Message |
|
Citeste cu mare atentie articolul "Inceputul-primul acvariu" si pe urma o sa fii in stare sa raspunzi singur la intrebarea ta. Tot la categoria lecture obligatorie intra si "Ciclul Azotului".
|
 |
|
Din ce am citit pe forum(uri) urmatoarele plante par sa fie putin pretentioase si sa creasca repede:
- Ceratophyllum demersum
- Pistia stratiotes
- Heteranthera zosteraefolia
- Hygrophila angustifolia
- Hygrophila corymbosa
- Hygrophila difformis
- Hygrophila polysperma
- Limnophila sessiliflora
- Limnophila heterophila
- Rotala rotundifolia
- Cabomba caroliniana
- Ludwigia repens
- Ludwigia palustris
Primele doua imi ajung maine, daca mai ai rabdare vre-o saptamana iti pot spune si experienta mea personala cu ele.
Inainte de a cumpara un incalzitor nou eu as incerca sa il reglez la 25C pe asta existent si sa il pun intr-o galeata cu apa sa vad daca functioneaza sau nu. Galeata o poti pune in baie sau undeva unde ai o temperatura relativ constanta si scazuta. Temperatura as masura-o cu un termometru de acvariu. Daca temperatura creste iar dupa aceea se pastraza relativ constanta eu as zice ca functioneaza chiar daca nu e fix la 25C. Multe incalzitoare au o abatere in sus sau in jos de care o sa trebuiasca sa tii seama.
Tinand seama ca tu ai un acvariu care nu este ciclat, nu cred ca e o idee buna sa mai adaugi pesti in acest moment. Asteapta sa ti se cicleze acvariul inainte sa mai adaugi pesti.
Am vazut in poze niste scoici. Nu sunt recomandate in acvarii de apa dulce. Eu le-as scoate, la fel si coralul, dupa cum spunea si mihutady.
|
 |
|
Intre timp au trecut doua saptamani de la startare si lucrurile merg binisor. Tuburile de neon originale au fost schimbate cu 1 x DENNERLE TROCAL Special-Plant (pozitional in spatele acvariului) si 1 x DENNERLE TROCAL Amazon-Day (pozizional in partea din fata a acvariului). Instalatia de iluminare a fost imbunatatita cu 2 reflectoare JBL SOLAR Reflector 40.
Crevetilor le merge bine si se pare ca au inceput deja sa se inmulteasca; pe langa cei patru adulti salvati in urma cu doua saptamani am vazut ieri si patru pui mici de ca. 3 - 5 mm. Probabil ca sunt deja mai multi. Zilele urmatoare o sa caut sa mai cumpar 10 bucati dintr-o alta sursa, sa se combine intre ei.
Pe langa creveti vreau sa mai cumpar doi melci Clithon corona.
In ceea ce priveste restul pestilor inca sunt indecis. O optiune o reprezinta un set de vivipari masculi, de ex. Endleri (Poecilia wingei) si/sau Xiphophorus maculatus. A doua optiune o reprezinta o combinatie dintre 6-8 Carnegiella strigata pentru zona superoara a bazinului si 8 -10 pesti pentru zona centrala; aici ma gandesc la Hemigrammus erythrozonus, Paracheirodon innesi, Paracheirodon simulans sau Hyphessobrycon rosaceus (doar una din speciile mentionate aici). La cea de-a doua varianta imi fac incet dar sigur griji cu privire la suprapopulare.
|
 |
|
Tot incepator sunt si eu, dar aici la Coltul incepatorului ma risc si eu cu un post
Dupa parerea mea ai facut foarte bine ca ai renuntat la carasi. Din ce am citit eu carasii (presupun ca e vorba de Carasius auratus) prefera o apa rece de intre 10 si 25 °C. Pe de alta parte xifo (presupun ca e vorba de Xiphophorus maculatus) prefera o apa mai calda intre 22 si 26°C. Asa ca orice ai fi facut una din specii nu s-ar fi simtit prea bine, chiar daca probabail ca o vreme ar fi supravietuit. Iti recomand sa te documentezi cat mai temeinic despre pestii pe care ii ai in acvariu sau pe care vrei sa ii cumperi, pentru a te asigura ca sunt compatibili cu ce ai deja si pentru a stii care sunt conditiile optime de crestere. Pe care nu ar strica sa incerci sa le si oferi pestilor tai. Cauta pe internet, o sa gasesti cu siguranta destule site-uri care iti ofera astfel de informatii. Eu personal folosesc www.aquarium-guide.de dar nu stiu in ce masura te-ar ajuta ca site-ul e in limba germana. Oricum, inainte sa cumpar ceva (pesti, echipamente, etc.) as posta aici ca sa ma asigur ca totul e OK.
Cele doua filtre nu le cunosc, dar iti recomand sa le lasi pe ambele sa functioneze in paralel o luna, pana cand se formeaza coloniile de bacterii in noul filtru. Pentru a evita o furtuna in acvariu poti sa iti cumperi sau sa iti confectionezi singur un spray bar. Cauta instructiuni la rubrica de Atelier (DIY) & Hardware, nu pare complicat.
Si eu iti recomand sa faci rost de niste plante, uita-te aici pe forum ca sunt destule oferte de vanzari sau chiar donatii. Orienteaza-te spre plante usor de crescut fara mari cerinte cu privire la lumina sau fertilizanti.
Mie personal mi se pare ca ai deja multi pesti in acvariul tau. Acvariul tau are 60l brut, daca iei in considerare ca acvariul nu e umplut ochi cu apa si mai scazi si volumul ocupat de substrat si filtru o sa ramai probabil cu 55l sau chiar mai putin. O regula orientativa spune ca e bine sa oferi 1,5l apa pe fiecare centimetru de peste. Un Xiphophorus maculatus creste pana la 4 - 6 cm. Daca luam 5 cm ca si medie rezulta ca fiecare peste are nevoie de ca. 7,5l de apa. Adica in acvariul tau ar putea creste in conditii bune 7 - 8 pesti. Bine-inteles ca cifrele aste sunt orientative, nu suntem la ora de matematica si acvaristica nu e o stiinta (foarte) exacta. Dar sa pun 30 de vivipari intr-un bazin care are un pic peste 50 l net mi se pare mult prea mult.
O alte problema cu viviparii este ca se inmultesc foarte repede, daca nu ai un bazin in care tii exclusiv masculi (sau femele). Asta duce la suprapopulare si la probleme. Momentan nu ai plante in bazin asa ca puii o sa fie mancati aproape sigur de catre adulti. Dar daca pui plante sansele ca unii pui sa supravietuiasca cresc si asta mareste si riscul de suprapopulare.
Iti recoman sa iei forumul la puricat, sunt o ultime de informatii foarte utilie, iti trebuie doar ceva timp si rabdare. Si daca ai timp arata-ne si niste poze cu acvariul tau.
|
 |
|
Dan P wrote:Frumos frumos!!
De ce nu ai optat pentru un filtru cascada? Acvariul e mic oricum si ai mai fi salvat spatiu. Asa va fi destul de greu de ascuns ;)
Nu am optat pentru un filtru cascada pentru ca am luat acvariul second si filtrul pe care il vezi in poze e filtrul cu care a venit el. La momentul acela inca mergeam pe ideea de a nu investi bani prea multi in acvaristica. Intre timp am renuntat ... la idee
Si daca tot suntem la capitolui bani ... surpiza, surpriza ... iepurasul nemtesc, care vine devreme anul asta, tocmai a sosit cu cadouri. De fapt nu a sosit el, ci le-a trimis prin DHL  Asa ca fara prea mult suspans va prezint ultimele aditii la setup-ul meu:
|
 |
|
stefanp wrote:Sunt curios cum vor trece crevetii de ciclare...sunt sensibili la amoniac.
Eu i-as pune separat intr-un borcan ceva, unde sa schimb apa mai des. Si i-as pune mai tarziu in acvariu.
Dupa ce zilele trecute credeam ca s-au prapadit cu totii, astazi i-am vazut pe trei dintre creveti. Momentan par sa se simta bine, stau de regula ascunsi pe sub plante sau lemne.
stefanp wrote:De asemenea, nu ai nevoie de aerarea aia prin filtru, facilitatea iesirea co2-ului din apa. Daca faceai o ciclare la intuneric, fara plante, atunci era ok, caci ajuta la dezvoltarea bacteriilor...acum insa, daca ai si plante, te-as sfatui sa o scoti.
Mersi de observatie, am scos tubul care ducea aer spre iesirea pompei si am repozitionat-o sa valureasca suprafata apei. Dupa miscarea asta s-a facut asa liniste in camera ca m-am dus de vre-o doua ori sa verific daca mai merge filtrul
Apa s-a mai limpezit intre timp, dar pe lemne mi-a aparut un film alb. Sper sa treaca de la sine.
|
 |
|
Dupa cum spuneam, ieri am pornit setupul. Am pus apa direct de la robinet asa ca dupa doua ore acvariul imi arata ca si o sticla de apa minerala Borsec proaspat deschisa:
Mai interesant decat setupul este poate urmatoarea intamplare: pe una din plantele primite de la vereb, caruia ii multumesc mult pentru ajutor, si care trebuia sa intre in acvariu am descoperit cinci creveti RCA care reusisera sa supravietuiasca de sambata dimineata pana duminica dupa-masa practic fara apa, doar in umezeala ramasa pe frunzele plantei.
Intre timp am scapat si de bule:
Nu stiu cati dintre creveti au supravietuit, de vazut vad doar unul care e foarte vioi si face ture prin acvariu. Dar inca nu am ochiul prea format si sunt destul de greu de vazut (pentru mine).
|
 |
|
Substratul a fost spalat si asteapta cuminte in baie sub 10 cm de apa sa fie si folosit. Spre surprinderea mea nu s-a ridicat mai deloc. Radacinile de lemn sunt inca la fiert, dar nu mai dureaza mult.
Astazi e ziua ce-a mare! Daca totul merge bine diseara sper sa uploadez primele poze cu acvariu.
|
 |
|
Intr-adevar, afirmatiile mele au fost poate un pic cam indrasnete, dar vorba aceea: obraznicul mananca praznicul. Presupun ca v-ati plictisit sa raspundeti la acelease intrebari clasice de la incapatori, asa avem o discutie ceva mai animata. Sper ca nu se supara nimeni.
Intre timp am mai gasit un articol foarte interesant, din pacate doar in germana. In articol sunt comparate spectrele de la mai multe firme de marca, concret e vorba de Dennerle, Arcadia, JBL si Juwel cu spectrele de la producatori OEM de neoane. Spectrele sunt quasi identice, iar concluzia nescrisa explicit este: neoanele de marca sunt produse folosing aceleasi technologii cu neoanele OEM, in unele cazuri neefiind nici o diferenta, cu excepta ambalajului si a marcajului de pe neoane. Ca si in cazul costumelor facute la Clujana care erau etichetate cu Hugo Boss si apoi vandute la preturi de Hugo Boss, totul legal, Clujana lucra in acel moment pentru Boss. Cine vrea sa se uite la articolul original il gaseste aici. Google Translate face o treaba destul de OK la tradusul articolului in engleza sau, cu rezultate ceva mai slabe, chiar si in romana.
Un alt articol interesant, legat de efectul luminii de la diferite modele de neoane asupra fotosintezei il gasiti aici, din pacate tot in germana.
Eu m-am hotarat intre timp sa raman la 2 Osramuri din seria 800, o sa incerc sa le combin in asa fel incat sa iasa o culoare placuta ochiului.
|
 |
|
Si mie mi-au ajuns la urechi recomandarile de a schimba tuburile la 6 luni (T8), respectiv 1 an (T5). Insa tot nu mi-e clar de ce? M-as bucura daca cineva ar posta un link la o discutie / articol cu argumente serioase. Nu-i musai sa fie chiar acum, poate fi si diseara, maine, ... De facut face fiecare cum vrea si poate, fara discutie.
M-am uitat sa vad ce spun si producatorii pe tema asta. Dennerle de exemplu e vazut bine in acvaristica si isi lauda tuburile, ca tot omu' care vrea sa-si vanda marfa: ca sunt minunate pentru plante, ca impiedica cresterea algelor, ca pun in evidenta culorile pestilor, s.a.m.d. Daca e sa credem ce spun ei despre caracteristicile neoanelor lor, ar fi cinstit sa credem si ce spun legat de durata lor de viata. Pe site-ul Dennerle se pot citi urmatoarele: "Trocal fluorescent tubes have a useful life of 10,000 to 15,000 lighting hours, corresponding to a service life of up to 3 years. This means there is no need to replace them after 12 months." Afirmatii asemanatoare am vazut si de la alti producatori.
Sa-i credem? Sa nu-i credem? Sa credem tot ce spun? Sau sa ne apucam sa alegem doar acele parti care ne convin (momentan) .. grea decizie.
|
 |
|
pretorians12 wrote:Parerea mea este ca in functie de ce neoane aveti sa le schimbati la 6 luni- 12 luni maxim
Pe ce anume se bazeaza aceasta parere? Ai vreun link la un articol pe tema asta, ceva mai concret decat o parere? M-ar interesa tare mult.
|
 |
|
Avand in vedere ca si eu sunt pe punctul de a inlocui vechile tuburile de neon cu altele noi, ma intereseaza si pe mine tema asta. Pareri gasesti multe, dar din pacate inca nu am gasit un raspuns definitiv la intrebarea asta. Un lucru e insa clar, un neon care nu mai porneste e „terminat”
Intrebarea de baza este: ce anume se schimba la un neon, pe durata lui de viata, ca sa spui ca e „terminat”? Cu ochiul liber se vede ca in timp un neon emana tot mai putina lumina. Cand lumina scade sub o anumita limita ai putea spune ca un neon e terminat. Cat de tare scade fluxul luminos al unui neon? Pai informatia asta e documentat in fisa technica a neonului, pe care o poti de regula downloada de pe site-ul producatorului. Concret pentru un OSRAM LUMILUX T8 L 15 W/865 poti citi in fisa technica urmatoarele: „Rated LLMF at 2,000 h 0.95”. LLMF e prescurtarea de la Lamp Lumen Maintenace Factor si iti arata cat este fluxul luminous dupa o anumita perioada de functionare raportat la valoarea lui initiala. Pentru un acvariu la care lumina e pornita 10 ore pe zi valoarea de mai sus insemna o reducere cu 5% a fluxului luminos dupa ca. 6 luni. Dupa 2 ani avem o reducere de 10%, iar dupa ca. 3 ani 11%. E mult, e putin? Nu stiu. Ce stiu este ca in natura, cel putin in zonele temperate, exista ani mai ploiosi si implicit cu mai multi nori care inseamna si mai putina lumina. Din pacate nu am gasit date concrete care sa arate cat de mare e reducerea. Este o reducere de 10% din acvariu comparabila cu o reducere naturala?
Poti gasi pe net si oameni care sustin ca spectrul neonului se schimba pe durata lui de functionare. Momentan nu am gasit nicaieri o justificare cu masuratori concrete care sa sustina aceasta ipoteza.
La fel gasesti si persoane care sustin ca au schimbat neoanele si au vazut ca plantele cresc mai bine. Masuratori cat de cat stiintifice si care sa poata fi reproduse nu gasesti. Parerea mea este ca e vorba mai degraba de efectul Pygmalion, decat de realitatea masurabila. Oamenii au schimbat neoanele si se asteptau ca plantele sa creasca mai bine, asa ca, in ochii lor plantele chiar au crescut mai bine. Plus ca de multe ori o astfel de schimbare mai e insotita si de un schimb de apa sau de o fertilizare care in ultima vreme poate au cam fost neglijate. Iar plantele chiar cresc mai bine, insa nu din cauza noilor neoane.
Pe baza celor mentionate mai sus, parerea mea, strict personala, de nepriceput si 100% incepator, este ca pentru un acvariu normal nu are rost sa schimb un neon din generatia actuala (800 sau 900) mai devreme de 3 ani.
|
 |
|
stefanp wrote:Eu as pune un Osram Fluora in spate si un 865 in fata.
Se vede ca acvaristica nu e stiinta exacta  Eu tocmai citisem o recomandare care imi spunea sa fac aproape pe dos, Osram FLUORA in fata si un 840 in spate. Persoana care facea recomandarea spunea ca astfel se creeaza un "efect de jungla / padure tropicala". Mai spunea ca plantele si in special frunzele lor se orienteaza intr-o astfel de combinatie de tuburi spre parte frontala a acvariului, de unde vine lumina pe spectrul dorit de ele si altfel se vad mai bine si mai frumos de catre cineva care se uita la acvariu.
scorpionul wrote:Multi inclusiv subsemnatul au fost multumiti de varianta osram 865 cu 830.
830 sau ai ratat o tasta si vroiai sa scrii 840?
scorpionul wrote:nu stiu cum poti bricola deoarece nu am capacul in fata. Eu bricolez de la capac la capac si ideile imi vin doar cand am obiectul in fata
Din fericire nu e nevoie sa bricolez, se pare ca nu m-am exprimat suficient de clar, capacul are deja instalatia inclusa, trebuie doar sa schimb neoanele.
vereb wrote:nu inteleg, de ce ai optat pe Narva!?, nu este un producator ideal pentru acvaristica ( in casa,iluminat stalp electric etc e OK). Eu as alege din urmatorii producatori, JBL, Giesemann, Dennerle, Tropical,Philips s.a.m.d.
Pai nu am optat eu, ci asta era in dotarea acvariului cumparat. Dar nu-ti fa griji ca la sfarsitul saptamanii o sa fie inlocuite. Cu ce? Pai asta e subiectul discutiei actuale.
Momentan ma simt ca si cetateanul turmentat din piesa lui Caragiale, stau si ma intreb ... eu cu cine votez? Firmele specializate in acvaristica incearca sa isi plaseze propriile produse laudandu-le cat pot. Multa lume sustine insa ca spectrul luminos nu este cu nimic diferit de cel al unor neoane din seria 800/900 produse de Philips sau Osram (producatori generalisti de corpuri de iluminat). Un Osram sau Philips din seria 800 ma costa cam 3-4€. Un Denerle sau JBL incepe de pe la 15€ si merge pana in 30€.
Stau si ma intreb care e diferenta intre un Osram de 3€ si un Denerle de 30€? Momentan cred ca raspunsul corect este: 27€.
|
 |
|
@scorpionul: Mersi mult pentru comentarii.
Avand in vedere ca iluminatul a fost partea cea mai criticata, ieri seara m-am uitat sa vad ce tuburi sunt montate actual. Pe unul dintre ele se poate citi Narva LT 15W/760-010 daylight, pe cel de-al doilea nu este lizibil scrisul, dar dupa urmele ramase de la marcaj presupun ca e vorba tot de un Narva LT 15W/760-010. Din ce am mai vazut pe internet se pare ca sunt tuburile originale cu care a venit acvariul, dupa parerea mea mai vechi de 1 an. Am citit aici ca nu sunt prea bune pentru acvarii (sunt tuburi "standard" si nu in 3 sau 5 benzi).
Planul actual este sa le inlocuies cu clasicul duo 865/840:
Osram LUMILUX Cool Daylight 6500 K: 15W/865
Osram LUMILUX Cool White 4000 K: 15W/840
Alternativ s-ar mai potrivi la mine:
A) Osram LUMILUX DE LUXE Daylight 5400 K: 15W/954
B) Osram FLUORA: 15W/77
Din punct de vedere al spectrului am citit ca ar fi mai bune, insa emit ceva mai putina lumina (750lm respectiv 400lm in loc de 900lm cat emite un 865). Temperatura Kelvin este o alta diferenta intre ele. Alte tuburi T8 de 15W (L=438mm, D=26mm) din seria 9xx sau altceva de la Osram nu am mai gasit, daca stie cineva ceva nu va sfiiti si dati un semnal. Porcu recomanda Osram FLUORA intr-un post mai vechi legat de reflectoare, dar cei 400lm ma fac sa fiu cam nesigur. Are rost sa iau unul dintr-astea doua sau sa raman la 865/840 sau sa bag 2x865?
Cum as putea sa le plasez optimal in acvariu? Un tub este plasat cam pe la mijlocul capacului, iar cel de-al doilea in partea din spate a capacului. Care sa il pun in fata si pe care in spate? Experimente o sa fac si eu cu siguranta, dar un sfat nu strica.
Eu inca mai sper ca dupa ce schimb tuburile sa fie suficienta lumina pentru niste plante easy. Daca scad din 84l brut volumul ocupat de substrat, filtru, s.a.m.d. estimez ca o sa raman cu ca. 70l net, poate si mai putin. Asta ar insemna cam 0,43W/l. Pentru a le da o sansa in plus plantelor o sa ma uit dupa reflectoare potrivite, probabil ca o sa fie doua JBL SOLAR REFLECT 40. Chiar daca reflectoarele nu o imi dubleze intensitatea luminoasa asa cum se lauda producatorul, sper sa ajute.
|
 |
|
Zilele astea am decis ca mi-ar place un acvariu, ceva nu prea mare, cu plante nepretentioase si pesti usor de intretinut (pentru inceput). Pentru ca nu stiu cat de tare m-a luat microbul si cat de mult o sa ma tina nu am vrut sa investesc prea multi bani, asa ca m-am uitat pe ebay dupa acvarii second-hand si mi-am luat unul. Intre timp mi-am cam luat adio de la ideea de a investi doar putini bani ... dar asta e, cate vreme imi face placere ...
Echipamente si dotari:
- Acvariu: EHEIM aquapro 84 (60x35x40)
- Capacul original cu 2 tuburi T8 de 15W (folosite)
- Filtru intern: EHEIM aquaball 130
- Incalzitor: EHEIM JÄGER 75W
- Termometru: JBL
- Substrat fertil: JBL Aquabasis Plus (2,5KG)
- Substrat inert: JBL Manado (10KG)
Toate echipamentele second au fost spalate cu un burete nou de vase si o periuta de dinti (folosita) folosind apa si un pic de otet. Actual arata totul bine, ma intreb doar care sunt sansele sa ma procopsesc cu ceva boli sau alge de la fostul proprietar? Acvariul nu era in folosita cand l-am luat, intre timp a stat mai multe saptamani pe uscat (si inainte si dupa ce l-am spalat).
Filtrul intern stiu ca nu o sa prea faca fata, dar momentan trebuie sa ma multumesc cu ce am. Buretii din filtrul intern i-am schimbat cu altii noi, iar cei vechi i-am aruncat. Filtrul are momentan doua module cu bureti normali si inca un modul mult mai mic cu un burete grosier chiar inainte de pompa. Filtrul poate fi extins cu inca un modul, momentan urmaresc anunturile de pe ebay, daca am noroc o sa mai pot achizitiona inca un modul. Daca reusesc sa gasesc al treilea modul, ma gandeam sa inlocuiesc buretii din unul sau chiar doua module cu EHEIM SUBSTRATpro. Ce parere aveti, are sens sa fac asa ceva? Ar imbunatati filtrarea?
Zilele astea sper sa apuc sa spal substratul, dupa care o sa il las intr-o galeata la inmuiat, sa se imbibe cu apa sa nu imi pluteasca prin acvariu. Daca totul merge bine sper ca duminica sa il plantez si sa pornesc ciclarea acvariului.
Daca vedeti ceva ce nu se potriveste, nu ezitati si dati-mi de stire. Inca se pot imbunatatii multe lucruri.
Detalii despre planurile cu privire la plante, fertilizare, pesti, s.a.m.d. in episodul urmator ...
|
 |
|
Dupa cum spuneam, NU ma pot mandri cu "performanta" de a pune 20 de pesti intr-un acvariu neciclat de 25l.
Se pare ca trebuie sa imi imbunatatesc modul in care scriu, dupa cum vad prima mea incercare de a face o gluma a esuat lamentabil ;)
|
 |
|
Salutari tuturor,
Flavius ma numesc, de loc sunt din Cluj-Napoca, intre timp in Stuttgart. Experienta mea practica intr-ale acvaristicii este egala cu un zero mare, da macar nu ma pot "lauda" cu un acvariu pe care tocmai l-am umplut cu apa de la robinet si unde am bagat 20 de pesti in 25 de litrii de apa  Momentan sunt ocupat cu cititul (forumului) si incerc sa fac un plan cu privire la acvariul pe care tocmai l-am achizitionat. De indata ce planul incepe sa se concretizeze o sa va tin la current cu evolutia lui printr-un mic jurnal la Coltul incepatorului.
Spor(t),
Flavius
|
 |
|
|
|