Message |
|
In ZOOTAXA 1418, 2007 "Checklist of catfishes, recent and fossil (Osteichthyes: Siluriformes), and catalogue of siluriform primary types CARL J. FERRARIS, JR.", la pg. 602 veti gasi varianta valida (scrisa boldat) a denumirii pestanului: Pangasianodon hypophthalmus, cu referinte in aceeasi lucrare la pg.325.
Acolo apar cele doua specii ale genului :
- Pangasianodon gigas (Chevey, 1931)
- Pangasianodon hypophthalmus (Sauvage, 1878)
Aceeasi clasificare apare si pe FishBase. La pagina dedicata referintelor pentru aceasta specie, veti gasi referinta 58032 care este exact lucrarea de care vorbeam mai sus si pe care am avut placerea, dupa cum vedeti, sa o consult.  Nu va recomand s-o faceti ca are peste 600 de pagini.
De ce pe ITIS apare numai Pangasianodon gigas nu si Pangasianodon hypophthalmus numai ei stiu.
Inteleg ca astia de la ITIS sunt mai lenti la upgrade-uri.
Oricum am dezbatut suficient subiectul si am plictisit lumea. Asta nu inseamna ca nu putem continua discutia daca mai este cineva interesat si nedumerit. 
|
 |
|
mosu wrote:...sa astepte o reteta de gatit ...
Ala de la World Trade Center o fii ajuns fileuri sau intoarce si acum din trei miscari in acvariul din circiuma aia. 
|
 |
|
Ca sa am inima impacata am mai consultat si acest site, "Catalog of Fishes", care are ultima versiune din 13. 03.2009.
Si astia recunosc aici ca valida denumirea: Pangasianodon hypophthalmus .
In fine, ce conteaza... Si asa am facut varza topicul fetei.
Poate ar trebui sters sau splitat daca crede cineva ca este de vreun folos. 
|
 |
|
Acu' ce sa zic !? Nu pricep de ce chiar cei de pe ITIS, in Catalogue of life: 2008 Annual checklist, recunosc ca fiind valid (accepted name) Pangasianodon hypophthalmus (Sauvage, 1878), citand ca sursa  tot FishBase. 
|
 |
|
Imi pare rau, dar fisa de mai sus este usor gresita.
Denumirea stiintifica actuala a pestelui este intradevar Pangasianodon hypophthalmus, denumire compusa din numele genului, Pangasianodon si a speciei, hypophthalmus.
In consecinta ar trebui sa se scrie:
Denumirea stiintifica: Pangasianodon hypophthalmus (Sauvage, 1878)
Specia: hypophthalmus nu ar trebui sa apara pentru ca este unica fiecarui taxon si este inclusa in denumirea stintiifica.
.
.
.
Genul: Pangasianodon
In rest e OK.
P.S. Denumirile astea din taxonomie ar trebui sa se scrie asa cum este prevazut, cu litere italice sau subliniat.
|
 |
|
|
 |
|
dirk_5674 wrote:Am de curand p pereche de pesti beta si vreo 2 saptamani s-au inteles bine au stat impreuna dar acum masculul o tot fugareste pe femela si din cand in cand isi tot ridica branhiile .Ce inseamna asta si ce sa fac ca sa nu se mai bata?

Citeste COLEA si te lamuresti sigur.
|
 |
|
dadu wrote:caut si eu si nu mai gasesc articolul .pdf despre tuburile fluorescente, daca ma poate ajuta cineva...
Uite AICI.
|
 |
|
silvia wrote:VREM SA FACEM UN ACVARIU TRIUNGHIULAR CU DIMENSIUNILE : FATA ACVARIULUI DE 85 CM , LATURILE DE 60 CM SI INALTIME DE 40 CM.
NE INTERESEAZA GROSIMEA GEAMULUI, SOLUTIA DE LIPIT , VOLUMUL DAT DE ACESTE DIMENSIUNI SI DACA SE GASESTE GATA FACUT LA CE PRET
MULTUMIM
Volumul teoretic brut al bazinului va fi de 72 litri. Daca cele doua laturi de 60cm vor fi la 90 de grade (cum este firesc), fata bazinului va avea 84,85 cm ceea ce, fata de 85 cm, este satisfacator.
Evident ca la aceste dimensiuni impuse nu vei gasi de-a gata.
Nu este greu de facut, dar, sunt ceva probleme la slefuirea canturilor pentru a iesi "profi".
Se poate face din geam de 6 mm.
|
 |
|
luci_sandor wrote:..veste buna..umflatura recidiveaza, de abia se mai observa...incep sa cred ca a fost de la o bataie intre ei...
 Cum veste buna daca umflatura recidiveaza, ca nu pricep.
Poate regreseaza. 
|
 |
|
Porcu wrote:Ce CRI are becu' de 6.400 K ?
Depinde de cine le fabrica. Undeva intre 76 si 82. 
|
 |
|
Maniacs wrote:
- Pe langa pietris mai apar cateva pietre de rau care formeaza un "Stone Edge" ...
Acei trlitioni ce alcatuiesc un fel de ansamblul Stonehenge pare fals, nefiresc si nenatural.
Cit priveste combinatia pesti - broscute, este peste puterea mea de intelegere si comentare. 
|
 |
|
Eu nu reusesc sa vad imaginile alea,  dar, repet - nu cred ca este nicio problema,
|
 |
|
Vorba a tot stiutorului de porc si a prea inteleptului faraon...
 cred ca scrie pe el... 
|
 |
|
Dolly wrote:...pentru ca neoni cu tetra nu merg.
Eee, draci, nu merg. Cum sa nu mearga cu diverse specii de "tetra".
E adevarat ca nu merg cu sumatrani ( Puntius tetrazona) dar, tetra..., in cazul de fata, se refera la altceva. :-)
|
 |
|
Eu cred ca-ti faci probleme inutil. :-)
|
 |
|
viulian wrote: Partir, c'est mourir un peut.
Mais, on peut toujours recommencer. 
|
 |
|
Porcu wrote:Despre ca cardinali vorbiti voi  ? Pe net, "cadinal tetra" le spune la neoni. In Romania, cardinal se spune la Tanichthys albonubes  .
Tanichthys albonubes depun icre. Puii sint destul de usor de crescut.
"Ezact" si se imultesc in draci fara probleme. 
|
 |
|
Imi place ca esti destul de exact.
Incearca sa observi, daca poti, mobilitatea melcanilor in urmatoarele conditii:
- noaptea sau lumina foarte slaba;
- substrat din nisip fin, granulatie 0.5 - 1 mm, dar si pietre buturugi vechi, pline de bioderma dintr-un acvariu mai vechi;
- temperatura undeva la 26 - 29 grade;
- mincare: o coaja de cartof, banana, castravete, etc. (oparite in prealabil, si asta numai pentru asi pierde flotabilitatea si a se duce la fund), nu mai mare de 3 - 4 cm patrati;
Crevetii si eventualele alte vietati sunt numai "curioase" de noii locatari si nu cred ca le poate face rau.
|
 |
|
Poate ne mai spui si noua cum se mai simt betta aia ! 
|
 |
|