Desigur designul e important. Eu am pus asa pentru ca prinderea sa fie perfecta. De asemenea sunt niste dopuri mici de hartie care se pun peste material, nici nu iti dai seama unde e.
Sa iti demonstrez:
Eu la curatat
Balamalele, FOARTE importante, sunt unele mai speciale care se deschis f usor si se inchid foarte greu. Am luat 2 la numar la 35 Ron bucata, merita fiecare banut, altfel aveam placa de 10 Kg care se trantea. Chiar daca nu era pe sticla socul e totusi mare.
De asemenea pentru siguranta am montat si 2 profile de aluminiu. Cat sa nu flambeze la lungimea asta (se poate observa si decupajul pentru cablurile de la filtrele externe)
Iar cablajul de la cele 2 Neoane de 120 cm lungime sunt trase pe margini si ies prin capac in spate unde este prins droserul.
Multi din useri care isi fac un acvariu mare se lovesc inevitabil de problema capacului. La asemenea marime orice material folosit ajunge sa fie greu sau instabil.
Asa ca ajung la concluzia ori open top (costuri mari de lampi, zgomot mai mare, apa mult mai multa evaporata in casa ...) sau sa foloseasca materiale scumpe gen Komatex sau PVC care niciodata nu vor arata finisate frumos.
Eu am decis sa merg pe PAL, da pe PAL; chiar daca este incredibil de greu ~30Kg capacul nu sta pe sticla acvariului ci pe cadrul din lemn de jur imprejur. Acuma veti zice ca sunt multe dezavantaje la acest material, cel mai mare fiind condensul. Sa va arata cum am rezolvat eu problema.
In primul rand constructia:
PAL de preferat echipat cu , canturi ABS
Le aliniati pe jos le puneti in forma dorita si incepeti si dati gauri pentru Eurosuruburi.
Toate lateralele le-am prins cu eurosuruburi pentru faptul ca prind foarte bine si le pot strange mult.
Puneti multe nu va zgarciti, cu cat e prins mai bine cu atat sunt sanse mai mici ca apa sa intre intre ele.
@ Koala, am avut un acvariu de 900L cu sticla de 10mm (am vazut la alti de 1100L de 2 ani tot cu 10 am zis ca reusesc)
Sticla din spate a cedat, presupun un mix de dezastre (cei de la sticla au zis ca sticla a fost palita in colt altfel nu pleca ea in semiluna; de la forta pleaca in sus in linie) adunat cu fundalul imens 240 cm lungime cu 15-20 cm latime pe alocuri care exercita o forta foate mare de ridicare si care a fost la fel montat gresit si sa dezlipit la o parte ... multe greseli la acvariu care sau adunat in timp si a rezultat un dezastru la 5 dimineata.
Singurul lucru "bun" a fost ca eram acasa si stricaciunile nu au fost foarte mari pana la urma.
Momente grele in acea perioada, dar cu ajutorul prietenilor am decis sa nu renunt. Un prieten bun chiar imi zicea "Un sut in fund un pas inainte"
Am salvat ce am putut in materie de pesti si hardware. Astfel asa incepe noua aventura :
Standul:
Profil dreptunghiular de 4cm lungime x 2cm latime x2mm grosime.
Cumparat 22 metri de la Ambient cu 150 Ron, sudat si vopsit la mine acasa pentru un cost minim.
Aviz celor care vor sa faca un stand metalic, preturile de 1000+ ron pentru asa ceva sunt complet exagerate. Pe langa cei 150 Ron pentru metal, am mai dat 150 Ron pentru pal frumos si l-am imbracat singur. Cu putina indemanare iese perfect si la un cost minimal.
In cazul nefericit in care se poate intampla dinou un necaz de genul, fie el din cauze naturale(cutremur) sau altele, am decis sa fac un Sifon langa acvariu pentru orice avarie.
Astfel acuma in partea stanga la acvariu in colt ascuns este un Sifon care duce in exterior.
Pentru ca tot am dat gaura in placa am decis sa pun si un INTAKE de apa cu robinet si un OUT pentru operatiunile de curatare.
Pe vitor voi face din ele nu doar alimentare si scurgere ci un sistem de schimb de apa la picatura, dar deocamdata nu am curajul de a mai da gauri in sticla si sa dorm linistit.
Poze:
Peretele era mai ud, din greseala am atins o teava de la instalatia de calorifere si a trebuit sa repar totul pe loc pana ajunge sotia acasa, sa nu descopere dezastrul.
Voi reveni in zilele urmatoare si cu poze si design la noul capac (pun si un tutorial cum sa faci un capac de 240 cm lungime pentru acvariu)
Uff Bobesku, sti ce am patit cu acvariu meu si cu fundale de asemenea dimensiuni. Exemplu mai bun nu iti pot da. Strange banuti si ia din fibra, merita ai asteptat 1 an pentru asa ceva mai stai 1 luna/1 salariu si fa-l calumea de la inceput. Oricum vei sta 1 luna la uscarea siliconului si inca 1 luna la ciclarea bazinului. In consecinta 2 salarii faci rost de un fundal superb sa ramanem toti fara glas.
Foarte frumos. Inca de la inceputuri ti-am urmarit threadurile de cand ai facut marele african.
Felicitari pentru o re-inventare anuala. Am avut si eu Green Terror si mi-ar fi placut sa ii vad intr-un acvariu ca al tau sa ajunga la dimensiunile lor maxime.
Cat despre Cichlasoma, am avut mai multe genuri si niciodata nu mi-au lasat plantele in nisip. Din pacate cam asa e pentru majoritatea americanilor care cresc la astfel de dimensiuni, le plac hardscapingul foarte mult si nu vei avea sanse mari de a vedea o planta lasata in pace.
Mai e inca ceva, la filtru selectat de tine.
"Power Consumption- 80W"
Pe cand 2080 are 28W daca nu ma insel; pentru o chestie care merge 24/7
Parerea mea iati inca un 2080 si stai linistit cu filtrarea.
Daca ti la aspect ia cum a zis Bobesku cu incalzitor incorporat.
Eu am luat un Eheim 2080 care a venit cu un Jagger de 300W. Tin sa zic ca incalzitorul facea fata la acvariu de 240cm lungime 900L fara stress. Iarna defapt era pus pe 25 grade si imi tinea apa la 26 constant.
Cat despre filtrare aveam pus la acvariu 2080+Fluval FX5 si faceau fata cu brio (desigur si cu filtrare interna, mecanica).
Am vrut sa merg pe 2 firme diferite pentru a vadea ambele produse de top, sa le pot compara live. Pana acum pot sa zic ca Fluvalul e mai silentios decat Eheim (da stiu ca peste tot scrie invers dar mie asa mia dat testul), e mai puternic ca pompa si are un sistem de amorsare si scoatere a aerului bun (la fiecare 12 ore se opreste 2 min). Neajunsul mare e ca foarte iute se colmateaza si cantitatea de bio-material e mai mica decat la Eheim.
Gandeste-te cum ar arata acvariu facut, daca ai loc sa pui incalzitor jagger punel pe el simplu. Daca nu mai strangi banuti si iei o canistra cu incalzitor cu tot.
Vine vara si mai greu va fi cu racitul apei, asa ca mai bine investeste intr-un capac cu ventilatie, eu vara odata montate ventilatoarele de In Out mi-au scazut 3 grade la apa, iar pe canicula pesti aveau tot 26 grade optim.
Din poze reiese ca le dai putin cam multa mancare, 90% sunt cu burta destul de mare. Daca le dai de 2 ori pe zi reduce doar la o singura data. Mai bine sa fiu slabi si sanatosi decat grasi si ....
De mult ai vrut un asemenea acvariu, nu pot decat sa iti tin pumni ca visul tau sa vedina realitate.
Cat despre sticla, sunt sigur ca la Buzau vei gasi. Eu am cautat peste tot sticla de 12mm sa imi repar acvariul si nu am gasit nici in Cluj, nici in Sibiu, Brasov... pana la urma in Buzau la fabrica mentionata de Pomi e unul printre putinele locuri unde se mai face.
Filtrare, foarte bine ales filtru Wet&Dry pentru ciclide. Ca optional eu iti recomand Ferplast Modular03 (Intern de 1200L) pentru un curent in interiorul acvariului si o oxigenare buna a apei. Am cumparat un astfel de filtru la o recomandare si am sunt foarte multumit de el.
Iar la pesti, le urez casa de piatra, acuma vor avea loc sa creasca ei si sa isi arate culorile la potentialul maxim.
Foarte frumos acvariul. Felicitari si spor in continuare.
La capitolul fundal ... pot sa iti zic sigur ca o decizie buna e sa dai bani pe ceva de firma facut din fibra de sticla decat sa te incurci cu home made.
La partea cu bureti eu zic ca nu merita pentru ca iti va fi aproape imposibil sa cureti de acolo mizeria, care se va strange in timp la o cantitate mare.
A doua problema e ca iti pot sari pesti in spatele fundalului iar la un acvariu mare e foarte posibil sa iti dai seama ca iti lipseste un peste decat cand e prea tarziu (patit si eu si Crys).
Parerea mea, dupa ce am trecut prin faza cu fundal e ca merita mult mai mult sa pui doar un autocolant (de preferat inchis la culoare)
Beneficile sunt multe, de la spatiu mai mare pentru pesti, pana la mentenanta mult mai usoara, cost. (de asemenea am observat ca majoritatea africanilor tind sa isi scoata in evidenta culoarea mai mult pe un fundal mai inchis la culoare decat pe ceva deschis)
In acest fel te vei putea mai mult axa pe o frumoasa aranjare de pietre si vei avea mai multi banuti pentru a lua ce intradevar conteaza, pestii. Cum a zis colegul fishdesease daca vrei ceva special iati direct din lac si sti ca vei avea ceva unicat.
Inainte sa ii iei verifica si la alti colegi cum e, sunt mult mai greu de intretinuti si unii sar putea sa nu se acomodeze cu viata de acvariu.
Hehe, mersi pentru atentionare. E mai mult decat sigur, cele 2 intarituri longitudinale si cele 5 pe latime toate de 8 cm latime sunt mai mult decat destule pentru presiunea creata.
Intradevar mi-a fost frica la inceput, mai ales la prima umplere cand am stat cu sufletul la gura sa vad daca face burta sau nu; totul a fost ok si nu a facut nici 1 mm burta.
Am scos apa dupa 2-3 ore si l-am mai lasat 2 zile pana l-am umplut definitiv pentru a lasa siliconul sa isi revina la forma lui si sa se rigidizeze.
Intre timp am pus niste noi locatari:
3 Masculi de Dimidiochromis Compressiceps
2 Masculi de Borley1 Mascul de PerspicaxIar de la Orio:
2 Masculi de Sciaenochromis ahli
2 Masculi de Otopharynx lithobates
1 Mascul de Alonocara Baenshi ... care sper sa il aduc pe linia de plutire pentru ca e in stare critica acum.
Pana cand fac un filmulet cu noi locatari am decis sa prezint acvariul meu de "cresa":
Hagen de 60L Cub
Am decis sa pun in el nisip cu spartura de coral, de asemenea si pietrii calcaroase.
Chiar daca multi merg pe un acvariu steril sunt de parere ca calcarul acela ajuta puii sa isi formeze un schelet mai dur si mai sanatos.
Schimbu de apa il fac odata la 2 zile si e foarte usor fiind doar o galeata de 15 Litri.
Multumesc pentru urari si aprecieri si pentru atentie la detalii.
@ minnardy , multumesc pentru oferta acuma ma uitam si la tine la galerie, foarte frumosi pesti vad ca si tu esti fan Perlmutt. (Am si eu 5 dar unu de 2 zile de cand e in bazinul mare nu il mai gasesc)
O sa mai discutam ma bucur ca mai sunt pasionati de ciclide si prin ardeal.
@pomi, nu ma mai pot lasa corupt de altceva acum. I-am promis sotiei ca ultimu acvariu va fi cel de 60L ... apoi cel de 120L ... apoi cel de 300L (aici incep africani) ... apoi asta de 900L si GATA.
Trebuie sa stau pe tusa o buna perioada.
Chiar acuma cand scriam reply la post a trecut sotia si mi-a zis "Ce iti zic baieti de pe forum sa iti faci delfinariu acum ?"
Inca nu m-am hotarat ce specii las in urma dar va trebuii sa mai limitez din numarul lor. Atm sunt 72 de pesti la numar.