[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: cheloo
Forum Index » Profile for cheloo » Messages posted by cheloo
pai ziua cand faci aditie de CO2 nu baga si aer .. ca atunci bomba merge degeaba.
Dar incearca totusi sa mai bagi cateva plantute in acvariu .. asa ziua cand ai lumina si bagi si CO2 .. Oxigenul din acvariu va fi suplimentat de plante. Pentru ca in momentul de fata ai multi pesti si cam putine plantute si nu cred ca alea produc destul oxigen pentru pesti.
mmm la prima vedere as zice ca aia e o lipsa de potasiu (K).
Incearca daca ai cum/cu ce sa bagi niste potasiu in acvariu sa vezi daca destramarea frunzelor se opreste.
aLLLx asa am patit si eu acum 1-2 sapt. cu una din neritine. Am gasit-o la un moment dat cazuta pe substrat si a ramas aproximativ in aceeasi zona cam o saptamana. Am zis ca o pierd mai ales ca Botia incepusera sa investigheze situatia. Mentionez ca le aveam de aprox. 2 luni in acvariu deci nu era problema de adaptare. Acum vad ca de 2 zile a revenit la normal si nu da nici un semn ca ar fi bolnava. Cred ca pur si simplu a tras un somn de frumusete mai indelungat.
poti sa scoti la suprafata capatul furtunului cu filtrul de tigara .. si asa o sa se piarda CO2 inainte sa se dizolve.

Chiar Radu ... daca lasi totusi pe loc "difuzorul" de CO2 .. si sa zicem ca tot se dizolva CO2 in apa .. daca bagi o pompa de apa pe timp de noapte nu anuleaza oarecum aditia de CO2 astfel incat sa nu apara pericolul de intoxicatie cu CO2 la pesti ?
Este posibil sa fie si de la lumina dar hai sa fim seriosi .. acum 10-12 ani cresteam valisneria cu neoane obisnuite din comert si tot crestea de aruncam din ea cu galeata cand tundeam acvariul.
Bine acum depinde si de specia de valisneria pe care o ai .. ai putea sa faci o poza 2 si sa postezi aici sa vada si lumea ce si cum e treaba ?
De obicei plantele de acvariu nu se ofilesc atata timp cat sunt in apa .. de multe ori anumite carente sau excesuri de micro/macro elemente duc la degradarea plantelor.

De aia iti zic .. pune o poza, doua sa vada si cei mai experimentati cum arata frunzele .. asa ai mult mai multe sanse ca cineva sa iti dea o solutie.
Uite o explicatie completa DIY (do it yourself) in legatura cu aditia de CO2.

http://www.qsl.net/w2wdx/aquaria/diyco2.html

Exista bineinteles mai multe metode de a introduce CO2 intr-un acvariu ... plecand de la banala bomba cu drojdie pina la sistemele complete cu Ph controller si CO2 presurizat.

Si uite un link la un post aici pe forum care iti explica exact cum sa faci o bomba cu CO2 pentru a putea incepe aditia de dioxid in acvariu daca vrei

http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/12601.page
Salut Andrei

In constanta nu ai sa gasesti Parvula / Glosso sau HC. Sau ce gasesti este ori de f. proasta calitate ori in cantitate foarte mica.

Am cautat impreuna cu colegul LeicaBogdan 2 saptamani o sursa de Parvula sau HC si crede-ma ca nu ai. Incearca pe situri de profil sau daca ai drum la bucuresti ai mult mai multe sanse sa gasesti acolo.
Micro Fertilizanti inseamna elemente chimice de baza : Fe, Mn, B, Zn, Al, K, Ca, Mg, etc
Macro inseamna compusi chimici : KNO3, KH2PO4, MgSO4, sau alti compusi prin care se introduc de regula nitratii si fosfatii necesari plantelor tale.

Butelia aia de CO2 o sa o poti folosii fara probleme daca are posibilitatea sa fie conectata la un reductor normal de acvariu. Daca are "gura" prea mica ori cauta sa ii faci rost de o reductie ori incearca sa gasesti alta solutie dar nu ti-as recomanda sa faci improvizatii intre butelie si reductor.
Daca ii dai mai mult CO2 sigur o sa scada Ph-ul.
Stiu pe cineva aici in CT care avea Kh=15 si tot tinea Ph-ul la 6.5. Singura treaba a fost ca a golit o butelie de CO2 de 2kg in 2 sapt. Dar bubble counterul lui era cam nefolositor avand in vedere ca era practic "fierbea" cand deschidea valva .. nici nu se putea vb de bule/secunda.

Deci de scazut Ph-ul ai sa il scazi .. dar iti recomand sa faci cumva rost de apa de osmoza ca sa iti scazi Kh-ul altfel CO2-ul care il bagi nu va fi de foarte mare folos.
oho reduce bine de tot osmozorul ala. Imi poti spune ce anume este ? Adica firma? Asta care il folosesc eu momentan are la activ undeva pe la vo 1000-1500L de apa trecuti prin el .. si poate e posibil ca in timp membrana sa isi piarda din calitati si sa inceapa sa dea apa cu un kh mai mare.

Daca nu este deranj prea mare as dori daca se poate sa imi spui si mie daca osmozorul tau isi va pastra calitatile in timp .. adica dupa vo 1000-2000L de apa filtrata ;)
N-as paria pe asta. In primul rand, pestii sunt atrasi de curenti si vin sa-si arate muschii. In al doilea rand, ai putea avea acolo concentratii de elemente toxice care nu sunt daunatoare in acel moment, ci efectul poate aparea in timp, prin diferite moduri.

Alber elementele toxice chimice care ar putea fi in apa aia pe care o bagi imediat ce iese din filtrul ala vor fi acolo si daca as lasa apa sa stea 1 saptamana la "declorinat". In legatura cu clorul da .. exista sa stii teste de clor, sunt teste farmaceutice si chiar oamenii care mi-au instalat filtrul mi-au aratat testul pe apa ce iese normal din retea si pe apa care iesea din filtre ... si pot spune linistit ca urmele de clor din apa filtrata erau ~0.
Alte elemente chimice care ar putea fi toxice pe termen lung ar fi metalele grele care iar nu sunt prezente pentru ca bateria respectiva de filtre are filtru separat si pentru ele.

Eu personal am facut teste pe apa aia. Intr-adevar filtrul nu ofera nici un fel de reducere a azotului (sub nici o forma si nici a compusilor acestuia), nu reduce fosforul decat daca este achizitionat separat un filtru pentru asta si nici nu scade vizibil Gh-ul sau Kh-ul. Deci practic doar ofera o prefiltrare de micro reziduuri, reduce foarte mult nivelul de clor (mult mai mult decat daca apa ar sta nu stiu cate ore la declorinat) si filtreaza metalele grele (de fapt le retine intr-unul din filtre prin trecerea apei prin nush ce rasina care le absoarbe). Practic aduce apa cam la acelasi nivel de "curatare" ca si produsele acvarisitice pentru declorinare/pregatire a apei.
Cand am spus sa te hotarasti la ce neoane vrei ma refeream la ceva gen : vreau 1-2 pentru plante .. 1 care sa amplifice culorile pestilor .. etc.
Dupa care le cauti in functie de necesitati -> sunt multe neoane pentru plante de ex. Dar unele au 4000k .. altele au 6500k. Dupa aia .. daca pui neon de plante (spectru rosu si care da o lumina rozalie in acvariu) trebuie sa pui si ceva pe albastru care sa "taie" rosul din acvariu pentru ca daca nu faci asta o sa ai o lumina suspecta in acvariu, nenaturala .. eu asa am acum iar daca fac niste poze, Manado arata de zici ca este rosu intens. Astea iar .. le faci in functie de caldura culorii. Adica daca ai pus 4000k pentru plante .. tre sa pui ceva gen 8000-10000k pe albastru. Daca ai pus 6500k poti sa pui ceva la 7-8000k s.a.m.d.

dimensiunile acvariului si gradul de plantare se cam subantelegea sincer, ca doar nu pui neoane de 15w la acvariu de 200cm lungime.
Salut

Acum cateva zile am gasit pe un site al unui pet shop din constanta un melc foarte foarte frumos si interesant (din punctul meu de vedere) si cand am cautat un pic pe net despre el am gasit foarte multe referinte cum ca ar fi melc de apa sarata. Desi unii spun ca este 1 specie care este si de apa dulce.

Imi poate spune cineva care a avut sau a auzit pe cineva care a avut Abalon Snail in acvariu de apa dulce ? Si daca da exista ceva mai "special" de care ar avea nevoie melcul acesta ? Adica : mancare/parametrii apei/etc ...
Stiu despre ce fel de "frigider" vorbesti. Este asemanator cu cel de la Fantana / Cumpana etc dar foloseste apa de la linia curenta si trece prin 4 filtre ca sa ajunga in pahar.
Eu am un astfel de filtru instalat acasa in bucatarie si am facut teste de apa pe el ca sa vad daca pot folosii apa aia direct de la robinet ca sa fac schimburi de apa. Este safe ... nu are clor si are si filtrare de macro elemente pe el. Deci poti sa folosesti direct apa de la el ca sa o pui direct in acvariu. Eu asa fac la schimburile de apa .. direct in galeata si in acvariu si crede-ma ca nu am nici cea mai mica problema.

Folosesc 3 furtune de aer ca sa bag apa din galeata in acvariu si sa vezi cum se aduna toti pestii in dreptul jetului de apa care iese de pe furtune. Daca ar exista cea mai mica urma de clor sau alte substante daunatoare in apa aceea crede-ma ca pestii ar fi primii care s-ar indeparta de acolo.
Salut

In legatura cu faptul ca se face apa putin albicioasa cand bagi Fe de la Easy Life este normal .. eu am tot facut teste pe un proiect nou cu un nano si cand aveam Fe=0 si bagam easy life Fe exact asa se facea dar dupa 2-3 ore se facea cristal la loc. Nu iti face griji nu va avea efecte negative asupra acvariului tau.

In legatura cu nivelul de NO3 aici sunt multe pareri. Eu unu tin NO3 intre 30-35 si nu am probleme in acvariul mare. In nano am avut la fel valori cam mari dupa ciclare dar decat sa folosesc rasini sintetice care absorb N am preferat sa ma duc mai mult pe cale naturala.
Exista o plantuta pe care multi in acvarii o considera urata/inutila/enervanta/etc. Se numeste Lemna Minor si de foarte multe ori este introdusa in acvarii odata cu alte plante sau pesti.
Eu am observat ca planta asta se dezvolta destul de rapid in momentul in care ai mult Azot (N) in acvariu ... ori in forma de NO3 ori NO2. Totodata e interesant de vazut ca daca pastrezi o cantitate decenta din planta asta in acvariu iti va tine sub control si nivelurile de NO3 (mai ales varfurile care se inregistreaza cand se schimba anumiti factori in acvariu = tundere/fertilizare saptamanala/schimb de apa/ etc).

Eh uite si un link cu alte plantute de acvariu care sunt cunoscute ca mari consumatori de NO3 : http://www.thekrib.com/Plants/Fertilizer/nitrate-chart.html\

Sincer eu unul as incerca sa tin in echilibru micro si macro elementele din acvariu pe cat sa poate de "natural". Adica daca exista posibilitatea sa rezolv un excess de ceva cu o planta as alege varianta asta decat sa bag alte chimicale prin acvariu

In rest Gh-ul si Kh-ul avand in vedere ca nu folosesti apa de osmoza (cred) arata ok. Stiu oameni aici in constanta care nu au folosit niciodata apa de osmoza si au niste jungle de invidiat chiar cu Gh=22-24 (asa e in CT) si cu Kh=12-14.
Singurul dezavantaj la Kh mare este ca nu mai este un buffer eficient pentru CO2 si iti termini butelia foarte foarte repede. In caz ca folosesti bomba de Co2 .. sincer nu cred ca vor exista probleme chiar daca o lasi sa mearga si noaptea. Ai Kh prea mare ca sa apara o intoxicatie cu CO2 la pestiuci.
Da ai dreptate m-am exprimat ca lemnu-n gard. Osram Fluora NU este T5 este T8 dar este la baietii aia in caz ca vrea un neon "interesant" pentru plante. Dar exista si variante de T5 pentru plante : Aqua Medic plant grow, JBL Solar Tropic (parca), si mai sunt multe de la multe alte firme.

In principiu trebuie sa te hotarasti ce neoane vrei si dupa aia le cauti in functie de necesitati : spectru de culoare, caldura culorii, intensitatea luminoasa, etc etc.
mmm nu imi mai aduc aminte exact osmozorul care il folosesc eu la ce duritate scotea apa .. dar parca sa spun ca o lasa undeva la 4-5 ceea ce ar fi perfect. Nu cred ca apa de osmoza poate sa ajunga la Gh 0
Totusi fa-i un test si vezi care e treaba ca daca nu o face 0 e perfect atunci .. nici nu mai trebuie sa iti bati capu cu aditia de apa de canal peste schimbul pe care il faci la picatura
Acum vo 15 ani cand am facut si eu primul acvariu mai "serios" ca volum am facut "prostia" sa includ filtrul in structura acvariului.
Pe atunci se foloseau alt fel de filtre .. teava de pvc pe mijloc, pompa de aer care sa impinga apa inapoi in acvariu iar turul era amorsat intre cele 2 recipiente .. anyway ...

Arata frumos tare cu capacul pus .. toate bune frumoase pina a trebuit sa curat prima data filtrul ... mi-am blestemat zilele cand am facut asta ... o chestie care ar fi durat 1-2 ore .. mi-a luat o zi intreaga.

Eu unu nu as mai face asa ceva si nu as recomanda nimanui sa faca asa ceva pentru ca este foarte foarte greu de curatat si eventual umblat in el.
tot de la firma aia poti sa cumperi Osram 865 si Osram Flora. Ambele sunt foarte des folosite in acvaristica si sunt variante T5 HO.

In legatura cu alte variante de neoane ... topicurile si discutiile pe tema asta sunt nesfarsite si ai sa gasesti foarte foarte multe pareri despre ce anume sa ai intr-un acvariu.

Baga un pic de search aici pe forum pe la topicuri despre lumini si ai sa te lamuresti.
nu cred ca este prea repede 8kh pe sapt sincer sa fiu. Stiu pe cineva care l-a scazut de la 15 la 8 in cateva zile si nu a avut chiar nici cea mai mica problema deci nu ar trebuii sa fie belea.

Forum Index » Profile for cheloo » Messages posted by cheloo
Go to: