Message |
|
ozi wrote:habar n-am daca este adevarat sau nu, dar pana acuma eu traiam cu impresia ca daca nivelul CO2ului creste, scade cel al O2ului, si invers, daca nivelul oxigenului creste, scade CO2ul???
este asa sau nu....pot in acelasi timp sa creasca CO2 si O2???
Dupa cum iti spunea si Marele Alb ceva mai inainte (care e prof de mate si nu de chimie ori fizica ;), deh, tot Universitatea se cheama ca a facut-o, scoala ce reuseste in cel mai bun caz sa faca dintr-un om un autodidact  )... solubilitatea unui gaz intr-un lichid nu depinde de solubilitatea altuia... daca vrei sa aprofundezi... da o cautare dupa Henry's law sau "Legea lui Henry" (Cand un gaz este in contact cu un lichid, volumul de gaze care va intra in solutie este proportional cu presiunea partiala a gazului si nu depinde de presiunea partiala a altor gaze.) pe Google... oricum, era pe forumul  vechi o explicatie a unei oarece legaturi da' nu se pune... adica... Pentru plante frumoase si sanatoase ai nevoie de lumina, CO2 si nutrienti in cantitatile potrivite (aici e arta)...cantitatea de oxigen necesara respiratiei pestilor vine dupa aceea pentru ca e relativ usor de asigurat intr-un bazin echilibrat.
|
 |
|
...iar duminica am adaugat si cateva picaturi de albastru de metil. Nu se simte nici o diferenta!
Ce inseamna "cateva picaturi"??? Si "de care" albastru de metil?
Cu numai cateva picaturi la 50l e clar ca nu prea vei rezova nimic... eu, la sfatul altui forumist (lipseste in ultimul timp  ) am folosit cu succes albastru de metil (cam 1/2 din dozarea/l recomandata pe flacon).
|
 |
|
Sa ne intelegem...
Dalles wrote:Eu zic sa mai insisti. Nu te grabi deocamdata sa bagi chimicale.
Asta e primul sfat si ti-a fost dat abia ieri. Asa ca putina rabdare si perseverenta nu strica...
Dalles wrote:...schimburile de apa, cel putin 20% zilnic, pana dispare fenomenul.
Asta e al doilea sfat.
Al treilea e cel legat de albastru de metil. Abia pe ultimul loc vine sarea.
Eu unul asa as face.
|
 |
|
Albastrul de metil este un bacteriostatic (sau bactericid ???) slab. La fel si sarea... Din cate spui pestii tai nu sunt bolnavi... iar bazinul e ciclat... ar fi pacat sa strici echilibrul cu bactopur care e destinat altor afectiuni. E un overkill - mai bine interventii minime la probleme minime si asta numa' daca e musai  .
N.B. Nu stiu ce efecte ar avea sarea asupra tenellus-ului da' la asta poate iti raspunde altcineva...
Nu ai recizat temperatura din bazin.
|
 |
|
Atentie la temperatura maxima pe care o atingi in bazin si la durata pe care faci schimbarea! (Diversele specii de Corydoras au plaje diferite de temperatura adica C. paleatus nu are acelasi domeniu de temp. ca si C. aneus)
Atentie si la sare! In timp ce unii spun ca sarea chiar si in cantitati mici poate fi fatala pentru Cory altii spun ca se poate adauga in cantitati mici si TREPTAT, fatala fiind-le schimbarea brusca a concentratiei.
Pot sa spun ca tratamentul cu sare si ridicarea temperaturii le-a fost fatala unor Cory pe care i-am avut  . D'aia am aflat (prea tarziu) cele de mai sus  .
|
 |
|
Eu zic sa mai insisti. Nu te grabi deocamdata sa bagi chimicale.
Si daca nu si nu... in nici un caz bactopur... e prea dur... albastrul de metil e mult mai gentil... si eventual, ca neonii sa se-ntrebe: Oare? asta-i doar putina sare???
Nu cred ca e vorba de amoniac sau nitriti ci de infuzori...
|
 |
|
Inainte am avut 2 becuri economicoase de 15w fiecare si lumina de 75w.
Cum vine asta? 2x15W=30W... de unde chestia cu lumina de 75W??? Mai aveai un bec de 75W p'acolo? Cu ala nu prea faci nimic...
acum am trecut la un sg tub de 18 w osram fluora, 7 ore lumina pe zi , si tot mai apar alge.
Prea putin...
E adevarat ca am cam multi pesti, 20 la nr. dar deocamdata nu am ce face...
Cum nu ai ce face? Fa-ti alt bazin sau da din pesti sau... impaca-te cu ideea...
Deci ti-ai cam raspuns singur. Oricum, eu nu voi continua discutia aici pentru ca acesta e un topic rezervat intalnirilor timisorenilor si informatiilor de interes pe plan local. Mai mult, daca postezi in sectiunea dedicata intrebarea ta va fi citita de mult mai multi membri si deci ai sansa de a primi mai multe rezolvari/solutii/sfaturi...
P.S. Becurile se numesc economice
~~~~~~
Dalles edit: discutia poate continua aici. Am splituit topicul intalnirilor.
|
 |
|
De la 0,5W/l in sus... deci ai nevoie de minim 36W (2 tuburi de 18W)...
|
 |
|
ciumurel wrote:...osram... mi se pare ca are o lumina usor albastruie si cam slabuta. Este de 18W, 60cm lungime. Eu am un acvariu de 90 L volum, doar aprox 75 apa si am niste probleme cu alge, firicele verde inchis de care nu ma pot scapa de cateva luni. Scuze, ar fi trebuit sa incep cu asta, ma numesc Nelutu sunt din Timisoara/
Sa imi fie cu pardon da' mie imi pare lumina mai degraba rozulie si in nici un caz albastruie (ca la ordinarul TLD54) sau albastru-roz (sic!) ca la Aquarelle. Poate nu e "aprins/amorsat" cum trebuie... si oricum senzatia este subiectiva... comparativ cu ce iti pare mai slabut ? (Ochiul uman are o alta sensibilitate la diferitele lungimi de unda vizibile fata de plante ;) Sa nu uitam ca de multe ori conteaza calitatea si nu numai cantitatea  )
Dar sa revenim... problemele legate de alge se discuta in alta sectiune a forumului. Posteaza acolo cu detalii legate de: numarul de pesti si speciile, frecventa schimburilor de apa, modul de iluminare (puterea instalata, tipul tuburilor fluorescente, programul de iluminare), speciile de plante si numarul lor, eventual valorile Ph-ului si a duritatii.
In general, problemele legate de aparitia/persistenta algelor se rezolva cel mai bine prin metode biologice anume: introducerea unor specii consumatoare de alge, creveti, unii melci si asigurarea conditiilor propice plantelor (CO2), modificarea programului de iluminare, reducerea cantitatii de hrana administrata pestilor pana la intreruperea hranirii pentru o perioada (si nu chimice care, desi aparent rezolva problema, produc totusi dezechilibre in echilibrul bazinului si fie "arzi" plantele fie problema reapare).
|
 |
|
Am comandat astazi tuburi Aquarelle de 18W.  Din pacate vor veni abia peste 3-4 saptamani  .
Pret: undeva la 12-12,5 RON
TLD830 si TLD840 sunt pe stoc in permanenta (undeva la 5RON) la cei la care am comandat Aquarelle.
Pentru cei care au nevoie de Osram Fluora (de 18W si de 36W) gasiti la Iguana ;).
|
 |
|
Gourami albastru - Trichogaster trichopterus este un nest builder precum alti pesti labirintici.
Comportamenul lor de reproducere este tipic acestei familii deci nu prea exista secrete ale inmultirii lor.
O cautare pe Google dupa "breeding gouramis" intoarce nu mai putin de 47.000 de pagini da' eu iti recomand (asa cum au facut-o si altii) sa incepi cu http://www.acvariu.ro/index.php?option=com_content&task=view&id=22&Itemid=29 iar daca ai vreo nelamurire specifica poti intreba.
|
 |
|
De care gourami ca-s multi?
P.S. Daca semnezi condica de prezenta in 18 vei primi suficiente informatii de la prima mana...
Ar fi util ca la locatie sa adaugi si cartierul/zona in care locuiesti (obicei instituit de mult timp printre timisoreni si alte comunitati acvaristice "mai numeroase").
@Dan_McTudor: Cat de perspicace esti ;) ... pai daca ii spui unuia de exemplu, despre o concentratie... iar el nu dovedeste ca stie nici unde sa puna virgula... ce concentratie crezi ca va rezulta ;) ? Nu-i pacat de pesti?
|
 |
|
Pacat ca nu e cineva care sa identifice viermisorii buclucasi (desi stiu eu pe cineva da' nu-i p'aicea de cateva zile  )
Pana una alta inclin sa cred ca e vorba despre planarii (viermi plati) Platyhelminthes phylum. Abia acum devine relevant faptul ca ai fiert substratul...
Nu cumva hranesti in exces singurul locatar al acvariului tau?
Fa schimburile de apa mentionate iar in cazul in care ai exagerat cumva cu hrana sifoneaza substratul (Planariile sunt deseori un indicator al hranirii excesive). Oricum, daca sunt mici, albi, si se gasesc pe substrat, pe sticla si chiar in masa apei unde inoata oarecum prin zvarcoliri  vor disparea cu siguranta...
Later edit: Inteleg ca esti ingrijorat da' nu posta de 2 ori chiar daca o faci in locuri diferite. Daca cineva cunoaste raspunsul la intrebarile/problemele tale, fi sigur ca iti va sari in ajutor!
Le multumesc profund postpostatorilor furnici si viviparu' ca ma sustin si ma aproba. De maine voi sustine si aproba si eu posturile la obiect si fara tagada ale unora ca sa imi creasca atat cotatia in posturi cat si cea de pe bursa acvaristilor cu renume/experienta!!! Si sa vedeti atunci ce caterinca o sa iasa... oameni buni, nu-i chat... daca nu aveti nimic nou de adaugat sau adnotat la subiect... abtineti-va! Noroc ca v-ati folosit de cuvinte si nu de emoticons...
|
 |
|
Uf... de ce ai fiert substratul
Sunt de la/din apa... vor disparea de la sine in timp... sau poate o pereche de guppy? ;) :-)
Chestia cu schimburile de apa ramane valabila 
|
 |
|
1. S-a discutat si pe forumul vechi  ...
2. Probabil ca domnul akademik ar fi in masura sa-si de-a cu parerea/expertiza (si cred ca mai sunt si altii).
3. Personal, sunt sigur ca depinde si de peretele langa care este pus (daca e zid de rezistenta sau nu). Se pomeneste aici de forte de forfecare, tehnica de constructie si alte cele...
4. Era cineva pe forum care avea pe hol si in bucatarie cate un rastel plin de bazine (pe la vreo 4 tone de apa in total) si statea la IX...
5. Vechimea ca vechimea, ca de epoca in care a fost construit numa' de bine (ca despre morti) dar sunt situatii in care inconstienta criminala de dragul reamenajarilor a dus la spargerea de ziduri fara discenamant (da, stau intr-un bloc cu 10 etaje din care la cel putin 3 apartamente s-a modificat structura de rezistenta (unul find la 2))  .
avand in vedere ca furturile de materiale erau in floare in acea perioada
Pai se fura din cantitate, nu din compozitia/retetarul betonului si ma indoiesc ca imediat dupa cutremur se incumeta cineva sa faca rabat de la calitate...
pe o suprafata de 1 mp o sa fie distribuita uniform o greutate de 800-850 Kg
Cam mult si fara suparare, da' sigur da atata? Ma gandesc ca daca se apropie sa priveasca vreo 2 persoane mai sanatoase  ...
Incearca sa-l faci mai lung decat acvariul.
 Si de ce nu, "talpica" mai lata ;)
|
 |
|
Condensatorul foloseste la modificarea factorului de putere (cos fi). Are de-a face cu puterea activa si cea reactiva (parca). Si da, poti renunta la el...
Poti citi aici: http://members.misty.com/don/f-lamp.html
sau aici: http://www.ustr.net/electronics/fluorescent.shtml
|
 |
|
De existat exista da' nu cred sa ai sanse pentru ca nu prea sunt uzuale la noi (oricum, nu cu socluri obisnuite)
Putere (W) Lungime (cm)
15...................45
18...................60
25...................75
30...................90
36...................120
58...................150
Decat sa umblu sa caut eu as pune mana pe Pagini Aurii si as da telefon pe la distribuitorii Osram si Philips.
|
 |
|
florin_niky wrote:
Unde gasesc tuburi de 90 cm?
Sau sa pun 4 buc de 60 cm?
Daca nu ma insel, cele mai lungi au un randament ceva mai bun in lumeni/Watt.
Un alt considerent ar fi complexitatea instalatiei electrice (mai putine fire, mai putine socluri si startere  )
TLD830 gasesti si la 18 si la 36W mai tot timpul dar un AQUARELLE nu (c-da minima de 6 buc la 18W si 25 buc. la 36W  )
Deci studiaza putintel problema...
|
 |
|
Pai tocmai asta e si ideea... daca vaporii de apa ii indepartezi fortat presiunea vaporilor saturanti scade si ca urmare apa se evapora mai rapid iar caldura (energia) necesara evaporarii este luata din apa iar temperatura acesteia scade.(s-a mai discutat)
|
 |
|
Am uitat  sa precizez ca ventilatorul functioneaza doar pe perioada iluminarii, ca vara este alimentat la tensiunea nominala iar in sezonul rece doar la 3V (alimentat de o chinezarie d'aia ieftina ce da tensiune reglabila) si astfel nu scoate nici un zgomot..
|
 |
|