[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: bitanu
Forum Index » Profile for bitanu » Messages posted by bitanu
Message
D-abia asteptam sa-l vedem ,,la gata,, .
Facut de o firma?! O sa te cam impiedici in acea intaritura.
Intaritura aceea transversala nu este cam inestetica? Ce grosime are sticla acvariului si ce silicon ai folosit?
Amano ? Acela este unul din cei cinsprezece Red.
Tinand cont ca jumatate din plante au stat intr-un lighean cam trei saptamani, sa zic mersi daca isi vor revenii. Cred ca in vreo doua saptamani vor incepe sa-si dea drumul. Momentam incerc sa ma feresc de alge.
Adoua zi : http://img707.imageshack.us/img707/6686/dscn3793p.jpg

Da, multmesc! Deja , azi l-am umplut cu plante si o sa revin cu alte poze cat mai curand.
Si ca sa potolesc ,,olecuta,, focul...

Am ridicat lampa la 50 cm de acvariu, am plantat o parte din plantele din lista proiectului de la care nu vreau sa ma abat, am umplut acvariul cu apa, i-am facut repede o magie cu solutie pentru declorinare.
La doisprezece ore de la umplere am inceput fertilizarea cu carbon (Co2 si EasyCarbo- 1 ml/zi in prima saptamana) si cu micro foarte putin (1ml/100 l), tinand cont de lumina pe care o am (folosesc doar lampile HQI - 6 ore/zi) si pana ce incepe sa lucreze substratul.
In primele trei-patru saptamani voi schimba 30% din apa, de doua ori pe saptamana, iar dupa acest termen voi schimba cam acelasi litraj doar o data pe saptamana, concomitent cu cresterea cantitatii de fertilizanti, cu adaugarea de inca o ora sau doua la programul de iluminat si coborarea treptata a lampii pana la 35 cm.
Oricum, sunt cu ochii pe el cu orele in fiecare zi.

Si daca tot am pomenit de plantare si apa multicica, atunci iata cateva poze din prima zi de setup (cu o parte din poze):

image

image

image

image

image

Mai multi forumisti mi-au scris (porunci , pareri si idei noi) ca trebuia sa bag pietre ceva mai mari sau unele aduse ceva mai in fata, dar vreau ca acest setup sa fie destinat mai mult in favoarea plantelor si nu al ,,muntilor,, . Consider ca acesta este stilul meu propriu, daca pot sa-i zic asa si asa consider ca ii sta bine.
@Andrei Panainte : Ce crezi ca am scapat de consoarta? Normal ca a vaazut si ea muntele. Asa este, Tropica l-am luat la un pret putin mai mare, dar a fost singura optiune de al cumpara. M-a dat pe binga Ciprian sau Arabela?

@merlin21: Nu ai de ce sa ma dezamagesti. Stiu ca nu se pune asa incalzitorul, dar al naibii de scurt mai este snurul. Oricum, pe acesta l-am castigat la un concurs. Pietrele nu sunt calcaroase, sunt o gresie, ceva cuart prin ea si se poate modela usor cu peria de sarma. Am facut probe cu otet de mai multe feluri inainte.
De aproximativ o luna tot am fost in cautari de pietre frumoase cu sticla de otet la subrat. Am intrebat in stanga, in dreapta pe la acvaristi, am cautat pe malul lacurilor din judetul CT si pe marginea Canalului Dunare-Marea Neagra, am fost prin cariere de piatra, m-am plimbat ca ,,nebunul,, de-alungul cailor ferate, am deranjat si cativa mosi care faceau nudism pe malul lacului Techirghiol :pp . Nimic frumos, cu exceptia calcarului dobrogean, a bazaltului uns cu ulei picurat din vagoane si a granitului de-ti tai venele cu taisurile lui, nimic altceva.

Acum cateva zile am vizitat un prieten (si coleg in acelasi timp, sa nu zica ca nu l-am pomenit si pe el) sa imi arate ce a gasit la el la parinti. Ce credeti? Niste pietre frumose foc, crem-galbui cu niste fileuri rosiatice numita gresie.
Si uite-asa in mai putin de trei ore dupa ce am vazut pietrele acelea, m-am suit in masina (binenteles, dupa ce mi-am luat injuraturile de rigoare de la sotie, ca cica as fi ,,dus cu pluta,, ) si m-am dus dupa pietrele minune tocmai la 350 km de casa, in Muntii Buzaului in localitatea Chiojdu. Erau la pietre, ca ma feream de ele cu masina si nici nu mai stiam pe care sa o iau acasa. Si uite-asa am plimbat eu doi saci de bolovani pana la Constanta. :omfg

image

image

Si acum sa detaliez putin partea tehnica si cam ce o sa bag in acest in acest acvariu:

DOTARI:

