[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Control debit la filtre powerheads  XML
Forum Index » Atelier (DIY) & Hardware
Author Message
cyborg
Member
[Avatar]

IP:

Cum se spune si in articolul "sticky" despre filtre, powerhead-ul este ieftin, dar are ca dezavantaj producerea unui curent uneori prea mare de apa. In cazul in care as fi posesorul unui Aquael Fan-X, as putea regla debitul. Dar cum marea majoritate a filtrelor nu au asa ceva (eu am unul Jebo, si, din cate stiu eu, nici Fluval X-Plus nu are - si nu apare nici in manualul de utilizare asa ceva), cum s-ar putea reduce curentul in acvariu?
Stiu ca pe vechiul forum exista o discutie de genul asta, dar cum el nu mai este "available", va intreb pe voi, cei care cunoasteti problema.
In principiu eu m-am gandit la un furtun de vreo 10-15 cm, sau teava de PVC, careia i se vor da cateva gauri, si care se va fixa la iesirea din filtru. Acum intrebarile:
1. Se poate inchide teava/furtunul la capatul liber, astfel incat apa sa iasa doar prin gaurile facute? Sau voi creea probleme motorului pentru ca el va lucra in sarcina?
2. Cum este mai bine sa fac gaurile? Mai putine si cu un diametru mai mare, sau pot sa fac relativ mai multe, si cu diametru mai mic?
3. Conteaza pozitia gaurilor pe suprafata furtunului/tevii? Se pot da oricum, sau e mai bine doar pe partea superioara/laturi, etc...
4. Cat de dese/rare pot fi date gaurile respective? (in principiu as vrea sa distribui presiunea in mod uniform)

Ei, si daca nu v-am plictisit cu atatea intrebari, poate primesc si ceva lamuriri. Multumesc anticipat.

Nature is definetly natural.
[Email] [WWW] [Yahoo!]
betta
Senior member
[Avatar]

IP:

1. Da, se poate inchide.
3. Nu conteaza. Eu le-as da pe laterala (care-i laterala unui tub cu sectiune circulara? ;))
2 si 4. Asta "se manaca" cumva cu Legea lui Bernoulli?... ehei... Fizica de-a 9-a...

De ce nu o faci "by trial and error" ? Numarul si dimensiunea gaurilor necesare depinde de debitul pompei, de presiunea jetului, de distanta la care vrei sa-ti bata jeturile, de nivelul de zgomot maxim acceptat...

Poate daca ar fi Lucian p'aici ti-ar explica mai bine

Traieste ca si când ai muri mâine! Învata ca si când ai trai vesnic!
[Yahoo!]
koala
Batran si obosit
[Avatar]

IP:

cyborg wrote:In principiu eu m-am gandit la un furtun de vreo 10-15 cm, sau teava de PVC, careia i se vor da cateva gauri, si care se va fixa la iesirea din filtru...

... foloseste o teava de PVC care sa aiba lungimea egala cu lungimea bazinului ... teava o fixezi cu ventuze chiar imediat sub nivelul apei ...
cyborg wrote:1. Se poate inchide teava/furtunul la capatul liber, astfel incat apa sa iasa doar prin gaurile facute? Sau voi creea probleme motorului pentru ca el va lucra in sarcina?...

... poti inchide linistit "capatul" tevii respective, eu asa am filtrul acasa iar pompa aia merge astfel din '97-'98 fara probleme ...
cyborg wrote:2. Cum este mai bine sa fac gaurile? Mai putine si cu un diametru mai mare, sau pot sa fac relativ mai multe, si cu diametru mai mic?...

... fa mai multe gauri mici [ diametrul sa fie ~ 5 mm ] pe toata lungimea tevii ...
cyborg wrote:3. Conteaza pozitia gaurilor pe suprafata furtunului/tevii? Se pot da oricum, sau e mai bine doar pe partea superioara/laturi, etc...

... este bine ca gaurile sa fie date liniar, pe mediana tevii, astfel incat, prin rotirea tubului, sa poti orienta "jeturile de apa" dupa dorinta ...
cyborg wrote:4. Cat de dese/rare pot fi date gaurile respective? (in principiu as vrea sa distribui presiunea in mod uniform)...

... la mine gaurile sunt date cam la 5 cm distanta, una de cealalta ... e mai bine sa fie mai multe, pentru ca le poti acoperi usor apoi, daca nu-ti convine debitul de apa "scuipat" ... acoperirea gaurilor "in plus" se poate face cu banda izolatoare sau cu bucati de furtun care se "mufeaza" pe teava de PVC ...

Samson & Delilah (2002) - Marele African (2007) - Angels in heaven (2010) - Life is like a box of chocolates (2011) - Nemo's House (2012) - The Big One (2012) - Cubul (2013) - The Return (2014) - Back to the roots (2015) - Un sumatran, doi sumatrani (2020)
cyborg
Member
[Avatar]

IP:

Multam' de raspunsurile rapide. Cu "trial and error" am si inceput, am trecut de erorarea 2 , dar folosisem un furtun de diametru egal cu cel al filtrului, lungime cam 15 cm, inchisa la capat si cu gauri din 2 in 2 cm, de diametru ~3mm, ceea ce s-a dovedit insuficient. Voi pune in aplicare ce ai zis tu, koala, cred ca e mai benefic/customizabil cu teava de PVC. Oricum, raman deschis la "ponturi" noi...

Nature is definetly natural.
[Email] [WWW] [Yahoo!]

Forum Index » Atelier (DIY) & Hardware
Go to: