[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Marea schimbare  XML
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Author Message
mormelvio
Junior member

IP:

Salutare tuturor.
In acest week-end doresc sa fac schimbari majore in acvariul meu. In urma recomandarilor voastre am reusit sa gasesc gazde pentru toti ceilalti pesti ai mei si urmeaza sa raman in acvariu doar cu ciclide africane malawi.
Primul lucru pe care vreau sa vi-l precizez este ca acvariul este ciclat si toate schimbarile vreau sa le fac fara sa scot apa si pestii. Prin urmare recomandarile voatre va rog sa tina seama de acest aspect. De asemenea va rog sa aveti in vedere si marimea acestuia, respectiv cei aprox. 500l pe care ii are si o lungime de 2m.
Eu am in cap urmatoarele idei:
1. Montez filtrul extern abia achizitionat- Fluval FX5.
2. Incerc sa scot din bolurile mele cu plante (doar partial) iar cele ramase le las intr-un sinur coltisor. (imi plac plantele de aceea vrea sa pastrez cateva)
3. Celalat colt vreau sa-l amenajez cu pietre sa le fac pesteri si alte gauri similare ca sa reusesc sa salvez din puietul care-l astept sa vina...). Aici am nevoie de sfaturi...sunt bune pitrele de rau de la o balastiera de nisip??? Cum sa le sterilizez?? etc...
4. Asi vrea sa pun un nisip mult mai fin, granulatie sub 1mm , peste cel actual. E indicat sau nu?? Daca da, de care si cum sa procedez...
5. schimb fundalul cu unul pe negru sau albastru inchis.... Aici chestiunea e simpla pentru-ca fundalul este prins pe exteriorul bazinului deci nu am treaba cu apa....
6. In viitorul apropiat vreau sa rezolv schimburile de apa cu un sistem la picatura...dar mai dureaza vre-o luna cred pana reusim sa rezolvam si acest aspect.
Orice ideie si sfaturi sunt bine venite.
Multumesc tuturor.

This message was edited 2 times. Last update was at 17/01/2012 23:01:09

[Yahoo!]
eugen.popp
Senior member
[Avatar]

IP:

Eu pot sa imi exprim punctul de vedere asupra a doua aspecte din ce ai enumerat mai sus.

Daca filtrul este nou, nu inseamna ca este si ciclat. Un acvariu ciclat trebuie sa aibe un filtru ciclat, pentru ca in filtru se formeaza coloniile de bacterii.

Autocolantul (recomandabil negru) nu o sa fie chiar asa de usor de lipit pe un acvariu plin, in sensul ca e posibil sa iti ramana bule in folie, deoarece bazinul e pozitionat pe verticala si tu lipesti pe orizontala ...

I must not fear. Fear is the mind-killer. Fear is the little-death that brings total obliteration.
[Email] [WWW] [Yahoo!]
ultkas
Member
[Avatar]

IP:

La sectiunea Cichlidae gasesti tot ce vrei despre Malawi(chiar si un castigator de concurs).
viulian
Aquamaster
[Avatar]

IP:

Despre pesti nu te pot sfatui, sunt omul plantelor deocamdata dar despre filtrare - poti instala filtrul extern fara probleme cat timp mai lasi pe putin doua saptamani si modalitatea curenta de filtrare. Ar fi bine sa storci din buretele existent si in filtru, sa fie ceva mai multe bacterii acolo ca sa trisezi un pic sa nu o ia filtrul chiar de la zero.

Acv. 30L, Acv. 10L, Acv. 16L, Reef 30L, Acv. 0.09L; In trecut: Acv. 25L, Acv. 8L
Pt. imbunatatit navigarea pe forum (My Stats, Big Images resize, Timezone fix)
[WWW]
mormelvio
Junior member

IP:

Daca filtrul este nou, nu inseamna ca este si ciclat. Un acvariu ciclat trebuie sa aibe un filtru ciclat, pentru ca in filtru se formeaza coloniile de bacterii

Filtrul este nou. Ai dreptate, o sa storc buretele actual in filtru nou ca sa-l mai ajut putin si o sa-l las in paralele cu sistemul actual o perioada de vreo luna...sa fie sigur.
[Yahoo!]
tizzle
Member
[Avatar]

IP:

mormelvio wrote:4. Asi vrea sa pun un nisip mult mai fin, granulatie sub 1mm , peste cel actual. E indicat sau nu?? Daca da, de care si cum sa procedez...

Nu stiu cat de indicat e dar iti pot da un pont cum sa o faci: gasesti un tub pe care il bagi in apa pana la substrat, torni noul nisip in tub si apoi ridici usor tubul si il muti din aproape in aproape . In felul asta nu murdaresti apa.
[Email] [Yahoo!]
costin_
Member

IP:

Ma bag si eu ca musca-n ciorba... sunt mandrul posesor al unei plaje din nisip alb, granulatie foarte foarte fina. Sincer, este o mare bataie de cap si imposibil de tinut curat. Se aspira nisipul, dar mizeriile raman in urma si sunt foarte vizibile. Eu unul voi aspira nisipul si voi inlocui treptat cu pietris de (macar) 1-2mm pe care sa-l pot sifona. Oricum la acvariu mare nu cred ca se vede diferenta intre nisip si pietris fin. Macar sa stii la ce te inhami
[Yahoo!]
mormelvio
Junior member

IP:

Nu stiu cat de indicat e dar iti pot da un pont cum sa o faci: gasesti un tub pe care il bagi in apa pana la substrat, torni noul nisip in tub si apoi ridici usor tubul si il muti din aproape in aproape . In felul asta nu murdaresti apa.

Super buna ideaa. Mersi.
Ma bag si eu ca musca-n ciorba... sunt mandrul posesor al unei plaje din nisip alb, granulatie foarte foarte fina. Sincer, este o mare bataie de cap si imposibil de tinut curat. Se aspira nisipul, dar mizeriile raman in urma si sunt foarte vizibile. Eu unul voi aspira nisipul si voi inlocui treptat cu pietris de (macar) 1-2mm pe care sa-l pot sifona. Oricum la acvariu mare nu cred ca se vede diferenta intre nisip si pietris fin. Macar sa stii la ce te inhami

Ai acvariu cu ciclide?? Eu asta o sa am numai in acvariu si atunci un nisip /pietris asa de mare nu e indicat la acesti pesti. Tocmai de asta vreau sa pun nisip granulatie sub 1mm ....acum am ceva nisip de rau care este destul de marisor si se chinuie saracii sa-l plimbe prin bazin...
[Yahoo!]
costin_
Member

IP:

Nu am ciclide, nici nu stiu despre nevoile lor, de aceea am si zis ca ma bag ca musca-n ciorba. Succes pe mai departe!
[Yahoo!]
mormelvio
Junior member

IP:

Multumesc pentru atentionarea cu nisipul alb si mizeriile. Oare e din cauza granulatiei foarte fine a nisispului sau din cauza culorii??
[Yahoo!]
mormelvio
Junior member

IP:

Si daca veni vorba de nisip granulatie sub 1mm de unde imi recomandati sa cumpar online?? Trebuie sa aibe pe cutie/punga ceva specificatii ca sa fiu sigura ca nu dauneaza acvariului??? Ca aici la mine se gaseste doar nisip de rau pentru constructii de care am pus eu deja in acvariu dar are bobul prea mare pentru ciclidele mele...
[Yahoo!]
Porcu
Faraonu'
[Avatar]

IP:

La africani nu-i problema cu mizeriile de pe substrat, dupa ce se echilibreaza acvariu se descompun suficient de repede incit sa nu deranjeze. Daca mai sint si niste curenti de apa in acvariu ....... resturile vor fi antrenate. Eu nu sifonez niciodata substratu' fin de la cichlidae. Periodic il rascolesc, se mai acumuleaza gaze.

Eu folosesc la Tropheusi spartura de coral fina, sub 1 mm. O folosesc pentru ca apa e foarte moale aici la Baia Mare si spartura de coral e foarte binevenita.
E mai scumpa decit nisipu' obisnuit da' e perfecta pentru Tropheusi. Daca vrei pot sa vad daca mai are tipu' de la care am luat eu.

Poze: smilie ... Poze cu plante
mormelvio
Junior member

IP:

Daca vrei pot sa vad daca mai are tipu' de la care am luat eu

Chiar te rog...ca si asa ma gandeam sa fac un drum la Baia Mare.......si atunci poate ne si cunoastem...mersi

This message was edited 1 time. Last update was at 19/01/2012 12:26:39

[Yahoo!]
mormelvio
Junior member

IP:

Am inceput marea schimbare....am donat pestii, am ramas numai cu ciclidele. Ieri mi-a sosit si filtrul extern, Fluval FX5 si am primit si Siporax-ul. Binenteles ca nu se poate ca totul sa fie foarte simplu, prin urmare sistemul de prindere al furtunelor de la filtru pe sticla de la acvariu nu le pot folosi...deoarece eu am pe marginea superioara a acvariului o alta sticla de vreo 5cm latime pe care sta capacul...incerc acum o solutie sa vedem daca reusim sa prindem direct de capacul de la acvariu....complicata treaba...
Nu gasesc nicaieri nisip de coral....are cineva vre-o idee in acest sens de unde asi putea achizitiona???
Pentru cei cu acvariile de ciclide am o intrebare: pietrele ce le-ati pus in acvariu de unde le-ati adunat??
[Yahoo!]
mormelvio
Junior member

IP:

Am continuat cu schimbarile majore din acvariul meu. Azi am instalat si canistra Eheim 2080. Acum sper sa faca fata cu brio impreuna cu Fluval-ul FX5. Am gasit spartura de coral super fina (multumiri lui Porcu) si am reusit sa scot din stratul de pietricele si nisipul de rau si sa inlocuiesc cu minunatia de coral. Am cumparat pietre din Budapesta speciale pentru africani, cu multe gaurele si am reusit sa le fac si cateva pesteri...acum au loc sa se ascunda....
Am schimbat fundalul si am pus autocolant negru...dar sincer...nu-mi place...asa ca o sa mai incerc sa printez un fundal cu pietre sau ceva de genul asta...poate imi place mai mult. Fundal 3d nu am pus din 2 motive: toate schimbarile le-am facut cu bazinul plin pe jumatate cu apa si pesti si ar fi fost imposibil sa-l pun in aceste conditii. Al doilea motiv ar fi ca bazinul meu este relativ ingust si atunci pierdeam si mai mult din spatiu...motiv pentru care am renuntat la varianta 3d.
Am pastrat cateva plante...doar pentru ca imi plac foarte mult, dau acea pata de culoare in acvariu si in plus africanii mei vad ca le suporta cu brio, nu la rup, nu le mananca...e chiar ok.
Am mai bagat in acvariu o pompa Seio M1100 si o pompa Tetratec 120, astea pe langa cea existenta care nu stiu ce marca este.
Binenteles, ca am mai cumparat pesti...ca nu m-am putut abtine, prin urmare acum detion o varietate mai larga de ciclide africane...)Iar ca pestisorii mei sa aibe toate conditiile ideale le-am comandat si mancare de lux: New Life Spectrum Cichlid Formula +New Life Spectrum Thera A With Extra Garlic + Tropical Super Spirulina Forte granules.
Multumesc tuturor pentru sfaturi, idei si informatii pretioase!

This message was edited 1 time. Last update was at 04/02/2012 20:03:09

[Yahoo!]

Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Go to: