[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Merita un moonlight homemade ?  XML
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Author Message
nemo
Member
[Avatar]

IP:

yo yo... am pus eu gresit intrebarea. Adica raspunsul m-a lamurit, pentru ca ma refeream exact la ce e bun si rosu langa neoane... acu is lamurit. merci. Am o punga cu v'o 100 de leduri rosii de mare intensitate si cred ca mai am si ceva "amber" cu unghi mare adica portocaliul ala intre rosu si galben... Numa sa imi aduc acvariul la Tm si sa am ceva timp, ca o sa fac o combinatie.

Sa mori pentru patrie... astea's povesti. Trebuie sa gasesti ceva pentru care merita sa traiesti ! "Parazitii"
[Email] [WWW]
razvan
Membru banat

IP:

hai ca esti bun de :ycard:
asta e nesimtire si ofensa pe fatza.. o punga de leduri!!!!!!!!!!!!
de pe vremea lu' ceasca n-am mai auzit expresia asta .... smilie smilie
de urgentza, fa bine si explica cum se poate intra in posesia unei asemenea comori (mocca presupun ca si tine ) , sau te dau pe mana pna ;)
nemo
Member
[Avatar]

IP:

pai nu v-am spus ca eu proiectam panouri cu leduri ?? au ramas ceva leduri nefolosite, si mi-au trebuit mie. da nu le-am mai folosit... cam asta e povestea in mare. Daca iti trebuie si tie din ele, iti fac pachet...

Sa mori pentru patrie... astea's povesti. Trebuie sa gasesti ceva pentru care merita sa traiesti ! "Parazitii"
[Email] [WWW]
razvan
Membru banat

IP:

aloooo!!!! da' de gluma n-ai auzit?

ce babau mai oameni buni? par chiar asa de al
sau ai boala pe mine si vrei sa-mi dai de lucru ;)
multzam de oferta, dar sunt in posesia unui "panou" cu 4 neoane si reflectoarele aferente, in genul celor incastrabile sau montabile pe tavanele false ;) 3X830, 1X aquarelle si inclin sa cred ca e de ajuns...
nemo
Member
[Avatar]

IP:

mai... eu stiu de glumam da m-am speriat de PNA

[Email] [WWW]
Anubias
Senior member
[Avatar]

IP:

razvan wrote:... dar sunt in posesia unui "panou" cu 4 neoane si reflectoarele aferente...

Acu intreb si io ca prostu' o intrebare, doar de curiozitate. Am si eu toate neoanele cu reflectoare: 2x30W + 2x18W la 160L utili. Undeva am citit ca acele reflectoare au acelasi efect ca si cum ai pune neoane de mai multi W. Poate cineva sa imi spuna si mie considerand datele de mai sus, cam cati w/l am in acvariu?

Sa aveti apa cristal in acvariu!
Galeria mea
betta
Senior member
[Avatar]

IP:

Chestia asta cu Watt-ii ma doboara... Fa socoteala sa vezi cati watti iti da si exact atatia ai. Daca pui reflectoare nu vei avea mai multi. Watt-ul e unitatea de masura a puterii (electrice) instalate si atat.
Tubul fluorescent este cilindric si ca urmare (ideal vorbind) fotonii ies din el radial... Daca pe o parte/jumatate a lui pui un reflector IDEAL fluxul luminos dirijat pe acea parte se reflecta inapoi si de aici rezulta o crestere a randamentului sau, cu alte cuvinte reducerea pierderilor "de lumina" in directii care nu prezinta interes.

Pentru alte clarificari: http://www.acvariu.ro/forum/viewtopic.php?t=1146&highlight=flux
si articolul lui Leo Despre tuburile fluorescente ... si parca mai erau niste topicuri da' pe raposatul forum vechi

Traieste ca si când ai muri mâine! Învata ca si când ai trai vesnic!
[Yahoo!]
Anubias
Senior member
[Avatar]

IP:

Betta wrote:Daca pui reflectoare nu vei avea mai multi. Watt-ul e unitatea de masura a puterii (electrice) instalate si atat.
Mersi de explicatie.

Revenind, am ramas cu impresia din alt post pe acest site (e prea tarziu sa-l caut acum) ca acea valoare puterii necesare intr-un bazin (0.75 - 1 w/l) a fost aproximata fara a considera reflectoarele prezente. Deci daca am optimizat lumina punand reflectoarele, ar echivala (conform ipotezei de calcul al puterii necesare fara reflectoare) ca si cum as fi crescut puterea lampilor intr-un sistem fara reflectoare. Sper ca m-am facut inteles de data asta.

Si deci eram si eu curios care este acest efect (cantitativ).

Galeria mea
Anubias
Senior member
[Avatar]

IP:

Am revenit cu acel post la care ma refeream (http://www.acvariu.ro/forum/viewtopic.php?t=1246)

Dalles wrote:Va multumesc. Ma bucur ca va place. E oaza mea de liniste.

In privinta datelor:
- volum brut 84 de litri (70x40x30)
- volum net aprox. 70 de litri
- temp. 25ºC
- iluminare 2 tuburi 18W cu reflectoare (adica vreo 54W dupa formula din articolul lui Leo - lumina suficienta ca sa-mi dea plantele p-afara daca nu le tund saptamanal). Becurile sunt conectate la doua prize programabile, care se aprind intre orele 8,30-23,00 si 10,30-20,30.
- fertilizanti: PlantaMin si ToruMin
- CO2 din "butelcuta".

Am cautat si eu in acel articol al lui Leo, dar nu am gasit acea formula

Galeria mea
ADXX
Member
[Avatar]

IP:

betta wrote:... Watt-ul e unitatea de masura a puterii (electrice) instalate si atat.
si fluxul energetic, tot in Watti se masoara... ce-i drept, cei 0,5W despre care se tot vorbeste pe forum, sunt, asa cum ai spus si tu, putere consumata.

@ Anubias: am mai spus-o. poti considera un castig de cca. 50% al fluxului (energetic sau luminos). de aici rezulta si echivalenta in watti intre cele doua situatii (cu sau fara reflectori), adica ceea ce te intereseaza pe tine:

x + x/2 = 0.5 => x = 0.33

adica daca pui neoane a.i. sa ai un consum de 0.3 - 0.35 W/litru + reflectoare, vei obtine un flux de radiatie (orientat spre apa) echivalent cu cel dat de mai multe neoane care ar consuma 0.5 W/litru

daca rationamentul de mai sus contine si o eroare, asta pleaca de la faptul ca fluxul de radiatie nu creste chiar liniar cu puterea consumata, dar "buba" pleaca de la insasi exprimarea initiala a necesarului de lumina in Watti consumati (vezi in tot forumul, 0.5 W/l) si nu in Watti ai fluxului energetic care intra in acvariu. oricum, sa stii ca poti tine cont de socoteala de mai sus...
Later edit by betta: Daca vorbim de marimi fotometrice fluxul luminos se masoara in lumeni (nu in Watti) iar daca vorbim de marimi radiometrice atunci da, fluxul radiant este Watt-ul.
[Email]
betta
Senior member
[Avatar]

IP:

Nu sunt decat vreo 5 topicuri in care apare cuvantul reflector :-)
Cred ca te referi la acesta: http://www.acvariu.ro/forum/viewtopic.php?t=1363&postdays=0&postorder=asc&start=15
Cam peste tot pe unde citim de 0,5-1W/l cred ca se subintelege ca "neoanele" au si reflector deoarece toti ne gandim la economia de energie (inclusiv cei "de afara").
Vroiam sa atrag atentia ca problematica iluminarii e mult mai complexa decat puterea electrica instalata.
Evident ca in primul rand ne gandim la ea (pentru ca intram in contact direct cu Watti aia care ne umfla factura).
Si cum randamentul becurilor cu incandescenta este f.f. mic folosim tuburi fluorescente ajungand astfel la fluxul luminos. Ei si de aici apare o problema... degeaba ai flux luminos daca nu ai spectrul de culoare folositor... folositor cui insa? Ochiului uman? Sau poate algelor ori plantelor? Si uite ca am ajuns la PAR (Photosynthetically Active Radiation) care reprezinta radiatia utila procesului de fotosinteza. Trebuie remarcat ca desi ea coincide in mare parte cu radiatia luminoasa vizibila, exista organisme care folosesc si radiatia din infrarosul apropiat (e vorba de alge care nu au la dispozitie-in mare parte-numai aceasta portiune a spectrului). Dar sa revenim...
Dupa cum se pomenea in postul pe care l-am mentionat mai sus, prea multa lumina poate dauna intr-un bazin slab plantat ducand la proliferarea algelor. Deasemenea trebuie tinut cont si de inaltimea bazinului. Si de speciile de plante existente in el.
Nu exista o reteta matematica exacta pentru iluminarea acvariului si de aceea mergem pe paradigme, ultima dar nu cea mai din urma fiind aceea ca: Nu exista doua bazine identice.

N.B. Suntem offtopic rau! Am continuat insa aici pentru ca si celalat post e mort (in factura Renel-ului )

[Yahoo!]
Anubias
Senior member
[Avatar]

IP:

Am raspuns deodata cu Betta , si cum nu pot edita, mai pun un post.
Deci va multumesc ADXX si Betta. Acum sunt mai lamurit. Cuvantul "flux luminos" m-a scos din ceata. Deci exista o crestere de ~50% in fluxul luminos daca se folosesc reflectoare. Asta cautam.

Galeria mea
Kreator
Member
[Avatar]

IP:

... tot offtopic...
Ma jucam cu un laser-jucarie (cu spectul in rosu) prin casa si cand lumina cadea pe frunze de plante cantitatea reflectata era muuuult mai mica decat cea reflectata de alte suprafete (inclusiv cele de culoare verde).
Poate lucrul asta sa ne spuna ceva despre cum absorb plantele lumina?

<<-->>
betta
Senior member
[Avatar]

IP:

@Anubias: Castigul de ~50% este unul teoretic. Practic insa nu vei ajunge la asa ceva(tine de natura si starea suprafetei reflectorului, de forma si de alti factori).

@Kreator: Clorofila capteaza cu eficienta mare radiatiile albastre si rosii. Deci tocmai d'aia laserul rosu nu e reflectat atat de puternic comparativ cu alte obiecte.
Carotenul (portocaliu) si xantoforii (galbeni) prezenti in mai mica masura decat clorofila proceseaza si ei regiunea verde a spectrului vizibil in vederea fotosintezei dar suficienta lumina verde este reflectata astfel incat frunzele sa para verzi. O exceptie apare toamna cand clorofila se descompune mult mai rapid decat ceilati pigmenti astfel ca vegetatia capata culorile rosu, portocaliu, galben intr-un joc peisagistic mirific.

Informatii mai largi la: http://en.wikipedia.org/wiki/Photosynthetically_active_radiation

Later edit: Laser-ul poate produce ionizari ale mediului pe care il strabate. Nu stiu ce efecte are un laser de circa 4-5mW asupra frunzelor plantelor insa laserele vizibile (si infrarosii) se folosesc in medicina in scop terapeutic.

[Yahoo!]
Dalles
Membru banat
[Avatar]

IP:

Anubias wrote:Am revenit cu acel post la care ma refeream (http://www.acvariu.ro/forum/viewtopic.php?t=1246)

Dalles wrote:- iluminare 2 tuburi 18W cu reflectoare (adica vreo 54W dupa formula din articolul lui Leo...

Of, Doamne! Nu m-am gandit ca propozitia de mai sus o sa provoace atata confuzie.
Bineinteles ca e vorba de aspectul fotometric. Eu am facut o simpla ANALOGIE, pentru ca peste tot se recomanda numarul de watti necesar intr-un acvariu. Intentia mea a fost sa simplific intelegerea cantitatii totale de lumina, dar se pare ca mai rau am incurcat oamenii.
Sorry.

[url=http://www.acvariu.ro/coppermine/index.php?cat=10593] )\
>((º>
)/[/url]

Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Go to: