Dimensiunile le-am pastrat aceleasi pentru motivele bine cunoscute (stand, capac, loc)
Lungime: 240 cm
Latime: 70 cm
Inaltime: 55 cm
Fund dublu 10mm+8mm.
Laterale mici 10mm
Laterale mari 12mm
Intarituri longitudinale dintr-o parte in alta complet (prinse si de lateralele mici ) de 8 cm lungime sticla de 10mm in fata normal, in spate dublate.
Intarituri in H, 5 la numar, sticla de 10mm cu 8 cm latime.
Cu urmatoarele modificari (majoritatea pe ramforsarea partei din spate care a cedat ultima data):
Linia Rosie reprezinta o intaritura pe inaltime care este prinsa de fund si de intaritoarele ramforsate.
Linia Verde e dublare la lipitura de fundul dublu.
Exemplu:
Linia albastra e intaritura longitudinala dublata.
De asemenea am curatat toate lipiturile sa arate mai bine, aici a fost greseala noastra cand l-am lipit nu am folosit lipici sa imi usurez munca.
This message was edited 1 time. Last update was at 16/04/2011 11:09:28
Acum ai sa dormi linistit noaptea ... dupa mine, grosimea sticlei se muleaza perfect pe dimensiunile bazinului, asa ca toate masurile tale suplimentare de precautie nu mai sunt necesare... insa, recunosc cinstit ca sentimentul "de siguranta" pe care ti-l dau acele intaritoare suplimentare este ceva de neegalat! Bravo!!!
Acvariul e gata ciclat si dat drumu de o buna vreme. Luam in pasi mici si prezint acuma cat mai pot pentru ca in curand va avea inca o modificare majora de locatari.
-=Hardware=-
Filtre Externe:
Eheim 2080 - plin de JBL MicroMec
Fluval FX5 - Plin de siporax
Filtre Interne:
Ferplast BlueModular 3 - trebuie sa zic ca e superb pentru bani dati. ~200 ron dar merita din plin.
Incalzitor:
Eheim Jagger 300W, face fata la cei 240 cm lungime cu brio.
-=Africanii=-
Aici de la lunga mea lista de 100 pesti anteriori, am dat multi dintre ei si am ajuns doar la o mana.
Cyrtocara Moori
8 bucati, am vrut de mult un card deosebit. Imi plac foarte mult acei dar la fel si moorii. Iar cum moori se vor duce mai mult in marime decat acei am optat pentru ei.
Aveam 4 bucati si am reusit sa mai fac rost de 4 bucati mari; foarte interesant comportamentul lor cand au fost toti introdusi la un loc. Masculul dominant de vreo 14 cm, sa inegrit pe spate de-a lungul aripioarei si toti s-au aliniat dupa el si astfel a inceput bancul de pesti Nu bataie, nici vorba de violenta, totul sa masurat ochiometric si sa decis cine conduce.
Intradevar splendid comportamentul acestor pesti frumosi si blanzi.
Labidochromis Perlmutt
13 bucati
Foarte greu gasesc o poza sa le faca dreptate acestor ciclide atat de frumoase. Majoritatea lumii tinde spre Electric Yellow, dar va garantez ca efectul e mult mai placut la un Perlmutt. Are pe el o explozie de culori cu tenta galben-argintiu care foarte greu iese in evidenta in poze.
Masculi se pastreaza fara dungi negre, fiind o culoare cristal pe ei, o culoare a perlei.
Inotatoarele sunt un galben aprins patate cu spoturi albe.
Femelele sunt cu dungi negre pe ele, accentuate fiind foarte usor diferentierea lor.
Multi dintre acvaristi fac multe sacrificii pentru un acvariu mai mare, aparatura mai scumpa si apoi baga in acvariu orice pentru ca bugetul e de mult depasit.
Eu am vrut intotdeauna sa am ceva deosebit iar aceasta cautare ma dus prin mai mult de 55 de specii de africani, astfel formandu-mi parerea la ce e frumos si inedit.
-=Ps. Crabro=-
5 bucati, la prima vedere nu pare a fi un peste frumos, asta e pana ati vazut un mascul matur, negru complet, un negru de catifea si realizezi ca e o culoare rar intalnita la ciclidele de Malawi.
Al doilea motiv pentru care i-am ales e marimea lor, cresc foarte rapid si ajung undeva la 15 cm.
-=Labeotropheus trewavasee=-
5 bucati
Nu ma pot abtine, sunt niste frumoseti de pesti care au un comportament diferit de celelalte mbune de roci. Sunt relativ linistiti si "pasc" mai toata ziua pietrile pline de alge. Botul lor aparte ii face cunoscuti si iubiti de multi acvaristi.
Iodotropheus sprengerae
5 buc
Au tropheus in nume, nuff said.
Iar din vechii locatari, ei de onoare:
2 Firefish
2 Red FIn Borley
3 Protomelas steveni estern (din 3 buc am exact 1 M si 2 F , lucky me ca au si depus)
Niste pesti rari si frumosi:
Cam atat, restu care mai sunt pierduti nu ii mentionez pentru ca vor fi scosi la vanzare.
Si uite asa dupa 3 zile frumoase petrecute cu MalawiCris in Sibiu toata povestea se schimba radical.
In sfarsit pot sa imi fac visul la acvarii asa cum trebuia de la inceput... MBUNE CU MBUNE si HAP CU HAP.
Astfel va prezint:
Acvariul de Mbune:
Sticla de 12 mm cantuita la 45 grade
3 Intaritoare H
Fund dublu
Intaritoare pe inaltime
150 Lungime x 60-45-50 Latime x 80 Inaltime (Volum total ~660 L, Volum apa 450 L)
Forma speciala a acvariului ma atras instantaneu. Este turnat dintr-o bucata toata fatada.
Cum nu sunt obisnuit cu 80 inaltime a fost destul de dificil de amenajat acvariul. Eu fiind obisnuit cu maxim 50 ca pentru africani, nu discusi
Noroc ca am avut o pereche de maini in plus:
Adaugarea nisipului:
All the way:
In el stau exact 29 de mbune si 3 Protomelas Steven Esterin (pentru a se colora masculul)
Partea foarte buna e ca dintre mbune aveam doar 2 Metriaclima sp. “Elongatus chailosi” chitande island care desi ii am de mai bine de 8 luni nu au depus niciodata; pana acuma cand sa vazut masculul cel mai mare de acolo printre toti mititei.
din cate se vede, Vido n a avut stare desi ii cadeau ochii n gura pe la 8 seara cand am plecat eu din Sibiu dar este de inteles...are si cu ce se lauda...un acvariu nou nout setat pentru mbune, care s a stabilizat in numai 2 zile , ba mai mult pestanii deja s au pus pe facut "prostii" iar acvariul de 900 L a capatat un nou "look" si gazduieste printre altele si o parte din animalutele mele.
ce sa va spun?!
In primul rand , fac precizarea, desi nu mai era cazul, ca ardelenii sunt niste oameni de nota 10 care sunt in stare sa faca orice numai ca oaspetii sa se simta mai bine ca acasa ..3 zile de vis la Sibiu care ne au mers , mie si Mariei, la suflet..Am reusit sa ne facem si utili ,in sensul ca am pus umarul la setarea acvariului cu mbune si mai mult, am reusit sa transportam fara evenimente majore o parte din pestii mei..de ce spun fara evenimente majore?! pt ca nu a fost totul 100% ok...
prinderea si ambalarea pestilor a durat aproape 2 ore, cu mult peste timpul estimat de noi...in loc sa plecam la 5 dimineata din Bucuresti am reusit abia la 7 fara ceva sa ne vedem pe marele A1...drumul a durat o vesnicie..asa ni s a parut...4 ,5 ore..la intrarea in Sibiu , am auzit un zgomot ciudat din cutia cu pesti si chiar am spus ca am senzatia ca suna a peste pe uscat..si asa si era..bancheta sin spate a masinii era fleasca..masculul de Livingstonii a reusit sa sparga punga cu tepii aripioarelor si a ramas fara "lichid de racire"..dar tipu e tare si n a dat deloc semne ca l au afectat minutele petrecute pe uscat..o alta "victima" a fost Masculul de Placidochromis Milomo care arata jalnic..mucoasa , aripioarele , ochii varza..motivul > probabil compania celor 2 Aristochromisi nu i a priit deloc...dar si a revenit si dansul nesperat de bine...restul pestilor s au comportat ok.
va urma in viitorul apropiat faza a 2a a relocarii pestanilor, cea care va pune cu adevarat probleme pt ca monstrii abia atunci vor fi transportate...nici nu vreau sa ma gandesc..
sunt impacat cu gandul ca "copiii" nostri vor avea un viitor promitator in Ardeal si se vor bucura de conditii cumult peste ce le am putut oferi noi.
Sa ti traiasca pestanii si sa te bucuri de ei, Vido!
p.s.1. si acum am febra la fund ..urcarea acvariului cel nou la etaj , pe o scara exterioara foarte unduioasa, ne a solicitat calitatile fizice la max.. sunt curios cum va fi coborarea acvariului meu cand va fi sa l dau...cred ca o sa ma internez o luna la fizioterapie
"Acvariul nu este nimic mai mult decât un colt de natura plin de viata. Este o lume în continua miscare, care ne ofera posibilitatea de a cunoaste, observa si studia secretele unei lumi ascunse si fascinante.
Cei care iubesc natura, iubesc mai intai viata, apoi pe sine."
Prima incercare, prea putine pietri, am pus inca de 4 ori atatea, se pot vedea in filmuletul de youtube.
Capacul (sa va dati seama ce forma are acvariul turnat)
Filtru Extern Eheim Clasic 2317 (Superb merge si cu Termo)
Sump-Overhead (Practic un mic fltru extern deasupra acvariului facut din sticla mai mica. Intra f mult material filtrant si fiind in contact cu aerul ajuta mult)
Aici se poate vedea si vata de perlon pusa deasupra pentru particulele mari si mici
Aici se poate vedea instalatia in functiune:
Inainte de a posta acvariul nou vreau sa dau un ultim tribut la rapastul, cu toate defectele lui, eu l-am uibit pe el si pe locuitori lui.
Si acuma acvariul nou de mbune:
Am calculat un 400L efectivi de apa pentru cei 28 de locuitori.
Astept sugesti si pareri si va multumesc tuturor pentru ajutorul acordat si urarile voastre.
This message was edited 1 time. Last update was at 11/05/2011 19:08:52
- Acvariul arata foarte bine, forma sa e mai ciudata, insa e interesanta si placuta vederii...
- Imi plac pietrele alese si imi place aranjamentul lor.
- Imi place ca ai bagat si ceva plante (stiu, nu e un biotop adevarat... insa imi place combinatia!).
- NU imi place culoarea fundalului, parca e bazin "marin"... ar fi mers mai bine un fundal de culoare neagra.
- Imi place acel filtru de sus, e built-in odata cu acvariul?... sau l-ai mesterit tu?... am vazut "jardiniere de flori" folosite pe post de asemenea filtru.
Mersi, da filtrul de sus e built in. Sta efectiv pe intaritoarele in H si marginea acvariului. Sunt foarte incatntat de el pentru ca isi face f bine treaba, apa e cristal chiar daca le dau de 2 ori pe zi mancare.
Cat despre fundal asa a venit acvariul cu cel albastru. Nu m-am chinuit sa il dau jos inca, mi-am lasat spatiu in spate sa pot intra oricum sa lipesc altul mai pe masura.
Uite si acvariu de Haps (nu bagati de seama diferenta de lumina e al doilea neon cu care iau teapa de la zoomania, toti imi zic ca scoate albastru si cand colo e rosu toata ziua, doar pentru ca nu pot sa le probez acolo ma trezesc ca iau ceva ce nu se potriveste)
pestanii arata super bine, semn ca s au acomodat ca lumea! iar Milomo , fata de cum l am lasat , si a revenit complet si chiar a inceput sa se coloreze in "mascul"!
se simte "aditia"de pietre ..e altceva! daca reuseai in partea stanga , cum privim noi acvariul, sa maschezi acel filtru intern cu o piatra lata si mai inalta , ar fi fost extraordinar! ..dar ai timp sa mai cauti pietrele potrivite
despre plante. ..... sa fie la ele ,acolo, in lumea plantelor ! dar nu i bai...decat "razboi" in familie, mai bine o planta printre pietre
iar daca reusesti sa intri in posesia unui cuplu de Champs, ce sa ti spun?! iti dai seama ca o sa mor de nerabdare pana voi ajunge la Sibiu sa i vad pe viu! iti tin pumnii!
bafta Vido!
This message was edited 1 time. Last update was at 12/05/2011 17:56:26
"Acvariul nu este nimic mai mult decât un colt de natura plin de viata. Este o lume în continua miscare, care ne ofera posibilitatea de a cunoaste, observa si studia secretele unei lumi ascunse si fascinante.
Cei care iubesc natura, iubesc mai intai viata, apoi pe sine."
Acvariul de mbune aproape impartit in 2 mari parti. Una de 60 cm latime si alta de 50 cm latime si in mijloc sunt 40 de trecere.
Am cladit pietrile in sus sa profite pestii cat mai mult si de inaltime si am observat ca cum le-am pus asa multe pietri sunt mult mai relaxati, imediat au unde sa se ascunda daca e vreun semn ca se intampla ceva.
Labidochromis Perlmutt sunt cei care animeaza acvariul sunt multi, 13 la numar si e plin de femele cu gusite (foarte haios considerand ca au 4 cm). Ierarhia sa stabilit si sunt 2 M dominanti care nu au probleme cand vine vorba de femei pentru ca nu duc lipsa.
Metriaclima sp. “Elongatus chailosi” chitande island sunt doar 2 1 M si 1 F, care ii am de 1 an si nu au depus niciodata in acvariu mare (aveam impresia ca femela era mascul subdominat pentru ca are culori la fel de frumoase) cum au intrat aicea, imediat au depus. Acuma astept sa scoata puii sa pot raspandii varietatea aceasta prin romania pentru ca sunt o splendoare.
Iodotropheus sprengerae cei 4 la numar inca nu ii diferentiez, mai putin cel mai mare care e femela si are gusa deja la 5 cm.
Labeotropheus trewavasae tot 4 la numar e problematic, sunt 3 M si 1 F, dar deocamdata doar femela ii bate pe toti ca este cea mai mare.
Crabro cresc vazand cu ochii si se fac tot mai negrii.
Protomelas steveni estern (1M si 2 F), o raritate de peste, este aicea doar pentru ca la Hapi sunt toti pesti mari si mi-a fost frica ca acolo nu se va colora masculul asa ca am pus familia aicea. Sunt extrem de linistiti si am avut marele noroc de a avea din 3 exact o familie perfecta. Ambele femele sunt cu gusita , de la una am si facut stripping cat am putut.
Asa ceva vor arata :
Iar pentru ca nu am nimic pe albastru sper sa isi dea drumul mai iute masculul la culoare.
De altfel trebuie sa recomand oricarui impatimit de Malawi sa aiba si Labeotropheus trewavasae, sunt foarte frumosi si comportamentul lor este diferit de mbune. Toata ziua pasc pietrile de alge iar forma lor care ii avantajeaza nu poate decat sa scoata rasete de la voi.
Am avut ocazia de a avea o camera superba in posesie si am filmat pe deaproape toti pestii din arsenal. Voi pune in scurt timp un film de 1080p la 60 cadre pe secunda in care se vede exact ceea ce face un Hap dea dreptu deosebit.
Dar pana atunci am sa pun cate un filmulet dintr-o serie de 4 clipuri din Dubai cu un acvariile intalnite acolo.
-Prima tema e cea de Atlantis, un intreg complet cu acvarii de apa dulce si sarata pe tema orasului pierdut.
-A doua tema va fi biotop, in special amazonian care le voi adauga ulterior.
Acvarile sunt facute din punct de vedere acvaristic, SLAB, tipic seicilor cu bani, ceva grandios dar fara gust.
Nici cele cu biotop nu respecta multe reguli, ce e impresionant e faptul ca in desert au adus Arapaima de 2-3 m lungime si in numar mare, precum si multe alte specii.