[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Planuri de Fertilizare  XML
Forum Index » Plante de acvariu
Author Message
cheloo
Junior member

IP:

Salut

Am tot cautat in ultimul timp sfaturi / tutoriale / idei despre fertilizarea unui acvariu si tot ce pot sa spun este ca este o tendinta ca foarte multa lume sa o faca inca "dupa ureche" sau de multe ori la sfaturile vanzatorilor din pet-shopuri care nu de putine ori nu prea au idee oricum ce sa ofere.

Acum stiu ca exista cateva linii de fertilizare profesionale gen :

ADA : ADA Brighty K + ADA Green Brighty Step 1 sau 2 sau 3 in functie de varsta acvariului + ADA Green Brighty Special Lights sau ADA Green Brighty Special Shade

Sau am mai citit despre gama Dennerle intr-un post mai sus (dar gama de la ei s-a mai diversificat intre timp si vad ca se gasesc si la noi acum).

Am inteles ca se mai pot face setupuri de fertilizare JBL / Tetra etc etc.

Acum daca nu este cu suparare se poate sa spuneti si voi ce folositi pentru acvariile care le folositi ?
Intreb asta pentru ca eu de exemplu am inceput sa folosesc pentru fertilizare JBL Ferropol (doza odata la sapt) + Easy Carbo (doza zilnica pentru ca systemul meu de CO2 este ceva slabutz momentan) + 1 data la 2 zile bag Eazy Life Ferro (doza sugerata pe recipient).
Toate au fost ok o perioada dar in ultimul timp am inceput sa fiu cam nemultumit de rezultate.

Adica : in primele 2 sapt plantele mi-au crescut ca nebunele gen Echinodorusii dadeau cate 1 frunza la 2 zile si cresteau vizibil pe zi ce trecea. Culoarea era frumoasa si toate ok dar in ultimul timp parca nu mai cresc asa bine si nici nu mai au culoarea aia verde pe care o aveau inainte.

Tin sa mentionez ca nu sunt chiar stapan pe toate notiunile de fertilizare si multi termeni inca imi sunt neclari.

Am vazut lumea vorbind de PPS Pro , fertilizare macro / micro , etc .. puteti da ceva sfaturi unui incepator ? Si de ce nu poate si altii vor folosii informatiile din postul asta pe viitor pentru ca sunt sigur ca sunt destui oameni care ar avea nevoie de ajutor in privinta asta.

Multumesc anticipat
Iulian

fostul user Trippin
[Yahoo!]
scificuss
Senior member
[Avatar]

IP:

S-a batut apa in piua cu fertilizarea asta mult si bine. Din cate am rasfoit eu pe forumurile romanesti pot sa iti spun ca mai bine de 20% dintr-un forum este scris/dezbatuta fertilizarea. La o cautare mai amanuntita o sa obtii toate informatiile necesare. Plus ca producatorii mai au si informatii pe siteurile lor de prezentare. Din postul tau eu deduc ca nu prea stii bine cum sta treaba cu fertilizarea asta. Eu iti propun sa citesti cam tot ce gasesti despre fertilizare pana intelegi ceva si dupa revii cu intrebari.

Multe din tainele acvaristicii le gasiti AICI.
[Yahoo!]
m_3
Senior member
[Avatar]

IP:

trippin wrote:....in ultimul timp parca nu mai cresc asa bine si nici nu mai au culoarea aia verde pe care o aveau inainte.

O posibila cauza ar putea fi fertilizarea insuficienta (daca fertilizezi aceeasi cantitate ca la inceput). Pe parcurs plantele si-au marit masa, iar daca la inceput fertilizarea era suficienta, acuma, fiind mai mari/multe nu le mai ajunge si dau semne de carente. La fel de bine ar putea fi si co2 insuficient, daca zici ca instalatia pe care o ai este mai slabuta.

