Message |
|
@andreic ..am vazut pozele cu acvariul tau intradevar de vis si pe aceasta cale te felicit si eu . Iar daca Ph contr. Dennerle face parte din reteta ta de succes atunci Dennerle sa fie.Am cerut acum sfat pentru ca ma gandeam sa il iau de afara(eu sunt navigator si voi sta plecat ~4-5 luni) , dar nu am luat in calcul pierderea garantiei ceea ce nu justifica diferenta de pret.Voi deschide un nou topic cand ma intorc cand imi voi face un nou acvariu de minim 500 l caci spatiu am pentru el , si o sa vad atunci cum e mai bine MH sau T5(cu T5 ma gandeam ca poate skap de chiller  mai ales ca nu stau la bloc si am deja un AC in camera ce va gazdui acvariul).
P.S.ma gandeam ..in cazul in care s-ar ivi ocazia prin State sau Asia sa dau peste niste betta mai frumosi decat ce am tot vazut eu pe la noi sa iau cateva exemplare si sa la aduc cand vin in ideea ca poate cineva care se pricepe s-ar oferi sa ii inmulteasca si dupa aia sa ii doneze pasionatilor.Dar ramane problema cu transportul pe avion. Daca stie cineva o metoda sigura pentru pestisori atunci astept niste indicatii.Daca devin OffTopic rog cu scuzele de rigoare  a se edita si voi reveni la Anabantidae.
|
 |
|
Merci mult de recomandari @minnardy si @ketamina
si da.. intradevar cam piperat,n'ar fi o problema 100e/an..dar pe langa sonda mai schimbi de 2 ori pe an T5-urile sau 1 data pe an MH-urile.. asa ca o sa ma mai gandesc daca va fi Dennerle.. o sa mai caut sa vad care sonda ar fi mai ieftina
|
 |
|
Scz ca am devenit un pic off-topic dar sunt un pic revoltat de toata tarasenia asta pe care o haleste romanul pentru ca alege totusi dupa un criteriu care pana nu de mult era unul sanatos
|
 |
|
am urmarit postul tau cu problemele de interferenta si im ipare sincer rau.
stiu exact ce simti crede-ma.asa am patit eu cand mi-am construit de unu singur primul PC si credeam ca am un virus cand de fapt era o incompatibilitate..si la mine chinuiala a durat ceva saptamani pana m-am decis sa apelez la un service autorizat. si tocmai de aia nutresc speranta ca poate cumparand ceva mai scump ma pot feri de problemele de care te-ai lovit tu.Deci asta e o concluzie pe care am tras-o din proprie experienta.
Cat despre fabricat in Ro .. la noi se fabrica Nike,Lotto,Armani,Versace..cam despre astea stiu eu 100% ca se fabrica/sau se fabricau in Romania.Fratele meu mi-a adus cadou un superb blozon Nike din State si ghiciti unde era fabricat...In Rep Moldova  .Dar la un PH controller,cat si la majoritatea electronicelor "fabricat" de cele mai multe ori insemna asamblarea unor subansamble.Care mare minune daca nu sunt facute "la kil" in China. Studiati un pic : http://www.made-in-china.com/  .
Aici am gasit eu prima mea priza programabila electronic..care a crapt intr-o zi si care..dupa 2 saptamani de cautat un acumulator tip AG(d'alea micute) care nu exista nici makar pe net da' pai in magazinele din RO.
Si aflati dragi mei ca acceasi priza se gaseste sub diferite branduri nemtesti si sub diferite preturi. Si merge beton pana crapa acumulatorul de origini neconoscute.Asta e.. Suntem o societate "de consum" 
|
 |
|
hmm.. mda. Cu Milwaukee m-am convins.. Ei fac scule f bune-si aici ma refer la bormasini/flexuri/freze electrice pentru lemn(si aici o fac cam pe cea mai tare caree si cea mai puternica la ora actuala) si asta se vede in pret. Calitatea costa.Pe cand despre PH controller chiar pe forumul asta am citit ceva si nu era de bine..ca sa nu mai zis ca au niste preturi destul de mici si de aici ridica primele semne de intrebare.
Iar cat despre PH controllerul facut in Ro am inteles ca sunt piese nemtesti care se gasesc si in componenta PH controller-elor de consacrate.Pana aici totul bine dar nu cumva e acelasi caruia tot incearca sa ii dea de cap Ketamina?
Hmm.. sincer decat sa am probleme..mai ales ca la astea chiar nu ma pricep.. as prefera sa imi iau ceva ce este mai scumputz si consacrat pentru fiabilitate in timp,avand in vedere ca la performante practic fac acelasi lucru,insa timpul face diferenta.
|
 |
|
da,stiu..e luat deja in calcul  . merci mult de sfat
|
 |
|
nu se gaseste nici un "batran" impatimit de hi-tech sa dea un raspuns ? 
|
 |
|
deci pentru constanteni.. 830 la EUROVIAL pe str interioara inainte de bariera pe dreapta.. si osram fl. gasiti la Gavricom in Piata Chiliei cum te  la sectia de politie in stanga..a si scuze ca nu pot ajunge azi la intalnire.. am avut o zi f incarcata .
|
 |
|
Acvariul meu are aprox 160 l ..nu am masurat pana acum exact. E un Rio 180 de la Juwel de care sunt foarte multumit,il am de 6 ani.
*plante:la scriu maine(ca am cateva care tre sa le caut  )
*pestisori:3 Scalari,6 Leeri micuti ,4 Colisa,2 Ramirezi,2 SAE harnici , 1 Gibiceps ,1 femela Betta splendens superba , 1 mascul Betta Sp. ciufulit si socat de concubina, si un Red Claw Crab-care face kk pe incalzitor unde mai iese la o gura de aer.
Am mai avut si o anubias angustifolia care a decedat din cauza ca am ... plantat-o si ea bineinteles ca a murit  .Am mai avut anubias dar var nana.. si m-am gandit ca tipul asta se planteaza..
poze :
http://img6.imageshack.us/img6/4174/dsc02375.jpg
http://img26.imageshack.us/img26/8107/80038102.jpg
http://img522.imageshack.us/img522/3720/21355537.jpg
Aparatul e de vina.. trebuia sa fie compact si performant dar e ultracompact si rosu.Cred ca v'ati prins voi
Revin maine cu un update la poze si plante.
|
 |
|
upsy..mdap tre sa pun niste poze.. sper in 30 min sa reusesc le postez,o sa caut ca am tot vazut indrumari ( spre rusinea mea recunosc ca sunt cam paralel cu forumurile.. prefer cominicarea directa,dar uite cum ma modeleaza pasinea mea cea dintai )
|
 |
|
super :bmstch: . D'abia astept.Sper sa o lungiti makar pana la 20 sa va prind si eu ca am pe la 18.30 programare la dentist..si stim cu toti cum "intervine" cate o "cucoana intarziata" care decaleaza programarile.Am sa vin cu mare placere.Multumesc pentru intampinarea calduroasa :-)
|
 |
|
hehe.. pai ti-as da si pe ai mei scalari sa ii mediteze un pic. Eu am 3 scalari maturi de vreo 2 ani care au crescut cu neoni dar neonii au murit la un moment dat si dupa cam 1 an cand am bagat iar neoni am avut niste suprize neplacute.La numai 2 ore dupa ce am stins lumina seara m-am dus special sa verific si din 3 neoni adulti nu am gasit decat niste ramasite care erau inca viu colorate . saracutii 
|
 |
|
Ma numesc Mircea si am 26 de ani si am pasiunea asta de pe la 8 ani cand am trecut printr-o dimineata nefericita pentru mama mea,caci i-am papat toti banutzii din portofel pe un acvariu micutz de aprox 20 l , 2 molly maricei si inca cativa xipho si guppi.Si ca echipament "hi-tech" am luat un "incalzitor"(clasica eprubeta cu nisip si rezistenta) de fapt i-as zice mai de graba fierbator(nu avea termostat) pentru ca asa cum stim majoritatea pe vremurile alea se vindeau de toate pentru toti si sfaturi nu dadea nimeni,sau cine dadea o facea in asa fel incat sa mai treci pe la el sa vezi ce medicament "minune" iti poate salva pestisorii.Bineinteles ca bucuria a tinut 2-3 ore pana a inceput apa sa fiarba  .
Deci dupa primul contact ca sa zic asa am ramas doar cu pasiune si atat.
Dar dupa cativa ani am facut un schimb cu un coleg de generala si m-am facut cu un acvariu de 70 l si de aici povestea a reinviat si continua si astazi insa cu un Juwel Rio 180 l curatat de un Eheim 2228  pentru care am si cautat pe google si am dat,spre rusinea mea, de abia acum de acest minunat forum.
|
 |
|
mda.. e o treaba cu campurile astea pai din ce cunosc eu sunt generate de cladirile care adapostesc transformatoarele electrica ,care sunt de multe ori printre blocuri sau uneori chiar la parterul blocurilor Sau de liniile de inalta tensiune. Nu ma precep eu prea mult referitor la controller-ele astea de PH ,de aici s-a nascut si topicul , dar nu vad ce legatura ar avea campurile electromagnetice cu ele..Oricum da-mi niste detalii,brand,garantie(dc are , unde are ) si eventual de unde l'ai cumparat(pe privat dc se considera reclama  )
|
 |
|
Ma bate un gand sa imi iau un PH controller fiabil pentru care as aloca un buget mediu spre mare si ma gandeam sa il folosesc la o butelie de dozator de bere  (din ce am tot citit pe forum , dc butelia e ok si verificata nu conteaza proveninta ei) din simplu motiv ca e mult mai practica avand un volum mai mare care presupune drumuri mai rare pe la statiia de Co2 :-) .
M-ar interesa un set eventual care sa se "pupe" si cu butelia mai sus amintita sau piesele necesare unei instalatii complete CO2(reactor,numarator de bule...) de la diferiti producatori la fel de profi ca si controller-ul. Ca eu asa stiu de la PC hardware,facand o analogie valabila in mai toate domeniile.. ca unii producatorii s-au specializat pe anumite componente,desi ei in fond produc si sisteme complete.
Mentionez ca in prezent am un acvariu rio 180 plantat si cu o populatie medie de pestisori care se scalda intr-o apa dura de putz constantean cu un PH de 7 KH de 16 si  . .As putea sa fac schimburi si de la apa din retea dar din cate imi aduc eu aminte e cam la fel de dura.Si mai mentionez ca in instalatia respectiva CO2 are destinatia finala un viitor acvariu de cel putin 500 l(in functie de ce va rezulta din crancenele negocieri cu consoarta  )
|
 |
|
merci de feedback  Am si eu cateva intrebari acum ca te-am "prins"  :
1. la ce interval de timp schimbi bateriile/umpli rezervorul?
2.banuiesc ca il folosesti pentru fertilizarea ciclica de 24 de ore..(?).Dc da are ceva dc scapa mai mult decat trebuie?Stiu ca teoretic fertilizantul pt 24 de ore se descompune deci teoretic nu ar trebui sa fie nici o problema.
|
 |
|
ma gandeam eu ca nu o sa fie inghesuiala , marea majoritate dintre noi fertilizand dupa masuratori si regulat...deci fara dozator automat, dar chiar nimeni nu are nici o sugestie,nimic? 
|
 |
|
Buna sa va fie inima dragi impatimiti :-) .Intrucat voi lipsi cam 5 luni din tara si acvariul meu(rio 180 plantat si polulat mediu ) va ramane in grija mamei mele m-am gandit la o fertilizare automata.Eu folosesc ferropol si ferropol 24 si magandeam sa il cumpar pe cel de la Eheim(e pe vre-o 2 site-uri on line autoctone de profil ).Daca cunoasteti si alte brand-uri pe care le-ati folosit sau care stiti ca au traditie in domeniul acesta si care se pot gasi la distribuitorii din Ro.De asemenea apreciez orice sfat mai mult sau mai putin avizat si mai ales experientele vostre personale cu asemenea automatizari.
Precizez ca e de preferat o solutie care sa nu necesite decat eventual o realimentare cu baterii/fertilizanti pe o perioada de ~5 luni.Mama nu le are cu DIY 
|
 |
|
da,intradevar in lista sunt cateva specii care se pot adapta insa sansele sunt mici si oricum nu cresc spectaculos, doar ca sunt f sesibile de crescut si de cele mai multe ori nu se adapteaza si mor.Azi am vazut o specie de dracena care ar fi fost modificata genetic in sensul adaptarii pt acvariu insa mi-e mi-a ajuns o incercare . 
|
 |
|
Eu zic ca cea mai rapida si eficienta metoda de a curata furtunele este sa cauti o franghie-de preferat sintetica, ca sa o poti spala si refolosi - care sa aiba diamentru un pic mai mic decat diametrul interior al furtunelor. Si , dupa ce desfaci furtunele, sa treci franghia prin furtune de cateva ori si in acelasi timp torsionand furtunele astfel incat sa se curete toate algele. Ai putea incerca sa le schimbi cu furtunele de gradina care se gasesc si la metru la Dedeman de ex , care se potrivesc, si care nu permit luminii sa patrunda si sa ajute la formarea algelor in interior.Totusi e posibil ca furtunele de gradina safie toxice pt apa din acvariu dar nu sunt sigur.
|
 |
|