Message |
|
Va rog sa va abtineti de la comntarii in aceasta sectiune. Depuneti scurt si la obiect cererea sau oferta de donatie pe care o aveti si eventualele date de contact. Comentariile vor fi sterse
Deasemenea, va rog sa va mai si verificati ortografia si sa va abtineti de la acronime, emoticoane si alte cele...
|
 |
|
radu_luchian wrote:Sunt faze care ma fac sa-mi bag picioarele in romania...
Nu-i cazu'  Atata timp cat ea te tine si-i calci tzarana zi de zi merita o minima deferenta chiar daca acum nu-i chiar maicutza ta draga
De noi depinde  De vorba si de fapta... daca nici vorba nu-i dreapta atunci cum o fi fapta?
Sper ca nu-i nevoie de o traducere libera aici de genul: Caci acolo unde iti stau picioarele iti va sta si capul  In tzarana patriei :-) .
Evenimentele de acest gen necesita o "masa critica" de pasiune si evident, un anumit nivel de trai... sa speram ca le vom avea pe amandoua.
|
 |
|
De ce sa fierbi apa de schimb? Nu-i musai... decat daca vrei sa-i schimbi duritatea sau daca esti prea scrupulos in ceea ce priveste o eventuala boala (dar pericolele din alta parte sunt oricum cel putin la fel de mari).
E indeajuns s-o lasi la statut vreo 48 de ore.
|
 |
|
Exista chiar masini de prelucrat comandate de PC pentru chestii d'astea...
Ca idee... acolo firul este prins pe cadru si se afla vertical.
Firul este incalzit destul de puternic si pentru a nu se arde cand nu-i in contact cu polistirenul, cate un mic ventilator (de cooler VGA) raceste capetele. Deasemenea, firul este perfect intins cu ajutorul unui arc spiral.
Ansambul electric este fix, de miscat se misca masa (cu comanda de la PC pe portul serial).
La sursa de PC exista un "Power Good" (firul verde?) care trebuie pus la masa (firul negru) pentru ca sursa sa porneasca (nu-i chiar asa da' pacolo ;) ). Atentie sursele AT sunt diferite de cele ATX
@radu_luchian: Asigura-te ca sursa reglabila duce in curent. Altfel s-ar putea sa ai surprize.
P.S. In lipsa posibilitatii de edit, va rog sa va finalizati ideea/ideile inainte de a da click pe Submit 
|
 |
|
Incepe sa miroase a chat p'aici
Atentie la tubi... pastreaza-i cel putin o saptamana-10 zile intr-un bidon cu o piatra de aer (eu niciodata nu i-am dat mai repede de 2 saptamani).
Schimba-le apa la inceput de 2-3 ori pe zi, apoi mai rar (zilnic). Dupa cateva zile nu vor mai mirosi... de fapt, ei nu miros deloc, doar mizeria din ei.
Si toate astea nu te vor scapa insa de riscuri... nici chiar "baia in apa calda".
U've been warned  Ar fi pacat sa-l pierzi...
|
 |
|
Mda... Betta s. poate fi mofturos rau... da' se da pe brazda...
Betta se hraneste de obicei la suprafata deci e bine ca hrana sa pluteasca un timp. (pelagic ?)
In magazinele de specialitate poti gasi Blood Worms sau Betta Food (de la Nutrafin). E vorba de hrana vie liofilizata.
Fulgii nu-i prea plac  granulele e posibil sa cada la fund si n-ai sa-l vezi facand efortul asta ;) .
|
 |
|
Cum arata acel Molly? Are "burta" normala, supta/emaciata sau e umflata? Faptul ca un solz sta sa-i cada nu cred ca are legatura cu afectiunea...
Daca fecalele sunt lungi, albicioase/translucide este vorba de un parazit intern, probabil Hexamita. Un tratament cu Metronidazol ar putea fi o solutie.
E posibil ca afectiunea sa apara pe un fond de stress continuu sau datorita calitatii apei (variatii ale conc. de amoniac si a pH-ului). Cu alte cuvinte... e pacat de acvariul acela... nu l-ai suprapopulat da' nu l-ai ciclat si nici n-ai ce cicla de fapt... pune-i substrat, pune mai multe plante (chiar daca-s nepretentioase) iar buretele nu-l spala violent. Da-i bataie cu lectura articolelor de pe site si de pe forum. Chiar daca vei pierd exmplarul de Molly asta nu trebuie sa te descurajeze.
P.S. Ce ar fi sa-ti treci si zona in care locuiesti la locatie? Pentru ranile externe poate putina sare si putin albastru de metil nu ar strica (chiar daca nu-i vorba decat de un traumatism fizic).
|
 |
|
...din cate stiu tu cresti de mult betta .....
Offtopic rau de tot: Asta e fals
Nu ma ocup de reproduceri. Username-ul meu are o intreaga istorie in spate... Sa zicem ca e prima specie care mi-a venit in minte cand m-am inscris pe forum. Sa mai zicem ca din respect pentru Betta (in special splendens) am ales ca username-ul sa fie scris fara majuscula.
Mai putem spune ca aidoma speciei Betta splendens proprietarului nickname-ului ii place sa stea si sa priveasca dinafara lumea mult prea grabita. Aidoma lui isi iubeste "cuibul" chiar daca are doar 56mp. Si are tabieturile sale ca si specia de la care si-a luat numele.
La nevoie, precum pestele luptator devine teritorial iar atunci cand iubeste o face pasional, dincolo de riscurile pe care le implica o asemenea conduita. Multe ar mai fi de spus...
Ontopic: Selectia speciei Betta splendens spre deosebire de inmultire cere resurse considerabile de spatiu, timp si energie. E nevoie de o incapere incalzita, de rafturi, de sute de "borcane", de schimbarea completa a apei in toate "borcanele", de procuparea pentru hranirea puietului si nu in ultimul rand de material biologic adecvat care nu-i tocmai ieftin. Ca urmare cel care se ocupa de asta trebuie sa dispuna de bani, de timp si de o pasiune "nebuneasca" pentru aceasta specie. Mi-as dori sa aflu ca exista si in Romania macar o asemenea persoana. Aducerea si comercializarea de exemplare deosebite (chiar daca unii se vor simti lezati  ) nu-i decat o a afacere ca oricare alta (si nici asta nu-i un lucru usor ori lipsit de riscuri iar meritul lor e de mentionat).
Ontopic: Nu-i chiar atat de greu sa eclozezi artemia...
|
 |
|
Pe sticla acvariului e reflexia obiectivului  .
Nu m-am putut abtine...
S-ar putea sa fie icre sau urme de icre de Corydoras. Dar ce fel de Corydoras?
Ai schimbat cumva recent ceva mai multa apa? (>25% ? si eventual ceva mai rece?).
Daca da, ai pierdut spectacolul... las ca vine altul :alright:
|
 |
|
Sanse de cuib ai 50-50.
Sanse la imperechere mai mici.
Sanse de pui 0.
V-as spune un banc... ala cu... "Merge unu' la sexolog si spune ca iubitei sale ii place pe furtuna... iar la sfarsit dupa ce intreaba doctorul cum a fost el raspunde: "Pai ce, pe vremea aia???"
Oameni buni, nu mi-o luati in nume de rau ca n-am astfel de intentii, ca sa nu mai batem apa in piua... Betta s. se reproduce usor... dar nu oricum... asta inseamna ca suma de conditii necesare reproducerii si supravietuirii progeniturilor poate fi la indemana oricui. Daca v-ati hotarat...
Luati un bazin de vreo 40cm Lungime, 15-20cm latime si 20cm inaltime.
Fara substrat, cu ceva plante plutitoare (Riccia). Un filtru cu pompa de aer si burete dat la/spre minim. Umpleti-l pana pe la 15cm. Nu puneti substrat. Cateva plante sau ascunzatori pentru femela. Un incalzitor cu termostat setat pe la 28-30 grade Celsius. Fara alti locatari  Conditionati perechea timp de vreo 2 saptamani (hrana variata, de preferat vie). Papila genitala, acel punct alb de pe abdomenul femelei indica faptul ca e pregatita pentru imperechere. Unii spun ca e mai bine sa introduceti intai femela ca masculul sa se simta la inceput musafir. Alteori se recomanda ca initial perechea sa fie separata de un geam de sticla. O cana culcata sau un pahar ori caserola puse astfel incat sa iasa putin din apa pentru a ajuta la rezistenta cuibului.
Ganditi-va din timp la hranirea progeniturilor si incepeti la timp eclozarea de artemii sau/si o cultura de micro.
E ceva dificil sau greu de realizat pana acum?
Dupa imperechere scuturati-va de fascinatia spectacolului urmarit si scoateti femela. Daca e zdrentuita rau puneti-o in carantina (putin albastru de metil, putina sare). Lasati o (f.) mica lumina aprinsa peste noapte ca masculul sa poata gasi mai usor icrele cazute din cuib. N-are nevoie de mancare... numai de asta nu-i arde lui... Dupa ce puii (f. mici) inoata orizontal (36h) scoateti-l si pe el.
Bazinul va trebui sa fie acoperit pentru ca puii isi vor forma organul labirintic iar aerul de deasupra trebuie sa aiba aceiasi temperatura ca apa si sa fie umed. Nu hraniti puii in exces si sifonati/trageti mizeria de pe fundul bazinului cu un "furtunel". Nici pana aici nu cred ca-s conditii sau operatii greu de efectuat... mai greu e ca intre aceste operatii sau, si mai bine, inainte de ele sa cititi ce s-a scris pe forum (chiar in acest topic) si pe Net despre inmultirea lui Betta s.
Succes!
P.S. La proxima intrebare repetata cu obstinenta probabil ca acest topic va fi inchis 
|
 |
|
zuza_ wrote:....nu aveam de unde sa stiu ca nu sunt reali.
Sunt cat se poate de reali ca doar n-or fi virtuali :-) numai ca nu e o specie creata de mama natura. La http://www.aquahobby.com/gallery/gparrotm.html gasesti multe comentarii si observatii ale celor care au "papagali".
Atentie  In special @evelin: in link-urile date de tine nu-i vorba de aceiasi specie (dupa cum perusul nu-i un papagal care nu-i kakadoo desi sunt aripate toate).
|
 |
|
ezra wrote:Il voi tine singur daca abstinenta nu-i dauneaza.
e un pestisor impecabil si voi incerca sa-l pastrez in conditii cit mai bune.
Si luptatorii de sumo trec prin lungi perioade de abstinenta ;). La fel si calugarii orientali... Betta tot de pe acolo vine... iar in 30l se va simti ca un rege si va putea sa mediteze in liniste... :-)
Schimburile de apa trebuie insa sa fi regulate (mai ales daca bazinul nu e plantat). Poti adauga cateva picaturi de albastru de metil si/sau sare desi la volumul acela si "incarcarea biologica" nu-i obligatoriu. C vreau sa subliniez e ca-i place apa curata.
Si uneori (pentru cresterea longevitatii) e bun si un oarece exercitiu (o oglinda pusa langa acvariu la care sa se infoaie ori un betigash sau chiar degetul stapanului dupa care se va obisnui sa vina).
Betta s. nu traieste din pacate prea mult  in general 2-4 ani (exceptii insa exista).
|
 |
|
ezra wrote:am luat si eu un mascul de betta super de la magazinul din Piata Amzei, de la voi, din Bucuresti. coloritul lui e rosu-bordo (desi eu nu sint specialist in culori :-) ). vinzatorul zicea ca e adus din China, sa fie adevarat?
Ce importanta are de fapt? Poate fi adus din China, din Singapore, Indonezia, Malaezia, Rusia dupa cum poate fi si autohton.
de simbata pina acum a construit un cuib. acvariu de 30 L plante de suprafata. daca ii cumpar femela, mai pot lua si 2-3 corry? daca-l cresc tot singur are de suferit?
Dupa cum s-a mai spus de nenumarate ori... depinde ce vrei...
Vrei pui? Atunci ii iei femela fara Corydoras.
Vrei sa vezi spectacolul imperecherii dar nu vrei sa duci treaba pana la capat? Atunci ii iei o femela si Corydoras care sa o sa aiba grija sa se infrupte din fructul dragostei celor doi.
In 30 de litri mai bine il cresti singur (Nu-i un peste prea sociabil, e comod si... ii place sa-si traiasca viata in ritmul sau)! Eventual cu alti cativa locatari (Cory). Nu poti tine nici 2 masculi dar nici o pereche deoarece bazinul e mic, nu e plantat si deci saraca femela va fi chinuita de mascul.
|
 |
|
In Timisoara la Zoocenter este un model produs de Aquael pe la 350RON.
Tuburi UV de 5W (2 poli) de la Tetra (fabricate de Philips) undeva la 150RON  .
Exista si modele mai ieftine (eu am cumparat unul zilele trecute) la 175RON (7W) si respectiv 275RON (11W) dar pe ele scrie mare MADE IN CHINA  . Vezi: http://nbhengtai.en.ec21.com/GC01180047/CA01000689/UV_Sterilamp.html
Daca te interseaza da-mi un PM.
Note:
@LooSer: Nu folosesc la bronzat :soare: ;) ci la distrugerea microorganismelor. Radiatia din domeniul UV-C (253,7nm) e folosita pentru sterilizare in multe domenii (medicina, ind. alimentara).
@lazarginel: Ai dreptate dar sa presupunem ca toti stim despre ce-i vorba. Adica... moarte tuturor mai putin lui Nitrosomonas si Nitrobacter ;) .
@tino: Sa nu ne ambalam/aprindem prea tare... mai ales cand e vorba de unii care ne au (pe amandoi ;) ) la degetul mic cand vine vorba de acvaristica (indeosebi practica dar si teoretica).
|
 |
|
Daca filtrul nu are nici un comutator (Atentie! Uneori acesta este mascat de o eticheta autocolanta-asa am "prajit" o sursa de comp  ) eu zic sa nu te incumeti fara un autotransformator. Daca ai caractristicile tehnice ale filtrului (Puterea (W)) atunci poti cumpara unul de acolo.
P.S. Am o cunostiinta buna care s-a "repatriat" din Canada pe motive familiale si care are toate echipamentele audio-video la 110V dotate cu "traf-uri" aduse de acolo. Parte din ele mergeau si fara investitia suplimentara dar de unul din ele am avut eu grija... comp-ul la care sursa fiind in comutatie merge si la 240V (numai ca trebuia mutat comutatorul pe care canadienii l-au ascuns sub un "abtzibild"). Deh... s-a rezolvat... numai un varistor (taman cu rol de protectie) s-a dus naibii...
|
 |
|
Proaspat adica referitor la apa nu?
Nu! Ma refeream daca e proaspat umplut cu apa... adica nou...
Sifonarea consta in folosirea unei unelte care ajuta la extragerea deseurilor depuse pe si chiar intrate in substrat. Presupun ca apa o tragi cu un furtun din acvariu... ei... exista la magazinele de specialitate furtune cu o pompa manuala de amorsare si la capat cu un clopot pentru sifonarea substratului. Preturile incep de pe la 5RON (chinezisme) si urca... pentru cele de firma.
Uite un link cu o imagine:
http://www.foryourfish.com/cgi-bin/webc.cgi/FYF-CM8.htm sau http://www.tiray.com/products/bigimg/316.jpg
 La noi asta face 5RON iar pe site-ul cu link-ul aproape 8USD. Fain asa ;)
In rest... da-i bataie cu lectura...
|
 |
|
Daca acvariul nu e "proaspat" atunci acela nu e in mod sigur aer ci produse de fermentatie... in final s-ar putea sa apara si "mucegaiul".
Cel mai bine ar fi sa incerci sa sifonezi substratul daca bulele acelea nu "scapa".
|
 |
|
Fa-l din sticla
Plexiglass-ul e mai scump, se zgarie, se coace (chiar daca dupa durata uzuala de utilizare a unui acvariu-sticla e un matrial "amorf" practic inert).
Vei gasi mai greu un "meseriash" care sa-l faca.
Avantaje: e mai usor, nu se sparge asa usor precum sticla dar daca le pui in balanta
Despre nerabdare... nu-i buna in acvaristica... take it from one who knows  ;) .
|
 |
|
Suntem aici pentru a ajuta si pentru a impartasii din experinta pe care o avem.
A gresi e omeneste dar a ironiza acid greseala altcuiva este condamnabil  .
Respiratia nu este abdominala ci intestinala. Daca mirarea lui DrHyperLaur e ingenua imi cer scuze, daca e ironica... Atentie
Ca recomandare:
http://www.acvariu.ro/index.php?option=com_content&task=view&id=41&Itemid=29
http://www.google.ro/search?hl=ro&q=Corydoras%2Bintestinal+breathing&meta= care intoarce suficiente pagini ce trateaza subiectul.... deci nu-s lucruri chiar asa noi 
|
 |
|
Aqua-kid wrote:betta se reproduc daca in acvariu se mai afla si 2 cory? 
Daca restul conditiilor sunt ca la carte (desi nu prea vad cum) se poate sa depuna.
Intrebarea insa denota o superficialitate des intalnita  . Ce anume vrei de fapt?
Daca vrei sa obtii pui de Betta s. e normal sa iti doresti ca ei sa fie in numar cat mai mare. Pentru asta bazinul de inmultire nu trebuie sa aiba substrat ca masculul (uneori si femela) sa poata gasi usor icrele si sa le duca in cuib.
In schimb, la Corydoras ii place sa scurme prin nisip. Mai mult, asa isi gaseste hrana. In aceste conditii icrele proaspat fecundate vor deveni festinul sanitarilor tai.
Despre temperatura ce sa mai vorbim... Betta s. are nevoie de o temperatura ridicata pentru inmultire (pana pe la 30°C) iar Corydoras sp. se simte bine pana pe la 26-27.
Daca vrei numai ca femela sa scape de icre atunci e ok. Daca vrei sa obtii Betta s. atunci pornesti din start gresit. Citeste articolele recomandate mai sus si Sticky-ul de la aceasta sectiune si te vei lamuri.
|
 |
|