Message |
|
stefanp wrote:Tu ai folosit incalzirea in substrat pe perioada acestui dry start?
Daca da, cum ai controlzat pornirea oprirea? Neexistand apa in acvariu ca sa sesizeze senzorul temperatura...
Da, l-am folosit, putin cam haotic poate.
Imediat ce am plantat l-am conectat direct pentru aproximativ 24 de ore. In timpul asta acvariul era acoperit etans cu celofan. Umiditatea a fost 100% (si cu mult condens pe toate suprafetele reci), dar asta m-a dus la mucegai destul de rapid.
Apoi l-am pus pe un timer cu o ora pornit, o ora oprit si tot asa (vreme de vreo doua zile). Am inceput totodata sa las si fante de aerisire in celofan. Umiditatea o tineam intre 70% si 90%.
Ultimele 4 zile l-am conectat la controller-ul de temperatura de la Dennerle, senzorul de temperatura in acvariul gol. Am comparat si citea ok temperatura chiar si fara apa: aveam in acelasi timp un termomentru/hidrometru in acvariu. Legat la controller am setat o temperatura dorita de 27 grade si am lasat sa faca singur "magia". Umiditatea am incercat sa o pastrez tot intre 70-90%, prin ajustarea fantelor din celofan.
Banuiesc ca am stricat lucrurile in primele ore/zile, cand am facut mucegai si am pulverizat niste apa oxigenata pe unde a aparut. Sau poate in perioadele de timp cat umiditatea a scazut spre 70% au daunat plantelor? Desi substratul era in permanenta umed, fara a lasa apa sa balteasca.
Gabi, nu se pune problema sa ma supar de sugestii si pareri, doar de asta tin jurnalul deschis. Asta, plus pentru a impartasi cu voi diverse rateuri
Voi incerca sa fac ceva cu pietrele, desi va fi destul de dificil acum ca am si plantat atat gazon. Alternativ, as putea astepta sa prinda cat de cat gazonul inainte sa incep sa-l "calc in picioare".
In ceea ce priveste plantele, aici va urma sa mai decid ce bag acolo. Prima tinta este un gazon HC. Daca iese asta, mai vedem pe urma. Am un neam de Aponogeton madagascariensis in acvariul meu mic pe care negresit il vreau inapoi in bazinul asta. Chiar va rog daca stiti sa-mi spuneti specia exacta. In acvariul mic, unde CO2-ul este de la o mini-bomba (deci modest) si lumina foarte slaba, frunzele s-au miscsorat mult si au disparut gaurelele:

|
 |
|
Ei bine, am incheiat experimentul "dry start". Am reusit doar sa pierd doua poturi de Micranthemum MC. Sunt putin jenat, dar asta e: dupa o saptamana mai erau doar cateva fire relativ verzi. Am extras cateva sa examinez radacinile, iar lucrurile nu aratau bine deloc, radacinile erau innegrite/putrezite. Asadar voi muta experimentul intr-un bazin mic, sau chiar o mini-sera, mai mult pentru curiozitatea de a afla ce am facut gresit.
Revenind la acvariu, am comandat de la Rebella tot HC-ul pe care il avea disponibil si m-am apucat de treaba. Mi-a luat tot weekend-ul aproape sa fac atata apa de osmoza cat sa umplu bazinul, dar sambata seara/noaptea era gata.
Am inceput sa montez si echipamente, deocamdata doar cele esentiale pentru a porni in siguranta:
- filtrul cu incalzitorul inline
- conectat incalzitorul inline si cel de substrat la controller-ul Dennerle
- instalatia CO2 deocamdata fara PH controller, bag multe bule pe secunda astfel incat testul permanent sa fie galben (nu exista vietati, deci am considerat ca nu poate strica)
- Twinstar Nano+
- Lampa am programat-o la o intensitate maxima de 50% si folosind doar 3 canale din 5: red, blue si royal blue (echivalent 630- 790 nm si 410-430-480 nm). Am scos complet canalele verde si galben. In concluzie merg cu 50% pentru 24 din 40 LED-uri. La un calcul rapid mie imi rezulta cam 30% din puterea totala disponibila (si asta la varf, caci mai exista rasarit si apus destul de lungi). Rezultatul este un spectru care la ochi mie imi seamana cu neoanele rozalii de crestere, sper sa fiu pe drumul cel bun.
Stiu ca parerile sunt impartite in privinta twinstar-ului, dar am decis sa fac investitia in el. Orice pentru a nu da sanse in plus algelor, vom vedea...
Apa este osmoza remineralizata, ar trebui sa fie pe la 5 dH respectiv 3 KH, dar recunosc ca nu am apucat sa si testez efectiv.
In fine, niste poze. Prima este cu lampa in setarea de care vorbeam mai sus:
Si urmatoarea este cu lampa la 70% pe toate 5 canalele (doar pentru poza):
Layout-ul arata cu totul diferit odata umplut acvariul. Sticla curbata in fata face pietrele sa para mult mai mici si din anumite unghiuri panta de substrat pare sa fie spre spatele acvariului. Nu sunt incantat de ce a iesit, dar nici oripilat. Ma gandesc sa mai adaug doua pietre, una din ele foarte mare, peste cea mai mare actuala. Mai vedem, mai invatam
Ca si observatie, vad ca aparatul a reusit sa surprinda niste fenomene de difractie a luminii pe peretii acvariului. Cu ochiul liber nu se vede asa ceva.
|
 |
|
Interesant. Si totusi cum calculai cat CO2 suplimentai? Eu inteleg ca masuratorile standard din acvaristica, cifre gen 1-2-3-4 bps sunt o nimica toata in mediul emers.
Mie imi e putin teama sa nu existe "prea mult CO2" la un moment dat. Inteleg ca plantele consuma, dar nu inteleg cat de mult este prea mult si ce se intampla spre exemplu in timpul noptii, cand nu mai consuma?
|
 |
|
Bineinteles ca m-am gandit! Mintea umbla, desigur.
Totusi am mai citit pe ici pe dincolo si pentru mine concluzia este ca exista suficient de mult CO2 in aer deja (~400ppm). Atat de mult de fapt, incat atunci cand voi umple bazinul cu apa se pare ca va trebui sa pornesc cu cantitati gen 8-10bps CO2 doar pentru a adapta plantele la "lipsa" de CO2 in apa, urmand ca pe parcursul a catorva zile sa scad spre cantitati mai rezonabile.
Asadar singura intrebare ramane "Este chiar si mai mult CO2 mai bine?". Nu am idee, dar sunt deja pe teritoriu necunoscut si bajbai din colt in colt, astfel incat de data asta doar aer. Nota bene: exista o fanta pe o latura a acvariului cam de 1 cm latime pe unde mai circula aer, mai iese umiditate (descoperire the hard way, dupa ce am pierdut cateva plante in favoarea mucegaiului).
De ieri lucrurile par sa fie stabile, ce plante au supravietuit sunt verzi si par sa o duca bine. Din pacate insa cred ca am pierdut cam jumatate din totalul cu care am inceput. Suspectez neadaptarea la emers si/sau pulverizarea cu H2O2 acolo unde am descoperit mucegai. De ieri nu mai pulverizez apa, ci doar torn in varful pantei pana cand aproape balteste la baza. Panta se va mentine umeda fara a fi pulverizata cu apa, datorita efectului capilar al substratului (parca? sau am inventat un cuvant nou?). Mai departe incalzitorul de substrat face treaba, evapora apa, genereaza umiditate si caldura, care la randul lor sunt controlate de fanta in celofan.
Ah, si inca ceva: incalzitorul de substrat l-am conectat la controller-ul de temperatura Dennerle. In weekend mergeam cu priza programabila, 1 ora on, 1 ora off, dar cu controller-ul lucrurile imi par mult mai stabile (temperatura 27 grade, umiditatea 80-90%).
In incheiere si doua poze de azi dimineata:

|
 |
|
Se pare ca nu este atat de usoara treaba nici cu pornitul uscat. Initial am incercat sa tin umiditatea la 100%, ceea ce nu a fost prea greu avand in vedere ca am incalzitorul in substrat.
Asa aratau lucrurile la o zi dupa plantare:
Apoi insa, la doua zile de la plantare si umiditate din abundenta, am observat niste mucegai. Asadar m-am apucat de recitit si cautat pe Internet si se pare ca umiditatea nu trebuie sa fie chiar 100% decat in cazul muschilor, altfel se recomanda 70-90%. Asadar am lasat niste fante de aerisire in celofanul ce acopera acvariul, astfel incat niste umiditate sa iasa pe acolo si totodata sa circule si niste aer inauntru. Am pulverizat si niste H2O2 3% o parte la patru parti apa peste zonele afectate.
Ieri lucrurile aratau cam asa:
Umiditatea este la maxim pentru ca tocmai pulverizasem niste apa. Pana am ajuns de la munca pe seara scazuse cam la 70%. Asadar am mai pulverizat niste apa pe seara, a crescut iar umiditatea la 80-90%, dar dimineata iarasi am gasit 70%. Dimineata am turnat cam 500ml de apa direct in substrat, pana am vazut apa depasind nivelul solului in fata acvariului.
Una peste alta, plantele nu o duc grozav, dar este inca prea devreme sa trag concluzii. Lumea spune ca primele doua saptamani nu se intampla nimic la suprafata, ci doar in sol incep sa se intinda radacinile. Mi-ar fi trebuit in mod clar mai multe pot-uri ca sa acopar mai bine, dar din pacate eu am luat ultimele doua, asa ca defilam cu astea
|
 |
|
Sfaturi bune, fara indoiala, dar l-am pornit deja aseara. 2 pot-uri de Micranthemum Monte Carlo si pornit uscat, sau ma rog, emers.
Incerc sa tin umiditatea la 100% pe cat posibil si mai departe sa vedem ce-o iesi. Revin curand cu poze.
|
 |
|
Dupa o lunga asteptare, mi-au sosit si mie restul de echipamente. O cutie plina cu diverse maruntisuri (prefiltre, fertilizanti, skimmer, sare remineralizare, etc etc) dar cel mai important: lampa!
Imi cer scuze inainte pentru pozele ce urmeaza, fii-miu s-a tot jucat cu mainile pe acvariu, asa ca acum e plin de degete si chestii...
Iata deci lampa, a.k.a. pomul de craciun:
Cateva cuvinte despre lampa, la prima vedere face tot ce mi-as putea imagina, poate chiar mult mai mult. Se programeaza prin bluetooth, fie de pe PC, fie de pe telefon/tableta, se poate simula rasarit/apus/amiaza/nori/fulgere/eclipsa/fazele lunii (si toate acestea pe ore si 5 canale de culoare). Nu prea stiu ce ar mai fi putut face si sa nu faca. Am reusit inclusiv sa simulez rasaritul soarelui intr-o parte a acvariului si apusul in cealalta. Ca si intensitate, nu cred ca o voi folosi prea des la 100%, este foarte multa lumina, asadar cei 130W LED sunt mult peste cei 150W MH. In fine, cum am mai scris, voi face poate un review dupa ce o voi fi folosit o vreme. Deocamdata nu imi pare rau pentru banii dati, simt ca am primit intr-adevar un produs premium.
In alta ordine de idei, am mai lucrat la capitolul pietre, iata o noua incercare:
Astfel, am intrat in linie dreapta, curand voi porni de-a binelea...
|
 |
|
Si mie imi place! Chiar foarte tare! Si nici nu sunt inca plante in el... Congrats!
|
 |
|
Stefane, nici nu mai tineam minte ce am facut la setup-ul trecut, mi-am luat jurnalul la recitit.
Se pare ca atunci aveam o problema cu niste thread algae; atunci am depistat ca silicatii sunt peste maximul scarii (la sugestia unui coleg forumist). Am pus SilikatEx, dar intre timp am facut apa verde si am scapat din vedere problema cu silicatii. Diatomee nu prea stiu daca am avut, va trebui sa sap prin poze si sa vad
Dupa mult citit despre silicati pot zice precum Creanga: am inceput bou si am terminat vaca  Parerile sunt foarte impartite, tind sa cred ca este posibil ca de fapt sa nu fie o problema.
Totusi, avand instalatia de osmoza noua si un colet care nu a plecat inca din Germania, am adaugat si o cutie de saruri de remineralizare. Deci am mai luat o decizie, apa din acvariu va fi osmoza remineralizata. Am ales Tropic Marin Re-Mineral Tropic. Este un cost in plus, dar ma gandesc ca nu pot da gres in felul asta (famous last words, huh?).
Intre timp mi-am pus pietrele la fezandat intr-o galeata de apa. Dupa cateva zile voi face o serie de teste pe apa din galeata... tineti-mi pumnii!
