Message |
|
Daca se deformeaza putin peturile cand apesi pe ele, nu iti fa griji... e in regula. Mai de graba poti sa iti faci griji legate de furtun, mi-a sarit de 2 ori de pe robinet... ca o valva de siguranta
Pentru o reactie mai puternica am experimentat si o reteta combinata: bicarbonat+apa in primul pet si in al doilea otet + sare de lamaie (am renuntat la apa  ), e hardcore reactia, o recomand daca aveti difuzor ceramic, insa la reactor pot aparea variatii... oricum rezultatele sunt netsuperioare daca ar fi sa compar cu reteta de gelatina+drojdie.
Multumiri lui @mircesc_robert si celorlalti useri ce ne-au impartasit experientele lor.
|
 |
|
Depinde si de otet... ca spre exemplu... prima data am folosit un otet "de 9 grade" produs din "vin" (cel putin asa spunea producatorul), apoi am incercat cu alt otet tot de 9 grade insa produs din cereale si alcool etilic... cu cel din urma merge si azi bomba... probabil si aciditatea chiar e de 9 grade.
Oricum, cred ca otetul alimentar pe care il gasim prin magazine are o aciditate prea mica... eu nu am gasit un otet cu o aciditate mai mare de 9 grade... deci am sa renunt la varianta cu otet.
|
 |
|
gremlin27 wrote:salut nu stiu cum pe tine te=a tinut atatea zile ca la mine in 4 zile s-a terminat toata treaba,robinetu trebuie sa fie deschis la maxim sau putin de tot cat sa iasa gazu?
Pai... am reglat robinetul astfel incat sa scoata o bula pe secunda si am cam intervenit de vreo doua ori pe zi, mai exact... am agitat putin sticla cu bicarbonat astfel incat sa produca mai mult gaz si sa nu fie nevoie sa isi traga otet prea des.
Oricum dupa ce se termina o sa trec pe sare de lamaie, ptr ca aciditatea o sa fie de vreo 5 ori mai mare si astfel reactia mai puternica ;).
|
 |
|
Multumesc mult pentru ponturi... mi-am facut provizii
PS: La mine functioneaza bomba cu otet de vreo saptamana, e adevarat ca la o capacitate mica, dar desi am in jur de 50 creveti Amano si Red Cherry, nici un deces.
|
 |
|
E normal atata timp cat folosesti o bomba cu drojdie si gelatina... singura solutie e sa cureti difuzorul cu clor sau sa folosesti (asa cum fac eu  ) doua difuzoare alternativ, imediat ce se depune mazga aia ("gelatina") sa schimbi difuzorul si pe cel imbacsit sa il lasi in apa oxigenata vreo saptamana sau doua, pana cand va trebui sa faci schimbul din ou.
|
 |
|
Revin cu intrebarea ... ati gasit sare de lamaie ambalata cantitate mai mare de 8g sau 20g? Produsa de cine si unde? Va rog!
Multumesc!
|
 |
|
kirucd wrote:BBA are o predilectie pentru spraybarurile unde au flow puternic. Exista si alge care se dezvolta in curent
puternic, si BBA este una din ele.
Subscriu, exact pe spraybaruri am eu BBA de 2 cm, fiind zona in care a proliferat cel mai mult.
|
 |
|
scorpionul wrote:stii ce nu inteleg in toata povestea asta? de ce te chinui tu sa inventezi gaura la covrig? Cand sunt cateva retete, toate incercate si rasincercate de ce tot vrei sa incerci altceva? Ce te nemultumeste la ele? Nu te intereseaza rezultatul?
Dupa cum spuneam...
monoceros wrote:Am cautat sare de lamaie si nu am gasit in hipermarket decat la plicuri de 8g sau 20g ...cea ce m-a descurajat a fost pretul.
Pretul prea mare si disponibilitatea redusa, cred ca sunt motive foarte intemeiate de a cauta alte solutii. Sper ca e esti lamurit.
|
 |
|
monoceros wrote:Am pornit si eu o "bomba" ... am dublat cantitatiile 400ml apa+bicarbonat de sodiu / 800ml otet de 9grade in peturi de 2.5L.
Prima impresie e ca desi am dat un clocot apei in care am incercat sa dizolv bicarbonatul de sodiu... tot nu s-a dizolvat mai mult de jumatate din cantitatea totala de bicarbonat.
Sa vedem cat ma va tine. Revin cu impresii ;)
Dupa cum spuneam am dublat cantitatiile 400ml apa+ 400g bicarbonat de sodiu si 800ml otet de 9 grade in peturi de 2.5L... rezultatul... m-a tinut 2 zile cu o bula pe secunda si s-a terminat reactia brusc. Mentionez ca bicarbonatul de sodiu nu s-a dizolvat nici in finalul reactiei.
Am cautat sare de lamaie si nu am gasit in hipermarket decat la plicuri de 8g sau 20g ...cea ce m-a descurajat a fost pretul.
Dupa ce am citit pe eticheta sticlelor de otet ce simbolizeaza acele grade de aciditate, am realizat ca spre exemplu 9 grade de aciditate reprezinta echivalentul a 90g/L acid acetic in proportie de 100%. De aici am dedus ca daca in reteta noastra se combina o solutie cu 400ml apa si 200mg sare de lamaie, adica 50g/100ml rezulta ca aciditate ar fi undeva la 50 de grade. In concluzie nu vom avea rezultatele asteptate cu otet daca acesta are sub 50 g aciditate.
Acum va rog sa spuneti unde ati gasit voi o cantitate mai mare de sare de lamaie la un pret rentabil.
|
 |
|
Am pornit si eu o "bomba" ... am dublat cantitatiile 400ml apa+bicarbonat de sodiu / 800ml otet de 9grade in peturi de 2.5L.
Prima impresie e ca desi am dat un clocot apei in care am incercat sa dizolv bicarbonatul de sodiu... tot nu s-a dizolvat mai mult de jumatate din cantitatea totala de bicarbonat.
Sa vedem cat ma va tine. Revin cu impresii ;)
|
 |
|
monoceros wrote:Aveti ideea de unde imi pot procura si eu un manometru care sa fie destinat ptr asa ceva?
Intrebam, tocmai pentru ca vreau sa imi confectionez asa ceva, doar ca nu stiu ce fel de manometru trebuie sa iau si de unde.
|
 |
|
Ati incercat cu otet in loc de sare de lamaie? Daca <da> ...ce concentratratie ati folosit ptr o bua pe secunda?
PS: Aveti ideea de unde imi pot procura si eu un manometru care sa fie destinat ptr asa ceva?
|
 |
|
Donez, o tufa de hydrocotyle tripartita si cateva fire de rotala rotundifolia care stau de vreo 2 zile in lighean, daca nu vine nimeni sa le ia, le voi arunca maine seara.
Se ridica de la Piata Alba-Iulia.
Detalii pe PM
|
 |
|
Multumesc pentru raspunsuri, acum sunt lamurit. Eu i-am achizitionat special ptr a curata BBA, mananca orice alga dar numai p'asta de care vreau sa scap, nu.
Deaceea ii vand pe toti patru. (4Lei/buc.)
PS: Ptr celelalte alge am o armata de creveti RCS si am mai bagat de curand Amano. ;)
|
 |
|
SAE / Siamese algae eater (Crossocheilus siamensis)
Am achizitionat de vreo saptamana 4 SAE si observ ca nici nu vor sa se atinga de BBA, manaca alge de pe unde pot, dar BBA ocolesc. Mentionez ca pana acum nu i-am hranit cu nimic, tocmai ca sa se apuce de treaba ca alge sunt destule.
Aveti idee de ce nu se dau pe BBA?
|
 |
|
Imi place ideea
Tocmai ce preparasem gelatina si mi-am facut un stoc de 4 peturi... asa ca va trebui sa mai astept pentru experiment, pana atunci am sa urmaresc topicul tau... sa vedem evolutia. ;)
Bafta!
|
 |
|
Hello Chris,
Now I understand that water parameters are not the right ones for this species.
Thank you very much!
|
 |
|
De vanzare:
-incalzitor Aqael 200W - folosit vreo 2 ani, functional on continuare + bonus protectie de pvc. Pret 10 lei
-bioballs 500 de bucati (volum 5litri). Pret 10 lei
Bucureti, contact prin PM
Multumesc!
|
 |
|
Vreau flame moss... ce pot sa dau la schimb ar fi un SAE (siamese algae eater) sau plante ca Rotala Rotundifolia, Hydrocotyle Tripartita, Staurogyne Repens, Java Moss (Vesicularia dubyana) si Spiky Moss (Taxiphyllum sp.) si niste pietre din acvariul de mai jos:
Sunt din Bucuresti; contact pe PM sau [email]monoceros37@yahoo.com[/email]
Multumesc!
|
 |
|
Porcu wrote:Uneori, cind ramine agatata undeva submers creste in forma transparenta. Alteori creste in forma obisnuita si submers. Din pacate nu cunosc explicatia.
Merci!
Acum am observat ca dupa ce am scos o parte din cea transparenta la aer, dupa vreo 30 min am avut surpriza, cand am reintrodus-o in apa, sa vad ca incepe sa aiba si aceasta aspectul acel opac.
Cricky wrote:Vad ca ai agatate prin riccia si niste fire de utricularia gibba...ai mare grija cu ea ca poate deveni invaziva si cateodata inestetica.....
Merci!
Deja a devenit invaziva ;) ... am petrecut 3 ore sa o curat de pe unde am putut si tot a ramas ceva din ea ascunsa printre moss.
|
 |
|