[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: dragos_georg
Forum Index » Profile for dragos_georg » Messages posted by dragos_georg
Lucian wrote:Imipare rau, dar eu va contrazic. Cred ca tratati problema prea superficial si nue ste bine. Eu va inteleg ca sunteti binevoitoti si saritori insa este vorba despre o investitie si nu trebuie tratata cu superficialitate. De cate ori in viata iti schimbi Spray-bar-ul? Intrebati-va fiecare dintre voi: de cate ati schimbat acest echipament vital de cand sunteti acvaristi??? smilie Stiti voi cate ceva despre culoare dar...
Problema mare la Spray-bar-uri nu este culoarea in sine ci pigmentul colorat pus in plastic si tipul de lumina (mai sunt si alte lucruri minore cum ar fi temperatura de incalzire a plasticului la injectare, graficul de racire, gradul de rugozitate, etc dar acestea va asigur ca au o influenta minora). Fluxul luminos trece prin stratul superficial al apei, ajunge la suprafata superioara a echipamentului si pigmentii vor absorbii unele benzi din lumina incidenta si va reflecta altele. Ceea ce vedem noi este ceea ce se reflecta. Dispersia de unde reflectate depinde de pigmentul colorat din material si CALITATEA luminii care ajunge la obiect. Degeaba cautati un produs care in lumina zilei arata intr-un fel si la lumina din acvariu va arata cu totul diferit. Oamenii de stiinta britanici au descoperit ca alegerea culorii spray-bar-ului se face in paralel cu tipul de lumina din sistemul de iluminat (nu mai gasesc acum studul dar imediat ce il am o sa-l postez pentru studiu). Mai intai si mai intai trebuie sa vedem ce lumina are, este cu tuburi de neon si daca da de care, ce firma, cate grade kelvin are lumina si ce spectru are, la ce inaltime este fata de suprafata apei este pozitionata lampa, etc. Dupa asta pe baza tabelelor experimentale se alege pigmentul care corespunde cu acea culoare aleasa pe care trebuie sa o aiba obiectul conform CIE Chomaticity Diagram (CIE=Commission Internationale de l´Eclairage

Lucian nu pot decat sa-ti dau dreptate, exact la acelasi lucru ma gandeam si eu dar n-am gasit exprimarea asa pe intelesul tuturor. Multumesc.
Dar totusi ramane intrbarea daca in mistica euforica a demitizarii exhaustive exista o lipsa de exoterism si daca doar bazat pe empirism, cu toate ca pus astfel în lumina, ancorat în nonsinergia faptelor, recursul la lamentatie nu ne reeludeaza meandrele concretului, doar reaminteste de incapacitatea desueta de emulare si inferare cognitiva, chiar în absenta unui sindrom mental eponim.

Salut si bine ai venit.

Porcu wrote:Bun venit vecine .
Mi se par un pic prea multi pesti .......

Si mie mi se par un pic cam multi, daca ai putea renunta macar la unul sau doi.....

N-ar fi rau daca ne-ai spune cam cati din fiecare specie enumerata de tine ai mai cumparat... sau poate descizi un jurnal si detaliezi acolo numarul pestilor, raportul mascul/femele, filtrarea care o folosesti, iluminatul, cu ce-i hranesti etc....

O seara buna
Salut si bine ai venit.
Sigur o sa inveti cate ceva de pe acest forum.

O seara buna
Eu as avea nevoie de un burete pentru sters geamurile acvariului pe interior si o carpa pentru exterior...am tot cautat, m-am gandit, da' nu stiu exact de unde sa fac rost.

Stefan n-as putea sa-ti fac asa ceva, in loc de carpa o sa-ti aduc un bax de role de hartie si un Clin sau Ajax. Si buretele stai linistit ca-l am la mine, nu plec niciodata de acasa fara el.

radu_dragan Am primit un PM ca nu poate sa ajunga astazi,vine cand o sa poata......(saptamana viitoare)

Eu de abia acuma am realizat ce colegi egoisti avem printre noi. Bine Radule eu credeam ca esti om de omenie, te-ai oferit sa-i donezi omului un spraybar si nu te mergi sa il duci acasa? Domne, nici donatiile nu mai sunt ce erau odata.

Pai daca tot venim la Bucursti iti aducem, numai sa ne spui daca vrei si spraybar la el sa stim cu cate venim

Fac pe aceasta cale si un apel catre toti ceilalti colegi forumisti care mai au nevoie de spraybar-uri sau alte acareturi sa scrie aici.
Cred ca intram si pe la Cora asa ca daca vrea cineva o paine, un kil de cartofi nu fiti sfiosi
Sincer cred ca daca cumperi tu teava si o duci la un meserias sa o sudeze si vopseasca iesi la juma de pret. Plusul ar fi ca l-ai face la dimensiunile dorite si nu ai mai fi nevoit sa-ti faci griji din pricina celor 4 cm. Sau daca nu ai comandat inca sticla, ai putea sa cumperi standul acela si sa faci acvariul dupa dimeniunile lui.

