Desi pe multe forumuri se discuta de selectie naturala si ca cel mai mare bun care il poti face e sa lasi femela sa dea drumu la pui in acvariu, greseala era in aranjament.
Majoritatea avand si axandu-se doar pe pietrii mari, bolovani cat mai mari si rotunzi desigur pentru aspect cat mai frumos. Toate bune si frumoase dar saracii pui 20-30 sau cati scoate o femela (in functie de dimensiune) nu prea au pe unde sa se ascunda, find doar bolovani mari care 90% din cazuri sunt patrulati de masculi dominanti care vor nimicii orice in calea lor; astfel se ajungea la o medie de 1 pui per depunere care poate avea noroc sa supravietuiasca.
Luand exemplu din Lacul Malawi si imensitatea lui, trebuie sa creem astfel de locuri unde doar puii au access si unde incet incet femelele se vor obisnuii sa elibereze puii.
La mine arata de genul:
Acolo sunt in permanenta juvenili si mititei care au fost eliberati cu zile in urma. Datorita labirintului creat rata de supravietuire este mare 3-4 pui per depunere, care toti invata jocul supravietuiri si astfel ma asigur ca am o generatie buna, in acelasi timp fara a stat 1 an pentru o familie.
Sunt de parere ca un astfel de loc nu trebuie sa lipseasca din orice acvariu cu ciclide africane pentru a avea bucuria generatilor noi.
Mersi, intradevar sunt o frumusete Perlmutti.
am merge pe ideea de familie extinsa , de la minim 8 membri in sus. la Perlmuti am 2 masculi dominanti si restu femele , probabil si alti masculi subdominati care poarta culorile de femela de camuflaj.
Succesul la pui sa datorat ascunzisurilor create din bolovani de mici dimensiuni stacati. astfel ii las pe toti sa se reproduca normal, singura diferenta este ca in loc de 1 pui la o femela gusata , rata de succes e mult mai mare undeva la 3-4 supravietuitori. la perlmuti doar am peste 14 pui. o sa revin cu poze pentru a se vedea mai clar.
Acvarile sunt facute din punct de vedere acvaristic, SLAB, tipic seicilor cu bani, ceva grandios dar fara gust.
Nici cele cu biotop nu respecta multe reguli, ce e impresionant e faptul ca in desert au adus Arapaima de 2-3 m lungime si in numar mare, precum si multe alte specii.
Am avut ocazia de a avea o camera superba in posesie si am filmat pe deaproape toti pestii din arsenal. Voi pune in scurt timp un film de 1080p la 60 cadre pe secunda in care se vede exact ceea ce face un Hap dea dreptu deosebit.
Dar pana atunci am sa pun cate un filmulet dintr-o serie de 4 clipuri din Dubai cu un acvariile intalnite acolo.
-Prima tema e cea de Atlantis, un intreg complet cu acvarii de apa dulce si sarata pe tema orasului pierdut.
-A doua tema va fi biotop, in special amazonian care le voi adauga ulterior.
Buna Pomi, foarte frumoase pozele si acvariul. Asta toata lumea poate sa ateste iar cu riscul ca toti fanii tai sa imi sara in cap eu nu sunt de parere ca masculul e unul foarte reusit. (pozele da sunt foarte frumoase, fiind unii dintre singuri oameni de pe forumurile acvaristice care face poze de exceptie)
Am avut ocazia sa vad pestisorii si de aproape IRL si nu pot sa zic ca boby "Masculu tau de Caeruleus e superb."
Nu o lua in semn de rau, dar un Caeruleus Electric Yellow trebuie sa fie PUR galben. Nimic negru pe acolo, chiar si daca e subdominat nu trebuie sa aibe pe el pete negre.
Exemplu:
Pe viu evidenta era si mai mare.
Am avut ~ 10 bucati de Caeruleus si tin sa zic ca toate femelele erau "diluate" galben spre alb, dar dintre cei 4 masculi 2 erau galbeni impecabili. Sunt acuma la 12-13 cm, din pacate i-am dat dar cand o sa fac rost de un DSLR sau daca ai drum prin Alba o sa le facem niste poze.
Asta e problema la noi, foarte greu se gasesc pesti buni.
Bine zicea MalawiCrys si Calin, daca tot iei ceva ia wild sau de import, pesti acestia ii luam sa ne bucuram 5-6-7-...9 ani de ei deci merita sa ai ceva exemplar.
Tanganyika sunt alta mancare fata de Malawi, unde toti isi afiseaza culorile si se zbat de numa.
Calvusi sunt pradatori care papa pui altora ca hrana principala in lac, de aceea elementul lor e atacul surpriza si nu o activitate continua ca la Malawi unde pradatori sunt mai putini si nu e asa mare grija.
Sunt superbi pestii si vrem mai multe filmulete odata ce se stabilesc si cunosc si mai bine noua lor casa.
Dintre cei 2 Aristocromisi, care acuma stau in 900L, niciunul nu a atacat cele 2 mbune care au mai ramas prin acvariu (m-am chinuit cu Crys 2 zile sa prindem toti pesti si nu am reusit) pentru ca sunt hranici la ore fixe ceea ce se transcrie in evitarea de a consuma energie pentru o vanatoare.
Intradevar cand au fost introdusi, fiind flamanzi de la cele 2 zile de post inaintea transportului, erau de multe ori in pozitie de atac Dar pana la urma si-ai linistit foamea cu legume :
Nu te dezamagii, asta e si cu o luna de uscare si lipit de specialisti apar probleme, bine ca sa remediat iute.
E posibil ca siliconul sa nu fi aderat din cauza ca sticla nu a fost cantuita perfect ci doar superficial.
Cat de testul cu apa, consider ca cea mai buna abordare e umplerea pana in buza a acvariulu, il lasi asa 1 zi si apoi il golesti si mai lasi 2-3 saptamani. In asa fel el va fi la prima intindere si apoi se va pune pe pozitia finala. (cel putin in teorie)
Numa bine pana cand iti gati capacul si restul amenajarilor.
Acvariul de mbune aproape impartit in 2 mari parti. Una de 60 cm latime si alta de 50 cm latime si in mijloc sunt 40 de trecere.
Am cladit pietrile in sus sa profite pestii cat mai mult si de inaltime si am observat ca cum le-am pus asa multe pietri sunt mult mai relaxati, imediat au unde sa se ascunda daca e vreun semn ca se intampla ceva.
Labidochromis Perlmutt sunt cei care animeaza acvariul sunt multi, 13 la numar si e plin de femele cu gusite (foarte haios considerand ca au 4 cm). Ierarhia sa stabilit si sunt 2 M dominanti care nu au probleme cand vine vorba de femei pentru ca nu duc lipsa.
Metriaclima sp. “Elongatus chailosi” chitande island sunt doar 2 1 M si 1 F, care ii am de 1 an si nu au depus niciodata in acvariu mare (aveam impresia ca femela era mascul subdominat pentru ca are culori la fel de frumoase) cum au intrat aicea, imediat au depus. Acuma astept sa scoata puii sa pot raspandii varietatea aceasta prin romania pentru ca sunt o splendoare.
Iodotropheus sprengerae cei 4 la numar inca nu ii diferentiez, mai putin cel mai mare care e femela si are gusa deja la 5 cm.
Labeotropheus trewavasae tot 4 la numar e problematic, sunt 3 M si 1 F, dar deocamdata doar femela ii bate pe toti ca este cea mai mare.
Crabro cresc vazand cu ochii si se fac tot mai negrii.
Protomelas steveni estern (1M si 2 F), o raritate de peste, este aicea doar pentru ca la Hapi sunt toti pesti mari si mi-a fost frica ca acolo nu se va colora masculul asa ca am pus familia aicea. Sunt extrem de linistiti si am avut marele noroc de a avea din 3 exact o familie perfecta. Ambele femele sunt cu gusita , de la una am si facut stripping cat am putut.
Asa ceva vor arata :
Iar pentru ca nu am nimic pe albastru sper sa isi dea drumul mai iute masculul la culoare.
De altfel trebuie sa recomand oricarui impatimit de Malawi sa aiba si Labeotropheus trewavasae, sunt foarte frumosi si comportamentul lor este diferit de mbune. Toata ziua pasc pietrile de alge iar forma lor care ii avantajeaza nu poate decat sa scoata rasete de la voi.
Mersi, da filtrul de sus e built in. Sta efectiv pe intaritoarele in H si marginea acvariului. Sunt foarte incatntat de el pentru ca isi face f bine treaba, apa e cristal chiar daca le dau de 2 ori pe zi mancare.
Cat despre fundal asa a venit acvariul cu cel albastru. Nu m-am chinuit sa il dau jos inca, mi-am lasat spatiu in spate sa pot intra oricum sa lipesc altul mai pe masura.
Uite si acvariu de Haps (nu bagati de seama diferenta de lumina e al doilea neon cu care iau teapa de la zoomania, toti imi zic ca scoate albastru si cand colo e rosu toata ziua, doar pentru ca nu pot sa le probez acolo ma trezesc ca iau ceva ce nu se potriveste)