Tot incepator sunt si eu, dar aici la Coltul incepatorului ma risc si eu cu un post
Dupa parerea mea ai facut foarte bine ca ai renuntat la carasi. Din ce am citit eu carasii (presupun ca e vorba de Carasius auratus) prefera o apa rece de intre 10 si 25 °C. Pe de alta parte xifo (presupun ca e vorba de Xiphophorus maculatus) prefera o apa mai calda intre 22 si 26°C. Asa ca orice ai fi facut una din specii nu s-ar fi simtit prea bine, chiar daca probabail ca o vreme ar fi supravietuit. Iti recomand sa te documentezi cat mai temeinic despre pestii pe care ii ai in acvariu sau pe care vrei sa ii cumperi, pentru a te asigura ca sunt compatibili cu ce ai deja si pentru a stii care sunt conditiile optime de crestere. Pe care nu ar strica sa incerci sa le si oferi pestilor tai. Cauta pe internet, o sa gasesti cu siguranta destule site-uri care iti ofera astfel de informatii. Eu personal folosesc www.aquarium-guide.de dar nu stiu in ce masura te-ar ajuta ca site-ul e in limba germana. Oricum, inainte sa cumpar ceva (pesti, echipamente, etc.) as posta aici ca sa ma asigur ca totul e OK.
Cele doua filtre nu le cunosc, dar iti recomand sa le lasi pe ambele sa functioneze in paralel o luna, pana cand se formeaza coloniile de bacterii in noul filtru. Pentru a evita o furtuna in acvariu poti sa iti cumperi sau sa iti confectionezi singur un spray bar. Cauta instructiuni la rubrica de Atelier (DIY) & Hardware, nu pare complicat.
Si eu iti recomand sa faci rost de niste plante, uita-te aici pe forum ca sunt destule oferte de vanzari sau chiar donatii. Orienteaza-te spre plante usor de crescut fara mari cerinte cu privire la lumina sau fertilizanti.
Mie personal mi se pare ca ai deja multi pesti in acvariul tau. Acvariul tau are 60l brut, daca iei in considerare ca acvariul nu e umplut ochi cu apa si mai scazi si volumul ocupat de substrat si filtru o sa ramai probabil cu 55l sau chiar mai putin. O regula orientativa spune ca e bine sa oferi 1,5l apa pe fiecare centimetru de peste. Un Xiphophorus maculatus creste pana la 4 - 6 cm. Daca luam 5 cm ca si medie rezulta ca fiecare peste are nevoie de ca. 7,5l de apa. Adica in acvariul tau ar putea creste in conditii bune 7 - 8 pesti. Bine-inteles ca cifrele aste sunt orientative, nu suntem la ora de matematica si acvaristica nu e o stiinta (foarte) exacta. Dar sa pun 30 de vivipari intr-un bazin care are un pic peste 50 l net mi se pare mult prea mult.
O alte problema cu viviparii este ca se inmultesc foarte repede, daca nu ai un bazin in care tii exclusiv masculi (sau femele). Asta duce la suprapopulare si la probleme. Momentan nu ai plante in bazin asa ca puii o sa fie mancati aproape sigur de catre adulti. Dar daca pui plante sansele ca unii pui sa supravietuiasca cresc si asta mareste si riscul de suprapopulare.
Iti recoman sa iei forumul la puricat, sunt o ultime de informatii foarte utilie, iti trebuie doar ceva timp si rabdare. Si daca ai timp arata-ne si niste poze cu acvariul tau.