[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: Adrian Ionut
Forum Index » Profile for Adrian Ionut » Messages posted by Adrian Ionut
Message
Stiu lucrurile astea, le-am citit si bagat la cap... Ma gandeam insa sa "fur" ceva meserie de la "batrani"
Mai... nu am mai lucrat niciodata cu substraturi fertile, asa ca intreb si eu... stiind ca altii au trecut de mult pe unde sunt eu acuma

Acu daca tot te-am prins, da Eco-Completul meu creste KH-ul; fata celalalt acvariu in care am un KH de 4-5 si un pH care variaza intre 7.4 - 6.7 (dupa un schimb de apa si aditie de CO2) in acvariul nou valoarea KH-ului este cam de 8-9 la un pH de 7.6 - 8.2. Am gasit insa ca dupa 2-4 luni de zile valoarea KH-ului va scadea ceva (nu stiu exact cat). Stiu ca o astfel de valoare a KH-ului face ca riscul caderii pH-ului sa fie mai mic in cazul adaugarii de prea mult CO2, insa ma intreb daca valorile mele de pH si KH sunt OK sau ar trebui sa-mi fac planuri de a le reduce un pic... Nu mi-ar strica niste sfaturi, merci.
Am o intrebare la care nu prea am gasit raspuns... daca am substrat fertil - e vorba de Eco-Complete - care conform amblajului are 42ppm Fe, mai este necesar sa adaug Fe in forma lichida?
Am facut un test de Fe al apei si valoarea este de 0pmm... Sa inteleg ca fierul din substat va fi extras de radacini, dar ca NU va fi niciodata soubil in apa, asadar va fi necesar sa adug Fe sub forma lichida?

Merci,
11L Pai aveai CO2 pe cativa ani buni... mai ales dsca opreai CO2-ul noaptea.
Am si eu o experienta similara, insa cu un pH tester versus teste cu reactivi.
Dupe ce am luat testerul de pH, mi-am zis "ia hai sa vedem daca cele doua dau acelasi rezultat"... ei bine, nu prea.
Ca sa fiu sigur de ceva, am cumparat solutie de calibrat, am adus-o exact la valoarea de 20 C, pentru a avea, conform indicatiilor de pe ambalaj o valoare a pH-ului de 3.995.
Dupa care am calibrat pH-metrul exact la 3.9 si m-am apucat sa masor apa din doua acvarii, cu pH-metru si cu reactivi. Experienta am repetet-o de mai multe ori si am constatat ca
diferentele sunt in defavoarea reactivilor, cu valori de 0.2 - 0.5. Sigur nici ochii mei nu sunt ca ochii lui Picasso sa distinga la perfectie nuantele de culori de pe tabelele de test, da cred ca aparatele
sunt o idee mai precise decat reactivii.
Salut,

Eu am niste socluri de T8 si T5 care zac intr-un sertar, pentru ca am trecut la un alt sistem. Daca esti interesat ti le-as putea trimite... doar sa-ti platesti transportul, eventual.
Esti multumit de testerele de la Hanna? Am cochetat si eu cu ideea de a-mi lua pentru fier si alcalinitate, da ezit inca si stau tot cu eprubetele
Poti folosi o butelie de paintball in schimb. Nu stiu daca se gasesc prin RO, eu am una de 20oz pe care o folosesc la 2 acvarii de peste o luna si e inca plina. Si nu e nici voluminoasa.
Pe aici sunt populare in acvaristica.
Deci... revin cu detalii pentru eventualii interesati; am achizitionat pompa de 900l/h... si pot sa va spun ca este arhisuficienta pentru un acvariu DE APA DULCE de pana 150L, zic eu. Chiar e un pic prea mult, nu stiu daca o sa o tin totusi, mi-a fost greu sa o pozitionez in asa fel incat Cabombele sa nu se agite ca pe vreme de furtuna... Jetul nu este foarte puternic, e "spart" destul de bine, da este destul de intens. Plus ca pompa are un fel de bazit destul de discret, da care ma cam agaseaza.
De curiozitate... are cineva asa ceva pe aici?

http://www.hach.com/dr-890-portable-colorimeter/product-parameter-reagent?id=7640439041
O "dihanie" ca asta este visul oricarui acvarist... care si-l permite, evident, pretul fiind...
Revin cu o intrebare legata de Rotala sp Vietnam ... daca am plantat-o in grupuri de 5-6 fire, este ok? Data fiind fragilitatea plantei mi-a fost aproape imposibil sa o plantez in buchete mai mici.
Vad ca pana acum pare sa-i marga bine plantei, chiar a crescut putin, seara varful se inchide/strange iar dimineata se deschide la loc, culorile sunt OK.

Merci,
La prima vedere ma intreb cum de ai ajuns pe un site din Australia
La a doua, nu folosesc si nici nu recomand filtrarea chimica. Daca vrei sa scapi de amoniac, (sau de orice altceva) fa-o pe cale standard, adica:
1. cicleaza acavariul
2. asigura-te ca ai o foarte buna filtrare biologica
3. nu suprapopula acvariul si nu supra-alimenta
4. plante viguroase in acvariu si in numar suficient
5. intretine acvariul in mod regulat... si nu o sa ai nevoie de filtrare chimica - caci despre asta este vorba. Nu ca n-ar fi eficienta (uneori este) dar e mai bine sa o eviti + ca este destul de costisitoare "'à la longue".

Succès,
danut7294 wrote: ... deci acuma e acu , cum le setez sa fac un spectru placut plantelor si neplacut algelor


Asta mi-a placut, trebuie sa recunosc. Legat de tuburile pe care le ai, de ce crezi ca iti trebuie tuburi de 10 000K? Mie mi se pare prea mult... Pentru plante 5000-6700K este range-ul, din cate stiu. Producatorii specializati cam pe aici seinvart. Dupa aia intervin alte treburi la mijloc si ceea ce intrebi tu este discutie lunga, si sint sigur ca vei gasi pe aici persoane dedicate si cu experinenta mai mare ca a mea care iti vor raspunde.

Cu stima,
Nu cred ca se pune problema asa, ci mai curand care este durata maxima de iluminare pe zi a unui acvariu. Iar aici siturile/cartile de specialiate recomanda sa nu se depaseasca 8-12 ore pe zi (in functie de setup, plante, pesti, evident) 10 ore fiind o medie ponderata OK pentru cele mai multe acvarii. Daca perioada asta se divide in doua, 50%-50% fie 40%-60% sau chiar 30%-70% e ok. Un timer e de mare folos aici, pauza putind sa mearga de la 2 ore la 4.
Sigur, daca algele sunt deja prezente in bazin, e recomandat sa se reduca durata pe la 8 ore sau chiar mai putin (printre alte masuri).

Toate asta dupa cum am mai zis daca iluminatul e de calitate... daca nu pauza e mai mult sau mai putin inutila. Sunt multi acvaristi care cred ca daca calitatea iluminatului lor este mai slaba, pot compensa prin marirea duratei de iluminare. Fals, de acesta vor profita doar algele.
danut7294 wrote:...sau este benefica doar pt extinderea programului de iluminat pt ca seara sa mai putem privi acvariu putin...




Tare explicatie... cum vad eu lucrurile, pauza functioneaza cam in felul urmator: pentru a face fotosinteza (si deci pentru a creste si a se inmulti) atat plantele cat si algele au nevoie de lumina. Corect?
Bun. Acum, plantele au mecanisme mult mai avansate care le permit sa porneasca "motoarele" si sa faca fotosinteza, pe cand algele - organisme mai primitive - nu. De aici si faptul ca o pauza in iluminare nu va deranja plantele, pe cand algele vor avea de suferit in sensul ca vor fi impiedicate, incetinite (dar nu oprite) sa se dezvolte normal. Insa, daca lumina nu este corespunzatoare, chiar daca este cu pauze, plantele vor suferi si algele vor prospera.

Parerea mea.

PS. Cine te impiedica sa reglezi in asa fel iluminarea acvariului incat sa coincida cu timpul pe care tu il petreci acasa?
Daca fac un calcul, cea de 1600 muta cam 26l/m iar cealalta muta doar 15l/m, asa ca voi incepe cu cea mai mica, cred.
Am fost pe Youtube si pe Amazon si am vazut-o la lucru in acvarii de 75 si respectiv 37 de galoane si userii erau multumiti, asa ca in al meu de doar 32 va fi numai portivita, cealalta (1600) ar fi prea puternica, cred; si cum vreau doar sa am o mai buna circulatie a apei si sa distribui mai bine CO2-ul...

Oricum, merci la ambii

Salut,

As avea nevoie de o parere din partea celor care folosesc pompele Koralia NANO (la noi aici se vand ca 240 / 425 echivalent european 900 / 1600, sau cate cate galoane/litri de apa plimba pe ora) caci nu am lucrat niciodata cu ele. Intrebarea este daca pompa 425/1600 ar fi prea puternica pentru un acvariu de 120L apa dulce, bine plantat, sau ar fi mai safe sa achizitionez modelul 240/900 ?
Mentionez ca vreau a gentle flow si nu un rau cu cataracte in acvariu. Sigur, as putea schimba pompa, da vreau sa evit plimbatul pe la pet shop.

Merci anticipat,
Deci suntem cel putin doi Eu inca mai fac prostii... ultima a fost cu filtru extern Eheim
Nu nu pare mult, insa noi (sau cel putin eu) nu stim situatia fiecaruia. Ce imi place insa e ca destul de multi dintre noii veniti pe forum sunt deschisi la propuneri si gata sa se corijeze (sper ca e corect scris).
Plus ca de multe ori se pot face cu bani putini proiecte DIY mai bune, mai adaptate decat multe solutii costisitoare... numai sa ai ceva vointa, vorba lui Eliade.

Numai bine,
Tocmai... numai ca azi cei care citesc sunt din ce in ce mai putini, se pare... Si in IT (domeniul meu) e la fel... nimeni nu mai vrea sa studieze, toata lumea vea sa dea doar NEXT, NEXT.

Aurex wrote:Multumesc de raspuns....acum chiar nu mai inteleg nimic
Din ce citisem pana acum , era litera de lege sa pui apa , dai drumul la filtre si nu bagi niciun animalut vreme de fo' 3 saptamani. Asa si intentionam ...dar , intre timp am dat peste alte postari ale celor care au stabilit "legile 'mai devreme enuntate in care spuneau , negru pe alb , ca ce faci ? stai ca prostu'3 saptamani fara sa bagi 3-4 cory macar ??? ca altfel , cum sa se urgenteze creearea de bacterii in filtru daca nu fac pestii caca...?
Asa ca , m-am conformat indicatiilor in ordinea cronologica in care le-am gasit


Poate un pic cam tarziu, dar totusi. Daca doar "dai drumul la filtre si nu bagi niciun animalut vreme de fo' 3 saptamani" poti sa astepti si 10, tot aia o sa fie. Internetul e mare, prosti sunt multi. Nu te lua dupa toti. Invata de la cei care au trecut pe unde esti tu. Nu e vina ta pentru prostiile spuse de altii, esti in culpa ca n-ai cautat informatia corecta, care este si aici pe forum. Dar daca vrei sa parasesti cadrul acestui forum, net-ul e plin cu informatie utila. De ce sa bagi Cory intr-un acvariu neciclat? Cu ce ti-au gresit? Eu ma tot mir cum de la multi incepatori ideea de CICLARE a acvariului nu le aprindee ideea ca ciclare=etape, care trebuie parcurse. Un ciclu (mai tineti minte de la fizica) presupune ca se pleaca de la ceva si se ajunge la altceva. Numai ca etapele nu se produc de la sine...

Stii ceva engleza? Uite cum se faca o ciclare fara pesti perfecta. Eu am folosit metoda asta de mai multe ori fara a da gres!

http://www.fishkeeping.co.uk/articles_51/fishless-cycling-article.htm
 
Forum Index » Profile for Adrian Ionut » Messages posted by Adrian Ionut
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com