Am citit ca ai si tu un Hercules(Eheim 2260). Sa stii ca sunt foarte bune si au o capacitate pentru material filtrant de 18l ceea ce este impresionant.

O seara buna
radu_dragan Am primit un PM ca nu poate sa ajunga astazi,vine cand o sa poata......(saptamana viitoare)

Nu pot sa cred, am stat cu sufletul la gura toata ziua, am dat refresh la topic din 5 in 5 min. in speranta ca isi va gasi omul fericirea si se va intalni in sfirsit cu mult ravnitul spraybar. Atata suspans, atata asteptare , atata suferinta nici in cele mai bune emisiuni Surprize, Surprize nu am avut parte. Prison Break e minciuna pe langa aventura asta cu spraybar-ul.

@ Prietene @chaseyoung te rog lasa-ne sa te ajutam. Tu nu va trebui sa mai faci nimic, vom redeschide OTV-ul pt tine, o vom invita pe tanti aia cu paturi in cap si ne va spune ea culoarea, numarul si marimea gaurilor, marca si alte lucruri pe care tu nici nu le visezi legate de acel spraybar si ne vom mobiliza, mai ales ca unii colegi au plecat deja din Suceava, Iasi, voi veni si eu din Medias(apropo trec prin Brasov si Ploiesti asa ca daca este vreun doritor il iau cu placere) si te vei trezi cu noi la usa ca aia ce primesc plicul la Vocea Romaniei. Tu lasa doar o luminita de veghe la geamul de la bucatarie sa stim unde sa sunam la interfon.

Acuma serios, poate nu a putut sa ajunga din cauza conditiilor meteo. Koala daca iti amintesti tu nu ai fost in stare sa mergi pana la Bricostore pe o amarata de ploaia, dar acuma cand am inteles ca ninge in Bucuresti cred ca putem sa-i acordam circumstante atenuante. Si nu va faceti griji ca oricum, in curand, vine primavara......

Cumpar o pereche de Copadichromis Borleyi Kadango red fin minim 8-10cm.

Astept oferte pe pm.

Multumesc.
Cred ca s a inteles gresit , nu vreau sa iau din latime sau din inaltime , vreau sa fac ceva asemanator filtrului din capacul care l am avut la acvariul anterior ( Resun BL-1800F ) . Deci filtrul sa fie o cutie de plastic ingusta cam de 10-12 cm si lunga cam de 40-50 de cm care sa fie asezata pe intaritoarele in H in partea de sus pompa sa traga din acvariu ca orice alt filtru si apa sa treaca prin aceea cutie plina cu materiale filtrante si sa cada in acvariu . Deci repet cutia vine separat deasupra si vreau sa asez capacul peste ea , nu am gasit o schema dupa filtrul cu care venea acvariul meu inclus dar este f simpla si eficienta , mie asa mi s a parut .

Ceea ce nu pot sa inteleg este de ce ai investi atatia bani intr-o minunatie de acvariu(1000l, sticla ultraclara, cantuita) si te complici la unul dintre cele mai importante lucruri la un acvariu cu africani si anume filtrarea. Habar nu am cum vei realiza acel filtru, ce fel de cutie de plastic ai putea folosi, cum vei face in-ul si out-ul, cat va fi de inalta, cum va fi asezat materialul filtrant etc. Poate daca ne-ai prezenta un desen.....

Da ti mi un exemplu de filtru eheim pe care l ati folosi , mi ar fi fost bun Hercules acela pe care l ati avut la vanzare )

Hercules isi face treaba de minune la mine in acvariu si recomand acest tip de filtru oricui. Este Eheim 2260 sau il mai gasesti ca Eheim Classic 1500XL. Alt filtru care il folosesc este Eheim 2080 si daca nu il achizitionam pe Hercules imi cautam un Eheim 2180 care are si incalzitor de 500w si mai scapan de un obiect din acvariu.

Cunosc si eu cateva persoane care folosesc acele filtre sunsun si sunt multumiti de ele . Acela de 2000 l/h are 18 l de material filtrant , mi se pare ca 2 din acestea sunt arhisuficiente . Plus 2 filtre interne pe care nu mai stiu unde le am vazut .

Eu din cate stiu canistra are 18l dar material filtrant intra doar vreo 10l.

O seara buna
Si foarte important ar fi cantuirea intaritoarelor sau cel putin smirgaluirea lor temeinica. Eu bineinteles ca nu am facut acest lucru si am regretat aproape de fiecare data cand stergeam geamul pe interior. Un moment de neatentie si tasnea sangele.

O seara buna
Nu il inchideti pana nu ne anunta daca a fost finalizata tranzactia. In cazul in care spraybar-ul donat nu corespunde exigentelor ma ofer eu sa caut unul corespunzator, sa-l cumpar si sa-l trimit pe adresa doritorului.

O seara buna.

P.s. Va rog sa nu mutati topicul la rubrica corespunzatoare ca acolo nu putem comenta.
- Sticla trebuie cantuita, peste tot!... nu stii cum se aseaza placa, si cum trebuie sa o pui... ce te faci daca ai o eroare "de unghi", si partea care ti se potriveste are cantul doar jos, iar sus ramai cu sticla taiata aiurea?... pentru 300 si ceva de lei, la cat costa restul, eu nu as sta pe ganduri.

Maestre nu vreau sa te contrazic, clar ca ar fi mai bine cantuita pe toate laturile, dar depinde de bugetul fiecaruia. Eroare "de unghi" nu ar trebui sa existe deoarece sticla la grosimea si dimensiunile acestea se taie la masina si nu manual. Iar daca este taiata gresit si nu are unghiul de 90 nu tot asa ramane si dupa cantuit?

- Daca iei din latimea bazinului, ca sa faci treaba aia cu filtru pe toata lungimea acvariului, o sa-ti para rau... gandeste-te cum o sa umbli la materialele filtrante... gandeste-te ca iti fura 10-15 cm din latimea bazinului... eu cred ca nu e o idee buna!

Aici sunt perfect de acord, ar fi o gresala daca dispui de acel spatiu sa privezi pestii de el. Plus ca, pe langa faptul ca o sa pierzi 15 centimetri cu filtrul, daca o sa folosesti si decor 3d acesta iti va mai reduce cu minim 5 cm din si vei ramane cu un acvariu de doar 45 cm latime. Crede-ma ca aceasta va fi o piedica in a detine specii mari de ciclide care cresc la peste 20 cm plus ca va arata destul de urat datorita faptului ca nu vei avea profunzime.

- In cel mai rau caz, ai putea sa folosesti pentru construirea unui filtru intern o bucata din laterala bazinului... sa construiesti o camera de filtrare la unul din capete... furi 35 de cm pe lungime si ramai cu un bazin de 200 cm lungime. Ai avea un volum de ~ 100 si ceva de litri, nu e rau!

Nu as face nici acest lucru tot pentru a nu lua din spatiul destinat pestilor.

- NU as folosi canistre dubioase (daca vrei sa mergi pe filtrare cu filtre externe)... EHEIM!... cele mari, modelul clasic! Sunt rezistente, puternice si au volum mare.

Chiar daca eu folosesc doar filtre Eheim am un prieten care foloseste de un an de zile, la un bazin de 650l, trei canistre SunSun HW304 si se declara foarte multumit de ele. Dar si aici intervine chestia cu bugetul alocat proiectului cu toate ca ai posibilitatea de a cauta si a achizitiona filtre Eheim second, ceea ce si eu am facut si nu regret deloc ca ce ii lucru nemtesc ii lucru nemtesc si se vede.

- Sumpul este ideea care s-ar potrivi cel mai bine pentru un asemenea bazin... vezi ca avem pe forum niste baieti care au bazine mari, cu cichlidae si care folosesc sumpuri pentru filtrare (http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/19550.page, http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/25254.page si http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/19794.page)

Daca nu esti asa capos ca mine (deoarece daca ma intrebi de ce am ales sa nu-mi fac sump la acvariul de 850l nu as sti ce sa-ti raspund) l-ai ruga pe Dragos sa-ti faca un necesar de materiale, ai vedea cat costa si apoi vei lua decizia. Eu unul nu am argumente contra sump doar pro.

O seara buna
Salut
eu zic ca preturile sunt bune. Aceasta este oferta care am primit-o eu de la OLIN Brasov in noiembrie anul trecut:\

Sticla
12mm ultraclear 67 euro/mp+TVA
12mm float 35 euro/mp+TVA
10mm float 22 euro/mp+TVA
8mm float 18 euro/mp+TVA
Slefuiri
12mm 3,0euro/ml+TVA
10mm 2,5 euro/mp+TVA
8mm 2,0 euro/ml+TVA
Gaura max 32mm – 1,5 euro/buc+TVA

Eu zic ca se merita sa folosesti sticla ultraclara pentru diferenta de 200 lei.

Nu stiu daca merita cantuite pe toate laturile.

O zi buna
Salut si felicitari pentru proiect.
Nu stiu unde vei pozitiona acvariul, dar presupunand ca va fi in living ti-as recomanda sa faci standul atat de jos cat iti permite inaltimea filtrelor sau eventual a sump-ului. Motivul este legat de nivelul de la care este privit display-ul acvariului. Gandeste-te ca daca il faci de 90 cm se adauga 2cm blat, 2 cm polistiren, fundul dublu inca 2 cm si o sa ai o inaltime de aprox. 1m ceea ce s-ar putea sa-ti fure din placerea de a-l privi cand stai tolanit pe canapea.
Legat de intaritoare, eu am 2 longitudinale de 5cm latime si 4 transversale de 10 cm latime si nu am probleme nici cu burta la sticla si nici cu introducerea pietrilor sau prinderea pestilor. Singura inconvenient a fost ca a trebuit sa-mi comand decorul din 3 buc deoarece nu outeam sa il introduc dintr-o singura bucata pe acea lungime.
Referitor la filtrare si eu consider ca sump-ul iti ofera cele mai multe avantaje dar cu toate acestea eu am decis ca cel putin docamdata sa merg pe filtre externe. La acvariul meu de 850l am 3 filtre eheim cu o capacitate totala de 38 l material filtrant. Deci nu stiu daca la 1000l ai tai vor face fata 2 filtre SunSun, poate la inceput daca il vei popula cu pui si cand incarcarea biologica nu este asa mare.
Am un prieten care foloseste 3 filtre SunSun de 2000l/h la un acvariu de 650 l si este foarte multumit de ele. Un minus ar fi consumul mai mare de energie.
Legat de sump intern eu nu as alege aceasta varianta pentru ca nu as vrea sa diminuez display-ul cu nici un cm.
O zi buna
Parerea mea este ca arata mai bine acuma.

O seara buna
Bun venit ?i a?tept?m cu interes prezentarea acvariului, chiar dac? eu ?tiu ca este foarte frumos.
Oseara buna
Cu 38 de litri de material filtrant te apropii de normal pentru un bazin de 800 de litri (intre 5 si 10% din
volumul acvariului, functie si de incarcarea biologica).

Asa m-am gandit si eu Dragos. De fapt eu acum cumpar treptat material filtrant pentru sump, sa nu fie efortul financiar asa mare atunci cand il voi face.

Sa o stapanesti sanatos si sa-ti faci treaba cu ea... ti-am zis ca o sa-ti placa!

Trebuie sa recunosc ca sunt super incantat de ea.

Maestre Koala ma bucur ca Hercule a ajuns pe maini bune. Macar asa mi-a trecut amarala ca nu a fost sa fie.

Dan sper ca eu nu am constituit o piedica ca nu a fost sa fie a ta. Oricum, cu sfaturile lui Dragos si Ricardo, sunt sigur ca o sa te alegi cu o filtrare super.

O seara buna
Salut,
incearca sa postezi in cadrul jurnalului pe care deja l-ai deschis si nu sa creezi cate un topic nou pentru fiecare postare.
Si ca sa-ti raspund si la intrebare: nu consider ca 23 de pesti sunt multi dar depinde si de marimea lor. Daca sunt pui, eu cred ca, poti sa mai adaugi cateva specii si cand cresc sa faci o triere in funtie de raportul m/f si de speciile care iti plac mai mult.

O seara buna
Se aplica prin umezire. Are o folie protectoare pe care va trebui sa o desprinzi. Iti recomand ca in momentul in care le separi sa stropesti cu o pompita cu apa folia care va urma sa o aplici pe acvariu. Astfel iti va fi mult mai usor sa o manevrezi. In cutia de folie vine si o regleta de plastic pe care o vei folosi la scoaterea bulelor de aer dupa ce aplici folia pe acvariu. Nu te sfii sa uzi bine atat folia cat si laterala acvariului pe care o vei aplica. Si da, se aplica pe exteriorul acvariului.

O seara buna
PS: Trebuie sa faci un aranjament frumos din pietre, altele decat cele din acvariul tau, iar oalele si ulcelele foloseste-le mai bine la treaba pentru care au fost concepute.

Dan are dreptate, inspira-te din aranjamentele colegilor si incearca sa realizezi ceva dupa gustul tau dar fara acele grote si pietre suprapuse deoarece nu sunt foarte sigure.

Poti sa folosesti folie auto, cauta neomologata RAR, sunt nuante foarte inchise.

Gasesti pe la majoritatea magazinelor de piese auto si este si ieftina, undeva in jur de 12 lei rola, daca-mi amintesc bine.

In rest felicitari pentru acvariu.

O seara buna

Forum Index » Profile for dragos_georg » Messages posted by dragos_georg
Go to: