[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: betta
Forum Index » Profile for betta » Messages posted by betta
Message
Da, ii spune Degresant antisilicon. Este vandut de Policolor la canistre de 5 litri !!! .
Este din gama (sau a producatorului Klar Professional - Policolor???). Pe site-ul www.klar.ro la o vizita sumara nu l-am gasit insa. Singurul diluant prezentat este unul universal.
Pe el scrie: "Tar, silicone and wax remover". Pacat ca la cantitatea asta nu prea merita cumparat pentru a-l incerca.
Pornind de la cele descrise atat de bine de Dalles am incercat sa realizez un reactor de CO2.
Dupa cum spunea Sandu (si altii dealtfel) acvaristica nu-i o pasiune ieftina (si daca asta ar fi singurul ei dezavantaj inca ar fi bine).
In lipsa fondurilor cred totusi ca practica e mai buna decat teoria.
Ceea ce pot spune deocamdata e ca un fâs nu se dizolva instantaneu in apa deci un soc de pH e exclus.
Despre efectele benefice voi pomenii atunci cand se vor vedea.
Pana atunci insa imagini ale reactorului meu unde sunt date si detaliile de realizare.
Eu am prevazut capacul cu doua decupari rotunde (in colturi opuse) pentru 2 ventilatoare... unul sa bage iar altul sa scoata...
Numai ca n-am montat decat unul... cel care baga. Evident ca nu-i corect pentru ca aerul rece si uscat din exterior vine bagat in interior si ameteste aiurea vaporii de apa pana binevoiesc ei sa iasa. Deh... poate la vara l-oi pune si pe celalat ;).
monoceros wrote:
manyaku wrote:la reprezentanta philips or avea ? :ninja:

Da au, daca faci comanda de 25 de bucati....foarte interesant!!! si foarte urat din partea lor.


Da, insa din pacate nu e numai vina lor... tuburile Aquarelle de 18W vin in multipli de 6 (cantitatea minima pe care o pot ei comanda) iar cele de 36W in pachete de 25W. Nu se gaseste insa nici un retail-er care "sa se riste" sa ramana cu ele pe stoc. In fond numai noi cautam tuburi mai speciale iar la magazinele de electrice/electrocasnice cand merge omu' sa-si cumpere un tub pentru baie sau mai stiu eu ce, numa' temperatura de culoare nu-l intereseaza (De ce credeti ca se gasesc si vand becuri economice chinezesti la magazinele de 38.000???)

Incercati sa va grupati mai multi... noi (in Tm.) asa am facut la Aquarelle de 18W (deh, a fost usor) si ar cam fi cazul sa repetam manevra...
Pomenisem pe undeva (pe forumul vechi :oare ca in vitrina magazinului Policolor (din blocul in care "salasluiesc" ;)) am vazut o canistra (din pacate de 4 litri) cu degresant pentru silicon. Am sa mai arunc o privire si daca mai este revin cu amanunte.
Userul levi a fost banat. Asta dupa ce a fost atentionat amical printr-un PM, iar mai apoi printr-un avertisment :ycard: (cf. art. 2.5 din Regulament) si sentimente precum:
levi wrote: I'm sick

A preferat insa sa continue:
levi wrote:Sincer pe mine nu ma intereseaza nimic, nici o parere, a nicicui, mai ales a celor din afara grupului de timisoreni


Deci, la cererea domniei sale, poate continua pe forumuri apartheid-iste.
Pe forumul acvariu.ro nu sunt admise (cf. Regulamentului) atitudini discriminatorii dupa rasa, religie, varsta, sex ori alte criterii.
Ouale eclozeaza in 24-36 de ore... deci e firesc sa nu mai fie nici o icra in cuib. Daca le-ai asigurat toate conditiile si daca apa si bazinul au fost f. curate, adica daca nu au mucegait icrele... atunci... ar trebui ca printre bulele cuibului sa fi vazut zvacniri ale smecherilor... deasemenea, unii tatici, atunci cand alevinii cad pe fund se duc si ii culeg cu grija. Alevinii sunt f. mici (mai mici decat icrele).
Deci fii linistit... tu esti de vina (graba fiind una din vicii) .

Acu' la intrebarea "Ce e de facut?" Conditioneaza-i, adica lasa-le o perioada de refacere si ofera-le hrana adecvata si variata iar peste vreo 3 saptamani mai incearca. Intre timp citeste tot ce poti despre Betta splendens.
In postul de aici: http://www.acvariu.ro/forum/viewtopic.php?t=1555 gasesti si niste link-uri utile...
Ca tot veni vorba de tulburel... la magazinele de 38.000 se gasesc niste "scule" asemanatoare cu pompa aia de am descris-o dar destinate trasului vinisorului. Numai ca nu-s prea fiabile asa ca cel putin in ceea ce priveste tulburelul tot metoda clasica cu amorsarea la "buchon" e mai buna ;).
Haide mai, pai la Practicker de mergi poti sa le vezi si sa le pipai/alegi la stand.
E vreo 4,5 RON un furtun cu pompa manuala de amorsare a aspiratiei (Made in China). Il gasesti la Zoocenter, Profipet etc. (Sunt si mai scumpe da' alea-s Hagen parca...). La capatul furtunului au un tub transparent de vreo 40cm (care se coace si crapa destul de repede da' deh, la banii astia...) si mai mult, in capatul tubului un clopot cu "gratar" (demontabil) asa ca e exclus ca pestii cat de cat maturi sa-ti treaca in furtun. Serveste foarte bine si la aspirarea substratului (daca e "bob de orez").

La Practicker gasesti si furtun de diverse diametre.
Incearca sa citesti aici:
http://www.bettatalk.com/breeding_bettas.htm
http://www.aquarticles.com/articles/breeding/kick_beta-breeding.html
http://freshaquarium.about.com/od/breedingbettas/
http://www.petfish.net/betta.htm
sau daca nu ajung articolele de mai sus... da un Search in Google cu: breeding Betta sau spawning Betta
Pe site-ul vechi erau doua articole: unul general despre Betta splendens si altul privind inmultirea acestora... din pacate nu stiu daca mai sunt.
Oricum, uite ce spunea intr-unul din ele:

SEXAREA

Masculul Betta Splendens: in primul rind inotatoarele masculul cresc foarte lungi, sint mai lungi decit cele ale femelelor si mai mari in general iar coloritul lor este mai aprins. Comportamentul masculilor este mai agresiv fata de aceeasi specie dar si fata de alti locatari ai acvariului, deseori ciupind inotatoarele altor pesti chia omorind pesti mai mici decit ei.
Femelele de Betta Splendens: au inotatoarele mult mai mici decit cele ale masculilor. Marimea inotatoarelor poate fi diferita de la o femela la alta dar miciodata de aceeasi lungime cu cele ale masculilor.
O alta diferenta ar fi ca femelele dezvolta asa numitul "ovipositor" care este defapt un punct alb pe burta intre inotatoare, acest punct alb este locul pe unde femela elimina icrele in momentul reproducerii.
Femelele acestei specii prezinta dungi orizontale cind sunt supuse unui stress intens, cind sunt insa in perioada de reproducere si daca un mascul se afla in apropiere pe corpul femelelor apar dungi verticale

INMULTIREA

Inainte de inmultire este bine ca Betta, atit masculul cit si femela, sa fie bine hraniti iar apa sa fie foarte curata. Este de preferat ca cca 2 saptamini perechea de Betta pe care vreti sa o puneti la inmultit sa aiba mincare de buna calitate, tubi si in general mincarea vie este preferata de catre acesti pesti, artemia, larve de tintari , larve de libelule si fulgi
vitaminizati, aceste feluri de mincare sint foarte hranitoare si fac ca pesti sa fie predispusi la imperechere.

Un Betta matur si sanatos este intotdeauna gata de imperechere. Femela poate fi identificata dupa burta umflata si ovipositor-ul care este mai evident si incepe sa semene cu un tub mic.

Acvariul in care vreti sa puneti pesti la reprodus trebuie si el amenajat. Este bine ca acvariul sa nu fie foarte mic (1-3l), cel mai des se foloseste un acvariu de 20-30L, filtru nu este neaparat necesar, temperatura apei trebuie sa fie de 28-30'C si foarte important este sa aveti plante de suprafata sau ceva care sa pluteasca pentru ca masculul sa aiba de ce sa-si "ancoreze" cuibul de spuma.

Dupa ce totul este gata, masculul este introdus in noua lui casa. Se lasa citeva ore pentru ca masculul sa se linisteasca si sa inceapa sa lucreze la cuib. Dupa aceea femela intr-o punga cu putina apa este introdusa in acvariul in care masculul a inceput contruirea cuibului. Acest lucru face ca amindoi parteneri sa fie interesati de reproducere iar masculul foarte interesat de femela va termina cuibul in scurt timp. Este important ca acvariul de reproducere sa aiba capac pentru a se pastra o temperatura constanta si la suprafata apei .
Odata ce femela este eliberata, reproducerea incepe.

Masculul v-a "imbratisa" femela care elibereaza citeva oua, intre 5-30+, depinde de femela. Masculul fertilizeaza ouale,le aduna unul cite unul si le duce un cuib, in acest moment, femela ramine plutind la suprafata pentru putin timp dupa care incepe si ea sa caute oua pe fundul acvariului . Citeodata se intimpla ca ea sa manince ouale sau, din contra, sa ajute masculul cu plasarea acestora in cuib. Citeodata, mai ales daca este incepator si masculul va minca din oua dar in timp v-a realiza ce se intimpla si va incepe sa le duca in cuibul de spuma. Aceasta operatiune are loc de citeva sute de ori pina in momentul in care femela a eliberat toate ouale. Masculul va incerca sa o tina cit mai departe de cuib,acesta este cel mai bun moment pentru a scoate femela din acvariu si sa lasam masculul sa aiba grija de restul. El va readuce inapoi in cuib ouale care cad pe fundul acvariului si le va pazi tot timpul.

Viitorul tata ramine in acvariu timp de 1-3 zile de la reproducere, in acest timp nu trebuie sa-l hraniti, oricum nu va da nici o atentie mincarii. Ouale eclozeaza in 24-36 de ore. Odata eclozate ouale, masculul mai poate fi lasat 1-3 zile in acelasi bazin pentru a avea grija de alevini. Citeodata se intimpla ca alevinii sa cada din cuib, masculul ii va aduce inapoi. El v-a continua sa-i ridice de pe fundul acvariului pina ce alevinii vor putea sa inoate singuri.

Daca observati ca masculul nu poate face fata si sint prea multi alevini la cazuti din cuib, puteti, foarte usor, sa scoateti din apa din acvariu. In acest fel, distanta dintre cuib si alevini va fii mult mai mica si atunci masculul pute face totul mai repede si mai bine.
Daca el incepe sa manince alevinii, indepartatil imediat si lasati nivelul apei foarte mic, de cca 5 cm. Indepartarea lui insa poate fii fatala alevinilor care fara el sint practic neajutorati.
Odata ce puii au inceput sa inoate, tatal poate fii indepartat.

INGRIJIREA PUIETULUI

Hranirea: puii ar trebuii hraniti de mai multe ori pe zi , dar nu in exces. La inceput se pot folosi infuzori, microviermi , artemia, hrana indeajuns de mica pentru ca puii sa o poata inghitii. Progresiv, odata cu cresterea lor hrana se poate diversifica, daphnia, tubi tocati, fulgi, larve de tintari etc. O parte din apa trebuie schimbata periodic iar acvariul puietului este bine sa fie tinut foarte curat pentru a nu avea surprize neplacute.

Creditul pentru cele de mai sus revine Violetei Gheletca care este autoarea articolului.

Ca recomandare personala... dupa ce puietul inoata activ (la orizontala) tine acvariul acoperit deoarece in aceasta perioada aerul din incaperi este deja sensibil mai rece decat temperatura apei din bazin si asta dauneaza perioadei in care puietul isi dezvolta aparatul labirintic de respiratie.
Si nu uita ca inainte de a ii pune la inmultit e bine sa incepi o cultura de micro care sa fie "pe rod" atunci cand puietul incepe sa se haraneasca.
Era undeva pe vechiul forum un post privind comportamentul deviant la Betta da' acolo era vorba despre construirea cuibului si depunerea icrelor de catre femele in lipsa prezentei masculului. De ce n-ar fi si in cazul acesta posibil? Daca masculii au crescut impreuna ori daca bazinul este mare, bine plantat sau unul dintre ei este degenerat...
Din cate exemplare am avut sau vazut, mai toti erau lenesi, pardon, comozi ;) da' nici chiar asa. Pe substrat se odihneau uneori cei varstnici ori exemplarele bolnave.
@AOL: Rar imi cer scuze in public :-) . Dar in ultimul timp am vazut si am auzit atatea x (si nu neaparat pe forum!) incat... Acu' sa nu te simti ofensat cum ca ne cunoastem si cum de am putut sa gandesc ca...
Oricum, precizarile tale sunt mai mult decat binevenite.
@AOL: Ma iertati dara ca ma bag dar... ideea nu e cumva aceea de a face traseul bulelor de CO2 cat mai lung si mai intortocheat astfel incat sa aiba timp sa se "dizolve" in apa?
Daca e asa atunci ma intreb ce va face o bula de CO2 care da de laturile verticale ale tubului reactor in forma de U? Cred ca tzushti pe verticala. Instalatia lui eflorian e simpla si cred eu, cu eficienta maxima.
@Anubias: Castigul de ~50% este unul teoretic. Practic insa nu vei ajunge la asa ceva(tine de natura si starea suprafetei reflectorului, de forma si de alti factori).

@Kreator: Clorofila capteaza cu eficienta mare radiatiile albastre si rosii. Deci tocmai d'aia laserul rosu nu e reflectat atat de puternic comparativ cu alte obiecte.
Carotenul (portocaliu) si xantoforii (galbeni) prezenti in mai mica masura decat clorofila proceseaza si ei regiunea verde a spectrului vizibil in vederea fotosintezei dar suficienta lumina verde este reflectata astfel incat frunzele sa para verzi. O exceptie apare toamna cand clorofila se descompune mult mai rapid decat ceilati pigmenti astfel ca vegetatia capata culorile rosu, portocaliu, galben intr-un joc peisagistic mirific.

Informatii mai largi la: http://en.wikipedia.org/wiki/Photosynthetically_active_radiation

Later edit: Laser-ul poate produce ionizari ale mediului pe care il strabate. Nu stiu ce efecte are un laser de circa 4-5mW asupra frunzelor plantelor insa laserele vizibile (si infrarosii) se folosesc in medicina in scop terapeutic.
Nu sunt decat vreo 5 topicuri in care apare cuvantul reflector :-)
Cred ca te referi la acesta: http://www.acvariu.ro/forum/viewtopic.php?t=1363&postdays=0&postorder=asc&start=15
Cam peste tot pe unde citim de 0,5-1W/l cred ca se subintelege ca "neoanele" au si reflector deoarece toti ne gandim la economia de energie (inclusiv cei "de afara").
Vroiam sa atrag atentia ca problematica iluminarii e mult mai complexa decat puterea electrica instalata.
Evident ca in primul rand ne gandim la ea (pentru ca intram in contact direct cu Watti aia care ne umfla factura).
Si cum randamentul becurilor cu incandescenta este f.f. mic folosim tuburi fluorescente ajungand astfel la fluxul luminos. Ei si de aici apare o problema... degeaba ai flux luminos daca nu ai spectrul de culoare folositor... folositor cui insa? Ochiului uman? Sau poate algelor ori plantelor? Si uite ca am ajuns la PAR (Photosynthetically Active Radiation) care reprezinta radiatia utila procesului de fotosinteza. Trebuie remarcat ca desi ea coincide in mare parte cu radiatia luminoasa vizibila, exista organisme care folosesc si radiatia din infrarosul apropiat (e vorba de alge care nu au la dispozitie-in mare parte-numai aceasta portiune a spectrului). Dar sa revenim...
Dupa cum se pomenea in postul pe care l-am mentionat mai sus, prea multa lumina poate dauna intr-un bazin slab plantat ducand la proliferarea algelor. Deasemenea trebuie tinut cont si de inaltimea bazinului. Si de speciile de plante existente in el.
Nu exista o reteta matematica exacta pentru iluminarea acvariului si de aceea mergem pe paradigme, ultima dar nu cea mai din urma fiind aceea ca: Nu exista doua bazine identice.

N.B. Suntem offtopic rau! Am continuat insa aici pentru ca si celalat post e mort (in factura Renel-ului )
Chestia asta cu Watt-ii ma doboara... Fa socoteala sa vezi cati watti iti da si exact atatia ai. Daca pui reflectoare nu vei avea mai multi. Watt-ul e unitatea de masura a puterii (electrice) instalate si atat.
Tubul fluorescent este cilindric si ca urmare (ideal vorbind) fotonii ies din el radial... Daca pe o parte/jumatate a lui pui un reflector IDEAL fluxul luminos dirijat pe acea parte se reflecta inapoi si de aici rezulta o crestere a randamentului sau, cu alte cuvinte reducerea pierderilor "de lumina" in directii care nu prezinta interes.

Pentru alte clarificari: http://www.acvariu.ro/forum/viewtopic.php?t=1146&highlight=flux
si articolul lui Leo Despre tuburile fluorescente ... si parca mai erau niste topicuri da' pe raposatul forum vechi
MA wrote:Iti sugerez ca sticla asta sa fie in fata (pe ea nu vei avea nevoie de nici o intaritura care sa te deranjeze cind umbli in acvariu). Si sa fie inalta doar de 45 cm. Astfel celelalte (spatele si lateralele) vor fi mai inalte cu 15 cm. Poti folosi cei 15 cm pentru a baga tuburile de neon. Acei 15 cm in plus ii poti acoperi cu autocolant si o sa arate ca un capac. Vei mai avea se pus doar acoperisu' .
In fata vei avea 15 cm pe care ii poti "umple" cu o fisie din sticla sau mai bine plastic acoperita tot cu autocolant. Pe acolo vei avea un acces usor in acvariu


Cine-i batran nu-i neaparat asa de pomana ;) .
Te-ai uitat la http://www.acvariu.ro/forum/viewtopic.php?t=1203 ?
Conform fisierului Excel pe care-l gasesti in topicul pomenit ar trebui sa tina fara probleme la h=40cm.
Intradevar, nu merita sa cumperi o carota (e o "scula" anume pentru gaurit sticla) numai pentru o gaura.
Nu vad de ce ai face doar o laterala de 8mm ca mai ai alte 3 care pot sa crape...

In rest... cu siguranta vei primi si alte raspunsuri.
1. Da, se poate inchide.
3. Nu conteaza. Eu le-as da pe laterala (care-i laterala unui tub cu sectiune circulara? ;))
2 si 4. Asta "se manaca" cumva cu Legea lui Bernoulli?... ehei... Fizica de-a 9-a...

De ce nu o faci "by trial and error" ? Numarul si dimensiunea gaurilor necesare depinde de debitul pompei, de presiunea jetului, de distanta la care vrei sa-ti bata jeturile, de nivelul de zgomot maxim acceptat...

Poate daca ar fi Lucian p'aici ti-ar explica mai bine
Femelele de Molly pot naste cam o data la 23-30 de zile in functie de varsta si de conditiile care l-i se ofera.
Numarul descendentilor este deasemenea in functie de varsta femelei (la primele nasteri 5-10 pui iar mai apoi chiar 30).
Desi femela nu prezinta in mod normal fenomenul de canibalism este recomandat ca bazinul de nastere sa fie puternic plantat pentru ca puii sa se poata refugia (oricare dintre speciile plutitoare, "filigranate" sunt numai bune: Riccia, JavaMoss, Lemna minor, Pistia, Eichhornia-datorita radacinilor sau Elodea, Limnophila)

Daca ai separat femela prea devreme nu-i mare baiul. Mai cauta referinte pe net si... succes!

Later edit: Bine ai venit pe forum! Citeste cat mai mult si deoarece ai precizat ca ai "o multime de pesti" iti recomad sa te documentezi in ceea ce priveste numarul admis de exemplare raportat la marimea acvariului. Pe site (si-n forum) gasesti o multime de articole interesante!
 
Forum Index » Profile for betta » Messages posted by betta
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com