Message |
|
femelele sunt la fel (aceeasi forama a corpului si a capului, a inotatoarelor, marime, culoare), sunt din acelea rosu mai intens, iar masculul este mai portocaliu spre transparent
diferenta intre ele esta ca cea agresiva are abdomenul foarte plin, iar cealalta nu (e la silueta)
agresivitatea este de cateva saptamani,
la xipho auzisem ca masculul este cel care streseaza femela, dar la ai mei ...
nu stiu ce are, or fi ca femeile noastre, le-o face placere sa se certe toata ziua
cand ma uit la ei si le urmaresc comportamentul am senzatia ca el (masculul) incearca saracu' sa le desparta, dar nu este prea hotarat, n-o avea curaj destul
|
 |
|
am in acvariu (120 L) un mascul si 2 femele de xipho, iar una din femele este agresiva cu cealalta, o alearga, o bruscheaza, n-o lasa sa manance, este de neinteles
nici nu stiu cum sa ma descurc cu hranirea lor, pentru ca femela agresiva mananca de sta sa-i plesneasca abdomeniul, iar cealalta nu pare sa apuce sa manance
poveste asta este de cateva saptamani,
nu cred ca sunt inca exemplare mature, pentru ca au cca. 5 cm, presupuns ca mai au de crescut
ce recomandari imi dati?
|
 |
|
vanzatorul respectiv se refera la o cantitate de sare mult mai mica decat cea pentru pesti bolnavi, adica un simplu presarat
|
 |
|
un vanzator de la un pet-shop mi-a recomandat sa presar putina sare la fiecare schimb de apa, ca asa ar fi mai bine si sa nu ma surprinda ca unii pesti o vor inghiti
voi ce stiti? este utila sarea la apa de acvariu, ma refer la pestii de apa dulce
pentru mine chiar nu este o problema sarea, pentru ca am dest drumuri prin Slanic Prahova, si am posibilitatea sa vin chiar si cu sare neiodata si eventual si fara antiaglomerant (ferocianuri), daca este chiar utila sarea, si mai ales din aceea neiodata sau fara antiaglomerant, pot sa va dau si voua, mai ales celor cu bazine mari si ematori de cantitati mai mari
va astept cu opiniile voastre
multumesc anticipat
|
 |
|
daca ai 10 stai bine, eu am peste 20 dar nu-mi fac inca griji
m-am ales cu ei probabil cu ocazia cumpararii platelor,
la mine sunt inca mici, cei mai mari sunt cam cat un bob de porumb
mie unul imi este mila de ei, as prefera sa nu fac genocid cu ei, ii mai las,
un angajat de la un pet-shop mi-a spus ca ar exista si unii pesti care s-ar hrani cu melci, ar putea fi o solutie atunci cand or sa se inmulteasca peste masura,
apropo, care o fi durata ciclului de inmultiere, ca eu mi-am facut acvariu cam in acelasi timp cu tine, poate putin mai tarziu, pe la inceputul lui decembrie 2010 si presupun ca cei peste 20 de melcisori ai mei provind din increle depuse pe plante la magazin
printre partile bune, parca ar curata geamul mai bine de alge decat un ancistrus
|
 |
|
daca este tulbure de la bulele de aer este explicabil, prea mult oxigen de la pompa
ref. la miros, gandeste-te ce ai pus in ea, ai spalat cumva acvariul cu sapun/detergent si eventual nu ai clatit suficient?
|
 |
|
Eu nu sunt mare acvarist, dar de curand am lipit unul, ce-i drept cu sticla mai groasa, de 10
Acvariul merita sa ti-l faci tu pentru ca cele din comert sunt cam subdimensionate, au sticla subtire - motivul este unul de dictat de marketing, cu cat sticla este mai groasa, cu atat ar fi mai greu un astfel de acvariu, iar un acvariu ca al tau, daca ar fi din sticla de 10 mm ar cantari cca. 50kg, si nu l-ar mai cumpara noii acvaristi, n-ar avea cum sa-l care cu caruciorul din supermarket, etc. Dar daca vrei sa faci tu singur un acvariu de 130 L din sticla de 5 mm nu prea este o idee buna, nu faci nici economie si risti sa ai probleme.
Dar daca esti hotarat sa-l faci singur, iti dau si eu niste sfaturi:
- verifica geamurile la vincluri, adica daca au diagonalele egale, adica sa fie cat de cat dreptunghiuri perfecte, nu paralelorgame,
- tb. sa te uiti cum sunt taiate geamurile, daca nu sunt drepte si ai tot felul de proeminente, complica mult lipitul (adica nu o sa te poti baza pe o latura cu astfel de probleme), de asta poti sa-ti dai seama singur, in acest caz, cand te duci sa-l mai reduca, sa taie acele laturi care sunt cu astfel de denivelari, pentru ca la intarituri merg, de altfel, pentru intarituri nu cred ca este o problema sa gaseasca geamgiul niste resturi prin atelier, poti cere unele mai groase, de 6 sau de 8 mm
- sa ai in vedere grosimea lipiturii, adica fundul sa fie mai lat decat lateralele, astfel incat sa cuprinda si grosiea lipiturilor, altfel, e nasol, asa ca mai bine sa fie reduse lateralele mici, astfel incat sa nu ai probleme cu dimensiunile fundului, eu iti recomand sa calculezi latimea fundului astfel: latimea lateralei mici + 2 grosimi de sticla (verifica bine daca este de 5 sau de 6 mm) + 4 mm (mai bine sa ai in plus decat in minus)
- daca pui si intarituri, iti va trebui mult mai mult silicon, foloseste numai din acela pentru acvarii, care este ceva mai scump, peste 20 RON/tub, un singur tub nu-ti va ajunge si pentru lipirea intariturilor, iar daca mai si gresesti ceva ..., eu zic, fara 2 tuburi nici sa nu incepi (faptul ca vrei sa-ti faci tu acvariu sa stii ca nu o sa iesi mult mai ieftin)
- la lipiturile fetelor, este bine sa pui mai mult silicon, pentru a creea efectul de presare, cu scopul de a reduce riscul de a prinde bule de aer captive, iar siliconul din afara lipiturii il poti recupera repede cu o spatula si folosi la urmatoarele liputuri sau la inarituri,
- la intarituri sa ai in vedere ca, pentru faptul ca le pui pe interior, tb. sa le faci mai scurte, pentru ca nu o sa ai cum sa le introduci intre doi pereti laterali, fasa sa nu deranjezi silconul, vreau sa-ti spun ca tb. sa lasi un spatiu mai mare pentru lipiturile din capete, de cca. 3-4 mm, pentru ca sa introduci siliconul ulterior (asta la lipiturile din capete)
- este bine sa pui intarituri nu numai pe fund ci si pe laterale
- intariturile este bine sa nu fie prea late, pentru ca-ti papa mult silicon, caz in care 2 tuburi s-ar putea sa nu-ti ajunga, dar lipesti cat apuci, si continui alta data cu intariturile care au mai ramas, despre latimea intarituri o sa ai putina amabilitate din partea geamgiului, suprafata putina, taieturi multe, o sa tb. sa-l cam platesti la taieturi nu la suprafata
- intariturile, daca nu ti le taie la unghi de 90, nu este o problema, le lipesti spre peretii acvariului cu muchia cu unghiul mai mare de 90
succes!
|
 |
|
acvariul este cel din pozele de la sectiunea DESPRE NOI - unul de 120 l,
ciclat ar cam trebui sa fie, pana sa-l populez cu pesti l-am tinut cu plante - cele care se vad in pozele de la despre noi, cam 2 saptamani
acema sunt in a 2-a saptamana decand am populat cu pesti
problema este ca parca nu apuca toti sa manance la fel,
pentru neoni o sa incerc cu hrana pe care mi-ai recomandat-o - acuma folosesc o hrana me care mi-a recomandat-o un vanzator de la un pet-shop, care este o granulatie mica 1-2 mm, rosie si nu ramane la suprafata, cade pe fund, dar se pare ca nu o prefera neonii, pentru ca vad ca o camscuipa, la fel fac si cu fulgii
singurii care se pare ca mananca sunt xipho, dar parca prea mult - exceptie un mascul care pare sa fie isgonit de la festin de un rival, despre restul, majoritatea fiind femele, nu pot sa-mi dau seama daca sunt bortoase sau au mancat prea mult, si nu stiu nici cine a devorat abdomenul femelei de xipho
cu 3 minute am retinut, dar ar fi mai bine de stiut si ce cantitate sa dau
apa am cam tot schimbat-l, nu mai tarziu de saptamana, iar acum am schimbat mai des, la cate 2 zile, cantitati mai mici - 10-15 l
multumesc pentru informatii
|
 |
|
de unde pot sa stiu cata hrana trebuie sa dau la o alimentare sau pe zi, la un anumit numar de pesti
eu am 7 xipho - 3 masculi (am mai avut o femela, pe care am gasit-o moarta si cu burta devorata, nu stiu de cine), 7 neoni (am avut 11, dar 4 mi-au murit la cate 2-3 zile) si 5 sanitari (am avut 6, din care 2 ce stau lipiti pe geam iar 1 mi-a murit in prima zi dupa ce l-am pus in acvariu),
xipho par sa se hraneasca cel mai bine, dar parca nu toti, unii au burtile pre pline, si nu stiu ca sa fac cu ei, atat femelele cat si un mascul, alt mascul pare sa nu prea fie lasat sa vinala suprafata apei de alt mascul, in momentul cand dau mancare,
despre femelele de xipho nu pot sa-mi dau seama daca sunt pline cu icre sau sunt prea indopate cu mancare
despre neoni iar nu sunt multumit pt. ca nu par ca se hranesc prea bine, pentru ei incerc sa folosesc o hrana din buline micisi mai roscate, care cad de la suprafata apei, dar pare sa nu le prea placa, pentrru ca o inghit si apoi o scuipa, mai dau si fulgi, dar cam tot asa, nu pare sa o accepte, o cam tot scuipa,
fulgii care cad pe jos nu pare sa-i prea intereseze nici pe sanitari, care doar par sa o niroase si pipaie cu mustatile, dar nu o inghit, trec mai departe pe langa ea
xipho par sa manance ca spartii, am incercat sa pun mancare dupa stingerea luminilor, pentru ca sa o gaseasca cei mai flamanzi si care nu au reusit sa se hraneasca, dar ma simt si apar tot cei care sunt cu burtile superpline si iar mananca
deci nu stiu cum sa fac cu hrana, cata sa dau si cum sa fac sa o descopere mai greu, si nici sa nu mai putrezeasca atata pe jos, ca am ajuns sa aspir si la 2 zile, ca sanitari nu prea fac mare lucru
multumesc pentru lectura si ma bucur daca imi puteti da sfaturile necesare
|
 |
|
la 25 l nu cred ca pot fi riscuri prea mari, depinde pe ce laturi sunt bulele, daca sunt pe laturile verticale si eventual in partea mai de sus, riscurile sunt minime, este mai rau daca sunt pe la colturi sau pe laturile de la fund - situatie in care-ti propun sa-l intaresti cu niste stinghiute inguste de 2, 3 sau 4 cm si lungi aproximativ cat laturile respective sau macar de cca 10 cm lungime, si pe care sa le lipesti pe colturile interioare, atat pe muchie cat si pe fata de contact, si in felul asta ai rezolvat problema, cu stinghiutele de 10 cm le lipest in dreptul bulelor de aer - si in situatia asta cred ca ai redus f. mult riscul de dezlipire.
ref. la cornier in culoare mobilei, rezolvi mult mai simplu cu colant de culoarea mobilei, pe care i-l tai in fasii inguste si-l lipesti, cu griza, pe muchiile esterioare - ai grija ca si aici se poate lasa cu bule de aer.
Stinghiutele poti sa le tai si din sticla mai subtire, dar macar de 4 mm.
Sa stii ca si colantul lipit pe muchii, la acvariul tau de 25 l, aduce un plus de rezistenta. Avand in vedere ca acvariul este mai micut, fasiile de colant ar fi bine sa le tai mai inguste, pentru a nu reduce prea mult suprafata vizibila.
|
 |
|
am retinut ca il lipeste la un prieten, nu la el acasa, pentru ca nu are spatiu
dar sa cari o asemenea greutate care, in plus mai este si fragila si are si o forma greu de apucat, cred ca transportul este proba de foc
avand in vedere ca o latura are 1,2 m, mai mult de 3 oameni nu pot sta pe o latura
eu stiu ce greu a fost de transportat o soba din teracota - cumparata din bricostore, care avea doar 400 kg si tot asa, intrala categoria fragil si greu de apucat
cred ca orice efort merita, dar pana la un punct
|
 |
|
Salut
la un prim calcul, acest acvariu va cantari, gol, peste 500kg,
cum o sa-l cari de la prietanul tau pana acasa si cum o sa-l bagi in casa?
poate doar pe fereastra,
sa filmezi neaparat momentul
succes
|
 |
|
eu unul, consider ca este necesar un astfel de toping, in care sa fie inscrise denumirile exacte ale tuturor pestisorilor de acvariu, pe care ii cunoastem, si eventual si cu imagini
din ce am cautat pe acest forum nu am gasit o astfel de sursa de informatii, ma refer la una grupat, ca asa se scrie de foarte multi pesti dar in locuri diferite
si ar fi bine, ca acest tiping sa existe macar aici la sectiunea incepatorilor/amatorilor, dar desigur ca avem nevoie de invormatiile de la cei profesionisti, asa ca ii rog pe cei care conosc foarte bine majoritatea pestisorilor sa ne ajute fie cu un link ori chiar cu un tabel cu aceste denumiri, si cu eventuale imagini
|
 |
|
cam cat costa un astfel de hranitor, ma refer la unul sigur, care sa nu se defecteze?
si cam cat este de mare, se poate monta in spatiul de sub capac?
|
 |
|
Sunt nascut in 1974 iar copilaria mea a prins anii '80.
Primele incercari legate de acvaristica au debutat prin acei ani, la inceput cu un pestisor intr-un borcanel, dupa care am "pus mana" pe un acvariu mai serios, de cca.75-80 L, cu profile de metal, cumparat de la un vecin, cu pesti cu tot (cca. 100 guppy), dar care s-a sfarsit tragic, la prima plecare "la mare", cu toata familia, situatie in care am apelat la altcineva pentru serviciu de hranire a pestisorilor, persoana care, din pacate, nu a tinut cont de amanuntele legate de modul cu tb. sa presare hrana (puricei uscati), consecinta fiind un dezastru. Pestisorii nu s-au putut hrani, din cauza faptului ca bucatelele erau prea mari, mancarea plutind de pe o zi pe alta si imputind apa pana la reintoarcerea noastra -->efectul a fost ca am pierdut toti pestisorii, lasand in sufletul meu o mare tristete ce m-a descurajat pentru multa vreme.
Iata ca a trecut ceva vreme de atunci (25 de ani) si am reluat hobby-ul. Acuma, desi sunt eu tatic (2 baieti de 8 si 4 ani, cei care apar si in foto-avatar) se pare ca am ramas un copil - dar un copil cu salariu.
Stiu ca sunt persoane care condamna pe cei care detin animale de companie, incluzandu-ne si pe noi - acvaristii. Eu, care, totusi, in mare parte, le dau dreptate, in cazul acvaristilor, cred ca este cu totul altceva. Despre pestisorii din acvarii, mai ales cei din acvariile acelea superbe - cum sunt si cele din fotografiile postate pe acest site, nu cred ca pot fi inclusi in categoria animalelor traumatizate.
Astfel, mocnind in mine dorinta reluarii acestui hobby, dar tinand cont si de faptul ca trebuie sa le asigur pestisorilor un climat cat mai bun, am incercat si eu, pe cat am putut, sa fac un acvariu, macar ceva mai mare decat precedentul. Initial am comandat sticla pentru un acvariu de 140 L, dar meseriasii m-au incurcat, gresind la dimensiuni. Mi-au taiat fetele laterale mai mari cu 1 cm fata de dimensiunile pe care le-am dat. Este vorba de un atelier situat in str. Morarilor, in spetele unor ateliere de placi de pal si alte accesorii pentru mobilier. Am gresit ca nu am masurat cu ruleta mea la fata locului, negandindu-ma ca au putut da faca o asemenea gresala. Pentru cine stie, un centimetru in plus nu este de bine in cazul sticlei de 10 mm, pentru ca nu poate fi ajustat decat printr-o taiere de cel putin 4 cm, rezultatul fiind ca am redus, in consecinta, dimensiunile acvariului, prin reducerea fetelor laterale cu 4 cm. Astfel, m-am ales cu un acvariu de 70x36x55 (volumul din interior pentru apa: 68x36x50=120L).
Stiu ca nu este un acvariu mare, dar cam atata am putut.
Am mai avut ceva probleme la lipit, nuprea avand cu cine sa ma ajut, decat cu sotia, intre 2 pauze de la bucatarie. Probleme in sensul ca a intrat mult mai mult de un tub de silicon - cat se scrie prin unele articole postate pe net. Mai precis 3 tuburi, este adevarat ca un tub mi-a ajuns doar pentru lipirea peretilor acvariului, dar pentru intarituri, a intrat mult mai mult, fiind vorba de lipituri pentru geamuri cu suprafete mult mai mari, dar si grosimea lipiturii, in cazul suprafetelor mari fiind mai mare, sau cel putin asa am reusit eu sa le lipesc. Pe de alta parte, avand in vedere ca am pus intarituri, pe interior, pe toate imbinarile si cate 2 intarituri (16 stinghiute de geam, cate 2 petrecute pe fiecare muche interioara), probabil ca puteam folosi, la lipiturile peretilor (care practic nu aveau cum sa mai intre direct in contact cu apa din interior) un silicon mai ieftin, pentru sticla, dar nu ar fi fost oricum prea mare economie. Pe de alta parte, in absenta unei tehnolgii speciale de turnare a siliconului, am ajuns la concluzia, ca pentru a putea face o lipitura buna, fara bule de aer captive, era necesar turnarea unui strat mai gros de silicon, cu scopul de a creea presiunea necesara, la suprapunerea celeilalte sctice, pentru a drena in afara un val de silicon impreuna cu bulele de aer captive. Ideea este ca surplusul de silicon care iese in afara suprafetei de lipit, poate fi recuperat cu o spatula si folosit la urmatoarea lipitura. In final, eu am reusit sa-l lipesc foarte bine, astfel ca atunci cand era gol puteam sa-l si rostogolesc, sa-l inclin pe orice muche fara nici o problema, pentru ca, desi are o greutate proprie de cca. 50kg, a fost foarte bine lipit. De fapt asa l-am si scurs de apa, in zilele ulterioare lipirii si uscarii, cand a trebuit sa-l curat si spal. Referitor la aceste stinghiute, trebuie retinut ca geamgii nu prea se inghesuie sa taie astfel de geamuri asa de inguste. Pentru cine mai are de facut acvarii cu buget restrans, tb. sa retina ca, pentru aceste stinghiute, geamgii tb. "cinstiti" separat. In plus, cred ca se pot folosi si stinghiute din sticla mai subtire, de 6 mm, se pot taia mai usor pe dimensiuni inguste, dar totusi, recomand sa se puna intarituri suprapuse (perpendicular).
Pe colturi am pus colant, in culoarea mobilei, la mine, locul pentru acvariu, fiind dinainte astfel prevazut un raft din mobila din sufragerie. Avand in vedere greutatea totala a acestui acvariu - la cca. 170kg, inaintea de a-l urca pe raft, am intarit, pe toata linia de forta, corpul de mobila, picioare suplimentare, placi mediane suplimentare, intarirea punctelor de sprijin laterale, pentru reducerea riscului de balans lateral. De asemenea, am verificat planeitatea, la boloboc, pentru a nu avea surprize ca sa alunece acvariul intr-o parte sau alta. Fac aceste descrieri, pentru cei care vor sa-si cumpere acvarii din comert sau din alte surse, pentru ca am vazut destule suporturi de acvarii care au fix aceleasi dimensiuni cu acvariile, ceea ce, dupa parerea mea, le face foarte instabile, avand in vedere ca multe tin acvariile la inaltime de cca. 1 metru, iar greutatea acvariului este mult mai mare decat a mesei suport, conducand la situatia unui ansamblu cu un centru de greutate foarte ridicat, in raport cu suprafata bazei.
Spun acestea pentru ca trebuie sa avem in vede si posibilitatea producerii unui cutremul, chiar si de magnitudine nu foarte mare, fapt ce pune la mare incercare ansamblurile cu centrul de greutate ridicat.
Capacul l-am confectionat din decupaje din 2 placi de polistiren extrudat (din acela mai tare). Avantajele sunt: se poate taia foarte usor cu o cater, rezistenta mecanica suficienta, usor, rezistent la umezeala si are forme drepte.
|
 |
|
este un acvariu facut integral de mine, de la comandat sticla, la lipit, confectionat capac ...
|
 |
|
Numele meu este - BogdanLocalitate: Bucuresti.
Ca experienta - una relativ scurta, dar intensa, in copilarie, reluata de curand, noiembrie-decembrie 2010 (urmeaza sa o descriu la sectiunile speciale).
Am un acvariu, construit de mine, din sticla de 10 mm, cu intarituri pe interior, dimensiuni interioare L - 68cm, h - 55cm (apa pana la 50cm) si l - 36cm, volum total de cca. 120L.
Accesorii: un filtru interior Aquael (polonez) fanfilter fan-2, pentru acvarii intre 100-150L si o pompa de aer Hailea (probabil chinezesc) ACO-2203
Capacul l-am facut tot eu, din bucati decupate de polistiren extrudat (din acela mai tare, albastrui), lipit cu silicon, cu suruburi, si invelit cu colant.
Iluminatul: din capac, cu 2 becuri philips, economice caldede cate 18 w,
Plante: nu stiu cum se numesc, dar sunt din acelea care seamana cu iarba, adica frunze lungi ce pleaca din acelasi loc, de la baza.
Substrat plus pietris - 5-6 cm peste tot.
Pesti:
- 8 xipho (3 masculi si 5 femele)
-11 neoni
- 2 sanitari albi, foarte zburdalnici si agitati
- 2 sanitari tigrati
- 2 sanitari care se lipesc pe gaam sau alte suprafete
-----
25 pestisori
M-am inscris pe acest forum cu dorinta de a avea o sursa profesionista de informatii precum si de a putea impartasi, la randul meu, propria experienta.
Va multumesc,
|
 |
|
|
|