Salutare dragi prieteni!
Incep acest topic referitor la trecerea mea la un intreg ansamblu acvaristic, ceva mai maricel, si de aceasta data confectionat integral de mine si primul open top.
Si sa trec la subiect, caci vorbaria multa.... :smoke Am achizitonat o mare parte din componentele si materiale folositoare acestui proiect.
BAZINUL:
Acvariul are un volum de 300 litri, cu dimensiunile clasice pentru un scape frumusel 120x50x50 cm, desi ma gandisem sa-l fac cu inca 10-15 cm in plus, dar nu prea o sa mai am loc prin hol de el.
Am cumparat sticla (10mm grosime) de la un magazin din Constanta la pretul de 99 ron/m2 si m-a ajuns in total 240 ron. Precizez ca in acest pret nu este inclusa slefuirea canturilor deoarece mi s-a parut cam scumpa la 6 ron/m liniar, si am preferat sa il slefuiesc eu cu un slefuor manual si smilghel de granulatie 120, cu foarte mare atentie pentru a nu-mi scapa mana pe vreuna din fete.
Bucatile de sticla au urmatoarele dimensiuni: fundul 120x51 cm, fata si spatele 120x50 cm, lateralele 50x48 cm si doua intarituri longitudinale 80x5 cm (pe acestea din urma le-am facut mai scurte pentru a avea posibilitatea de a trage filtrele incalzitoarele si skimmer-ul proteic).
Cu siliconul am cam ,,imbulinat-o,, pentru ca m-am grabit si am cumparat deja doua tuburi Den Braven Aqua-silicone transparent, silcon care pana la urma nu mi-a placut cum arata si la sfaturile unor colegi mai destoinici de pe forumuri si pentru linistea mea interioara, mi-am luat alt silicon, de data aceasta doua tuburi de Dow Corning 881 negru (care da mult mai bine).
Sincer, nu am auzit niciodata sa se dezlipeasca lipitura siliconica a vreunui acvariu, dar partea estetica in principal si rezistenta in timp, m-a dat pe spate din experienta altor acvaristi.
Si uite-asa am inceput treaba, dar si mizeria prin casa si nu numai cu acest proiect. Mi-am pregatit un scaun metalic pe catre am lipit doua straturi de pasla insonorizanta pentru parchet, am iesit pe casa scarii si am inceput sa dau la smilghel. Din cand in cand mai iesea si sotia , ca niciodata cand vine vorba de acvarii, sa ma intrebe de sanatate si daca mi-e sete.

Desi sunt urat cu dra... asta e!
Am lipit pe canturi si margini, la precizie milimetrica, banda autocolanta de hartie pentru a iesi o lipitura perfect dreapta si estetica.
Tot cu ajutorul sotiei :kiss , am inceput lipirea bazinului, operatiune care a durat maxim 10 minute. Am tras repede un cordon de silicon pe marginea fundului si pe marginile laturilor mari si le-am lipit in ordinea urmatoare: fata, lateralele mici si in final spatele. Excesul de silicon l-am luat cu ajutorul unui card bancar, atat pe exterior cat si pe colturile interioare. Dupa inlaturarea excesului am inlaturat repejor toata hartia lipita, inainte de a forma siliconul acea pojghita la exterior si l-am legat cu o banda de material textil, ca elastic la chiloti asa lung nu aveam.
Pe toata durata operatiunilor nu am baut nici o gura de apa :scry , dar sunt multumit de rezultat.
Daca tot nu mai aveam ce face in acea seara am lipit pe spatele acvariului fundalul negru mat (autocolantul 120x60 cm = 10ron):
In a treia zi de la lipirea bazinului a venit si randul intariturilor pentru ca nu am gasit sipca sa o tai la fix de 49 cm:
Si uite-asa am mai ramas cu un tub de silicon nedesfacut... :aplauze:
MOBILIERUL:
In privinta acestuia am avut de ales intre unul cu structura metalica , din profil dreptunghiular, invelit cu pal sau unul confectionat integral din pal cu spatele de-asemenea din pal, blat dublu si cu opt picioare metalice. Am ales varianta a doua care m-a costat in total 350 ron (o foaie de pal culoare nuc, grosime 18mm, holzsuruburi) cu tot cu taiat si cantuit.
Acest mobilier l-am pus pe pozitie, l-am pus la poloboc perfect orizontal pe lungime si adancime. Am evitat sa-l reglez din filetele picioarelor metalice reglabile (suruburile sunt sanatoase dar filetul din tabla nu mi-a inspirat incredere), tinand cont de riscurile ce pot aparea. Am preferat sa bag sub picioare distantiere facute din placaj.
ILUMINATUL:
De data aceasta, incepand cu acest setup am decis sa schimb si eu ,,foaia,,, trecand la iluminatul cu ajutorul lampii cu metal halide. Aveam de ales intre neoane cu reflectoare bagate in capac sau intr-o lampa suspendata dar mi-a sarit si mie in ochi o alta alternativa, cei drept noua pentru mine. Am cumparat de la un coleg experimentat de la noi din tara, Sebastian Costin, o asemenea lampa cu urmatoarele caracteristici: Model HLD-1250D 2x150w HQI (6500k) cu reglaj directional, 2x54w t5, 2 spoturi moonlight cu leduri albastre, set de prindere in tavan, greutate aprox.10-15kg, lungime 125 cm, confectionata din aluminiu, culoarea neagra (de aici si decizia mea de a schimba culoarea siliconului folosit la acvariu ;) ).
M-am lovit de o problema, cel putin provizorie, legata de achizitionarea unor becuri MH pentru acvarii plantate. Nu se gasesc la noi in tara desi ele sunt prezente pe listele cu produse pe paginile magazinelor on-line, dar in stoc , nu. Pana la urma am rezolvat aceasta problema cu ajutorul unui cleg din Constanta care mi-a dat comanda in SUA Dde patru bucati la un pret total de 280 ron cu transpotul, vama si tva-ul inclus.
Montarea acvariului:
Intre bazin si mobilier am pus un strat de pasla pentru parchet de 10mm grosime.
Testul de rezistenta:
In urma acestui test am observat daca curge, daca face burta mare si tot-odata am verificat planietatea in functie de nivelul de sus al apei. Am avut o abatere in partea dreapta de 5mm, pe care am rezolvat-o in momentul golirii acvariului. Dupa aceasta ,,indreptare,, , am aliniat si lampa suspendata dupa muchiile lateralelor.
