[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Oaza de relaxare cu ciclide africane  XML
Forum Index » Acvarii cu cichlidae - Jurnal
Author Message
koala
Batran si obosit
[Avatar]

IP:

Parerea mea:

- Sticla trebuie cantuita, peste tot!... nu stii cum se aseaza placa, si cum trebuie sa o pui... ce te faci daca ai o eroare "de unghi", si partea care ti se potriveste are cantul doar jos, iar sus ramai cu sticla taiata aiurea?... pentru 300 si ceva de lei, la cat costa restul, eu nu as sta pe ganduri.

- Daca iei din latimea bazinului, ca sa faci treaba aia cu filtru pe toata lungimea acvariului, o sa-ti para rau... gandeste-te cum o sa umbli la materialele filtrante... gandeste-te ca iti fura 10-15 cm din latimea bazinului... eu cred ca nu e o idee buna!

- In cel mai rau caz, ai putea sa folosesti pentru construirea unui filtru intern o bucata din laterala bazinului... sa construiesti o camera de filtrare la unul din capete... furi 35 de cm pe lungime si ramai cu un bazin de 200 cm lungime. Ai avea un volum de ~ 100 si ceva de litri, nu e rau!

- NU as folosi canistre dubioase (daca vrei sa mergi pe filtrare cu filtre externe)... EHEIM!... cele mari, modelul clasic! Sunt rezistente, puternice si au volum mare.

- Sumpul este ideea care s-ar potrivi cel mai bine pentru un asemenea bazin... vezi ca avem pe forum niste baieti care au bazine mari, cu cichlidae si care folosesc sumpuri pentru filtrare (http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/19550.page, http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/25254.page si http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/19794.page)

Samson & Delilah (2002) - Marele African (2007) - Angels in heaven (2010) - Life is like a box of chocolates (2011) - Nemo's House (2012) - The Big One (2012) - Cubul (2013) - The Return (2014) - Back to the roots (2015) - Un sumatran, doi sumatrani (2020)
dragos_georg
Member
[Avatar]

IP:

- Sticla trebuie cantuita, peste tot!... nu stii cum se aseaza placa, si cum trebuie sa o pui... ce te faci daca ai o eroare "de unghi", si partea care ti se potriveste are cantul doar jos, iar sus ramai cu sticla taiata aiurea?... pentru 300 si ceva de lei, la cat costa restul, eu nu as sta pe ganduri.

Maestre nu vreau sa te contrazic, clar ca ar fi mai bine cantuita pe toate laturile, dar depinde de bugetul fiecaruia. Eroare "de unghi" nu ar trebui sa existe deoarece sticla la grosimea si dimensiunile acestea se taie la masina si nu manual. Iar daca este taiata gresit si nu are unghiul de 90 nu tot asa ramane si dupa cantuit?

- Daca iei din latimea bazinului, ca sa faci treaba aia cu filtru pe toata lungimea acvariului, o sa-ti para rau... gandeste-te cum o sa umbli la materialele filtrante... gandeste-te ca iti fura 10-15 cm din latimea bazinului... eu cred ca nu e o idee buna!

Aici sunt perfect de acord, ar fi o gresala daca dispui de acel spatiu sa privezi pestii de el. Plus ca, pe langa faptul ca o sa pierzi 15 centimetri cu filtrul, daca o sa folosesti si decor 3d acesta iti va mai reduce cu minim 5 cm din si vei ramane cu un acvariu de doar 45 cm latime. Crede-ma ca aceasta va fi o piedica in a detine specii mari de ciclide care cresc la peste 20 cm plus ca va arata destul de urat datorita faptului ca nu vei avea profunzime.

- In cel mai rau caz, ai putea sa folosesti pentru construirea unui filtru intern o bucata din laterala bazinului... sa construiesti o camera de filtrare la unul din capete... furi 35 de cm pe lungime si ramai cu un bazin de 200 cm lungime. Ai avea un volum de ~ 100 si ceva de litri, nu e rau!

Nu as face nici acest lucru tot pentru a nu lua din spatiul destinat pestilor.

- NU as folosi canistre dubioase (daca vrei sa mergi pe filtrare cu filtre externe)... EHEIM!... cele mari, modelul clasic! Sunt rezistente, puternice si au volum mare.

Chiar daca eu folosesc doar filtre Eheim am un prieten care foloseste de un an de zile, la un bazin de 650l, trei canistre SunSun HW304 si se declara foarte multumit de ele. Dar si aici intervine chestia cu bugetul alocat proiectului cu toate ca ai posibilitatea de a cauta si a achizitiona filtre Eheim second, ceea ce si eu am facut si nu regret deloc ca ce ii lucru nemtesc ii lucru nemtesc si se vede.

- Sumpul este ideea care s-ar potrivi cel mai bine pentru un asemenea bazin... vezi ca avem pe forum niste baieti care au bazine mari, cu cichlidae si care folosesc sumpuri pentru filtrare (http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/19550.page, http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/25254.page si http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/19794.page)

Daca nu esti asa capos ca mine (deoarece daca ma intrebi de ce am ales sa nu-mi fac sump la acvariul de 850l nu as sti ce sa-ti raspund) l-ai ruga pe Dragos sa-ti faca un necesar de materiale, ai vedea cat costa si apoi vei lua decizia. Eu unul nu am argumente contra sump doar pro.

O seara buna

“Este greu oricarui acvarist interesat de ciclide sa aprecieze o specie mai mult decât Pseudotropheus demasoni. “ Greg Steeves
koala
Batran si obosit
[Avatar]

IP:

dragos_georg wrote:Maestre nu vreau sa te contrazic, clar ca ar fi mai bine cantuita pe toate laturile, dar depinde de bugetul fiecaruia. Eroare "de unghi" nu ar trebui sa existe deoarece sticla la grosimea si dimensiunile acestea se taie la masina si nu manual. Iar daca este taiata gresit si nu are unghiul de 90 nu tot asa ramane si dupa cantuit?

- Yeap, sigur, depinde de bugetul fiecaruia... de aia am si zis ca, la cat costa restul, cantuirea e un procent oarecum nesemnificativ.
- Daca este taiata gresit (adica unghiurile nu-s toate de 90 grade), exista totusi posibilitatea sa "potrivesti" foaia de geam... intorcand-o pe toate partile si vazand care e pozitia optima. Pe afara n-o sa se vada perfect, dar interiorul poate iesi bine.
- Daca nu e cantuita pe toate laturile, atunci se poate trezi in situatia in care "cantul" e pe fund iar sus ai geam "cu muchie aiurea".

In rest, de acord cu tot!

Samson & Delilah (2002) - Marele African (2007) - Angels in heaven (2010) - Life is like a box of chocolates (2011) - Nemo's House (2012) - The Big One (2012) - Cubul (2013) - The Return (2014) - Back to the roots (2015) - Un sumatran, doi sumatrani (2020)
dragos_georg
Member
[Avatar]

IP:

Si foarte important ar fi cantuirea intaritoarelor sau cel putin smirgaluirea lor temeinica. Eu bineinteles ca nu am facut acest lucru si am regretat aproape de fiecare data cand stergeam geamul pe interior. Un moment de neatentie si tasnea sangele.

O seara buna

“Este greu oricarui acvarist interesat de ciclide sa aprecieze o specie mai mult decât Pseudotropheus demasoni. “ Greg Steeves
dan35
Junior member

IP:

Cred ca s a inteles gresit , nu vreau sa iau din latime sau din inaltime , vreau sa fac ceva asemanator filtrului din capacul care l am avut la acvariul anterior ( Resun BL-1800F ) . Deci filtrul sa fie o cutie de plastic ingusta cam de 10-12 cm si lunga cam de 40-50 de cm care sa fie asezata pe intaritoarele in H in partea de sus pompa sa traga din acvariu ca orice alt filtru si apa sa treaca prin aceea cutie plina cu materiale filtrante si sa cada in acvariu . Deci repet cutia vine separat deasupra si vreau sa asez capacul peste ea , nu am gasit o schema dupa filtrul cu care venea acvariul meu inclus dar este f simpla si eficienta , mie asa mi s a parut .
Nu se pune problema la cantuit am sa cantuiesc toata sticla , am intrebat baiatul care mi l lipeste si a zis exact ce a zis Dnul Koala .
Da ti mi un exemplu de filtru eheim pe care l ati folosi , mi ar fi fost bun Hercules acela pe care l ati avut la vanzare )
Cunosc si eu cateva persoane care folosesc acele filtre sunsun si sunt multumiti de ele . Acela de 2000 l/h are 18 l de material filtrant , mi se pare ca 2 din acestea sunt arhisuficiente . Plus 2 filtre interne pe care nu mai stiu unde le am vazut .
koala
Batran si obosit
[Avatar]

IP:

Aha, acu' vii de-acasa ... vrei filtru suspendat, stiu manevra.

- fii atent la pompa, ca trebuie pusa in acvariu... ca sa urce apa in filtru.
- nu prea o sa gasesti pompe care sa "traga" apa, de-acolo de sus... ar trebui sa gandesti o solutie ca pompa sa ramana amorsata, chiar daca se taie curentul.
- pompele care se gasesc de cumparat sunt pompe care "imping" apa... ele trebuie sa fie in apa, ca sa se amorseze singure.
- lungimea de 40-50 cm o sa fie insuficienta, o sa ai prea putin material filtrant si o sa se colmateze din primele saptamani... apoi, apa o va lua "pe deasupra" straturilor filtrante si n-ai rezolvat nimic.
- daca vrei sa faci un filtru din asta, ar fi bine sa mergi pe toata lungimea bazinulu... si, la sfarsit, o sa vezi ca o sa ai tot un volum relativ mic de material filtrant.

In continuare, eu sustin ideea filtrarii cu sump.
Sau, macar cu niste canistre serioase.

dragos_georg
Member
[Avatar]

IP:

Cred ca s a inteles gresit , nu vreau sa iau din latime sau din inaltime , vreau sa fac ceva asemanator filtrului din capacul care l am avut la acvariul anterior ( Resun BL-1800F ) . Deci filtrul sa fie o cutie de plastic ingusta cam de 10-12 cm si lunga cam de 40-50 de cm care sa fie asezata pe intaritoarele in H in partea de sus pompa sa traga din acvariu ca orice alt filtru si apa sa treaca prin aceea cutie plina cu materiale filtrante si sa cada in acvariu . Deci repet cutia vine separat deasupra si vreau sa asez capacul peste ea , nu am gasit o schema dupa filtrul cu care venea acvariul meu inclus dar este f simpla si eficienta , mie asa mi s a parut .

Ceea ce nu pot sa inteleg este de ce ai investi atatia bani intr-o minunatie de acvariu(1000l, sticla ultraclara, cantuita) si te complici la unul dintre cele mai importante lucruri la un acvariu cu africani si anume filtrarea. Habar nu am cum vei realiza acel filtru, ce fel de cutie de plastic ai putea folosi, cum vei face in-ul si out-ul, cat va fi de inalta, cum va fi asezat materialul filtrant etc. Poate daca ne-ai prezenta un desen.....

Da ti mi un exemplu de filtru eheim pe care l ati folosi , mi ar fi fost bun Hercules acela pe care l ati avut la vanzare )

Hercules isi face treaba de minune la mine in acvariu si recomand acest tip de filtru oricui. Este Eheim 2260 sau il mai gasesti ca Eheim Classic 1500XL. Alt filtru care il folosesc este Eheim 2080 si daca nu il achizitionam pe Hercules imi cautam un Eheim 2180 care are si incalzitor de 500w si mai scapan de un obiect din acvariu.

Cunosc si eu cateva persoane care folosesc acele filtre sunsun si sunt multumiti de ele . Acela de 2000 l/h are 18 l de material filtrant , mi se pare ca 2 din acestea sunt arhisuficiente . Plus 2 filtre interne pe care nu mai stiu unde le am vazut .

Eu din cate stiu canistra are 18l dar material filtrant intra doar vreo 10l.

O seara buna

dan35
Junior member

IP:

Nu ma complic Dragos doar ma gandesc la mai multe posibilitati , pana la urma am sa aleg ce e mai bine pentru pesti evident ca doar pentru ei fac efortul de a le construi o casa mai mare
Koala am probleme de exprimare recunosc Am gandit dar nu am scris , sunt 2 cutii de 50 de cm puse una intr o parte si una in cealalta exact ca la acvariul trecut cu 2 pompe in fiecare colt evident . Sincer la asta cu pompele nu m am gandit , intradevar nu am vazut pompe sa traga apa doar sa o impinga ... Deci cam iese din calcul deocamdata .
Am sa vanez un eheim mare ca pana termin eu acvariul mai trec vreo 6 saptamani .
Deci filtrarea ar fi un tetratec 1200 pe care l am prin casa , un eheim 2260 sau ceva de genul fara incalzitor ca nu mi trebuie la mine fiind foarte cald ( poate ar trebui un sistem de racire ) si inca 2 filtre interne gen resun 2500 dar mai silentioase puse in colturile din spate pentru a fi apa cat mai curata , fara impuritati plutind prin ea .( mi se pare ca am vazut la Vido ceva de genul , o sa l intreb de care sunt ca nu mai gasesc linkul ) .
Apropo am vazut un stand de vanzare care este cam la dimensiunea la care il vreau eu . E mai mare un pic dar il pot taia eu daca e nevoie . Problema este ca e mai ingust decat vreau sa fac eu acvariul cu 4 cm , daca pun blat dublu de pal de 18 merge sa iasa cu 2 cm in afara ( 2 in fata , 2 in spate ) . Asta este standul ( scuzati ca postez de pe alt forum dar aici nu l am gasit la vanzari ) . http://www.acvariidevis.ro/forum/topic/22795/acvariu-475-l/

This message was edited 1 time. Last update was at 24/01/2014 16:48:49

koala
Batran si obosit
[Avatar]

IP:

Daca pui un blat serios, atunci acvariul poate fi mai lat decat standul... fara probleme!

dragos_georg
Member
[Avatar]

IP:

Sincer cred ca daca cumperi tu teava si o duci la un meserias sa o sudeze si vopseasca iesi la juma de pret. Plusul ar fi ca l-ai face la dimensiunile dorite si nu ai mai fi nevoit sa-ti faci griji din pricina celor 4 cm. Sau daca nu ai comandat inca sticla, ai putea sa cumperi standul acela si sa faci acvariul dupa dimeniunile lui.

Am citit ca ai si tu un Hercules(Eheim 2260). Sa stii ca sunt foarte bune si au o capacitate pentru material filtrant de 18l ceea ce este impresionant.

O seara buna

dan35
Junior member

IP:

Dragos nu am acel filtru dar vreau sa cumpar ceva de genul asta , am doar tetratecul 1200 prin casa . Eheimul si cele 2 filtre interne vreau sa le cumpar si asta sa fie filtrarea mea
La stand ma mai gandesc e cam mult 15 milioane dar astept inca oferte la stand , sudura , grunduit si montat pal si in functie de asta ma hotarasc .
Sincer nu vreau sa renunt la nici un cm , nu stiu cum sa mai adaug si pe unde )
dragos_georg
Member
[Avatar]

IP:

Sincer nu vreau sa renunt la nici un cm , nu stiu cum sa mai adaug si pe unde )

Dan, eu ma refeream sa-l faci dupa dimensiunile standului din anunt, adica 260x 63x 76, unde pirzi 4 cm castigi in alta parte 25cm .

O seara buna

This message was edited 1 time. Last update was at 24/01/2014 23:24:34

dan35
Junior member

IP:

Aaa , ar fi de vis sa l fac de 260 dar nu am atata spatiu , m am intins cat am putut ( deja am exagerat un pic ) , era de vis sa l fac de 260 si sa pierd la latime un pic
dan35
Junior member

IP:

dan35 wrote:Aaa , ar fi de vis sa l fac de 260 dar nu am atata spatiu , m am intins cat am putut ( deja am exagerat un pic ) , era de vis sa l fac de 260 si sa pierd la latime un pic

Ei bine am masurat din nou si s ar putea sa l fac de 260 cm lungime cu 65 inaltime si cu 65 latime . Ma gandesc sa l pun intre usi si nu as vrea sa iasa prea mult in fata deci daca inainte lasasem 6-7 cm de la perete la stand ca sa pot umbla prin spate m am gandit ca nu am la ce sa umblu in spate , ori sumpul ori filtrele externe am sa le pun in lateralele acvariului adica am sa fac niste gauri de scos furtunele prin lateral nu prin spate cum era la celalalt stand . Concluzia este standul cu un cm lasat maxim pana la perete , dat gauri in pal prin laterale pentru furtune si decupat un pic palul in interiorul standului unde este priza .

Totul este in faza de proiect acum , incerc sa fac totul acum cum trebuie sa nu ma trezesc peste un an ca mai merge un pic mai mare sau mai inalt de aceea am nevoie de cat mai multe idei de la dumneavoastra , multumesc anticipat .

This message was edited 1 time. Last update was at 26/01/2014 13:40:17

dragos_georg
Member
[Avatar]

IP:

Ei bine am masurat din nou si s ar putea sa l fac de 260 cm lungime cu 65 inaltime si cu 65 latime .

Nu "s-ar putea" daca ai spatiu fa-l asa, va iesi de vis. Cu atat mai mult trebuie sa te gandesti la sump.

Concluzia este standul cu un cm lasat maxim pana la perete , dat gauri in pal prin laterale pentru furtune si decupat un pic palul in interiorul standului unde este priza .

In cazul in care vei merge pe sump cu overflow bean-animal nu va trebui sa faci aceste operatiuni deoarece vei da gauri in fundul bazinului si vei cobora direc in stand fara a mai fi nevoie sa lasi vreun cm pana la perete, vezi acvariul lui AdiRadu sau Ovidiu Ungureanu.

Chiar daca, la un asemenea volum de apa, ai putea sa mergi pe 2 filtre externe gen Eheim 2260 cu o capacitate totala de 36 litri material filtrant, costul acestora va depasi cu mult pretul unui sump bine realizat cu care vei avea o capacitate de filtrare muuuult mai mare.

O zi buna

kirucd
DIY Master
[Avatar]
IP:

Iti pregatesc astazi o varianta de sump ca sa vezi cam care ar fi costurile.

O zi buna,
Dragos

Filtre biologice
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/24422.page
Reef 500+
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/17511.page
Scubaline 460 - Discusi
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/15524.page
Bean animal overflow
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/20369.page
dan35
Junior member

IP:

Cand poti tu Dragos , nu este graba abia dupa ce e gata standul si pus pe pozitii am sa dau comanda de sticla .
R4du
Member
[Avatar]

IP:

Salut. Colegu dar daca o sa iti faci un acvariu de 1100litri (app felicitari, un asa acavriu e visul oricarui acvarist) + sump 300l + stand + nisip, pietre, bolovani si alte alea, o sa ajungi la o greutate de peste o tona jumatate, cam pe la 1600-1700kg, daca se mai uita si 3-4 prieteni, mai bine crescuti, la el de aproape, ajungi la aprox 2tone.. Din ce am citit stai la bloc, si la etaj chiar. Nu ti-e frica, ca o sa beneficieze de acvariul tau si vecinii de sub tine? Adica ai putea sa le ceri si lor bani daca tot o sa fie si al lor.... glumeam doamne fereste de o asa patanie. Dar totusi e un lucru de luat in calcul nu?

Un geniu este neinteles, dar daca nu te intelege nimeni, nu inseamna ca esti geniu.
[WWW]
CALINDAN
Member
[Avatar]

IP:

Ai dreptate,e o incarcare de luat in seama.Daca facem un calcul conform rationamentului tau(1700/2.6/0.65) obtinem cam 1 tona/mp ceea ce nu este deloc putin avand in vedere ca incarcarea utila la care se dimensioneaza planseele pentru cladirile de locuit este undeva la 200-250 kg/mp.Stiu ca pe la parcari se ia vreo 400 kg/mp.Dar incarcarile astea mai sunt multiplicate cu un procent de aproximativ 50% din seism,el nu va pozitiona acvariul in mijlocul unui camp de placa,cu siguranta va fi langa un perete,deci implicit langa un reazem de grinda sau si mai bine o diafragma.Plus ca in fata acvariului nu va mai fi nimic 2-3 metri.In zona respectiva planseele sunt armate mai puternic,tine betonul.Dar oricum nu este o incarcare neglijabila pentru o cladire de locuit.
[Email]
R4du
Member
[Avatar]

IP:

Da, dar la calculele tale mai pune si vechimea blocului respectiv, daca e mai vechi blocul de 1977 gandeste-te ca a mai trecut un mare cutremur, deci acele grinzi, betoane si armaturi nu mai au acelasi coeficient de rezistenta.
Eee si daca e sa se intample....trageti o scara interioara si platiti intretinerea la comun

This message was edited 1 time. Last update was at 01/03/2014 22:27:21

Un geniu este neinteles, dar daca nu te intelege nimeni, nu inseamna ca esti geniu.
[WWW]

Forum Index » Acvarii cu cichlidae - Jurnal
Go to: