[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: bitanu
Forum Index » Profile for bitanu » Messages posted by bitanu
Message
Prietene, ce ai in acvariu?! Ball moss? Cum naiba arata, ca m-ai bagat in ceata.
Acvariu ,,Primavara 2011,, :



image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image
In interiorul bazinului este un intreg ecosistem care se formeaza in functie de ceea ce bagam noi in el. Asa cum sunt si melcii nedoriti, tot asa inroducem chiar fara voia noastra tot felul de paraziti in acvariu prin intermediul substratului, plantelor, pestilor dar si din vina noastra atunci cand nu ne spalam pe mani inaite de a umbla prin bazin sau cand il stergem cu tot felul de carpe. Cei drept, ne este imposibil sa-l pastram ,,farmacie,, . Asa ca, pastreaza-l cat mai curat!

PS: Cand il prinzi, sa-i faci o poza!


Bine ai venit tizule!
Bun venit! Este foarte buna sticla de 10mm dar, ca sa scapi de griji ii poti lipi doua ,,fasii,, longitudinale. Spor la treaba!
,,Executata corect numai de catre o firma din Cluj? ,,

Daca firma din Navodari incarca stingatoarele pentru renumitul combinat petrochimic, unde riscurile de expolziii sunt foarte mari, oare nu este autorizata ISCIR ? Nu ar face ca la carte? Informatiile despre verificarea buteliilor le am in mare parte, de la angajatii respectivei societati. Cat despre metodele incarcare al buteliei la noi in judet am vazut doua . La societatea din C-ta iti pune butelia pe cantar si ,,baga tare,, pana ce atinge masa dorita in functie de cantitatea specificata. La societatea din Navodari mai intai cantareste butelia, o incarca o data, apoi ii da o golire rapida sa iasa aerul (tinand butelia orientata in functie de tipul constructiv: cu teava-tija pana jos sau cu robinet simplu) si co2-ul sa inghete, formand un bulgare si dupa toate acestea inca o incarcare urmata de cantarire si ajustare a masei. Imi inspira mai multa incredere a doua metoda. Precizez ca centrul din C-ta are o instalatie de incarcare pe curent care trage cumva gazul dintr-un rezervor, si cel din Navodari incarca din butelii mai mari cu ajutorul unei reductii. In plus de asta mosul de la centrul din C-ta, de cate ori am fost la el, mereu comenteza pentru a ,,ciupii,, ceva bani in plus: ,,pai, daca ii dau drumu la instalatie pentru un stingator pierd vreo 2 kg,, sau ,,vino maine dimineata, ca poate vin mai multi la incarcat,, si tot asa.
Precizez ca centrul din C-ta are o instalatie de incarcare pe curent care trage cumva gazul dintr-un rezervor, si cel din Navodari incarca din butelii mai mari cu ajutorul unei reductii.
Multumesc! Este ultima sansa a acestui acvariu zgariat. Sa vad ce mai poate iesii dintr-un substrat JBL in varsta de 1 an, cam cam amestecat (Aquabasis-ul, Manado si radacinile ramase), dupa ce am scos toate plantele vechiului setup si plantat altele. Norocul mi-a fost ca nu s-a deciclat. Ma gandesc sa-l ajut cu cateva bile fertilizante si..... spor la treaba plantelor !!!
Salut acvaristi! Am observat ca pe forumuri se tot aminteste, si nu prea se discuta despre revizia si incarcarea buteliei/extinctorului/recipentului Co2.

Revizia buteliei
Aceasta operatiune se executa la un centru special, destinat verificarii si repararii buteliilor. Pentru informatia voastra, butelia propriu-zisa , la revizie (atentie: aceasta este o operatiune separata de cea de incarcare cu gaz lichefiat, a nu se confunda) se probeaza rezistenta la inalta presiune cu ajutorul unei pompe hidraulice sau pneumatice ce atinge presiunea de 250 bari.
Dupa aceasta revizie se pansoneaza datele noii verificari pe butelie, langa cea originala din fabricatie. De obicei, in Romania valabilitatea verificarii este de 10 ani. In schimb, robinetul are atasata (pe corpul acestuia prin infiletare) o ,,siguranta" compusa dintr-un jigler (un surub prevazut cu gauri de evacuare a gazului) si o membrana (care de obicei este din material nefieros: bronz, alama sau aluminiu) foarte subtire care este strapunsa de presiunea gazului in momentul depasirii presiunii de 150-200bari).
Conform normelor legale ISCIR, butelia de co2 se verifica astfel:
a). se da jos robinetul;
b). cu ajutorul unei camere video (de genul celor folosite in medicina) se efectueaza inspectia vizuala a lacului protector (daca are aplicat) din interior sau, in unele cazuri, a stratului de nichel (in functie de tip constructiv si de fabricant), desi majoritatea sunt din otel sau aluminiu brut, si-atat;
c). se umple butelia cu apa, verificandu-se daca aceasta si-a marit volumul initial in timp;
d). montarea unui robinet nou sau se verifica cel original si se inlocuieste obligatoriu membrana sigurantei;
e). proba la pompa de inalta presiune.
De mentionat ca acesti pasi, la noi, sunt efectuati cam rar, si costa...si se mai da si o vopsea pe exterior (de obicei rosie si cat mai ieftina), asa ,,sa ne i-a ochii!!!"