@Koh-i-Noor: iti inteleg perfect conflictul. Eu probabil voi porni ceva aproximativ Iwagumi, fac poze, iar apoi probabil o voi lua in directia unei jungle cu multe plante. Nici eu nu ma vad facand atata munca pentru cateva palme de gazon, oricat de "curat" ar/va arata. Dar sa nu anticipam...
|
 |
|
Pana sa ma apuc de treaba am cumparat un set de teste. Am vrut sa testez intai apa si sa stiu cu ce voi lucra si de asemenea am de gand sa las pietrele intr-o galeata si sa testez dupa cateva zile, astfel incat sa fiu absolut sigur ca sunt ok.
Asadar aseara am facut primele teste la apa de la robinet si am asa:
GH - 7 grade
KH - 5 grade
PH - 7.5
Fe - 0.05 mg/l
Cu - <0.1 mg/l
SiO2 - >6.0 mg/l
Ingrijorarea mea este legata de silicati. Si in setup-ul precedent am remarcat acelasi lucru: intotdeauna testul de silicati era la capat de scara. Acum va intreb pe voi: Trebuie sa ma ingrijoreze asta? Si daca da, exista vreo solutie? Stiu ca exista JBL SilikatEx, dar vad ca teoretic inlatura si fosfatii, iar plantele au nevoie si de fosfati, nu?
Pentru instalatia de osmoza am comandat si este pe drum modulul suplimentar pentru indepartarea silicatilor (aveam o presimtire). Dar ce fac cu apa de la robinet? Nu pot pune doar apa de osmoza in acvariu, si chiar daca e sa combin apa de la robinet cu apa de osmoza, eu inteleg ca voi cobori GH si KH, care mie imi par in regula asa cum le am acum la robinet...
|
 |
|
Momentan inca astept echipamente, cel mai important fiind chiar lampa. Nu am de gand sa pornesc pana nu am totul.
In plus este prima data cand folosesc pietre, deci vreau sa fiu cat de cat sigur ca fac ceva acceptabil. Asadar ma uit lung la fiecare aranjament, iar asta dureaza.
Si ca veni vorba, stiu ca in general trebuiesc evitate simetriile, dar oara arata rau asa ceva?
sau asa?
Ref la HQI: singurele becuri pe care le-as folosi sunt Aqua Medic si/sau Giesemann, iar oricare costa in jur de 200 ron bucata si trebuiesc inlocuite anual. Nu prea ai cum sa il arzi, este bec cu descarcare in gaz, nu are filament; doar sa ai grija sa nu pui degetele pe el
|
 |
|
Nu as merge pana intr-acolo sa spun ca am fost nemultumit de MH, chiar as alege-o fata de lampile cu neoane (desi la limita), dar in cele din urma fata de o lampa LED:
- Degaja caldura multa, destul cat sa te forteze sa investesti macar in niste ventilatoare, daca nu chiar chiller. Eu am incercat sa o si ridic, dar la un moment dat incepi sa luminezi toata camera si nu mai stii chiar cata lumina mai ajunge in acvariu. Si oricum iti incalzeste apa, chiar si la 30-40cm de luciul apei. E atat de fierbinte incat te poti arde accidental cand umbli in acvariu daca atingi geamul lampii.
- Nu ai control asupra intensitatii. Cumperi lampa de 150W, atunci folosesti toti cei ~11000 lumeni on sau off. Te-ai hotarat mai tarziu ca vrei moss si/sau anubias? Ghinion, nu prea merge... adica merge, dar te chinui cat nu face
- Daca nu schimbi becul la timp o festelesti tare de tot si nici nu iti dai seama: becul merge in continuare doar ca te umpli de alge
- Ar mai fi si consumul ceva mai mare, dar asta este un cost minuscul in cele din urma, nici nu cred ca trebuia sa-l mentionez
Cum am scris la inceput, astea sunt niste considerente pentru care eu mi-am justificat fata de mine investitia in lampa. Pentru unii s-ar putea ca atatia bani pentru o lampa sa fie un cost absurd si probabil asa este... Eu am avut o perioada mai agitata la munca cu zile de peste 16 ore, asa ca m-am rasfatat in felul asta...
Eu am citit vreo 2 luni inainte sa ma hotarasc spre o lampa LED si inca sunt curios ce am cumparat. Ideea este ca 90% din lampile din categoria asta (LED) sunt foarte proaste pentru acvarii si facute dupa ureche. Daca vrei un sfat si te intereseaza asa ceva, next best thing dupa Giesemann, dupa parerea mea sunt cele de la TMC (Grobeam).
Daca esti interesat de cum iti sade cu un MH, ma ofer sa-ti imprumut lampa mea cand va veni cea noua, fara nicio obligatie.
|
 |
|
Am facut in weekend iarasi o plimbare prin zona Siriu, de data aceasta pe motocicleta. Si la o margine de drum mi-am gasit si inlocuitor pentru infama piatra rotunda. Yey! Nu as putea sa va descriu fata prietenilor motociclisti cand am rugat pe cineva sa imi ia piatra in ghiozdan
Intre timp am facut un experiment interesant (zic eu). Iata doua poze ale aceluiasi aranjament, la aceleasi setari de exprunere ale aparatului (1/100s, F/2.8, ISO 200), dar distante focale diferite:
40mm:
12mm:
Greu de crezut ca este acelasi aranjament si unghi, nu?
In fine, perspectiva cea mai aproape de ochiul uman, si un aranjament pe care vi-l propun ar fi:
17mm:

|
 |
|
Salutare,
Am un acvariu micut produs de Aquael. Lumina este in capac si este aceasta: Aquael Econoline 11W v2. De ani de zile gaseam becul de schimb pentru aceasta lampa (vine cu tubul si cablul, intrerupator, stecher) fara probleme, dar se pare ca acum nu o mai gasesc pe nicaieri.
Acum vad ca doar pe site-uri poloneze o mai gasesc. Stie cineva poate un alt tip de lampa care s-ar potrivi cat de cat "plug-and-play" in capacul de Aquael? Altfel probabil va trebui sa bricolez prin capac pentru a monta alta lampa si tare nu am timp de asta...
|
 |
|
stefanp wrote:
Poti incerca un reactor homemade din filtru de apa.
Este clar o varianta pe care o iau in calcul!
stefanp wrote:
Am vazut ca vine pe mai multe dimensiuni si module de leduri, dupa care variaza si pretul. Cat te-a costat?
Eu am ales varianta cu 2 module, deci cea mai mica. M-am targuit putin cu cei de la magazinul din Germania si de la 1000 EUR mi-au vandut-o cu 900 EUR.
stefanp wrote:
Ziceai pe undeva ca nu mai vrei substrat fertil...pai deponitul tocmai asta e
Greseala de tipar, am vrut sa zic ca nu mai vreau sol fertil. Deci am ales substrat fertil. Sunt inginer si noi ca specie ne exprimam mai greu
@Radu: presimt ca ai dreptate, s-ar putea sa-mi placa si cu alge pe ele. Pana la urma aveau ceva vegetatie pe ele si cand le-am cules si mi-au placut atunci  Oricum niciun aranjament nu e final pana nu montez lampa noua. Singura posibilitate este daca ma voi hotari sa il pornesc uscat, o idee cu care contemplu nitel, macar pentru a da un avans gazonului in partea frontala. Dar si strategia asta se poate aplica dupa montajul noii lampi.
In cazul in care as folosi si filtrul JBL ma gandesc sa folosesc niste T-uri astfel incat sa am totusi doar 2 sorburi si 1 iesire in acvariu (cate am in prezent cu Eheim-ul). Sa ajung cu 5 furtune in acvariu (+2 de la JBL) plus diversele sonde si acareturi cred ca este cam mult... Nu ma gandisem pana acum la posibilitatea sa ma lase filtrul, dar incep sa inteleg cum asta ar putea fi un risc. De fapt, daca ar crapa ceva legat de pompa (ax, rotor) as putea folosi temporar o pompa externa (o si am si e compatibila cu 16/22) si sa folosesc in continuare canistra de la Eheim. Ma gandesc ca JBL-ul este infim pe langa monstruozitatea de Eheim, nici nu cred ca se va simti, diferenta de volum este mare (~6 litri vs 25 litri). Ma rog, am tema de gandire...
|
 |
|
Va multumesc pentru pareri si sfaturi. Mi-ati confirmat cam ceea ce credeam si eu:
- Piatra aceea rotunjita intr-adevar nu are ce cauta acolo. Din pacate nu am cules destule pietre, desi m-am intors cu un portbagaj intreg. Am cules prea multe mari/medii si prea putine mici. Plus ca este o adevarata provocare sa gasesti in albie de rau pietre care sa nu fie rotunjite.
- Am intr-adevar foarte mult spatiu spre coltul acvariului, in spatele pietrelor. Probabil tine si de forma bazinului, avand o adancime uriasa pe centru si deloc spre margini. Voi incerca sa pun si acolo o piatra macar, desi cred ca va fi mascata de cea mare. De fapt totul tine de unghiul din care privesti, oricum o sa mai incerc.
@Porcu: eu am facut de fapt 4 aranjamente in pozele puse de mine, iar la fiecare am facut 3 poze (fata, dreapta si stanga). Deci probabil cand zici 3 si 9 ma gandesc ca te referi la aranjamentul 1 vederea din stanga si aranjamentul 3 vederea tot din stanga. Ceea ce e bine pentru mine, in principiu din unghiul acesta va fi privit acvariul cel mai mult, lungimea camerei de zi fiind in aceasta directie
In orice caz, voi mai face experimente, voi incerca si alte pietre (in afara de cea mare, pe care sunt hotarat sa o pastrez). Mai am cel putin o saptamana la dispozitie pana mai primesc diverse echipamente, deci am ce face.
|
 |
|
|
 |
|
Buna seara!
Revin dupa ceva ani pe forumul acesta cu o noua incercare la un acvariu plantat.
Cateva detalii tehnice in continuare.
Bazinul este de colt, raza 70 cm si inaltime de 50 cm, volum aprox. 180 litri. Este acelasi bazin de aici
Filtrul este Eheim 2080, deci nicio schimbare fata de setup-ul trecut. Am cumparat totusi 2x kit-uri de instalare (sorburile) si cu prefiltrele de burete Eheim 4004320. Am la dispozitie si vechiul JBL e701, dar nu prea ii mai gasesc sensul momentan, plus ca functioneaza cu 12/16 iar eu am cautat sa folosesc pe cat posibil 16/22 acum.
Incalzire: incalzitor de substrat Dennerle, incalzitor extern Hydor pe returul filtrului si controller Dennerle Evolution Deluxe.
CO2: Butelie de 7.5 kg, PH/CO2 Controller Tunze (este pe drum) si reactor extern, probabil va fi Sera pe returul filtrului. La reactor inca ma gandesc, dar in mod sigur nu va fi vreun soi de spirala sau difuzor.
Iluminare: inca am deasupra o lampa MH 150W + 2x24W T5. Dar am comandat si este pe drum o lampa Giesemann Futura-S Tropic, 130W LED. Probabil voi face un review cand o voi avea montata. A costat o mana si un picior, dar am unele nemultumiri cu actualul MH (de fapt MH in general) cu care mi-am justificat in sinea mea investitia
Fertilizare: Dennerle S7, E15, V30 si PlantaGold 7. De asemenea 2x Dennerle Dosator pentru V30 si S7.
Substrat: Dennerle Deponit Mix 9in1 si Dennerle crystal quarz deasupra.
Decor: Pietre autohtone, culese din rau din zona Siriu, 14 Scaune.
Alte accesorii:
- Eheim skim 350, il voi folosi doar ocazional cand va aparea pelicula la suprafata apei.
- Filtru UV de 9W, de asemenea ocazional.
- Instalatie de osmoza Tunze, un mare upgrade de la vechea instalatie Aquili.
Ce as vrea sa fac:
Ideal ar fi un setup cu putin iz de iwagumi, dar nu am pretentia ca va fi exclusiv. Oricum, decorul de data aceasta este compus din pietre. Totodata vreau sa aiba o durata de viata cat de mare posibila, de aici incalzitorul de substrat si lipsa solului fertil gen Scaper's. Sigur, este posibil sa mai aduc modificari peste 1-2 ani, dar prin asta inteleg niste plante noi, fauna noua, poate alt decor, dar nu sa fiu nevoit sa schimb substratul.
As mai fi vrut eu si schimb de apa la picatura, dar din pacate acvariul meu nu putea fi mai departe de sursa de apa/scurgere, deci nu am cum. Totusi am eliminat ideea de a mai cara galeti de apa, deci am mai luat o pompa destul de puternica de la Eheim, vreo 20m de furtun 16/22 si cuple rapide tot de la Eheim. Asadar caratul galetilor va fi substituit cu desfasuratul furtunului
Nu am hotarat inca plantele, dar sigur vreau un gazon in partea frontala. Voi vedea exact si de care.
De asemenea populatia. Pentru inceput sigur va deveni casa a vreo 20 de guppy endler ramasi din setup-ul anterior. Pe viitor imi doresc in mod sigur si creveti. As adauga si 1-2 SAE, desi cresc cat porcii si invariabil vor sari din acvariu la un moment dat.
Stadiul actual este precum urmeaza:
Acestea fiind zise, inca astept o parte din echipamente si mai trebuie sa aleg si pozitia pietrelor.
|
 |
|
Dupa mai bine de trei ani de la ultimul post, am gasit nimerit sa scriu un post de incheiere al setup-ului de mai sus. In principiu vreme de vreo 2 ani de zile a mers foarte bine, apoi a intervenit o acuta lipsa de timp si niste greseli monumentale ale mele.
Va fi un post lungut si deci pentru cine are timp si rabadre.
Voi continua povestea din toamna anului 2013 cand s-a nascut fiul meu. In ceea ce priveste acvariul, timpul a scazut spre zero. Nu mai aveam timp nici macar sa bag de seama ca exista acvariu in casa mea, daramite sa fac schimburi de apa. Mancare pentru pesti dadeam poate la 2-3 zile iar fertilizanti poate la saptamana. De teste nici nu incape discutie. Cu toate acestea, acvariul a continuat sa mearga. Ok, nu mai aveam creveti, dar aveam o populatie sanatoasa de guppy endler, pe care ii am si acum si imi sunt tare dragi, cativa neoni, un otto. Chiar si plantele o duceau foarte bine, desi estetic totul arata ca o jungla.
Vreo 6 luni mai tarziu, intr-unul din drumurile mele pe la un supermarket m-am nimerit si intr-un pet shop. Nu stiu ce mi-a venit, ma simteam vinovat pentru ca nu mai schimbasem apa in acvariu de vreo luna de zile, asa ca am cumparat o sticla de Tetra nitrate minus. Probabil cunoscatorii deja au un zambet in coltul gurii de-acum... Am turnat cantitatea recomandata in acvariu si m-am simtit mandru ca am facut o fapta buna. Toate acestea desi nu aveam niciun semn ca lucrurile nu ar fi ok, dar deh...
Nu cred ca a mai trecut o luna dupa isprava de mai sus si a venit nota de plata: o invazie de cyanobacteria. Cred ca invazie este un cuvant dragalas pentru ce am patit eu insa: absolut totul era acoperit cu o pelicula albastrui-verzuie care mirosea infernal si elibera si un soi de bule cand o deranjam. Am pierdut tot gazonul, am pierdut alternathera, didiplis diandra... de fapt am ramas doar cu blyxa japonica si bacopa iar de cyano tot nu scapam doar eliminand-o mecanic.
(Aici voi face o paranteza pentru cei care nu au inteles ce s-a petrecut. Acvariul meu era intr-un echilibru dpdv al nitratilor inainte ca eu sa torn solutia de la Tetra: pestii produceau iar plantele consumau. Probabil aveam un echilibru aproape perfect iar eu nici nu bagasem de seama. Concluzia mea dupa patanie este ca eu am indus o acuta deficienta de nitrati, mai ales ca nici nu mai fertilizam periodic cum ar fi trebuit. Fiind la sectiunea incepatori, daca cineva are rabdare sa citeasca, ar fi o lectie de invatat: Nu bagati tot felul de substante in acvariu, cu atat mai mult cand nu aveti o problema ce trebuie rezolvata.)
Deja se prefigura finalul acestui setup, insa deja baiatul meu se apropia de un anisor, colicile trecusera, el incepuse sa mearga, iar eu parca incepeam iarasi sa am timp sa ma ocup de plantele mele. Eram impartit intre a vinde tot sau a-mi pune ambitia sa dovedesc aceasta scarbosenie albastruie care imi strica de-acum feng shui-ul in tot livingul.
Asadar am inceput sa citesc ce-i de facut, am schimbat becul MH la lampa (trecusera mai bine de 2 ani de la ultimul schimb de bec) si am cumparat Blue Exit de la EasyLife. Ok, nu ma incanta ideea de a baga iar chestii putin cunoscute in acvariul meu, dar de data aceasta aveam o problema ce nu disparea doar prin schimburi de apa si eliminare mecanica. Cu ocazia asta mi-am luat si rezerva pentru testul permanent de CO2, caci de vreun an de zile injectam dupa ureche, cam ce stiam eu ca mersese pe vremuri.
(Aici alta paranteza pentru incepatori: da, chiar este important sa schimbati becuri/neoane dupa cum spun producatorii. Ok, poate unii exagereaza ca va indeamna sa faceti asta la fiecare 6 luni, dar exista un sambure de adevar acolo: spectrul de lumina emis se deplaseza pe masura ce se acumuleaza orele de functionare, iar lampa va incepe sa emita lumina pe lungimi de unda ce nu folosesc plantelor, dar folosesc din belsug algelor.)
Am facut exact cum ziceau cei de la Easy Life, daca tin bine minte a trebuit sa las vreo 3 saptamani acvariul fara schimb de apa, dupa ce am adaugat cantitatea necesara de Blue Exit. Ce-i drept, a functionat: pelicula gelatinoasa verde-albastruie s-a facut maron. Am scos-o cu grija din tot acvariul, am facut schimb de apa si am revenit la un scenariu mai normal. Invinsesem cyanobacteria, dar cu ce pret? Si mai ales: dince cauza? M-apuca rasul cand ma gandesc.
Am recuperat vreo 10 fire din fostul gazon de eleocharis parvula si am incercat sa cresc iarasi un gazon frumos. Aici insa a venit ultima piedica: substratul meu trecuse de 3 ani si era sol fertil la origine. Pur si simplu nu mai aveam nutrienti in substrat, iar nicio cantitate de bile de fertilizant nu putea corecta treaba asta. De fapt solul meu fertil ajunsese mai mult mal decat sol. Aici am tras eu o concluzie: solul fertil nu este pentru mine, deoarece nu vreau sa fiu fortat sa refac acvariul la maxim 2 ani sau chiar mai devreme. Eu ma pot bucura de acelasi setup destui ani, iar daca vreau sa schimb ceva prefer sa schimb decor, plante, fauna, dar toate astea fara a desface totul. Sigur, altii au alte preferinte iar pentru primul an cel putin pot confirma ca solul fertil este spectaculos! Puteti avea gazon complet in 1-2 luni de zile cu tot cu ciclatul acvariului.
Asadar am mutat toata populatia in acvariul meu mic si am golit complet bazinul mare. Acum am luat deja decizia de a nu vinde tot, ba exact opusul: incep un nou proiect. Voi deschide curand un jurnal nou, cat priveste cel pe care il inchei a fost o experienta foarte faina pentru mine si vreau sa va multumesc tuturor pentru sfaturile voastre!
Cele bune dragilor!
|
 |
|
Salutare, incantat de revedere!
De data aceasta am ales Dennerle all the way: Deponit Mix 9in1, iar peste acesta Crystal Quartz. Sub substrat am pus si incalzitor de substrat, conectat la controller de temperatura (tot Dennerle). Am evitat solurile gen Scaper's pentru ca, desi spectaculoase la inceput, am impresia ca pierd repede din proprietati, astfel incat dupa maxim 2 ani trebuie schimbate.
Voi porni curand si un jurnal si voi detalia acolo echipamente, etc. Am o surpriza pentru voi (de la Giesemann, nu zic nimic mai mult acum).
Inapoi la pietre: multumesc de sfaturi, vedem ce mai zice lumea. Logica mea zice ca fiind scoase din rau si avand si ceva vegetatie pe ele chiar, ar trebui sa fie ok. Cel putin cea mare (ultima poza) este spectaculoasa, doar ca poza cu ea uscata in soare nu-i face deloc dreptate. Sub apa arata ca o veritabila Seyriu... Hehe Siriu Seyriu, cat de cool e treaba asta?
M-am mai gandit eu, treaba cu apa laptoasa s-ar putea sa fie de la toate chimicalele ce le-am incercat la curatatul/periatul lor si probabil nu le-am clatit inca temeinic. Oricum inainte sa le pun in acvariu le voi fierbe/clati/fierbe iarasi/clati iarasi pe toate.
Cele bune!
|
 |
|
|
|