| Message |
|
|
Pai evident ca membrana aia face toti banii, doar nu tubul de plastic. Pacat ca nu se gaseste la (centi)metru patrat  .
Si eu am incercat cu ciorapul aseara, de proba, si m-am cam lasat pagubas. Dar modelul lui Betta arata chiar promitator. Poate incerc si eu data viitoare.
|
 |
|
|
Mitica wrote:Dupa ce am citit un post pe aici ca pestii pot face intoxicatie cu CO2.. mi se pare nesigura instalatia.. daca optimizezi reactorul dupa metodele indicate de Dalles cred ca e posibil sa ai mari variatii in concentratii, adica dupa ce ai dat un fas concentratia creste brusc pentru ca apoi sa scada pana la urmatorul fas.
Mi se pare tentanta butelia, ca sursa de CO2, dar din pacate nu il poti doza liniar.
Cu presupunerea ca "fas" inseamna o apasare a spray-ului cu CO2, eu cred ca fenomenul cu clopotul asta e chiar foarte liniar (nu am vazut in realitate, poate cine stie exact ma poate contrazice). Membrana aia e conceputa sa dizolve gazul pe care-l are in tub intr-un timp destul de lung, liniar, variatia de presiune din cauza diferentei de nivel cred ca este nesemnificativa. Aia au zis ca recomandat e un tub / zi. Tu bagi gazul acolo, dar el va sta acolo pana cand se dizolva. Nu se pune problema ca el se dizolva instant/foarte repede provocand un soc de pH. De aceea nu conteaza nici cata presiune mai e in butelie, pentru ca practic "buffer-ul" e tubul insusi.
Eu am inteles ca el simplu e neeficient, tocmai pentru ca CO2-ul ala se dizolva prea lent fata de cat ar vrea cei ce vor plante frumoase, de unde si modding-ul lui Dalles.
|
 |
|
|
Aveau punga la 2 RON. Ceea ce mi se pare mult. Iti trebuie macar 5 pungi sa pui pe o suprafata de 60x30. Dar uite care e bomba: dupa ce desfaci punga, faci si tu un test, nu? Test cu otet, sa vedem "compozitia" pietrelor, si... "fierb"!  . Si inca ce bine. Si nu am luat dintr-un singur "model", ci din doua. Pacat ca nu am ciclide africane.
|
 |
|
|
|
Daca imi aduc bine aminte, butelia ca refill era 35 RON, ceea ce mise pare foarte scump. Eu ma gandisem ca in loc sa cumpar refill, in tubul ala sa intre tocmai furtunul de la reactorul de CO2. E transparent si se pot numara bulele /sec. In rest, dizolvarea gazului ca fenomen e aceeasi.
|
 |
|
|
|
Statia de metrou Mihai Bravu, o ghereta verde la vreo 50 de m, 9000 ROL/0.90 RON galeata, necalcaros, din "galeata" respectiva mie mi-a ajuns (si mi-a si ramas) pentru o baza de 60x30
|
 |
|
|
Eu nu am timp sa meshteresc.
Dupa cum am citit eu, MA zice clar ca "respectivul" nu e multumit, pentru ca obiectul nu e prea eficient. Nu a pomenit nimic de vreo modificare a lui. CO2-ul ala sta in tub pana se dizolva, dar asta ia timp => putin CO2 dizolvat. Aici a zis Dalles ca se poate imbunatati metoda, cu powerhead-ul respectiv, care va accelera procesul. Eu unul cred ca am sa incerc si metoda cu fetele...pardon, cu ciorapul de lycra :-P. Ma intreb care sa fie mai bun, ala simplu, culoare pielii, sau ala negru, brodat? 
|
 |
|
|
Vezi cu 2 pagini mai in fata, ca si eu am intrebat acelasi lucru, si chiar s-a dat un raspuns  . De mers merge pentru orice acvariu, pentru ca e un "device" independent. Problema e cat de eficient este, nu?
|
 |
|
|
|
Clopot simplu, nu se gaseste. Se gaseste ca "CO2 kit" (Tetra) cu tot cu o butelie de CO2 de 1l...mi se pare. Pretul e de 55 RONi, la Orhideea, aseara.
|
 |
|
|
1. Clopotul e de fapt o parte a intrumentului de curatat substratul Resun. M-a costat 70.000 ROL, si se gaseste cam in orice pet-shop si in Obor...+/- 5.000 ROL  . Are clopotul (cu sita aferenta), dupa care vine un tub transparent (ce-i drept cam mic pentru acvarii inalte), apoi un furtun (grofat cred ca se numeste...cu striatii pe el), si "balonul" (albastru, tot cu striatii, dar de diametru mult mai mare decat tubul) folosit la presurizare...Scuzati lipsa de termeni tehnici in domeniu
2. Pietris pentru acvarii se gaseste la depozitele de materiale de constructii. Cauti "mazariche" sau "margaritar", cei de-acolo vor sti la ce te referi. Nu strica sa-ti iei si "eprubeta" cu otet la tine, sa faci testul pe loc. La depozitul de la statia de metrou Mihai Bravu, (cum urci spre Dristor, pe dreapta), 0,90 RON galeata. 80% din cantitate, cernut si luat doar ce era mai mare, mi-a fost suficient pentru un substrat de 3 cm cu baza de 60 cm x 30 cm.
Spor la treaba 
|
 |
|
|
Fiecare cu comoditatile lui  . Eu as putea sa fac o comparatie, pentru ca am si acvariu cu substrat de pietris, si o carantina maricica, fara substrat, si cu plante "indesate in pahare". Ca unealta, folosesc o pompa cu clopot Resun.
1. Acvariul cu pietris se curata foarte usor pentru ca acel clopot are un fel de sita la capat, care nu trage si pietrisul. Pentru o curatare eficienta, eu plimb clopotul chiar pe suprafata pietrisului, si printre plante.
2. Operatia de la carantina decurge asa: mai mereu rastorn cate o planta din pahar, pe care apoi tre' s-o pun la loc, tre' sa bag mana sa le dau deoparte ca sa pot sa ajung si printre ele...etc
Din alt punct de vedere, multe din plante se intind cu timpul pe tot substratul (ex: java moss, acicularis, valisneria, e. tenellus, etc. etc.), asa incat in ceva timp, acvariul va avea un look foarte natural. In pahar...cred ca nu se intampla acelasi lucru  .
Din alt alt punct de vedere, pietrisul va dezvolta cu timpul culturile bacteriene necesare ecosistemului, ceea ce nu cred ca o se intample si in pahar...cel putin nu la aceeasi scara  .
Concluzia poti sa o tragi si singur 
|
 |
|
|
DBC, adica Direct Brain Connection, o chestie la care mai lucrez inca
Ai dreptate, asta inseamna bentonic, intr-adevar. 
|
 |
|
|
Ce bine ca am de unde sa downloadez "patch-uri"
Cu scalarii, de acord, m-am uitat eu aiurlea. Se va corecta cand ajung acasa.
Cu ramirezii, in schimb cam peste tot vad " They mainly inhabit the middle and bottom regions of the tank" sau "Sw. Levels, Middle - Bottom" sau "A particularly conspicuous
inhabitant of the bottom are the Papiliochromis ramirezi" deci, as inclina sa cred ca stau mai jos decat scalarii, cel putin  .
Poate "bentonici" e un termen prea dur pentru ei... 
|
 |
|
|
"P. altum is especially susceptible to Ichthyosporidium infections and should be kept in somewhat higher temperatures (28-30 C) to prevent disease." zice la
http://www.malawicichlidhomepage.com/other/pterophyllum_scalare2.html
Mda, cred ca m-am inselat eu. E vorba de "altum" doar. Pai atunci, 26 de grade sa-i ramana temperatura
Acum cu chimia...e adevarat ca poti sa bagin in acvariu chimicale cu volum egal cu cel al apei  , dar e vorba de minimul esential. Sau cel putin la asta m-am referit 
|
 |
|
|
Pentru ca am un acvariu inalt, am pus 4 bucati scalari copii. Dupa ce se aleg perechi, daca va fi cazul, se va lasa o pereche. Pentru ca scalarii sa nu aiba probleme de teritoriu, am de gand sa bag si 1-2 perechi de ramirezi, care sunt bentonici, din cate stiu. Acum vine problema: scalarii vor temperaturi mari...28-29 grade ca sa se simta bine, ramirezii vor 25-26. Suporta totusi si 30 de grade. Cel putin asa am gasit pe diverse site-uri. Deci ce temperatura sa setez in cazul asta?
Si alta problema: ca sa evit probleme de sanatate, cu ce ma sfatuiti sa tratez apa? Am folosit si folosesc Aqutan, care n-are ce sa strice. Altceva? Preventiv, impotriva gaurilor am sa pun si Mineral Salt, cum am vazut pe un topic aici. Ectopur e bun? Zice ca tot pentru tratament preventiv este (antiparazit). Asta daca nu ma aventurez prea tare cu chimicalele...  . Filtrarea e asigurata de un filtru extern, de capacitate mai mare ca a acvariului, deci sper sa n-am probleme la capitlul asta. Schimburi de apa am sa fac 3,5-4% pe zi. Cred ca e mai bine decat 25-30% la saptamana.
|
 |
|
|
Stiu  . Am luat si eu unul de-acolo. Dat fiind ca nu am avut boala asta pana acum in acvariu, m-am gandit sa vad "cu ce se mananca". Asa ca acum e la carantina, cu tratamentul de rigoare. Pare foarte vioi, si mananca, si are aripile larg desfacute...banuiesc ca e pe drumul cel bun  ...
|
 |
|
|
|
@razvan
Multam' de apreciere...ma gandeam eu ca prinde bine.
Am uitat sa spun ca la magazinul Colisa situatia e aceeasi.
@dotoru
Interesanta ideea...Ma costa 2x70 RONi ca sa pot sa cheltui 4x5 RONi. Cred ca am las oferta asta sa treaca :-)
|
 |
|
|
Cumpar 3-4 exemplare de ramirezi (preferabil 3-4 F, daca nu 2-3 F si 1 M). In principiu, ma astept la oferte de la crescatorii "consacrati"  , piata actuala aratand cam asa:
- Obor - 1 om, 5 exemplare, masculi toti. Nimic nou pe viitor.
- Cora - Nimic, nici pe viitor.
- Amzei - Nu au avut de la inceputul anului, nu e pe lista de comenzi.
- Moghioros - Nu a mai avut de 2 luni, nu mai aduc in viitorul apropiat.
- Dl. Oprea - Nu are, nu va mai aduce curand.
- Dl. Boloni - Are ceva pus la pastrare, dar nu de vanzare. Cel mai devreme peste o luna.
- Animax - Nu au, nu aduc.
Cu astea fiind spuse, astept oferte. Cu toata "gaura" asta, sper totusi sa-mi permit 4 exemplare cu juma' de salariu' 
|
 |
|
|
Rezolvat. Cu multe multumiri donatorului 
|
 |
|
|
Din ciclul lucruri bune la preturi mici, recomandam Aquael Confort Zone with New Technology  . Sta chitit la temperatura pe care-l fixezi, verificat cu 2 termometre, de 2 saptamai incoace. Sensibilitate: 1 grad celsius. Pret: 33 RON, modelul de 100W.
|
 |
|
|
Eu unul am folosit Nitrivec de la Sera, exact conform indicatiilor. Am pus pestii (vivipari, xifo si molly) a doua zi. Au trait pana i-a luat in stapanire altcineva...dupa vreo 3 luni, probabil mai traiesc si astazi  Deci banuiesc ca are "ceva efect".
|
 |
|
|