Incarcarea corecta a buteliei
Ca si revizia, incarcarea cu CO2 se face la un centru specializat.
Etapele operatiunii de incarcare (ar fi bine, daca se poate, sa urmariti aceasta procedura cu ochii vostrii, pentru a nu avea probleme/accidente cu aceasta in casa unde locuiti):
a) se goleste de tot butelia;
b) se cantareste butelia si se citeste de pe butelie sau de pe eticheta acesteia cantitatea de gaz recomandata a fi incarcata;
c) se conecteaza butelia la la furtunul de inalta presiune a instalatiei de incarcare (unele centre incarca gazul si prin transfer din butelii cu ajutorul reductiilor);
d) se incarca butelia (acesta fiind pasul unu al incarcarii);
e) se desface reductia de la butelie, si ,,se scoate aerul" din butelie. In functie de butelie ca de ex. extinctorul tip g (acesta fiind prevazut in interior cu o teava care coboara aproape de ,,fundul" buteliei), se intoarce butelia cu robinetul in jos si se deschide la maxim robinetul, iar la buteliile speciale pentru acvaristica (acestea ne-avand nici o teva) butelia se tine in pozitie verticala si se deschide la maxim robinetul. Explicatia fenomenului: la deschiderea rapida si continua a robinetului gazul incarcat (CO2-ul) in stare lichida formeaza un bulgare inghetat, deci ingheata si iese aerul care era in butelie si pe furtun inainte de incarcare.
f) se cupleaza din nou butelia la instalatie si se mai incarca inca o data cu gaz (acesta fiind pasul doi);
g) se decupleaza butelia de la instalatie;
h) se cantareste butelia incarcata si daca este cazul se ajusteaza cantitatea incarcata prin golire sau prin reumplere.

ATENTIE FOARTE FOARTE MARE la supraincarcarea buteliei peste incarcatura stantata (imprimata) pe butelie, mai ales in sezonul rece! Eu am patit-o cand am incarcat o butelie de 2 kg incarcatura, cu 2,3 kg CO2. Cand am cuplat-o la reductor, indica 50 bari, iar dupa doua ore (in urma dilatarii gazului din cauza diferentei de temperatura, de circa 20 grade Celsius) indica peste 160 bari, si fasssssss puternic!!! Asa ca...traim cu speranta ca buteliile sunt fabricate cu simt de raspundere, intretinute corespunzator, ca nu ruginesc, nu sunt lovite, umplute standard etc.

Atentie si la calitatea materialelor si a echipamentelor gen: robineti, reductii, o-ringuri, piulite si reductoare de presiune !!! Nu este de joaca cu presiunea!!!



Bonus pentru acvaristii din zona Constanta iata si doua centre de incarcare (fara a face reclama):

- Constanta, B-dul Aurel Vlaicu (varianta orasului) pana la urcarea pe podul I.P.M.C., pe stanga din directia Mamaia catre Mangalia.

Localizare: http://img233.imageshack.us/img233/7283/screenhunter01apr301253.jpg

image


- Navodari, langa ecluza Navodari, pana in peco-rafinarie prima la dreapta si cum ajungeti la Canalul Dunare-M. Neagra stanga si inca 100m.

Localizare: http://img546.imageshack.us/img546/4235/screenhunter03apr301303.jpg

image
Nu cumva prima seamana cu Water Hyssop, Bacopa (Bacopa monnieri) http://www.plantedtank.net/forums/myplants/41-Water_Hyssop_Bacopa_Bacopa_monnieri.html ?
Vreau si eu sa identific doua plante:
-prima
image
-a doua
image
image
Astept raspunsuri.
Salutare, salutare! De cateva zile ma tot chinui cu un nou setup, sau mai degraba cu o restilizare, deoarece am inlocuit toate plantele, am curatat si reasezat ,,lemnele,, , fara a inlocui substratul sau ceva din tehnica (toate acestea, pana voi termina noul acvariu de construit). Acelasi substrat JBL (de care m-am cam saturat, de neajunsurile lui: prea rosu si prea, prea usor) si tot aceiasi fetilizare.

Iata lista cu plantele noi bagate:
-Fissidens fontanus- Phoenix moss
-Vesicularia ferriei- Weeping moss
-Taxiphyllum sp.- Flame moss
-Hydrocotyle sibthorpioides mini
-Staurogyne repens
-Pogostemon helferi
-Eriocaulon cinereum
-Blyxa japonica
-Hedyotis salzmannii
-Didiplis diandra
-Rotala macrandra
-Rotala macrandra mini sp. green
-Proserpinaca palustris 'Cuba'
-Limophila Aromatica
-Micranthemum umbrossum

Si cateva poze de inceput:

image
Foto in detaliu: http://img198.imageshack.us/f/dscn1785iy.jpg/

image
Foto in detaliu: http://img263.imageshack.us/img263/6896/dscn1787j.jpg

image
Foto in detaliu: http://img848.imageshack.us/f/dscn1788q.jpg/

Pe masura evolutiei acestui aranjament, voi reveni cu noi poze. Astept pareri si chiar comentarii.
Dupa cum scrie in titlu: donez Cryptocoryne wendtii green si
Cryptocoryne wendtii brown. Contact doar la tel. 0740217673. Nu trimit in tara.

image

http://img857.imageshack.us/img857/8100/dscn1581.jpg
Felicitari! Reusite fotografii, reusit acvariu!
Traiasca pasiunea ce ne uneste, si noi pe langa ea!
Asta i-am spus si eu azi, fata in fata. La el este ,,Animal planet,,! Face numai prostii !
goldman wrote:?bitanu eu vorbesc de burete.
tu?


Mai, dar repede te mai supi! Eu vorbeam (care defapt scriam) de limba romana.
goldman wrote:stoare-l daca poti IN filtru nou,si mai lasal=l paralel cateva zile!


Sa traiesti pritene cirotariu! Sa faci exact cum zice Goldman! ,,Stoare-l daca poti...lasal=l paralel cateva zile!,,
 
Forum Index » Profile for bitanu » Messages posted by bitanu
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com