[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: daniel12
Forum Index » Profile for daniel12 » Messages posted by daniel12
Nu ma pricep la acvaristica. Am luat mai multe specii ca sa vad ce-mi place mai mult din ei. Stiu ca Rasbora nu-mi mai iau. Cherry Barb sunt draguti dar cresc cam mari. Neonii negri sunt ok, si cardinalii. Neonii normali sunt prea des intalniti si predispusi la malformatii. Cei roz sunt si ei interesanti.
N-am avut carasi pana acum dar imi incerc si eu norocul la o parere.

Carasii sunt omnivori, daca le schimbi dieta si-i saturi cu altceva, nu vor mai manca plantele. Mi-e greu sa cred ca pot manca Anubias deoarece e o planta lemnoasa. In afara de frunzele tinere nu cred ca au o sansa la cele batrane doar daca nu cumva i-ai ingropat rizomul si a putrezit.

Poti incerca sa le pui plante de suprafata. Lemna minor, sau banala lintita cum ii spunem noi e o delicatesa pentru ei.

Hidrocotyle Leucocephala s-ar putea sa le faca fata prin cresterea rapida si frunzele relativ mari desi are o textura moale. Elodeea e iarasi o planta dura ca textura.

@viulian

Nu cred ca am ironizat pe nimeni. Ci doar constat ca explicatiile se bat cap in cap si intre postari anterioare si intre informatiile furnizate si realitate.

Daca ai rabdarea sa citesti tot topicul o sa intelegi de ce par ironic.

Postez mai sus parametrii apei si sunt luat aproape la misto daca vad bine culoarea testului permanent sau nu sau ca n-am masurat corect kH-ul. Asta pentru ca ce raportez eu nu corespunde tabelului.

Incep sa cred ca sunt luat la misto ori pestii mei fac misto de mine ori cei care au postat nu au sau nu stiu sa foloseasca controller-ul si dozarea de CO2 au facut-o cum li s-a spus fara sa-i intereseze si de ce.

Eu cred ca stiu foarte bine unde am gresit si am si spus asta. Suparat n-am de ce sa fiu, pana la urma niste concluzii raman indiferent daca nu alea care ma asteptam sa le obtin.
Testul pH a fost efectuat cu solutie reactiva tocmai pentru a verifica si calibrarea sondei.

Am mai tras inca o concluzie, in afara de cea cu tabelul, dar va las pe voi sa vedeti care e
Ultima oara cand am masurat era neutru. pH-ul de la robinet nu l-am mai masurat de ceva vreme. Am considerat ca-i cam irelevant cat timp bag CO2. O sa-l masor si p-ala.

96mg/l CO2 nu ti se pare mare nu?
Deci, sa repet explicatia cu kH-ul

Am un pH de 6,4. Acid. Cand bag CO2, daca am kH el va fi transformat de ionii liberi in HCO3. Nu ma pricep la chimie deci nu dati cu parul pe tema asta.

Daca am inteles corect reactia, CO2-ul va face HCO3 din ionii liberi de hidrogen din apa si va scadea pH-ul (asta se intampla cand nu ai carbonati in apa care sa preia CO2-ul) adica atunci cand ai un kH mic. Altfel ionii liberi de hidrogen din apa nu mai sunt combinati cu CO2-ul si apare efectul de tamponare. Nu-mi este clar daca acel HCO3 este daunator vietatilor sau doar faptul ca o concentratie de CO2 in apa va exista mereu si ea omoara vietatile pana ca reactia sa aiba loc.

Pentru ca acel controller se ghideaza dupa pH este posibil sa am o concentratie foarte mare de CO2 in apa fara ca el sa poata detecta acest lucru, pentru ca pH-ul nu va scadea destul de mult incat sa taie gazul. Ce descrii tu este fix o situatie in care am un kH mic. Ceea ce clar nu este cazul. Nu zic ca zici gresit dar:

REPET, adineaori am aprins lumina si am verificat testul permanent. NU ESTE GALBEN! Pestii nu dau semne de intoxicatie cu CO2!

Masuratorile au ele marja de eroare dar vrei sa spui ca la un kH de aproximativ 8 si pH de aproximativ 6,4 am 96mg/l de CO2 in apa?!?!?!?!?
stefanp wrote:
daniel12 wrote:1Asta e o problema destul de mare la controller. El nu regleaza debitul de CO2 iar kH-ul mare iti permite sa bagi mai mult decat rezista vietuitoarele.

Nu citeste concentratia de co2 e drept, dar citeste ph-ul. Aici intervine tabelul. Stii ce kh ai, te uiti in tabel ce ph iti trebuie ca sa ai concentratia optima si il setezi in controller. Si astfel nu ai nevoie ca sonda sa citeasca concentratia de co2 din apa...Deci nu vad unde e problema la controller.

Problema la controller, din ce am concluzionat pe baza discutiei este ca atunci cand ai un kH mai mare in apa decat ce indica tabelul ca ar fi o concentratie de CO2 sigura poti sa intreci masura si sa ramai in limita pH-ului setat in controller.

Dupa tabel, la un pH de 6,4 si kH 8 eu pot sa bag CO2 pana ajung la o concentratie de 96mg/l pana ca pH-ul sa scada. Ceea ce ma pune in zona letala garantat. DAR, daca eu nu dozez din reductor destul CO2 astfel incat concentratia mea sa sara de pragul suportat de vietuitoare atunci vietuitoarele sunt in siguranta.

Corectati-ma daca am inteles gresit. Eu asta am priceput din ce mi-a tot bagat dberger cu parul in cap
kirucd wrote:Asta in conditiile in care testele, cele cu reactivi pe care le folosesti, sint concludente. Ele nu sint foarte precise,
sint mai precise decat cele cu hartie, dar nu foarte precise. In acest caz cel mai bine te orientezi dupa testul
permanent de CO2, daca il folosesti corespunzator, fara sa amesteci solutia martor, cea care se coloreaza, cu
apa din acvariu. Cat timp este culoarea verde nivelul de CO2 dizolvat in apa este sigur pentru pesti, cand isi
schimba culoarea in galben concentratia de CO2 devine periculoasa, mai ales ca este galben de la o concentratie
incolo, oricat de mult. Sonda se calibreaza cu solutii de calibrare, nu stiu cum e controllerul tau, la mine se
calibreaza cu doua solutii, pH 4 si pH 7.
Faptul ca ai KH mai mare decat GH inseamna ca in apa mai ai si alte chestii, de obicei KH-ul este mai mic decat
GH. O sa caut un articol despre asta, l-am citit mai demult dar nu imi aduc aminte unde.

O zi buna,
Dragos

Din pacate cele mai precise teste comerciale sunt cele cu solutii reactive. Restul sunt disponibile doar celor care au acces la instrumentar si solutii de laborator sau celor care-si permit echipamente de masura de mare precizie. Eu nu ma incadrez niciunde

Faptul ca am gH mai mic decat kH se datoreaza apei de osmoza care o amestec cu cea de la robinet si introducerii intentionate de bicarbonat de sodiu ca sa cresc kH. gH-ul n-a avut de unde sa creasca iar kH-ul a scazut de la precedentul 14 la 8.
1+1=2 exact cum am invatat la scoala. Nu, pestii nu au murit si nu dau semne de intoxicatie, asta pentru ca te-ai blocat pe acel tabel si ai ignorat ce am spus mai sus

In momentul de fata, din reductor dau 2-3 bule pe secunda. Indiferent de ce kH am, nu bag destul CO2 astfel incat concentratia sa fie destul de mare. Si nu, nu merge ca la baterie. CO2-ul este instabil, nu sta prea mult in apa. Eu am gazat pestii pentru ca din kH mi s-a permis sa dau din reductor mai mult. Asta e o problema destul de mare la controller. El nu regleaza debitul de CO2 iar kH-ul mare iti permite sa bagi mai mult decat rezista vietuitoarele. Acum bag prea putin CO2 incat sa le afecteze. Chiar si cu lumina optrita sunt inca in zona sigura dupa cum indica testul permanent.

Setarea asta o am in efect de aseara, de cand am facut schimbul de apa si am ajuns la valorile masurate in seara asta.

E ok, discutia asta m-a ajutat sa inteleg mai bine acel tabel, chiar daca nu pare. Eu am incercat sa vad si unde nu ajuta acel tabel si cum poti gresi chiar cu el in fata, exact cum am gresit eu. Dilema cu fotosinteza si kH-ul ramane valabila. Din punct de vedere chimic sunt curios sa aflu daca un kH mare impiedica sau afecteaza cu ceva fotosinteza, exact cum a observat si Stefan, unele plante nu raspund bine la un kH mare iar eu as vrea sa aflu si de ce.
Sump la acvariu de 11-12 litri? Asta trebuie sa vad

Cat despre filtru, eu zic ca merge incercat asa:

Iei tubulatura de scurgere, un tub mai mare si unul mai mic, amandoua trebuiesc inchise cat de cat ermetic. Bagi tubul mic in ala mare dar sa ai spatiu de 3-4mm intre ele. In cel mic indesi perlon sau ce material filtrant vrei sa folosesti si conectezi admisia pompei la el. Aici vei avea nevoie de ceva ca sa faci legatura cat de cat etansa. Iesirea pompei e returul. Turul il legi la tubul mare, tubul mic sa fie deschis in partea de jos sau sa-i faci o sita din palasa de sarma ca sa nu-ti pice materialul filtrant din el. Cred ca ai ceva de bricolat la proiectul asta dar imposibil nu e
Da Stefane, n-am zis ca vreau sa ajung la acvariul respectivului. Nici n-am cum pentru ca folosim lucruri diferite. Ci enigma mea e nascuta din faptul ca el avea pestii vioi desi doza de CO2 trebuia sa fie letala. Am vazut cu ochii mei gazul catre reactor si sunt sigur ca baga mai mult decat am bagat eu de i-am capiat. Testul permenent confirma si el ca CO2 dizolvat era mult. Asta incercam sa-mi explic, partial am inteles ca pestii se adapteaza. Cat de bine e sa-i obisnuiesti asa nu stiu. Ce durata de viata au pestii in cazul asta iar, nu stiu.

Aseara am facut un schimb de apa de 50%, am pus gazul la loc, prin controller si l-am setat la pragul de jos 6,2 si pragul de sus 6,5 . Vreau sa am apa usor acida. Plantele au raspuns mai mult decat favorabil la parametrii acestia. Cand am venit de la munca acvariul era sifon si pestii vioi, testul permanent aratand o concentratie ideala. Dozarea e cam la 2-3 bps.

Acum am asa:

kH = 8
gH = 7
pH = 6,4

Testat cu testele JBL cu solutii reactive. Testul pH a fost realizat cu solutia de precizie 6,0 -7,6.

Controller-ul zic ca-i calibrat el aratand un pH de 6,32.
narcis wrote:Mda, nu prea te exprimi coerent, greu sa inteleg cam ce vrei tu sa zici ("Din ce mi-a spus respectivul acvarist foloseste dupla ground ca substrat iar fertilizant in el nu pune pentru ca tunde plantele f. des si replanteaza varfurile. Daca ar fi avut fertilizant in substrat il facea praf demult."). Pe cine facea praf? Sau nu are substrat fertil, dar nici nu fertilizeaza, in schimb are un acvariu de top? Greu de crezut, mai ales ca face aditie de co2. Parerea mea este ca nu iti spune tot, sau tu nu intelegi.
Cat despre relatia dintre co2, kh,ph este foarte simpla. Cel mai usor, ca sa intelegi, este ca la un nivel al kh mai mare, pentru a scadea ph'ul iti trebuie o cantitate mai mare de co2. Asta nu inseamna ca acel co2 nu se dizolva in apa, ca acel kh este un stoper si nu se mai dizolva co2, doar ca pentru a scadea ph'ul la un kh mare trebuie si o cantitate mare de co2.
In alta ordine, cred ca ai gresit cand ai incercat sa ridici kh, doar pentru a baga mai mult co2,datorita faptului ca nu ai inteles aceasta corelare co2/kh/ph.
Cat despre metoda fertilizarii prin filtru de substrat, ma abtin pentru ca nu am folosit-o, am citit pareri si pro si contra, insa parerea mea ca la un acvariu plantat substratul fertil este de baza.
Cat despre lumini, tuburil se inlocuiesc la aproximativ 6 luni cele t8, la 1 an t5. Acum ca ele lumineaza, ca se ard dupa 5-10 ani nu inseamna ca mai ofera ce ofereau in primele luni.
Despre curatenie nu mai zic multe, doar ca ar fi normal sa faci niste schimburi mai mari de apa saptamanal, sa incerci sa schimbi calitatea apei, sigur la tine dupa schimbul de apa plantele se simt ceva mai bine, poate chiar mai oxigeneaza si ele putin.
Despre plante, ti-au zis colegii, ti-a explicat si dragos, exemplul toninelor care vor si ele un kh scazut, undeva la 2-3. In consecinta este posibil ca in momentul in care vei inbunatati conditiile de fotosinteza, veai vedea ca dor unele din pantele tale iti vor oferi ceea ce iti doresti.

Cum spuneam, am aceeasi explicatie de la 5 persoane deja fara ca sa fi intrebat ceva legat de asta. Relatia pH/kH/CO2 o stiu. Dozarea de CO2 nu este precisa. Nu cred ca va fi vreodata. Cate mg/l de CO2 sunt intr-o bula? Cat dizolva reactorul? Cat se pierde la agitatie? Tabelul la care a facut dberger referire nu arata daca bagi 2bps cate mg/l de CO2 sunt in apa. Daca te duci sus cu kH-ul iti arata doar ca poti ajunge la concentratii letale, exact ce am patit eu, fara ca pH-ul sa varieze.

Referitor la substrat, am zis ca nu foloseste substrat fertilizant pentru ca umbla des la plante dupa cum am si detaliat. Foloseste aceeasi linie de fertilizare, am spus si asta. Nu vad unde-i lipsa mea de coerenta.
Sa ne lamurim un pic. kH-ul/duritatea temporara/"alcalinitatea" apei este o masura a carbonatilor din apa. Cu cat mai mare aceasta valoare cu atati mai multi acizi pot fi pot fi dizolvati in apa inainte ca apa sa-si schimbe pH-ul. CO2-ul dizolvat in apa se leaga cu ionii pozitivi de hidrogen si rezulta acid carbonic care va duce la scaderea pH-ului facand apa acida.

pH-ul este unitatea de masura folosita pentru a indica cantitatea de ioni pozitivi de hidrogen din apa.

kH-ul este suma carbonatilor si bicarbonatilor din apa. In cazul in care aven un pH acid se va forma forma acid carbonic, in cazul in care avem pH bazic se formeaza carbonat.

Mi-e destul de greu sa port o discutie care pleaca de undeva si ajunge in alta parte. Nu am intrebat despre kH ci am intrebat destul de punctual niste chestii care au fost partial lamurite. In continuare am nelamuriri despre cum se acomodeaza vietatile din acvariu la concentratii de CO2 considerate letale. Inca nu m-am lamurit daca un kH mare are efect asupra plantelor in procesul de fotosinteza sau nu.

@viulian

Sonda a fost calibrata recent. N-as avea motive sa cred ca citeste gresit. O s-o verific cu un test de pH la picatura ca sa fiu sigur ca nu sunt devieri mari.

Curentii sunt asemanatori ca si forta, as zice ca la mine sunt un pic mai slabi dar e greu de estimat. Aacvariul referinta are un filtru Tetratec EX1200 pus in coltul din dreapta al acvariului fara spraybar indreptat cam spre centrul acvariului.

Schimb in fiecare week-end aproximativ 50%

kH-ul nu a fost crescut in ziua in care au murit pestii ci cu aproximativ o saptamana in urma. Pestii au murit deoarece am marit dozarea de CO2.
Cam greu de facut asta cu 40+ de specii diferite

Va trebui sa le grupez caci multe au nevoi comune dar cele pretentioase dicteaza schema.
Valisneria se hraneste destul de mult prin radacina. Nu are suprafata mare in frunza mai ales ca lumina pica paralel cu ea, pana creste. Da-i timp sa-si aranjeze radacinile si Aquabasis-ul va avea grija ;)

Se poate si fara CO2 dar fertilizarea va fi necesara daca maresti masa de plante. EasyCarbo este lichid. O sticla de 1L costa 70 de lei la Maxipet. Conform dozarii vei pune cam 3,5ml/zi te va tine 9 luni si un pic. Eu zic ca merita investitia asta dar nu are efect ca si gazul pentru ca nu-ti modifica pH-ul. Mie mi se pare ca nu are efect in comparatie cu CO2-ul gazos nici la dezvoltarea plantelor dar e doar impresia mea. Poate altii au remarcat altceva in bazinele lor.
Frumoasa lighioana aia de lemn care-ti manca plantele
Vrei sa dau copy&paste dintr-un text despre kH citit de mine mai demult? Nu cred ca are rost sa fim sarcastici. Plantele merg bine cu sau fara raspunsuri la dileme.

Multumesc tuturor pentru explicatii. Voi incerca sa gasesc acel echilibru care-mi scapa momentan. Metoda E.I. e prea dificila pentru nivelul meu momentan dar o voi citi de mai multe ori pana pricep
Salutare din nou

Tuburi am asa:

OSRAM 965X3
OSRAM 840X1

Tuburile le-am cumparat in primavara. Nu au mai mult de 7 luni.

Fertilizarea la nivelul radacinii se face prin filtrul de substrat care impinge apa prin substrat in bazin.

Plantele au avut o perioada in care au perlat foarte bine si la mine. Nu compar numai cu ce am vazut la colegul acvarist.

Din ce mi-a spus respectivul acvarist foloseste dupla ground ca substrat iar fertilizant in el nu pune pentru ca tunde plantele f. des si replanteaza varfurile. Daca ar fi avut fertilizant in substrat il facea praf demult.

kirucd wrote:Cu cat vei avea KH-ul mai mare cu atat CO2-ul va fi
mai greu de dizolvat in apa si pH-ul va fi mai stabil, dar asta inseamna ca pentru a misca pH-ul de la 7,2 la
6,6 iti va trebui mult mai mult CO2 decat de la 6,6 la 6

kH-ul nu functioneaza asa Pestii mei morti iti confirma ca CO2-ul se dizolva in apa.
@Narcis O sa dublez doza de EasyCarbo.

@dberger Am precizat dozarea pe care o fac in momentul de fata. Concluzia trasa pana acum este ca fertilizez insuficient desi am zis ca pun mai mult decat doza recomandata. Cum imi dau seama ca dozez destul in raport cu lumina si CO2-ul furnizat?

Forum Index » Profile for daniel12 » Messages posted by daniel12
Go to: