[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: costin_
Forum Index » Profile for costin_ » Messages posted by costin_
Message
Salut,

Am un acvariu de 180 litri si momentan injectez CO2 din butelie, reductor, printr-un reactor extern Dupla (Reactor S). Problema este ca acesta din urma mi se pare o porcarie: mi-au plesnit piulitele care asigura furtunele de in/out din reactor, am pus si banda de teflon, diametrul furtunului de in/out este cam atipic, imi si curge putina apa din el uneori, e greu de eliminat eventualul aer ce ramane blocat sus, ce sa mai, este o pacoste pentru mine. Ah, plus ca prin introducerea lui mi-a rezultat o ciorba de furtune care nu-mi place deloc.

Intrebarea mea este: Cat de mare ar fi diferenta daca trec la un sistem pasiv, de genul celor cu spirala sau difuzor membrana ceramica?

Din specificatiile celor pasive observ ca se preteaza si la bazine de pana la 250 litri, altele si la 500 litri... stiu ca ocupa spatiu in acvariu, dar nu mi se par atat de inestetice, in plus scap de pompa suplimentara, care in momentul acesta tot in bazin sta. As fi dispus sa achizitionez o spirala cu extensii, doar sa stiu ca face treaba bine si obtin un sistem mult mai simplu.

Pentru reactor extern vad ca mai exista alternativa de la Aqua Medic 1000, dar si acolo am citit unele pareri contra, plus ca este prea scump ca sa gresesc si a doua oara. Exista si altele externe in afara de cele doua (Dupla/AM)?

Va multumesc anticipat pentru rabdare
Pai neonii pe care i-am introdus sunt mai mici decat zebrele scoase... din pacate nu stiu exact denumirea lor, au linia albastra de-a lungul corpului, iar intre burtica si coada sunt rosii. As aproxima ca au cam 2cm lungime, maxim 2,5 cm (poate cu tot cu coada).

Mi-ar fi placut sa le ofer crevetilor un spatiu numai al lor, dar din pacate 180 litri doar pentru ei cred ca ar arata cam trist pentru mine...

LE: In mod sigur NU sunt axelrodi. Macar atat...
Ieri seara am fost oripilat sa vad o zebra innotand fericita, iar din gura ii iesea o coada de RCS. M-am intristat maxim, am mutat toate zebrele in acvariul mai mic... Nici macar nu parea sa fie un crevetel mic, s-a chinuit cateva minute zerba ca sa termine de inghitit. Am cautat apoi si putin pe net si am gasit relatari asemanatoare: zebre vanand RCS-ii cu inversunare, intrand si in ascunzisuri. Cam asa era si la mine, de cand am introdus RCS, zebrele nu mai stateau doar sus, ci le-am vazut si pe fundul acvariului, printre plante, moss, etc.

Acum am 5 neoni in loc de cele 7 zebre. Sper ca acestia sa fie mai inofensivi...
viulian wrote:Am mai studiat despre thread algae (caci as vrea sa pot creste cat vreau concentratia de NPK) si se pare ca sunt cauzate si de un exces de silicati (nisip sau din apa de la chiuveta): http://wetplantlogic.com/wordpress/http:/wetplantlogic.com/wordpress/2009/03/21/thread-algae-woes-thread-algea-understood/

Aparent, omul chiar daca facea schimburi de 50% saptamanale cf. metodei EI care ar fi trebuit sa calmeze toate algele, totusi de fapt completa cu apa plina de silicati (asa avea el la chiuveta). Si cum nu avea nisip , a putut sa controleze doar reducand nivelul de fosfati care era adaugat in acvariu ...

La tine ar putea fi de la apa de la chiuveta, sau de la fosfati. Deci inca o pista de studiat la amandoi.


Genial, face sens tot ce spune tipul acolo, iar la mine pare sa se si aplice. Am circulatie foarte puternica a apei, am si niste nisip in fata acvariului (a fost o punga intreaga de 5l)...

Ca si el, am un acvariu mai mic in care nu exista problema cu aceasta alga. E drept, in acvariul mic nu fertilizez cu nimic, deci nici macro, deci probabil nu exista fosfati. In plus, in cel mic nu am deloc nisip si de asemenea circulatia apei este foarte mica.

Ce am facut de ieri:
- Am inaltat lampa cu totul vreo 7-8cm
- Am oprit iluminarea cu neoane, ramanand doar cu cei 150W de la becul MH
- Am adaugat in canistra si "soseta" cu barley straw (JBL Bio Ferm). De la aceasta nu ma astept la vreo minune, dar nici nu cred ca are ce daune sa aduca. Sunt niste paie uscate, m-am gandit ca merita sa incerc.

Asadar, cred ca voi investi in teste de fosfati si silicati, dar abia pe weekend. Intre timp va tin la curent cu evolutia dupa ultimele modificari.
Multumesc pentru lamuriri,

Intr-adevar dupa 2-3 zile au mai inceput sa se arate, sau eu sa-i vad. Par in regula, evident ca nu vad niciodata 40, dar 10 am reusit sa numar la un moment dat. Simpatici foc micutii

Sunt intr-adevar mancatori de alge asa cum se spune?
Multumesc frumos, am sunat si au. Acum trebuie sa-mi mai vand o mana si-un picior sa-i si cumpar... 12.5 RON/bucata... incep sa regret ca nu am nano
De lumina imi era si mie teama, iar voi imi cam confirmati asta. As avea doua variante:
- Sa folosesc doar becul MH, deci 150Watt, fara neoane. Dezavantajul aici este ca becul imi va crea un spot puternic in centul acvariului, dar extremitatile s-ar putea sa nu fie bine luminate.
- Sa inalt tot corpul lampii pe la 30-35 cm de luciul apei, sau chiar mai sus. Ma gandesc ca asa as putea ajunge la un echilibru dupa ceva "trial and error". Altfel, eu coborasem lampa tocmai la ceva sfaturi primite aici, cum ca ar fi fost prea sus la inceput...

Creveti Amano as vrea si as cumpara, dar nu am gasit de unde. Stiu ca se pot lua de pe nevertebrate.ro, dar nu livreaza pe timpul iernii. Daca cineva cunoaste locuri in Bucuresti de unde se pot cumpara, spuneti-mi si mie va rog... De asemenea as fi vrut si otocinclus, dar am aceiasi problema.

Credeti ca are vreun rost sa introduc mai multi pomacea? Acum am 3 si vad ca acestia se plimba elegant peste frunzele plantelor fara sa le manance.

Va multumesc pentru sfaturi, o sa incerc cate o modificare, apoi sa observ rezultatele.
Se pare ca problema cu algele nu e chiar atat de simpa. Parca din ce in ce se inmultesc... Ba chiar dimineata cand se aprinde lumina par mai multe/lungi decat seara precedenta. Mai mult chiar, am senzatia ca nu cresc ziua, ci tocmai pe intuneric; poate mi se pare.

Este drept ca nu arata atat de urat ca alte tipuri de alge si sunt si usor de curatat (periuta de dinti rasucita sau chiar cu degetele), dar incepe sa-mi fie frica de ce as gasi dupa o absenta de o saptamana.

Eu speram ca 6 SAE si 30+ creveti sa se ocupe, dar aparent se ocupa de orice (mereu au de lucru la vreo cioata/frunza/substrat/nisip/sticla), dar nu de aceste fire lungi.

Deocamdata sunt cu iluminatul la 10 ore pe zi si nu am mai crescut durata. Oare am motive de ingrijorare, sau aceasta alga este "normala"? Este prea mult 200W la (probabil/aprox) 160 litri de apa?

Ca masuri am/de gand pregatit:
- JBL Bio Ferm. Inteleg ca sunt niste paie de orz, deci nu vad o posibilitate sa inrautatesc lucrurile, poate doar sa nu faca nimic. A incercat cineva asa ceva? Review-urile sunt inexsitente despre acest produs...
- Plan sa cumpar 2-3 otocinclus, care inteleg ca devoreaza algele. Acestia nu stiu insa daca ii voi gasi, apoi se incadreaza cam in acelasi set de masuri deja luate preventiv: SAE + creveti

Altfel, plantele cresc foarte bine si arata foarte sanatos. Tocmai de aceea am rezerve daca sa umblu la vreun parametru din setup.

Ah, am facut si un test de Fe la picatura, iar valoarea gasita a fost de 0,1, ceea ce in chart-ul de la JBL imi arata "numai bine", verde curat. Are rost sa ma complic cu alte teste gen PO4/altele? Nu prea mai am bani de investit in teste, am ajuns cam la fundul sacului
Buna seara,

Va deranjez si eu cu o intrebare: am pus intr-un bazin de 180 litri vreo 30 RCS. Tot acolo mai aveam 7 zebre, 6 SAE si 3 pomacea. Acvariul este destul de plantat. Acum insa cu greu mai reusesc sa vad 4 RCS si mi-e greu sa-mi dau seama daca restul se ascund sau au fost mancati. Este vreo incompatibilitate majora intre zebre/SAE/pomacea si RCS?

Uitati si poze cu acvariul: https://picasaweb.google.com/113314894635534580356/AcvariuColt#5700132707054846706

Inteleg ca in general RCS sunt prada pentru orice peste, dar chiar nu am nicio sansa sa tin si pestisori impreuna cu crevetii? Totusi, nu-mi pare ca zebrele si puii de SAE au gura atat de mare... Ma intreb daca sa continui sa pun creveti mai multi, poate dimensiunea acvariului ii face greu de vazut?

Daca are vreo importanta, jurnalul acvariului este aici: http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/18739.page
Salutare,

Mai pun si eu un update, niste poze, etc.

Am facut mici modificari, in principiu incerc un mic gazon cu HC, am mai adaugat niste eleocharis acicularis si piesa de rezistenta, aponogeton hencelianus, care mie imi place tare mult. Sper sa-i mearga bine.

Fauna e compusa acum din 7 zebre, 6 SAE si vreo 40 creveti RCS mare parte, ceilalti sunt unii portocalii ceva mai mari luati din Hornbach (nu au stiut sa-mi spuna cum se numesc). Problema cu crevetii este ca sunt atat de mici si se ascund atat de bine, incat nu vad mai mult de 4-6 la un moment dat... in fine, mie imi sunt tare dragi.

Am si cateva alge, acelea verzi si ca firele de par, dar nu e panica, mie imi par sub control (sper). Este drept ca trec la maxim 2 zile cu periuta de dinti prin acvariu si nu le las sa puna stapanire.

Mai departe, ceva poze:








Si mai multe poze la https://picasaweb.google.com/113314894635534580356/AcvariuColt#5700132540717622930

Apa este un pic tulbure pentru ca umblasem in ea sa plantez si sa fac schimbul saptamanal.
Vazusem chestia aia, dar nu prea ma incanta pentru ca nu stiu daca mai pot sa o "infing" acum in substrat... inteleg ca asa trebuie montata, nu? Poti te rog sa-mi spui cam ce adancime (grosime) si ce diamentru are? Aproximativ, desigur, pentru ca nu prea gasesc multe informatii despre prefiltrul asta. Nu este inestetic odata montat?
As avea si eu o intrebare la voi: am cumparat un filtru extern, de la Eheim. As vrea sa pun ceva peste sorburi, astfel incat sa nu-mi traga pe-acolo crevetii. Banuiesc ca nu sunt singurul care se confrunta cu problema asta... voi ce ati folosit? Nu cred ca este o problema strict pentru Eheim, aceiasi poveste si cu JBL...

Singurele solutii le-am gasit pe site-uri din US, iar ei folosesc produse care nu le gasesc pe la noi, de exemplu: http://www.marinedepot.com/Danner_Pre_filter_for_Mag_Drive_Pondmaster_Pumps_Models_2_3_5_7_Pump_Foam_Housings_for_Ponds-Danner_Mfg.-DN5113-PDPMRPFH-2-vi.html

In cazul in care nu exista ceva, ma gandesc sa iau un burete si sa-l tai ciobaneste cumva, numai sa intre, dar as fi vrut sa fie si acceptabil estetic.

In alta ordine de idei, am bagat ieri vreo 30 de RCS in acvariu, dar azi mai vad doar unul (cel mai mare). Oare restul se ascund? Ma rog, mi-e greu sa-i gasesc si pe ambii SAE uneori, daramite pe-astia mititei, care sunt si cam puiuti...
Nu am ciclide, nici nu stiu despre nevoile lor, de aceea am si zis ca ma bag ca musca-n ciorba. Succes pe mai departe!
Ma bag si eu ca musca-n ciorba... sunt mandrul posesor al unei plaje din nisip alb, granulatie foarte foarte fina. Sincer, este o mare bataie de cap si imposibil de tinut curat. Se aspira nisipul, dar mizeriile raman in urma si sunt foarte vizibile. Eu unul voi aspira nisipul si voi inlocui treptat cu pietris de (macar) 1-2mm pe care sa-l pot sifona. Oricum la acvariu mare nu cred ca se vede diferenta intre nisip si pietris fin. Macar sa stii la ce te inhami
Niste poze noi, de astazi: https://picasaweb.google.com/113314894635534580356/AcvariuColt#5697964371275838306

Am inceput si fertilizarea, de aici sunt pe teritoriu necunoscut. Am cumparat niste produse de la Ocean Nutrition, linia Giovani's (parca). Mi l-a recomandat George de la Reef, deci m-am conformat. Deocamdata am inceput cu doza zilnica din toate 3 (Fe+, Trace+, Fertil+), adica vreo 2ml din fiecare zilnic.

Am niste alge (acelea filiforme luuungi) pe o bucatica mica de phoenix moss (pe cioata dreapta, partea de sus). Cealalta bucata de moss, ca si restul de plante, nu au alge. Ciudat, dar e sub control, le pot lua cu mana/foarfeca iar la nevoie scot bucata de moss si gata.

In concluzie, toate bune, eu sunt multumit pana acum.
Iti multumesc de apreciere, si mie imi place, dar sper sa arate si mai bine. Voi introduce pauza de iluminare, ca sa ma pot bucura si eu de el.

In acvariul micut am reusit sa scap de melcii comunitari. Disparitia lor a coincis cu introducerea de pomacea, care au facut si pui. Nu stiu daca are legatura, ma gandesc doar ca poate pomacea au mancat tot ce s-a putut acolo si restul au murit de foame (?). Ma rog...

Plantele nu cresc toate prea tare acum. Unele cresc vazand cu ochii, altele stagneaza. Probabil ca este normal, avand in vedere ca nu am (mai) fertilizat.
Inca o mica intrebare: exista vreun efect negativ daca introduc o pauza de (sa zicem) 3 ore la iluminat in timpul pranzului?

Nu ma intereseaza partile pozitive, acestea am vazut ca sunt mult dezbatute; eu recunosc, vreau sa apuc sa vad si eu acvariul iluminat dimineata, ori seara. La cum am programat acum luminile, e mereu bezna, sau in cel mai bun caz prind 5 minute inainte sa plec si vreo 10-15 minute cand ajung acasa
Mda, la asta nu ma gandisem. Intr-adevar in apa i-am strivit, si fac asta de vreo 3 zile. De altfel nici nu prea am cum altfel, pentru ca unii sunt foarte greu de ajuns...
Am facut acum niste teste, si spre supriza mea NH4 pare mai mare decat saptamana trecuta. Solutia mi s-a colorat cam pentru 1-1.5 mg/l, undeva intre. Acum o saptamana era 1 curat. Deeci, nu este nici pe departe ciclat acvariul. Bine ca pestisorii sunt ok si foarte activi (ma si mir cum)...

De asemenea claritatea apei este ok-ish, dar fata de celalalt acvariu nu se compara. Acolo este cristal, la acesta insa, desi nu e albicioasa, nu e tocmai clara.

Au aparut destul de multi melci neinvitati, in masura in care am putut i-am strivit. Daca sapa de sub control o sa-mi pun problema de ceva mai serios (asasini, sau capcane).

Iata o comparatie a claritatii apei:





Nu aruncati cu oua pentru acvariul mic. Au mai fost plante, dar le-am jupuit pentru cel mare si oricum... pe acela am invatat si eu si a cam ramas kitsch. Urmeaza o refacere, dar numai dupa ce il pun pe roate pe cel mare.

Aici si fotografiile din seara asta: https://picasaweb.google.com/113314894635534580356/AcvariuColt#5696440709167645330

Nu ma mai ating de el macar inca doua zile, apoi mai vedem. Este oare posibil ca actuala canistra sa nu fie suficienta pentru filtrarea biologica? Oricum, acvariul urmeaza sa primeasca mama tuturor canistrelor, dar nu stiu cat de curand...
Poze noi de azi dimineata, facute foarte pe fuga si doar cu neoanele aprinse: https://picasaweb.google.com/113314894635534580356/AcvariuColt#5695956564439035666

Plantele par sa faca bine.

Ce am modificat:

- Instalat un spraybar de 6*9cm din componente EHEIM, pe circuitul pompei de 1000l/h. Un mare thumbs up pentru componentele EHEIM, intr-adevar sunt calitate (la naiba, intre segmentele de spray bar vin cu o-ring-uri), iar fata de ce mai am prin acvariu de la JBL nici nu suporta comparatie. Astfel, spraybar-ul acopera aproape toata laterala stanga a acvariului, iar flow-ul este foarte domol. Impreuna cu iesirea filtrului JBL, cred ca am reusit sa circul destul de bine apa, plantele se leagana foarte domol, chiar si la fundul acvariului. Deci yey!

- Am deportat echinodorus-ul din colt, pentru ca deja isi deschisese "umbrela" in jurul vecinilor. Oricum nu prea se vedea, oricum nu-mi prea placea.

- Am doi locatari noi, respectiv 2 SAE. Am vrut sa fiu precaut, in caz de cine stie... Totalul populatiei acum este 2 zebre, 2 SAE, 3 pomacea si cativa melci comunitari care au mai scapat nestriviti

Teste n-am mai facut de lenes ce-am fost, poate maine...
 
Forum Index » Profile for costin_ » Messages posted by costin_
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com