonul "New topic".
sunflower33 wrote:
Ca toata lumea am o problema .... guppy si caldura.
De cand a venit caldura am 28 de grade in acvariu .. fara incalzitor.
Sunt toti molesiti .. si fara chef!
Ce sa fac ... am fost sfatuita sa pun 2/3 cuburi de ghiata in el
Temperatura de 28C nu e exagerat de mare pentru guppy, asigura-te doar ca aerarea apei este suficienta (oxigenul dizolvat in apa scade cu cresterea temperaturii).
Daca insa vrei totusi sa reduci temperatura apei poti incerca sa montezi un ventilator care sa sufle aer inspre suprafata apei si prin evaporare apa se va raci putin.
Ar mai exista si metoda scufundarii in acvariu a unor sticle cu apa scoase de la congelator dar nu e prea recomandabila pentru ca apar diferente mari de temperatura in apa si este greu de mentinut o temperatura cat de cat constanta.
Exista si solutii profesionale de racire a apei din acvariu, dar costa mult.
Intrebarea pe care ai pus-o s-a mai discutat pe forum in repetate randuri, pe viitor inainte de a intreba ceva incearca sa folosesti functia de Search, in cazul de fata cu cuvantul cheie racire sau racirea.
Spor la treaba! 
|
 |
|
|
bobtech wrote:nu stiu exact ce specie.
Da, sunt hoplo.
|
 |
|
|
sweet_cherry wrote:Niciodata nu am spus ca la fiecare schimb de apa sa adauge sare.
OK, daca e asa atunci ce altceva se poate intelege din urmatoarea afirmatie pe care ai facut-o?
sweet_cherry wrote:Din cate stiu, sarea neiodata se adauga in mod regulat in acvariu.
Eu stiu ca si tu vrei sa ajuti pe altii, dar degeaba te-ai suparat pe noi. Nu a spus nimeni ca toate sfaturile pe care le-ai dat au fost complet gresite, ci doar ca ar fi mai intelept sa astepti sa castigi mai multa experienta inainte de a sfatui si tu pe altii, mai ales intr-un domeniu delicat ca sanatatea pestilor, pentru a nu risca sa faci indrumari gresite sau neadecvate. Iarta-ma daca nu am gasit cea mai potrivita modalitate de a o spune.
|
 |
|
|
sweet_cherry wrote:Din cate stiu, sarea neiodata se adauga in mod regulat in acvariu. Este un fel de "aspirina" pentru pesti.
Ba nu este deloc asa. Nu demult a mai facut cineva aceeasi recomandare eronata de a folosi sarea in mod preventiv si ar fi interesant sa citesti si tu ce i s-a raspuns respectivului. Este vorba de topicul sare in apa.
Si, la fel ca si colegilor care s-au exprimat deja, mi s-ar parea si mie decent din partea ta sa nu dai altora sfaturi legate de pesti bolnavi a doua zi dupa ce, avand si tu boli si decese in randul pestilor, ai descoperit cateva lucruri absolut elementare despre cresterea acestora pe care se pare ca nu le stiai. Nu vrea nimeni sa se certe cu tine, dar gandeste-te putin la ce ti s-a spus si poate vei intelege punctul nostru de vedere.
|
 |
|
|
sweet_cherry wrote:Mi s-a zis ca este si din cauza faptului ca am doar un mascul (de regula, zic ei, trebuie vreo 2-3 masculi la o femela) precum si din cauza ph-ului, dar nu mi s-a explicat cum trebuie sa fie ph-ul ca sa nu se transforme:acid sau bazic.
Este adevarat ceva din cele de mai sus?
2-3 masculi la o femela? Masculii vor da cu zarul sa vada cui ii vine randul la :18: (de fapt se vor lupta intre ei) iar femela aia saraca o sa aiba fundul plin de vanatai din prea multa dragoste si isi va monta la un moment dat o centura de castitate ca sa se poata bucura de putina liniste  .
Asa cum ti-am zis, se tin 2-3 femele per mascul nu invers. Citeste si aici ca se te convingi. Ma refer la partea cu
Keep 2-3 females per male to avoid constant harrasment of a single female.
.
Iar la partea cu pH-ul, tot ce stiu e ca Xipho se tin in apa usor bazica dar nu stiu in ce masura pH-ul influenteaza sansele de transformare a femelei in mascul.
|
 |
|
|
bobtech wrote:au cam 13 cm.
numai in Timisoara, zona Giroc-Rebreanu.
Nu dai numele speciei? Ca eu prin "sanitari" inteleg Corydoras, dar daca au 13 cm e clar ca e vorba despre altceva, probabil Hoplosternum thoracatum, sau?
|
 |
|
|
sweet_cherry wrote:Spatiul, din pacate nu-mi permite sa am un acvariu foarte mare, mai ales ca mai am un acvariu de vreo 15l in care stau vreo 50 puisori de betta care abia au inceput sa manance (s-au nascut acum 3 zile).
Nu stiu cum se vor impaca 2 Betta in acelasi acvariu, s-ar putea sa ai parte de ceva lupte intre ei (mi-e sa nu se lase cu victime) si poate chiar sa-ti atace alti pesti daca sunt in toane proaste. Si la Xipho sa ai in vedere ca pot ajunge pe la 10-12cm lungime si au si ei ceva temperament, deci ca sa minimizezi agresivitatea se recomanda un mascul la vreo 3 femele, dar NU in 35 litri. Asa ca la Xipho eu as renunta in locul tau. Iar pe Betta i-as separa de ceilalti ca sa n-am emotii, mai ales ca nu au nevoie de acvarii mari. In rest, foloseste link-ul ce ti l-am trimis pentru a face calculele.
sweet_cherry wrote:
Asa ca singura solutie este sa renunt la scalari (sa gasesc vreun om bun)
Completeaza-ti locatia in profil sa stie lumea de unde esti si da un anunt in sectiunea Vanzari a forumului cu oferta de donatie scalari si ce mai vrei sa donezi.
|
 |
|
|
sweet_cherry wrote:Am un acvariu de 35 l. Initial am avut 4 scalari ...
Mai am 2 xifori, 2 black molly, 2 sanitari si 2 betta. Schimb 5 l de apa la 4 zile.
Citeste topicul Volumul acvariului si numarul pestilor.
sweet_cherry wrote:
O prietena are un acvariu cat al meu, are mai multi pesti decat mine, inclusiv 2 scalari mult mai mai decat ai mei si nu a mai patit asta...
Probabil e o chestiune de noroc, va avea si ea la un moment dat parte de astfel de evenimente. Cat timp nu se respecta recomandarile legate de densitatea pestilor in acvariu boala asteapta dupa colt si isi poate face oricand aparitia.
Acelasi lucru ti-au zis deja si alti colegi de pe forum, si ca sa fiu si mai convingator iti mai spun o poveste de la mine de la serviciu: colegii mei de la serviciu se uita la mine foarte neincrezatori cand le spun ca este revoltator sa tii 4 scalari in 17 litri brut si ca le-ar trebui macar 150 litri de bun simt (apropo, stau in conditiile astea din toamna trecuta cand erau puiuti si, incredibil, inca mai supravietuiesc bietii de ei (mai mult sau mai putin bolnavi - ihtioftiriaza, inotatoare franjurate, lupte grele pentru teritoriu). Sunt sanse de upgrade de la 17 litri la 60 litri - tot insuficient, desi iubitii mei colegi au impresia ca in 60 litri cei patru nefericiti scalari vor face concurs de inot la cat spatiu va fi si deja se intreaba ce pesti sa mai cumpere pe langa :au  .
In situatia ta, asa cum s-a spus deja, schimburile de apa dese cu apa declorinata sunt esentiale ca masura temporara, pana cand iei un acvariu mai mare sau reusesti sa mai dai din pesti. Si era foarte bine daca aveai un acvariu separat sa-l folosesti acum pe post de acvariu-spital.
|
 |
|
|
fish_lover wrote:As vrea sa stiu cu ce pesti sa tin niste demasoni ...am inteles ca tot cu Cichlidae da nu sunt sigur ...
Daca pe langa cei 6 demasoni mai adaung un banc de neoni n-o sa-i manance ? Demasonii sunt de marimi variabile,cel mai mare are cam 5-6 cm .
Ii poti tine impreuna cu alti pesti mbuna. Ideea cu neonii este foarte neinspirata: neonii sunt mai timizi/speriosi si nu vor rezista agresivitatii demasonilor care sunt teritoriali si probabil ii vor extermina la un moment dat, asta ca sa nu mai vorbim si despre cerintele opuse privind parametrii apei.
Uite aici un topic de pe un alt forum unde gasesti niste sugestii privind alti pesti mbuna cu care poti cupla demasonii.
|
 |
|
|
Antoniot wrote:doi melci" pomacea"galbeni, i am gasit in mijlocul camerei,ce le a venit?sa plece asa?
Citat de pe http://www.applesnail.net/content/care.php:
Be sure to have a coverplate on your aquarium or at least make sure that they can't get out of it or otherwise: don't be surprised to find a snail on the ground in the morning. Don't worry, they can easily survive out of the water for more then a week, but they risk damaging their shell when hitting the ground.
|
 |
|
|
johnny6600 wrote:Dar mi se pare ca exista o pompa de la sera care aduna mizeria fara sa scoata apa din acvariu.Si nu are nevoie de forta gravitatiei dar nu sunt sigur daca de la sera sau tetra.
Apropo de sifonarea substratului fara scoaterea apei din acvariu, am si eu un dispozitiv de sifonare prevazut cu pompa cu motoras pe baterii (luat din petshop) si i se poate atasa un saculet astfel incat apa murdara sa poata cadea inapoi in bazin filtrata prin acel saculet. Dar dupa ce am constatat ca mizeria fina trece prin saculet si se fac norisori in acvariu am renuntat la idee si am atasat un furtun ca sa scot afara apa murdara.
|
 |
|
|
hans wrote:Din pacate nu gasesti acesti melci in dunare ... sau ii gasesti f greu. Eu i-am cautat toamna trecuta si nu i-am gasit .... poate plecasera la v-o carciuam din satul de langa.
As mai adauga intrebarea: traiesc acesti melci in portiunea Dunarii care curge in Romania? Ca din putinele link-uri pe care le-am gasit multe erau pe site-uri din Austria, de unde ma bate gandul ca poate traieste doar in bucatile situate "mai la deal", adica Austria, Germania, acolo unde apa este ceva mai cristalina.
Stiu ca am iesit in decor rau de tot (offtopic), dar daca tot nu se pot spune mai multe despre eclozarea oualor de Neritina (subiectul original), macar sa incercam sa lamurim subiectul adiacent al misterului melcului celui dunarean despre care observ ca nu multa lume are ceva de spus, din pacate.
|
 |
|
|
masterx wrote:
[quote="viviparu'"]
Purecii uscati(vezi daphnia) nu au valoare nutritiva. Nu inteleg de ce alegeti solutiile cele mai ieftine pentru un hobby pentru care exista atatea variante?[/quote:5e6b5bff73"]
nu ma refeream la bani mai... dar pestilor le poti combina mancarea si din 2-3 mese pe zi una poate fi si daphnia pentru. ca o pot manca 90% din pesti
Legat de recentele discutii din topicul hrana care pluteste... pe tema oportunitatii utilizarii puricilor de balta uscati ca hrana pentru pesti, sa inteleg ca se toarna acum episodul Purecu' mumificat strikes again? 
|
 |
|
|
chitron wrote:Da de ce nu incerci si dupa a-ia ne zici si noua c-am cite boli si paraziti ai bagat in bazin,si poate dai si ceva detalii cum si simte la temperaturi de 26-28grade celsius.
Bineinteles ca nu este vorba de pescuirea melcului direct din Dunare si aruncarea lui in acvariu cu tot cu paraziti si alte cele. Era vorba despre argumente pro si contra legate de introducerea lui in circuitul acvaristic. S-a retinut faptul ca fiind un melc indigen nu suporta temperaturi prea ridicate, dar in articolul lui Sandu despre Neritina natalensis aparea afirmatia ca melcul Theodoxus danubialis se pare ca se descurca bine si la temperaturi de 24-26 de grade C, ceea ce ar putea fi multumitor pentru multe din acvariile noastre, mai putin cele care stau in camere unde temperatura ambianta creste in timpul verii pana la valori care bat spre 30C.
|
 |
|
|
Apa pe care o elimina prin condens instalatia de aer conditionat poate fi folosita pe post de apa distilata in amestec cu apa de la robinet? Sau intra cumva in contact cu ceva piese din cupru care ar putea cauza o anumita concentratie nedorita de cupru in apa? Foloseste cineva aceasta apa in scopul mentionat? La instalatia la care ma uit acum vad ca nu doar picura sporadic, ci curge cu jet aproape continuu. Cred ca ar putea fi o sursa de apa distilata, cel putin pe timpul verii.
N-am gasit nimic pe forum legat de acest subiect. Sa fie ideea chiar atat de nastrusnica? 
|
 |
|
|
mihai20005 wrote:Stie cineva cum arata o astfel de valva si mai ales de unde o pot cumpara ? Eventual un magazin online, ca pe la petshop slabe sanse, nu de alta dar nu mai vreau inca o balta in casa din cauza instalatiei de CO2 . 
Da-i pm lui g.g., eu mi-am luat luna trecuta de la el valve antiretur si furtun, ambele rezistente la CO2, ca nici eu n-am gasit la pet shop-urile locale.
|
 |
|
|
|
Eu ma inscriu cu 10 bucati.
|
 |
|
|
RaresLuc wrote:
Ca si lumina folosesc un bec economic Philips de 23W care-l pun sa bata, pe cat posibil, pe planta. Acvariu de 70 de litri. Nu am CO2.
Ar fi o idee, dar eu din pacate n-am cum sa mai bag un bec economic in plus. Capacul nefiind DIY nu se poate negocia cu el asa ceva  (partea interioara a capacului este si suficient de apropiata de suprafata apei incat sa nu-mi poata veni idei).
RaresLuc wrote:
O problema ar putea fi la tine spectrul tuburilor fluorescente care nu prea place plantelor tale.
Tubul din spate (sub care e planta) este Philips Aquarelle iar cel din fata e tot Philips dar nu-mi amintesc acum numele modelului (oricum nu e pentru plante ci este ceva gen daylight).
RaresLuc wrote:
O a treia problema ar putea fi nivelul scazut de nitrati.
NO3=10mg/l, traiasca neonii! Cred ca este suficient. Asta daca nu ma pacaleste testul de la Tetra (e putin mai galbui decat prima treapta care e la 12.5mg/l)
Va multumesc amandurora pentru feedback, dar pana una alta constat ca sunt  si ca v-am indus in eroare in mod fundamental  fapt pentru care imi cer scuze. Se pare ca ce am eu e Limnophila, nu Cabomba. Asa e daca te iei dupa spusele vanzatorilor. M-am prins de diferenta abia dupa un research mai amanuntit pe Google Images, dar sunt si multe poze neclare sau identificate gresit.
Ca sa nu mai faca si altii aceeasi greseala ca si mine redau niste poze elocvente de unde se vede foarte clar diferenta (sper ca sunt identificate corect in aceste poze):
Cabomba caroliniana:
Limnophila sessiliflora (din asta am eu):
Sper sa reusesc in final sa le fac sa arate si la mine ca in ultima poza, daca nu, o sa ma consolez cu ideea ca oricum era anevoios sa le tot tai si replantez saptamanal sau in cel mai rau caz la fiecare doua saptamani (strugurii sunt acri  ).
|
 |
|
|
|
Am un mic lan de Cabomba caroliniana in acvariu dar nu sunt multumit de felul cum creste. Rozetele nu au diametru mai mare de 2cm (rar 2.5cm) si distanta dintre noduri e destul de mare, cam 2-2.5cm astfel incat planta are un aspect saracacios. Radacini adventive face destul de putine comparativ cu ce am mai vazut la Cabomba din comert. Din cate am citit pare-se ca distanta mare intre noduri s-ar datora luminii insuficiente - in plus vad ca si frunzele de la baza ajung sa arate rau - probabil din cauza ca primesc si mai putina lumina. Acvariul are 75 litri brut, net probabil pe la 60 litri, iluminarea 2*15W T8 cu reflector si coloana de apa are cam 30-35cm.
Aceste "performante" sunt obtinute in conditiile in care injectez si CO2 (astfel incat pH-ul e in jur de 7) si adaug zilnic o doza mica de fertilizant lichid Sera Florena. GH-ul este cam 7dH.
Concluzia mea este ca probabil vrea lumina mai multa, ceea ce in acvariul asta n-am cum sa-i ofer. Mai am vreo sansa cu Cabomba caroliniana in aceste conditii sau Limnophila sessiliflora scrie pe mine (care din cate se zice se multumeste cu lumina mai putina)?
|
 |
|
|
bilti wrote:am si eu "oo" de neritina.
Probabil toti care avem neritine avem si oua. Ai mei cel putin nu s-au zgarcit cu ouale. Mi-au depus pe buturuga, pe o piatra si... pe cochilia unui melc Melanoides. :bravo2:
Da' nu-mi fac iluzii ca o sa vad :baby: de neritina prin acvariu.
Ce nu inteleg eu e cum de n-au prea reusit nici cei care au incercat sa creeze o apa salmastra pentru eclozare. Chiar nu se pot identifica parametrii apei in care eclozeaza ouale de Neritina acasa la mama lor :oare
Daca sarea de acvariu obisnuita nu da rezultate nici daca da :zana: cu bagheta pe deasupra acvariului, ar fi frumos ca firmele mari de produse acvaristice sa ofere vreun soi de sare speciala cu care sa putem si noi crea o apa propice eclozarii acestor oua. Pare-se ca e mai complicat de atat din moment ce n-am auzit sa fi aparut asa ceva.
Inca o intrebare referitor la urmatorul paragraf din articolul lui Sandu:
O ruda a acestui melc se gaseste si in Dunare, Theodoxus danubialis, dealtfel un melc care are aceleasi virtuti de "mare mancator de alge" si care se pare ca se descurca bine si la temperaturi de 24-26 de grade C.
Nu a incercat nimeni sa introduca acest melc in acvaristica daca are calitatile mentionate mai sus? Mai ales ca este la noi acasa, ma gandesc ca ar trebui sa se gaseasca vreun pasionat care sa-l caute si sa incerce sa-l reproduca. Oricum vad ca seamana si la infatisare cu Neritina natalensis, din pozele pe care le-am gasit. La o prima aruncare a ochiului pe Google, nu foarte minutioasa, ce-i drept, n-am gasit informatii relevante despre utilizarea melcului Theodoxus danubialis in acvaristica.
|
 |
|
|