Message |
|
luna trecuta, o femela de xipho mi-a facut cativa pui
am incercat sa-i ajut sa scape cat mai multi (la mine, cei mai multi au apucat sa se nasca in acvariu, in maternitate doar 1 + 2 pe care i-am recuperat cu plasa)
dar am observat ca cei care au ramas in acvariu se dezvoltau in acelasi ritm, in plus, pareau mai vioi decat cei din maternitate
acvariul meu este bine plantat, asa ca aveau unde sa se ascunda
in scurt timp am ajuns la concluzia ca nu este necesar sa ma mai implic, in felul acest, in protectia lor - m-am gandit ca si selectia naturala are rolul ei, m-am gandit ca cei din maternitate nu vor fi la fel de vigurosi ca cei "crescuti in libertate" si, in plus, un numar prea mare de pui nu este necesar, pentru ca risc sa ajung la o suprapopulare si, eventual, cu exemplare mai putin viguroase/calite
daca am retinut bine, o femela de vivipar poate naste de mai multe ori intr-un an, asa ca eliminarea selectiei naturale nu cred ca este o idee buna
eu am in acvariu si 2 carasi (este adevarat ca sunt mai puiuti, dar oricum, teoretic, pot inghiti orice pui) si, cu toate acestea, nu au disparut, nu exclud sa fi fost mancati cativa - dar probabil cei mai putin iuti
ca hrana - in primele zile am observat ca nu mancau mai nimica dar, mai tarziu, am obesrvat ca au inceput sa inghita particulele de hrana (am folosit una speciala de pui - o pulbere caramizie)
eu am mai luat si niste plante de suprafata si am vazut ca aveau obiceiul sa le foloseasca pentru a se ascunde si printre acestea
|
 |
|
daca te hotarasti sa-l faci din pal, cel mai bine este sa aplezi la un tamplar - tamplar gasesti mai repede decat aqua-builder
|
 |
|
referitor la carasi, din scurta mea experienta (2 luni de cand am populat acvariul cu pesti), nu intotdeauna este incompatibilitate intre carasi si moly/guppy/alti vivipari
in cazul meu (2 carasi aurii/portocali inca pui - cca.5-6 cm corpul fara aripioare, 6 xipho + pui, 4 moly, 11 neoni, 6 sanitari coridoras, 3 sanitari hople, 3 ancistrusi, 3 sae) convietuiesc fara probleme, nu se mananca unii pe altii, nu se ciupesc etc.
o incompatibilitate ar fi legata de temperatura apei, carasii fiind cunoscut ca tb. sa traiasca in apa de sub 24 grade iar viviparii peste 24 grade - solutia ar fi sa incercati sa pastrati temperatura apei la valoarea de 24 grade
alt fel, ati putea sa faceti o vizita la magazinul de unde ati cumparat carasii si sa vedeti ce temperatura are apa in bazinul de unde i-ati cumparat - in cazul meu (norocul meu), vanzatorul tinea toate bazinele la temeperatura de 25-26 grade, inclusiv cele cu carasi
referitor la scormonit si la distrus plante de catre carasi, la mine iar nu s-a confirmat, din fericire, probabil ca este bine ca plantele sa fie bine sadite, adica infipte cat mai adanc in substrat - eu am un substrat mai gros, min. 5cm
referitor la volumul de apa, aici inclin sa dau dreptate - eu am un acvariu de 120L si probabil ca deja l-am cam suprapopulat, sau cel putin cand vor mai creste - in cazul dvs., in viitorul nu prea indepartate, poate va orientati spre un bazin ceva mai mare
articolele respective trebuiesc citite bine, pentru ca sunt importate,
in caz acvariului dvs. daca spuneti ca a trecut o luna, apa ar cam trebui sa fie ciclata
alte sfaturi, ca de la incepator la incepator:
de evitat hrana cu purici de balta uscati (pentru ca inbaloneaza pestii, iar in cazul guppy-lor si moly au prostul obicei de a manca "pana plesnesc") si cumparati hrana "mai de firma" - de exemplu fulgi de la tetra, pentru apa exista diverse solutii care o aduc cat de cat in parametrii normali, pe care vi le pote recomanda si vanzatorii de la pet-shop, incercati sa respectati programul de schimbare a apei - la saptamana cate 20-25% din apa, din cand in cand (la o luna/2 luni) sa mai spalati buretele de la filtru (spalarea/clatirea buretelui de filtru se face intr-un borcan/galeata cu apa din acvariu si nu altfel - pentru ca altfel distrugeti colonia de bacterii necesare, ce se afla in acest burete)
cand plecati de acasa cateva zile, este bine sa nu lasati in seama oricui sa va hraneasca pestii - pentru asta exista o hrana speciala care se dizolva in timp si asigura hranirea pestilor cateva zile, eu am incercat asa ceva si am fost multumit
la carasi, am citit si am si incercat, le place salata verde, bineinteles tocata f. marunt, aceasta este o modalitate de a-i hrani exclusiv pe carasi, care oricum au nevoie de mult mai multa hrana decat viviparii, dieta de care guppy si molly nu se vor atinge
referitor la sexul carasilor (dimorfism), din ce am inteles si eu, la masculi pe opercul ar tb. sa se vada niste punctulete albe, ai mei (de fapt ale mele) sunt fetite, dar se impaca bine insa, daca va ganditi sa-i inmultiti, cred ca sunt slabe sanse, nu este la indemana noastra a incepatorilor, iar eu unul nici nu-mi doresc, din cauza suprapopularii acvariului, pentru asa ceva tb. bazin de cel putin 3-400L - de inmultit cel mai usor sunt viviparii
succes in continuare
|
 |
|
avand in vedere ca acest acvariu va avea cca. 1.000 kg, logic ca tb. un suport pe masura
inainte de suport, in cazul in care locuiesti la bloc sau la etaj, iti recomand sa nu-l pui prea departat de un perete de rezistenta
acest suport ar fi bine sa aiba o suprafata mai mare decat cea acvariului, cu scopul de a distribui greutatea ansamblului pe o suprafata mai mare
referitor tot la suport, nu grosimea blatului este foarte importanta (in cel mai rau caz est suficienta si placa de pal normala - de 18mm) ci existenta unor placi intaritoare mediane, pe care blatul sta perpendicular, care sa sustina blatul pentru a nu se deforma prin indoire
acest suport poti sa-l faci numai din pal (dar sa-l intaresti corspunzator), pentru ca este mai usor de procurat materialele si de asamblat, pentru blat poti folosi pal de 25 mm (blaturile de bucatarie au si 40 mm, dar sunt inguste de 60 cm, ceea ce nu-i suficient pentru ce ai tu nevoie)
pentru ca sa nu ai probleme cu apa, poti cauta blat pentru mese, care este rotunjit din fabrica, pe margini - de fapt pe marginile care vor deveni lungimi, celelalte margini nu - caz in care sa ai in vedere o lungime mai mare - cate 30-40 cm in plus pentru fiecare parte, cum ai tu o lungime de 130 cm, sa-l iei de 200 cm, in schimb nu stiu daca poti gasi blat mai lat de 80 cm, eu stiu ca in general cam asta este latimea lor, dar poate au si mai lat la 100 cm (pentru paluri si debitari poti sa te duci la depozitele din str. Morarilor, acolo este si un centru de sticla)
alta problema este cu echilibrarea acestui suport in raport cu planeitatea podelei care, de foarte multe ori, nu este atat de plana pe cat ne-am dori, situatie in care ai decat varianta de a pune picioare reglabile - ceea ce nu este tocmai OK la o asemenea greutate - in cazul in care optezi pentru pricioare de mobila, iti recomand sa pui din cele mai rezistente si cat mai multe, sa ajungi la o greutate de sub 25kg/picior - ceea ce ar insemna foarte multe (cam inestetic)
in cazul in care te hotarasti sa folosesti picioare reglabile, si fundul acestui suport trebuie sa aiba o rezistenta sporita
prinderea blatului sa o faci pe dedesupt, adica sa nu perforezi suprafata care va ramane la exterior, pentru a evita riscul sa intre in contact cu eventuale picaturi de apa si sa se umfle blatul
revenind la intaririle mediane sa cauti sa pui in ambele directii (fata-spate si stanga-dreapta), ce vor asigura si rigiditatea sistemului la balans (miscari laterale)
in principiu, trebuie sa ai in vedere cat mai multe astfel de mediane, cu scopul de a repartiza greutatea totala pe ca cat mai multe puncte de intarie
pe de alta parte, aceste mediane vor putea fi folosite si ca pereti laterali pentru diversele compartimente/sertare etc
referitor la grosimea sticlei, iti recomand sa arunci o privire prin hypermarket-uri, la raionul de pescarie, unde au astfel de bazine populate cu pesti, de exemplu, la Cora Lujerului au un astfel de bazin, din sticla de 15 mm (zic eu, este posibil sa fie mai groasa), fara intariri (dar nu recomand fara intariri) si cam de dimensiunile tale - adica latime si inaltime mari - peste 70cm
referitor la montaj, avand in vedere ca unele geamuri pot cantari si 50gk, este clar ca tb. sa te ajute cineva si cred ca foarte utile ar fi si niste manere cu ventuze pe care le folosesc geamgii la manipularea foilor de geam
dupa cum cum iti dai seama, va dura mai mult confectionarea acestui suport
succes
|
 |
|
eu am 2 carasi de peste o luna si nu am nici o victima in randul plantelor, din contra, cred ca am ajuns la un acvariu supra-plantat, si asta fara CO2 sau cine stie ce spectre de lumini
|
 |
|
se pare ca oprirea injectiei de aer in acvariu (inchiderea completa a pompei de are si reducerea cu cca 90% a aspiratiei pentru fpompa de la filtru) au avut ca efect reducerea acestor alge,
este adevarat ca am tot eliminat si eu frunzele invadate de alge dar, cel putin, nu au mai reaparut si nici nu s-au mai extins pe alte frunze, cum aveau obiceiul
|
 |
|
Unualtu wrote:pfff...si-asa mi-am convins cu greu prietena ca mai avem loc in apartament si de acvariu...
nu vreau sa-ti propun o varianta care sa-ti dea bataie de cap cu prietena dar, daca n-ai facut deja achizitia, avand in vedere ca ai planificat o cheltuiala de cca. 400 RON, sa stii caci cu banii astia poti sa-ti faci si singur un acvariu si ceva mai mare, la peste 100 l
pretul/mp de sticla la cea de 6 mm este de 55-60 RON/mp iar la cea de 8 mm de 75-80 RON/mp
daca crezi ca esti in stare, poti sa-ti faci un calcul si ai sa vezi ca sticla si siliconul de lipit nu te vor duce la mai mult de 200 RON, si-ti poti face un acvariu mai mare, trebuie doar sa gasesti un geamgiu mai serios, sa nu ti-le taie stramb si sa fi atent la lipit
intr-o sambata rezolvi, ramane sa-l lasi sa se usuce, sa-l cureti si sa-l clatesti - maxim o saptamana
nu trebuie sa te grabesti ca oricum tb. sa astepti cu ciclatul alte 3-4 saptamani
|
 |
|
Dolly wrote:Fuzz Algae
Cauta pe forum - sunt citeva posturi cu subiectul acesta sau pe net.
am dat o cautare dupa aceasta denumire, dar ce am gasit pe acolo este de domeniul tragico-comediei
cuiva i s-a recomandat sa-si inlocuiasca neoanele, cu ceea ce omul s-a conformat, dar fara folos, altul a incercat cu apa oxigenata si a omorat pestii, altul a tinut acvariul in intuneric 4 zile - asta zice ca ar fi reusit sa scape de aceste alge, dar ce-or fi facut saracii pesti pe intuneric atatea zile?
in cazul acvariului meu, dupa cum am observat eu, aceste alge par sa se fi dezvoltat in apropierea emisiilor de aer si pe traseul primar al curentului de la filtru
pentru inceput am redus la minim pulverizarea jetului de aer din pompa de aer si am orientat in sus pe cel de la filtru, urmand ca sa rup cam toate frunzele acoperite de alge
3 sae am pus si eu in acvariu, dar par interesati mai mult de frunzele pe care colonia de alge este intr-o faza mai putin avansata
|
 |
|
Incepatorul wrote:Cea solutia ar trebui sa folosesc ca sa scap de aceste pete care apar la cam vreo 4-5 zile de la schimbarea 50% a apei din acvariu
Multumes
cea mai simpla solutie este sa le cureti cu o racleta, poti folosi si un card expirat sau de care nu mai ai nevoie, cu care le razui
am si eu astfel de alge, dar nu prolifereaza, le razui la saptamana sau mai rar, dupa caz
mai poti popula acvariul cu niste melci, de preferinta unii mai "de soi" (adica nu din aceia comuni pentru ca se inmultesc foarte mult, desi sunt buni si ei) si cu cativa pestisori ancistrusi
|
 |
|
alber wrote:Primul lucru ce trebuie facut este identificarea acestora. Ne-ai spus alge, dar de care, ca sunt multe rau
sa pun o fotografie
algele acestea sunt sub forma unei colonii de fire subtiri ce cresc pe frunzele plantelor si au o culoare individuala verde, dar privita colonia in anamblu da impresia unui puf/muschi de colorit negru-maroniu
|
 |
|
pe unele din plantele din acvariul meu au inceput sa se formeze alge,
dar nu am inteles care este factorul favorizant ce le stimuleaza sa se dezvolte doar in anumite parti ale acvariului
locurile unde s-au dezvoltat alele sunt plantele din dreptul filtrului (este pozitionat intr-un colt opus cu geamul orientat spre fereastra) si langa pietre de la furtunele de la pompa de aer (pozitionate in zona de mijloc a acvariului)
nu s-au dezvoltat aceste alge in dreptul geamul care primeste cea mai multa lumina de la fereastra
concluzia pe care am tras-o este ca sunt favorizate de oxigenul de la tubul de la filtru si de la pompa de aer
intrebare: pot sa reduc sau chiar sa opresc aerul, atat de la pompa de aer cat si, eventual, pe cel de la filtru? pot apare alte complicatii?
multumesc anticipat
|
 |
|
alte poze:
|
 |
|
kmol wrote:Mie imi pare a fi Hygrophila difformis dar nu bag mana in foc.
sa pun o poza mai concludenta:
|
 |
|
Am rugamintea, fata de cunoscatori, sa-mi spuneti ce planta este aceasta?
Observ la ea ca îi cresc numeroase fire de radacina si din partea superioara a tulpinii, din punctele unde sunt bifurcatiile pentru frunze.
|
 |
|
am rugamintea, fata de cunoscatori, sa-mi spuneti ce melc este acesta?
|
 |
|
kmol wrote:Nu pune sare in apa. Neonilor nu le place sarea. Molly pot trai bine mersi si in apa fara adaos de sare.
multumesc, acesta era raspunsul pe care-l asteptam, o sa mai intreb si la magazinul de unde i-am cumparat despre salinitatea apei in care au fost crescuti
carasii nu au ce cauta cu molly, xipho etc.Treb lor oferite alte conditii,temperatura apei mica,dimnesiuni acvariu etc
de carasi nu cred ca m-as putea desparti  , pentru ca-mi plac cel mai mult si mi-am dorit cel mai mult, despre xipho iar nu pot sa ma despart, tocmai acuma cand am puisori (a 11-a zi si n-a murit nici unul) de la ei - ceea ce inseamna ca s-au acomodat cu acvariul meu, iar cu neonii povestea lor este ca am ramas cu unul din prima achizitie, de cand mi-am populat prima data acvariul, dar din cauza unei ciclari insuficiente mi-au murit cei mai multi (10 din 11), unul s-a "incapatant"  si a "vrut" sa traiasca  , saracu', iar acuma nu era sa-l las singur, asa ca i-am completat cardul
referitor la spatiul pentru carasi presupun ca ar fi sufiecient, am doar 2 (inca pui si probabil amandoi/amandoua sunt fete), iar acvariul are 120 L, cel mult as mai lua un baiat, dar nu tin neapart pentru ca sunt interesat sa-i inmultesc, doar poate ca sa donez din ei, si nici sa-i supraaglomerez
despre temeperatura la carasi - in magazinul de unde i-am cumparat ii tinea la 24-25 grade C, iar eu am cam 25 (+/- 1 grad)
despre combaterea algelor: nu-mi fac mari sperante - incerc doar, mai intai trebuie sa vad cum se comporta
melci am, nu stiu cum se numesc, presupun ca sunt din aceea mai comuni, care probabil ca nu dau mare performanta, o sa incerc sa-i identific, dar sa mai creasca pentru ca cei mai multi sunt mici si foarte mici
va multumesc foarte mult pentru opinii si sfaturi iar, daca am deschis un topic despre molly black, ar fi foarte bine venite si alte informatii in legatura cu acestia
|
 |
|
ieri am cumparat 4 molly negri si i-am pus in acvariu, in ideea sa combat putin algele dar, cautand sa mai citesc ceva despre ei, am gasit ca acesti pesti trebuie sa stea intr-o apa cu putina sare, adica o lingura la 10 L, ceea ce cred ca nu este OK pentru ceilalti (xipho, neoni, sanitari si carasi)
o sa mai trec si pe la centrul de unde i-am cumparat sa-i intreb daca ii tineau in apa cu astfel de concentratie de sare,
intrebarea mea pentru voi este daca acesti pesti se pot adapta la acelasi tip de apa cu ceialti pesti pe care-i mai am, respectiv xipho, neoni, sanitari si carasi?
multumesc anticipat
|
 |
|
fotografii
|
 |
|
alte fotografii (dupa o luna):
|
 |
|
mihai_ghe wrote:Cu ajutorul unui furtunas cam de 10mm poti sa absorbi puii intr-o galetusa,nu este greu numa ca trebuie un pic de atentie.
Am incercat si cu furtunasul, dar este imposibil sa-i pot prinde, se ascund printre plante, am niste tufe foarte bogate si s-au bagat intre frunze si nu mai ies de acolo sau, daca misc de plante, se ascund in alta parte, deci este practic imposibil sa-i pot prinde, asa ca ma las pagubas, ma multumesc cu cei 3 pe care i-am prins in prima zi si cu care or scapa dintre ceilalti, oricum au un instict de aparare formidabil
|
 |
|
|
|