Din cate am citit, observ ca nu fertilizezi cu linia completa. Daca ai inceput cu JBL, foloseste linia completa de fertilizare, de la acelasi producator pentru ca asa e conceputa sa dea cel mai bun randament: substrat aquabasis + eventual manado peste (eu am ramas placut impresionat de el), ferropol si eventual ferropol 24. Nu uita de fertilizare macro - K, NO3, PO4. Eu am ales ca metoda EI-ul, pentru ca mi se pare cea mai comoda si simpla. Ca produse exista o gama variata, de la cele home-made, pana la produse din comert, gen gama Easy Life.

Sa nu neglijezi nici ceilalti doi factori: lumina (atat cantitativ cat si calitativ) si co2-ul, pentru ca daca oricare din ei este neglijat, apar carente in dezvoltarea plantelor si mai apoi alge.
Zifnab
Junior member

IP:

Salutare,
Si eu am fost foarte derutat de termenii folositi, dar m-a luminat: http://www.easylife.nl/english/folders/plantinfosheet_english.pdf . Este bun ca punct de plecare.
Este de retinut triunghiul lumina, macronutrienti (inclusiv CO2) si micronutrienti. Din link eu as ignora complet referirea la Redfield ratio.
Despre PPS PRO poti citi aici: http://www.aquaticplantcentral.com/forumapc/pps-analysis-feedback/
Eu folosesc substrat de la JBL, macro si micro de la Easy Life, CO2 presurizat (butelie).Vreau sa trec pe Dennerle (DeponitMix, A1 daily, E15, V30, Planta Gold 7), dar pentru partea de macro ma voi orienta catre ceva mai flexibil, adica sa pot doza in continuare N, P si K cand vreau si cum vreau (EasyLife sau local)

"Rezumand pe scurt" situatia pare complicata, dar daca te gandesti la acel triunghi alegerea va fi mult mai usoara (sper)

Succes!

cheloo
Junior member

IP:

Din cate am citit, observ ca nu fertilizezi cu linia completa. Daca ai inceput cu JBL, foloseste linia completa de fertilizare, de la acelasi producator pentru ca asa e conceputa sa dea cel mai bun randament: substrat aquabasis + eventual manado peste (eu am ramas placut impresionat de el), ferropol si eventual ferropol 24. Nu uita de fertilizare macro - K, NO3, PO4. Eu am ales ca metoda EI-ul, pentru ca mi se pare cea mai comoda si simpla. Ca produse exista o gama variata, de la cele home-made, pana la produse din comert, gen gama Easy Life.

Exact la asta ma refeream m_3. Dupa ce mi-am luat plantele tot la petshop am intrebat de fertilizanti. Tot ce mi-a fost oferit atunci a fost Ferropolul si o sticla de Easy Carbo. Desi existau clar in magazin mult mai multe produse de care putea sa imi spuna.

In legatura cu plantele mele .. am dat aseara de teste individuale de NO3 si PO4 ca cele de la testul 5 in 1 nu ma multumesc deloc.
Totodata am facut comanda de la Easy Life de Nitro si Fosfo si sa vedem ce iese. Este clar o carenta de ceva .. mai testam .. mai vedem.

fostul user Trippin
[Yahoo!]
klayus
Member
[Avatar]
IP:

daca ai pesti in acvariu... fa niste teste.... ca nu cred ca iti trebuie macro! ai substrat fertil? sau doar pietris?
eu folosesc solutia de la jbl intr-un acvariu mare si ada intr-un nano!
sunt multumit de ADA - fara prea mult stres plantele cresc si nu prea am probleme cu algele!
cu jbl-ul e mai mult de munca deoarece am multa lumina in bazinul respectiv, reactorul de co2 parca nu-si face treaba si mai apare cate o alga... parerea mea luata dupa Tom Barr - este ca ideal ar fi sa ai mult din toate(fertilizare) cu schimburi de apa saptamanale obligatorii si destul co2 raportat la cantitatea de lumina. problemele apar cand sunt neajunsuri! cand lipseste ceva! momentam merg pe ideea asta si vad ca nu da gres!

numai bine

This message was edited 1 time. Last update was at 29/09/2010 11:45:40

[Yahoo!]
Dolly
Dust in the wind
[Avatar]

IP:

Daca ai probleme cu plantele, de ce nu incerci sa le tragi in poza si sa vedem si noi. Daca tu zici ca nu mai arata ca la inceput, inseamna ca au inceput sa apara niste carente. Poate ne dam seama de ce sufera si te puteam ajuta cumva.
Iar cei care au scris inaintea mea au perfecta dreptate. Trebuie sa tii cont de cele 3 elemnete indispensabile si de dozarea lor - lumina, fertilizanti si CO2. Si e bine sa mergi pe o anumita linie de fertlizare, nu sa le amesteci.
Daca nu stii ce e cu unele prescurtari - gen PPS, etc, asta se rezolva. Le vei invata. Totul e ca tu sa ai anumite notiuni foarte clare in cap. Vezi exact ce nedumeriri ai, organizeaza-le cumva si apoi pune intrebari cit cuprinde.
cheloo
Junior member

IP:

Hai ca am reusit sa gasesc un aparat foto sa fac repede niste poze sa vedeti despre ce vorbesc.

Poze cu ele in starea initiala nu am dar la experienta oamenilor de aici de pe forum nu cred ca este nevoie sa le vada asa cum ar arata in mod normal

image

Plantuta urmatoare desi arata cum arata inca mai are bobocul care acum a ajuns la suprafata deja. Treaba este ca de unde inainte pot spune ca ii dadea cate o frunza pe zi acum pare sa nu mai creasca deloc.

image

image

Bolbitus heudelotii este pe moarte dupa cate vad ... nu cred ca mai are sanse sa reziste mai mult de 2 zile. A ajuns asa in 3 zile.

image

image

Stiu ca am si alga aceea verde dar sincer sa fiu nu prea am avut success sa o extermin .. mi-am comandat aseara 2 melci Neritina Zebra si sa vedem daca ei vor avea mai mult success. Ca nu vreau nici in ruptul capului sa bag v-un asa zis tratament anti-alge in acvariu.

fostul user Trippin
[Yahoo!]
Dolly
Dust in the wind
[Avatar]

IP:

Plantele nu arata prea bine, e adevarat. De cind ai substratul?
Incearca sa faci ceva cu CO2-ul. Carente cred ca sunt destule, dupa cite am vazut in poze. Probabil o lipsa de Fe, K, magneziu si altele. Dar nu baga nimic pina nu faci teste ca sa stii exact cum stai.

Nu te descuraja. Acestea se remediaza cu putina rabdare, cu ceva munca si efort. Si cu algele se va rezolva. Mai ales daca bagi CO2 si dai forta plantelor. E bine ca nu te-ai gindit la un tratament anti-alge, ca ai fi riscat sa iti omori si din plante si ar fi trebuit sa o iei de la capat cu resetarea bazinului, etc.
cheloo
Junior member

IP:

Substratul are cam 1 luna si cateva zile (atat are tot acvariul).

Si da Dolly stiu trebuie neaaparat sa fac ceva cu CO2-ul pentru ca doar Easy Carbo saracu nu prea are cum sa imi tina acvariul in picioare. A fost super la inceput .. am avut o crestere de nu imi venea sa cred dar acum s-au linisit

O sa adun ceva bani .. o sa pandesc si pe la vanzari pe forum si poate in curand o sa imi iau un sistem cu butelie asa cum trebuie
Maine imi ajunge testul de PO4 si o sticla de easy life Fosfo. testul de NO3 arata ca as avea undeva la 10 si o sa incerc sa il mai ridic putin ca imi vine si Easy life Nitro.

Iar acum ca imi zici de Kaliu .. meh .. trebuia sa ma gandesc sa iau si un test de potasiu si un easy life Kalium.

Revin mai incolo cu un update dupa ce mai "crosetez" maine putin cu solutiile alea

fostul user Trippin
[Yahoo!]
Dolly
Dust in the wind
[Avatar]

IP:

Easy Carbo e un fel de jucarie. Nu se merita sa dai bani pe el. Mai bine stringi pentru un sistem de CO2 sau iti faci o "bomba" pina iti iei unul.
Despre potasiu ti-am zis pt ca unele frunze mi se par gaurite. Iar culoarea aceea galbena si decolorarea poate insemna o lipsa de Fe, de bor, de zinc, etc. Numai ca trebuie sa ai grija cit si cum le administrezi. Pentru ca excesul unui element poate duce la carenta altuia. De ex. excesul de zinc poate duce la carenta de fier.
Din acest motiv am pomenit de teste.

cheloo
Junior member

IP:

In sfarsit am reusit sa restabilizez putin acvariul.
Dupa ce am vorbit ultima data (pe 29) pe 30 situatia era jalnica. Imi venea sa ii dau un reset gen aruncat tot la gunoi si inceput de la 0 dar am zis sa mai incerc pentru ultima data sa il stabilizez.

am facut o tona de teste si aveam impresia ca e ceva cu testele pentru ca imi cam dadeau valori nule. Adica NO3 era undeva la 1-2, Potasiu nu exista, fier la fel, PO4 ... nici nu mai stiam care este sticluta cu reactivi si care este cea de "sample".

Am decis si am renuntat sa mai folosesc ferropol si mi-am luat toata gama de la Easy Life (aveam deja easy carbo si K si am zis sa incerc si cu astea). Cu astea pentru ca am posibilitatea sa adaug K/NO3/PO4/Fe separat si am reusit incet incet sa readuc un oarecare echilibru in acvariu.
Alga a cam disparut complet (alga verde care nu reuseam sa o curat de pe frunze nici cu buretele de bucatarie), frunzele si-au recapatat culoarea verde care o aveau la inceput si au dat frunze noi.

Ce am invatat din toate astea : NU incercati sa ciclati un acvariu daca e plin cu Echinodorusi. Va vor face praf substratul fertil si vor termina absolut toati nutrientii care ii ai initial in acvariu. Dozele zilnice pe care le recomanda producatorii de fertilizanti nu vor fi niciodata de ajuns pentru a contrabalansa consumul enorm pe care il fac Echinodorusii.

De ex. : am scos un echinodorus micut din acvariu .. avea radacinile de 25-30 de centimetrii. Nici nu vreau sa vad ce au aia mari.

offtopic : Ma bucur ca am fost la intalnirea de la brick din constanta .. asa am reusit sa dau de cap la consumul asta ciudat de nutrienti ;)

Oricum Dolly multumesc de sfaturi in legatura cu K si Fe ;) daca nu ma apucam sa fac teste acum cred ca aveam o "frumusete" de acvariu in ciclare plin de valisnerii

P.S. Ah da si una din plante mi-a inflorit !!! are o floare acum si i-a mai dat un boboc ieri ^^

fostul user Trippin
[Yahoo!]
klayus
Member
[Avatar]
IP:

cum ai masurat K??? legat de easy life.... am inceput si eu recent sa fertilizez numai cu el.... PO4, NO3, Profito, EasyCarbo.... plantele au inceput sa perleze mai mult... au inceput sa invinga algele de pe ele!substratul este JBL. cred ca ar fi mai completa gama de fertilizare daca ar avea niste vitamine si hormoni gen plantagold de la dennerle.
zi-ne si noua sfatul legat de K si Fe.... ca am impresia ca am cam deficit de K in acvariu! erio setaceum se inmulteste dar are frunzele cam albe!
felicitari pentru restabilizare! doar sa nu te culci cu capul pe o ureche... ca intr-un acvariu niciodata nu-ti termini treaba ;)
[Yahoo!]
cheloo
Junior member

IP:

Potasiul practic nu se poate testa momentan (nu exista teste de acvaristica) iar cei de la JBL intarzie cu lansarea testului de K.
Dar crede-ma ca daca nu ai potasiu in acvariu se vede "pe" plante foarte foarte repede si de obicei rezultatele sunt urate rau.
La mine puteai vedea pur si simplu cum se gaureau frunzele. O frunza de 10 cm lungime si 4 latime o puteam pierde chiar si intr-o zi.

Facand toate celelalte teste si readucand parametrii la normal pentru moment am vazut ca frunzele tot se gaureau .. deci am luat-o logic si am bagat si K. Si surpriza .. in 20 de minute s-a oprit treaba aia urata cu gaurirea la frunze.
Acum dozez zilnic 3/4 din doza recomandata de Easy Life de K si vad ca totul este ok.

Cu Fe e putin mai greu pentru mine sa iti dau un sfat .. desi bag Fe in acvariu odata la 2 zile doza recomandata tot am ceva variatii. De ex in weekend am avut Fe mai sus decat il am acum .. si pun pariu ca nu era pentru ca erau plantele in weekend

Uite iti dau un link cu care poti sa diagnostichezi singur plantutele tale. Scuze daca il aveai sau daca nu aveam voie sa il dau (va rog sa il scoateti daca e problema)

http://sites.google.com/site/aquaticplantfertilizer/home/k-too-low-high

si acolo sunt si restul de nutrienti.

Mai aveam un link cu un site care iti arata poze efectiv cu problemele care apar cand ai lipsa de ceva anume in acvariu dar din pacate mi-am luat un blue screen aseara si s-au inchis toate siturile.

Si nu nu ma culc pe o ureche ) sunt hotarat sa il stabilizez asa cum trebuie si dupa aia sa ma apuc sa ii dau o "forma" decenta si de ce nu chiar sa ii fac un tabel de fertilizare asa de test ;)

fostul user Trippin
[Yahoo!]
klayus
Member
[Avatar]
IP:

am zis ca ai test de K si nu stiam eu ca a aparut pe piata! am crezut ca dolly ti-a dat un sfat referitor la vreo relatie dintre K si Fe, cred ca era prea dimineata cand am citit eu postul tau ;)
acuma cred ca ma descurc sa-mi dau seama ce carente prezinta plantele mele....oricum mersi de link ;)
am vazut ca dozezi easy life nitro. ala are si K in formula... daca nu ma insel este KNO3 acolo ;) tu bagi apa de osmoza??? sau direct de la canal? daca bagi direct de la canal, ma indoiesc ca ai avea deficienta de K! doar o parere ;) poate easy Kalium mai are ceva in componenta care-ti completeaza tie in apa!
sper sa nu vorbesc prostii pe aici!
numai bine
[Yahoo!]
Dolly
Dust in the wind
[Avatar]

IP:

klayus wrote: am crezut ca dolly ti-a dat un sfat referitor la vreo relatie dintre K si Fe...

Este o relatie intre K si Fe, dar nu am mentionat-o eu. Imi pare rau, mi-a scapat. Dar uite ca o fac acum si ii multumesc pe aceasta cale lui klayus ca a pomenit de ea.

Iata cum sta treaba:
Dezechilibrele de potasiu duc mai intii la carente de magneziu si apoi de calciu. In reactie cu fierul va rezulta fosfatul de fier - un precipitat - care va avea drept rezultat carentele de fier. Asadar toate aceste micro si macro elemente sunt strins legate intre ele. De asta ziceam ca absenta sau surplusul unu element va duce la carenta altuia. Iar din acest motic testele sunt indispensabile. Nu e un moft, e o necesitate. Sper ca m-am exprimat cit de cit coerent. Daca cineva are nevoie de explicatii suplimentare - nu ezitati. Ma straduiesc, promit.
cheloo
Junior member

IP:

tu bagi apa de osmoza???

Da. Deficientele au inceput sa se manifeste puternic in urma unui schimb de apa pe care il facusem. Schimbasem cam 40L de apa din acvariu cu apa de osmoza. Acvariul meu are 85L in total deci iti dai seama cat de mult stricasem eu echilibrul si asa precar din acvariu.

Acum nu mai fac asa ... la un schimb scot cam 10L de apa din care bag 6L apa de osmoza si restul apa de robinet lasata 1-2 zile sa stea.
Nu pot sa bag prea multa apa de robinet pentru ca am o duritate foarte foarte mare >22 aici

fostul user Trippin
[Yahoo!]
Dolly
Dust in the wind
[Avatar]

IP:

Trippin wrote: am o duritate foarte foarte mare >22 aici

...las' ca stim... Dar, in schimb, aveti niste plante...

Forum Index » Plante de acvariu
Go to: