[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: cheloo
Forum Index » Profile for cheloo » Messages posted by cheloo
Message
Am inteles .. multumesc mult de raspuns Claudiu
Uite eu aseara am facut un "experiment".

Aveam kH 9 si am vrut sa vad cata apa de osmoza a trebuit sa bag ca sa il fac 7.
Acvariul avea in el 80 de litrii de apa .. iar eu am schimbat exact 10 litrii cu 10 litrii de apa de osmoza. Deci cu 1/8 din valoarea bazinului am scazut 2 grade kH-ul.
Dar din experienta si mai ales prostiile care le-am avut/facut cu apa de osmoza NU incerca sa scazi brusc kH-ul din acvariu. eu am facut asa ceva ... l-am coborat de la 15 la 7 intr-un singur schimb de apa .. cu o schimbare majora de apa din acvariu si pot spune ca 60% din plantele care le aveam atunci nu prea au rezistat schimbarii.
Si vorbesc aici de niste echinodorusi nesimtiti care cresteau intr-un ritm alarmant .. de cand am facut schimbarea abea abea mai vedeam o frunza sa dea la 1 sapt .. dar nici aia nu ajungea la marimea la care trebuia.

In principiu acum cand fac schimburi de apa folosesc un raport de 1 la 3. Sa zicem 1 litru apa osmoza .. cu 3 litrii apa de canal filtrata de impuritati/clor/etc. Iar la fiecare al 3-lea schimb pun un raport de 1 la 2. pentru a mentine kH-ul la ~7.

P.S. Inca un lucru .. nu uita ca apa de osmoza nu are NIMIC in ea. deci cand bagi apa aia trebuie sa bagi si cantitatile necesare de macro si micro elemente Poate stiai deja .. daca da scuze ;)
Salut

Am observat de ieri dupaamiaza ca au inceput sa imi apara pe buturugile din acvariu niste mici puncte alb-rozalii. Nu sunt grupate ca un ciorchine sunt mai degraba imprastiate pe partile mai ferite de lumina ale lemnelor.
Prima oara le-am observat doar pe una din buturugi .. acum vad ca au aparut si pe a doua care este pe partea opusa in acvariu.

Scuzati pozele de foarte proasta calitate .. dar nu am la indemana decat un amarat de telefon.

image

image

Mentionez ca in acvariu nu am decat 2 melci Neritina zebra care am inteles ca nu prea se inmultesc in acvarii asa usor.

Are cineva idee ce ar putea fi ? Oua de melci, paraziti, icre ?
De aia ii zice planta de pond/terariu .. se planteaza cu radacinile in apa si cu frunzele afara si creste foarte frumos. Dar in acvariu ... nu.
Nu stiu exact denumirea plantei dar aceea (cea cu dungi albe galbui pe marginea frunzelor) sunt 100% sigur ca este o planta de pond care in maxim o luna va incepe sa se dezintegreze in acvariu.

Nu stiu de unde pina unde "moda" asta ca anumite petshopuri sa vanda planta asta ca fiind planta de acvariu.
Dar am vazut planta aia in destul de multe posturi si pe aici .. si pe alte forumuri si intr-adevar anumiti asazisi "acvaristi" care lucreaza prin petshopuri o vand celor pe care ii vad ca nu sunt foarte bine informati in domeniu. Sincer urat din partea lor .. si pacat ca multe ori oameni de genul asta sunt confundati cu adevaratii acvaristi.
Nu trebuie neaaparat sa umplii cu 3/4 sticla de vermorel. Poti sa pui aceeasi cantitate de drojdie, zahar, apa pe care o pui in sticla de 2l .. si asa ai aceasi cantitate de gaz degajata pe care o ai si acum .. iar restul spatiului din recipient poate fi pastrat pentru a stoca gazul pina la 2.5 atmosfere. Iar in cazul sticlei rigide de vermorel poti sa si calculezi exact ce volum de gaz poti sa pastrezi pe un interval de timp ... pentru ca sticla are volum fix (aproximativ) si stii si presiunea de siguranta.

Iar in legatura cu calculul de gaz si presiune pe care il stocheaza balonul nu este de ajuns sa folosesti doar formula aia .. balonul are o deformare elastica pina la punctul de spargere .. deci are un volum variabil .. nu e asa simplu sa calculezi cantitatile si presiunile daca nu stii exact volumele, elasticitatea, si alte variabile din ecuatie.
Si inca ceva .. esti 100% sigur ca peretii balonului au o densitate suficienta cat sa nu piarda CO2 la presiune ? CO2 e cam greu de etansat intr-un circuit .. de aia se si folosesc furtune speciale pentru instalatiile de CO2 .. furtunele normale de aer pierd gazul prin peretii lor.
Daca tot vorbim aici offtopic de posibilitatea ca o butelie de CO2 sa devina o bomba .. va spun eu singur ca sunt 1/10000000 sanse ca o astfel de butelie sa fie asa ceva.
Daca vreti intru si in calcule ca sa vedeti ca este incredibil de greu .. chiar si in cazul unui incendiu in camera (knock on wood) sa explodeze.
In primul rand buteliile de CO2 sunt facute sa reziste la x3 presiunea care o au in ele in mod normal.
In al doilea rand exista valve de siguranta pe ele si daca au verificarile facute "legal" atunci nu au voie sa apara probleme.
Totodata 500g pina la 4kg de CO2 chiar si la o temperatura de 200 de grade celsius nu poate depasi ca volum limita superioara de siguranta a unei butelii. Si acum sa fim sinceri .. daca in camera aia temp este de 200 de grade ma indoiesc de faptul ca daca ar exploda ar mai conta cumva.

Am vazut odata ce a ramas dupa ce a explodat o butelie de aragas .. care nu uitati ca are 12kg (in mod normal) de butan in ea. Pagubele provocate de o asemenea explozie au fost in majoritate facute de gazul care a explodat (CO2 nu explodeaza) iar recipientul ramas a ramas undeva intepenit intr-un calorifer .. in nici un caz nu a plecat la plimbare afara din camera respectiva. Asa ca hai sa fim seriosi si sa nu mai speriem lumea aiurea .. buteliile de CO2 sunt unele dintre cele mai sigure recipiente de inalta presiune out there. Mai periculoasa este o butelie de scafandru de 120 de bari ... mult mai periculoasa decat o butelie de CO2 pentru acvariu.

Iar in legatura cu pompa de Vermorel .. sau de gradina cum vreti voi sa ii ziceti .. intr-adevar asta poate fi o alternativa ieftina si mult mai avantajoasa din punct de vedere logistic si ar arata si mult mai bine .. pentru ca acum sa fim sincer un acvariu cu niste baloane de volum mare pe linga ele nu cred ca ar arata prea frumos.
Nici eu nu ti-as recomanda sa folosesti testele gen 4 in 1 .. 5 in 1 and so on ...
De exemplu eu cu un astfel de test am undeva la 7.2 PH in acvariu ... iar controlerul de la Dennerle imi arata ca am 6.5. Dupa cum vezi este o diferenta chiar mare intre cele 2 valori iar eu unul tind sa ii dau "dreptate" sondei de Ph nu testului 5 in 1.

Asa ca eu as zice sa incepi sa folosesti teste individuale. Sunt la fel de precise ca si cele din kiturile asa zise "pro" si in plus refillurile sunt chiar ok ca bani.
Daca de duci pe "geanta de teste" ... asazisele kituri cu teste vezi ca acolo ai sa gasesti si teste care chiar nu o sa le folosesti. Adica teste de O2 , Si, si alte nebunii ... nu zic acum ca nu sunt bune .. sunt ok .. dar sa fim seriosi nu cred ca ai sa vrei sa faci tu v-odata astfel de teste. Dar cand cumperi kitul banii ii dai si pe alea

Eu unul mi-as cumpara kituri separate de : NO2, NO3, PO4, Fe si Ph, Kh, Gh daca vrei si gata. Ah da si stai cu ochii pe JBL ca au anuntat ca vor scoate (trebuia sa fie pe piata dar din motive "tehnice" au intarziat) si test de K.
Salut

Fa niste teste de apa daca poti.
Vezi ca Ludwigia R. e cam consumatoare de fosfati si fier. Este posibil ca din cauza ca i-ai dat CO2 sa fi consumat cam tot ce aveai tu prin acvariu (PO4/Fe etc etc) iar acum pentru ca ai carenta de astfel de nutrienti sa fi inceput sa se topeasca.
Din cate am citit la plantuta asta ii place nivelul de PO4 undeva la 1.5-2 ppm iar NO3-ul putin mai jos ... asa ca este posibil din cauza unui dezechilibru sa se comporte asa.
Mai pleaca tu la nunta si lasa CO2-u deschis fara controler si o sa devina sigur aquascape cu desert
Salut

In legatura cu algele eu am avut o mare problema la un moment dat cu ele. Aveam vo 3 specii dupa 1 sapt de ciclare si am zis ca innebunesc.
Am citit si eu ce zic ai' mai "batrani" si am incercat multe metode.

Easy Carbo e tricky sa fiu sincer .. 90% sanse ai sa topesti plantele cu el si in plus daca il tot folosesti ajunge si scumpicel "tratamentul" iar daca mai si da gres chiar nu se merita .. parerea mea.

Urmatoarea chestie care am facut-o a fost sa imi iau 3 SAE. Am tot citit eu de ei ca trebuie sa fie pui sa pape alga .. ca daca sunt mari si "gusta" hrana celorlalti pesti se lasa de alge si trec pe dieta normala and so on.
Eh eu am luat in pic de teapa cu ei .. adica am vrut sa cumpar 3 SAE mici si cand le-am dat drumul in bazin acasa m-am trezit cu 3 specimene cat Macropodusii mei. Unul dintre ei pot spune linistit ca este chiar cel mai "lung" peste pe care il am in acvariu, dar astia 3 pestisori in 2 zile m-au scapat de 2 dintre cele 3 specii de alge pe care le aveau. Zici ca sunt nebuni .. sincer cat timp au lumina (10 ore pe zi) tot ce au in cap este sa alerge ici colo pe frunzele la plante si sa pape alge. Acum chiar nu mai am alga in acvariu dar ei tot asta fac .. seamana putin cu niste "chinezi programati"

Asa ca din punctul meu de vedere SAE sunt foarte foarte eficienti pentru anumite specii de alge.
Eh si de a 3-a specie de alga .. o poti identifica destul de usor .. este verde destul de inchis si foarte foarte greu de curatat mai ales de pe frunzele plantelor iti recomand Zebra Nerite -> http://www.planetinverts.com/zebra_nerite_snail.html
Eu i-am luat de pe nevertebrate.ro dar sunt convins ca poti gasii melcii astia la multe shopuri online sau chiar magazine locale.
Cu 2 melci din astia am reusit sa scot complet alga aia din acvariu (ceea ce e la vedere bineinteles) fara sa am nici cea mai mica problema cu distrugerea plantelor.

Acum vezi si tu .. daca nu reusesti cu ce ti-au recomandat colegii mei mai sus incearca si cu SAE sau melcul ala. ;)
tu bagi apa de osmoza???


Da. Deficientele au inceput sa se manifeste puternic in urma unui schimb de apa pe care il facusem. Schimbasem cam 40L de apa din acvariu cu apa de osmoza. Acvariul meu are 85L in total deci iti dai seama cat de mult stricasem eu echilibrul si asa precar din acvariu.

Acum nu mai fac asa ... la un schimb scot cam 10L de apa din care bag 6L apa de osmoza si restul apa de robinet lasata 1-2 zile sa stea.
Nu pot sa bag prea multa apa de robinet pentru ca am o duritate foarte foarte mare >22 aici
Potasiul practic nu se poate testa momentan (nu exista teste de acvaristica) iar cei de la JBL intarzie cu lansarea testului de K.
Dar crede-ma ca daca nu ai potasiu in acvariu se vede "pe" plante foarte foarte repede si de obicei rezultatele sunt urate rau.
La mine puteai vedea pur si simplu cum se gaureau frunzele. O frunza de 10 cm lungime si 4 latime o puteam pierde chiar si intr-o zi.

Facand toate celelalte teste si readucand parametrii la normal pentru moment am vazut ca frunzele tot se gaureau .. deci am luat-o logic si am bagat si K. Si surpriza .. in 20 de minute s-a oprit treaba aia urata cu gaurirea la frunze.
Acum dozez zilnic 3/4 din doza recomandata de Easy Life de K si vad ca totul este ok.

Cu Fe e putin mai greu pentru mine sa iti dau un sfat .. desi bag Fe in acvariu odata la 2 zile doza recomandata tot am ceva variatii. De ex in weekend am avut Fe mai sus decat il am acum .. si pun pariu ca nu era pentru ca erau plantele in weekend

Uite iti dau un link cu care poti sa diagnostichezi singur plantutele tale. Scuze daca il aveai sau daca nu aveam voie sa il dau (va rog sa il scoateti daca e problema)

http://sites.google.com/site/aquaticplantfertilizer/home/k-too-low-high

si acolo sunt si restul de nutrienti.

Mai aveam un link cu un site care iti arata poze efectiv cu problemele care apar cand ai lipsa de ceva anume in acvariu dar din pacate mi-am luat un blue screen aseara si s-au inchis toate siturile.

Si nu nu ma culc pe o ureche ) sunt hotarat sa il stabilizez asa cum trebuie si dupa aia sa ma apuc sa ii dau o "forma" decenta si de ce nu chiar sa ii fac un tabel de fertilizare asa de test ;)

In sfarsit am reusit sa restabilizez putin acvariul.
Dupa ce am vorbit ultima data (pe 29) pe 30 situatia era jalnica. Imi venea sa ii dau un reset gen aruncat tot la gunoi si inceput de la 0 dar am zis sa mai incerc pentru ultima data sa il stabilizez.

am facut o tona de teste si aveam impresia ca e ceva cu testele pentru ca imi cam dadeau valori nule. Adica NO3 era undeva la 1-2, Potasiu nu exista, fier la fel, PO4 ... nici nu mai stiam care este sticluta cu reactivi si care este cea de "sample".

Am decis si am renuntat sa mai folosesc ferropol si mi-am luat toata gama de la Easy Life (aveam deja easy carbo si K si am zis sa incerc si cu astea). Cu astea pentru ca am posibilitatea sa adaug K/NO3/PO4/Fe separat si am reusit incet incet sa readuc un oarecare echilibru in acvariu.
Alga a cam disparut complet (alga verde care nu reuseam sa o curat de pe frunze nici cu buretele de bucatarie), frunzele si-au recapatat culoarea verde care o aveau la inceput si au dat frunze noi.

Ce am invatat din toate astea : NU incercati sa ciclati un acvariu daca e plin cu Echinodorusi. Va vor face praf substratul fertil si vor termina absolut toati nutrientii care ii ai initial in acvariu. Dozele zilnice pe care le recomanda producatorii de fertilizanti nu vor fi niciodata de ajuns pentru a contrabalansa consumul enorm pe care il fac Echinodorusii.

De ex. : am scos un echinodorus micut din acvariu .. avea radacinile de 25-30 de centimetrii. Nici nu vreau sa vad ce au aia mari.

offtopic : Ma bucur ca am fost la intalnirea de la brick din constanta .. asa am reusit sa dau de cap la consumul asta ciudat de nutrienti ;)

Oricum Dolly multumesc de sfaturi in legatura cu K si Fe ;) daca nu ma apucam sa fac teste acum cred ca aveam o "frumusete" de acvariu in ciclare plin de valisnerii

P.S. Ah da si una din plante mi-a inflorit !!! are o floare acum si i-a mai dat un boboc ieri ^^
Salut si bine ai venit Dane



in plantat intr-un acvariu de 80l care acum este la Tripin

Acvariul meu este de 85 L da?! nu de 80 ... adica ce vrei sa insinuezi ca eu am acvariu mic ?
din cate vad eu nu mai trebe nimic.
Hai cu fuga la bucatarie si "imprumuta" ce trebe pentru bomba si vezi ce se intampla

Success si bule cat mai fine
Ah da nu stiu daca ai facut-o deja (daca da scuze ) dar vezi sa fi sigur ca este foarte bine etansat sistemul. Bombele tind sa iti lase un iz oarecum intzepator in camera daca rasufla pentru ca ai sa pierzi tot CO2-ul in camera.
Este mai greu de etansat o instalatie de CO2 decat una de aer .. Co2-ul scapa foarte foarte usor.
Substratul are cam 1 luna si cateva zile (atat are tot acvariul).

Si da Dolly stiu trebuie neaaparat sa fac ceva cu CO2-ul pentru ca doar Easy Carbo saracu nu prea are cum sa imi tina acvariul in picioare. A fost super la inceput .. am avut o crestere de nu imi venea sa cred dar acum s-au linisit

O sa adun ceva bani .. o sa pandesc si pe la vanzari pe forum si poate in curand o sa imi iau un sistem cu butelie asa cum trebuie
Maine imi ajunge testul de PO4 si o sticla de easy life Fosfo. testul de NO3 arata ca as avea undeva la 10 si o sa incerc sa il mai ridic putin ca imi vine si Easy life Nitro.

Iar acum ca imi zici de Kaliu .. meh .. trebuia sa ma gandesc sa iau si un test de potasiu si un easy life Kalium.

Revin mai incolo cu un update dupa ce mai "crosetez" maine putin cu solutiile alea
Hai ca am reusit sa gasesc un aparat foto sa fac repede niste poze sa vedeti despre ce vorbesc.

Poze cu ele in starea initiala nu am dar la experienta oamenilor de aici de pe forum nu cred ca este nevoie sa le vada asa cum ar arata in mod normal

image

Plantuta urmatoare desi arata cum arata inca mai are bobocul care acum a ajuns la suprafata deja. Treaba este ca de unde inainte pot spune ca ii dadea cate o frunza pe zi acum pare sa nu mai creasca deloc.

image

image

Bolbitus heudelotii este pe moarte dupa cate vad ... nu cred ca mai are sanse sa reziste mai mult de 2 zile. A ajuns asa in 3 zile.

image

image

Stiu ca am si alga aceea verde dar sincer sa fiu nu prea am avut success sa o extermin .. mi-am comandat aseara 2 melci Neritina Zebra si sa vedem daca ei vor avea mai mult success. Ca nu vreau nici in ruptul capului sa bag v-un asa zis tratament anti-alge in acvariu.
Din cate am citit, observ ca nu fertilizezi cu linia completa. Daca ai inceput cu JBL, foloseste linia completa de fertilizare, de la acelasi producator pentru ca asa e conceputa sa dea cel mai bun randament: substrat aquabasis + eventual manado peste (eu am ramas placut impresionat de el), ferropol si eventual ferropol 24. Nu uita de fertilizare macro - K, NO3, PO4. Eu am ales ca metoda EI-ul, pentru ca mi se pare cea mai comoda si simpla. Ca produse exista o gama variata, de la cele home-made, pana la produse din comert, gen gama Easy Life.


Exact la asta ma refeream m_3. Dupa ce mi-am luat plantele tot la petshop am intrebat de fertilizanti. Tot ce mi-a fost oferit atunci a fost Ferropolul si o sticla de Easy Carbo. Desi existau clar in magazin mult mai multe produse de care putea sa imi spuna.

In legatura cu plantele mele .. am dat aseara de teste individuale de NO3 si PO4 ca cele de la testul 5 in 1 nu ma multumesc deloc.
Totodata am facut comanda de la Easy Life de Nitro si Fosfo si sa vedem ce iese. Este clar o carenta de ceva .. mai testam .. mai vedem.
 
Forum Index » Profile for cheloo » Messages posted by cheloo
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com