Substrat:
-substratul inert: pietris cuart 0,5-2mm (spalat si ars, caruia ii trebuie doar o clatire si-atat) cumparat de la Baumax - 2 saci la 25kg/ sac (25ron) ;
-substratul fertil: Tropica Plant Substrate aprox. 9 litri, pe care l-am gasit destul de greu pentru ca imporatorul pe Romania nu mai are mometan nimic din intreaga linie de fertilizare Tropica .
Incalzire:
-substrat: JBLProTemp basis 250 (pe care l-am castigat la un concurs de acvaristica si in sfarsit si-a gasit intrebuintarea);
-apa: JBL 250W.
Filtrare apa:
-doua filtre JBL e900 umplute cu Siporax si strat de perlon (unul din filtre luat de la vechiul acvariu si celalalt de la colegul Marian Sterian);
-skimmer proteic: JBL Top Clean (care a fost achizitionat pana la urma degeaba pentru vechiul acvariu pentru ca nu l-am putut monta);
Instalatia CO2:
-butelii de: una de 6 kg si doua a 2kg incarcatura;
-reactor extern: Sera Flore active reactor 500;
-numarator de bule JBL;
-reductor+electrovalva JBL;
-furtun JBL;
-valva antiretur JBL.
Fertilizare lichida:
-JBL Ferropol;
-Ferropo 24;
-Tropica Plant Nutrition+ liquid;
-EasyCarbo.
Prize programabile: 4 bucati.


Montarea incalzitorului de substrat:
image

Adaugarea substratului fertil:
image

Desi producatorul acestui substrat recomanda utilizarea a 6 litri, eu am preferat sa maresc ceva mai mult cantitatea la 9 litri. Nu stiu daca am facut bine sau nu, dar eu asa am crezut de cuviinta.

Aranjarea pietrisului ,pietrelor si lemnelor:
image

image

Pregatirea pentru plantare:
image


Lista plantelor ce vor face parte din noul peisaj acvatic:
-Alternanthera Reineckii ‘mini’;
-Ammania bonsai;
-Didiplis diandra;
-Eriocaulon cinereum;
-Hedyotis salzmannii;
-Hemianthus Callitrichoides "Cuba"
-Limnophila aromatica;
-Ludwigia Cuba;
-Micranthemum Umbrosum;
-Pogostemon erectus;
-Proserpinaca palaustris cuba;
-Rotala macrandra;
-Rotala Macrandra ‘mini green’;
-Pogostemon helferi;
-Pogostemon erectus.
Multumesc Dragos! Eu nu ma grabesc , dar sotia mai are putin si ma scoate afara ca ,,i-am,, intors casa pe dos cu acvariile mele.


PS: Cine ma poate ajuta cu cateva poturi (cam 10 ) de HC sanatos, crescut submers si curat?
Va multumesc, baieti!

@angelytto: Ei si cu tine!? Pai daca as merge pe un plantat sigur nu pesti mar iar daca as merge pe ciclide sigur ar merge cu pietre. Rabdare tinerete, rabdare.

@alber: Mai, eu in realitate sunt mai frumos, doar atunci cand imbrac vreun costum la nunti.

@kmol: Deja mi-a spus ce culoare vrea la parchet si partea mai nasoala : ,,Tu ti-ai facut acvariu, eu vreau mobilier complet cu pat pe mijloc in dormitor!,, Ea chiar nu intelege ca eu sunt bugetar !?
Multumesc! Timp de uscare: doua saptamani.
Salutare dragi prieteni!

Incep acest topic referitor la trecerea mea la un intreg ansamblu acvaristic, ceva mai maricel, si de aceasta data confectionat integral de mine si primul open top.

Si sa trec la subiect, caci vorbaria multa.... :smoke Am achizitonat o mare parte din componentele si materiale folositoare acestui proiect.


BAZINUL:
Acvariul are un volum de 300 litri, cu dimensiunile clasice pentru un scape frumusel 120x50x50 cm, desi ma gandisem sa-l fac cu inca 10-15 cm in plus, dar nu prea o sa mai am loc prin hol de el.
Am cumparat sticla (10mm grosime) de la un magazin din Constanta la pretul de 99 ron/m2 si m-a ajuns in total 240 ron. Precizez ca in acest pret nu este inclusa slefuirea canturilor deoarece mi s-a parut cam scumpa la 6 ron/m liniar, si am preferat sa il slefuiesc eu cu un slefuor manual si smilghel de granulatie 120, cu foarte mare atentie pentru a nu-mi scapa mana pe vreuna din fete.
Bucatile de sticla au urmatoarele dimensiuni: fundul 120x51 cm, fata si spatele 120x50 cm, lateralele 50x48 cm si doua intarituri longitudinale 80x5 cm (pe acestea din urma le-am facut mai scurte pentru a avea posibilitatea de a trage filtrele incalzitoarele si skimmer-ul proteic).
Cu siliconul am cam ,,imbulinat-o,, pentru ca m-am grabit si am cumparat deja doua tuburi Den Braven Aqua-silicone transparent, silcon care pana la urma nu mi-a placut cum arata si la sfaturile unor colegi mai destoinici de pe forumuri si pentru linistea mea interioara, mi-am luat alt silicon, de data aceasta doua tuburi de Dow Corning 881 negru (care da mult mai bine).
Sincer, nu am auzit niciodata sa se dezlipeasca lipitura siliconica a vreunui acvariu, dar partea estetica in principal si rezistenta in timp, m-a dat pe spate din experienta altor acvaristi.
Si uite-asa am inceput treaba, dar si mizeria prin casa si nu numai cu acest proiect. Mi-am pregatit un scaun metalic pe catre am lipit doua straturi de pasla insonorizanta pentru parchet, am iesit pe casa scarii si am inceput sa dau la smilghel. Din cand in cand mai iesea si sotia , ca niciodata cand vine vorba de acvarii, sa ma intrebe de sanatate si daca mi-e sete. Desi sunt urat cu dra... asta e!

image

image

Am lipit pe canturi si margini, la precizie milimetrica, banda autocolanta de hartie pentru a iesi o lipitura perfect dreapta si estetica.

image

Tot cu ajutorul sotiei :kiss , am inceput lipirea bazinului, operatiune care a durat maxim 10 minute. Am tras repede un cordon de silicon pe marginea fundului si pe marginile laturilor mari si le-am lipit in ordinea urmatoare: fata, lateralele mici si in final spatele. Excesul de silicon l-am luat cu ajutorul unui card bancar, atat pe exterior cat si pe colturile interioare. Dupa inlaturarea excesului am inlaturat repejor toata hartia lipita, inainte de a forma siliconul acea pojghita la exterior si l-am legat cu o banda de material textil, ca elastic la chiloti asa lung nu aveam.

image

Pe toata durata operatiunilor nu am baut nici o gura de apa :scry , dar sunt multumit de rezultat.

Daca tot nu mai aveam ce face in acea seara am lipit pe spatele acvariului fundalul negru mat (autocolantul 120x60 cm = 10ron):
image

In a treia zi de la lipirea bazinului a venit si randul intariturilor pentru ca nu am gasit sipca sa o tai la fix de 49 cm:
image


Si uite-asa am mai ramas cu un tub de silicon nedesfacut... :aplauze:


MOBILIERUL:
In privinta acestuia am avut de ales intre unul cu structura metalica , din profil dreptunghiular, invelit cu pal sau unul confectionat integral din pal cu spatele de-asemenea din pal, blat dublu si cu opt picioare metalice. Am ales varianta a doua care m-a costat in total 350 ron (o foaie de pal culoare nuc, grosime 18mm, holzsuruburi) cu tot cu taiat si cantuit.

image

Acest mobilier l-am pus pe pozitie, l-am pus la poloboc perfect orizontal pe lungime si adancime. Am evitat sa-l reglez din filetele picioarelor metalice reglabile (suruburile sunt sanatoase dar filetul din tabla nu mi-a inspirat incredere), tinand cont de riscurile ce pot aparea. Am preferat sa bag sub picioare distantiere facute din placaj.
image


ILUMINATUL:
De data aceasta, incepand cu acest setup am decis sa schimb si eu ,,foaia,,, trecand la iluminatul cu ajutorul lampii cu metal halide. Aveam de ales intre neoane cu reflectoare bagate in capac sau intr-o lampa suspendata dar mi-a sarit si mie in ochi o alta alternativa, cei drept noua pentru mine. Am cumparat de la un coleg experimentat de la noi din tara, Sebastian Costin, o asemenea lampa cu urmatoarele caracteristici: Model HLD-1250D 2x150w HQI (6500k) cu reglaj directional, 2x54w t5, 2 spoturi moonlight cu leduri albastre, set de prindere in tavan, greutate aprox.10-15kg, lungime 125 cm, confectionata din aluminiu, culoarea neagra (de aici si decizia mea de a schimba culoarea siliconului folosit la acvariu ;) ).

image

image

image

M-am lovit de o problema, cel putin provizorie, legata de achizitionarea unor becuri MH pentru acvarii plantate. Nu se gasesc la noi in tara desi ele sunt prezente pe listele cu produse pe paginile magazinelor on-line, dar in stoc , nu. Pana la urma am rezolvat aceasta problema cu ajutorul unui cleg din Constanta care mi-a dat comanda in SUA Dde patru bucati la un pret total de 280 ron cu transpotul, vama si tva-ul inclus.

Montarea acvariului:
Intre bazin si mobilier am pus un strat de pasla pentru parchet de 10mm grosime.
image

image

Testul de rezistenta:
In urma acestui test am observat daca curge, daca face burta mare si tot-odata am verificat planietatea in functie de nivelul de sus al apei. Am avut o abatere in partea dreapta de 5mm, pe care am rezolvat-o in momentul golirii acvariului. Dupa aceasta ,,indreptare,, , am aliniat si lampa suspendata dupa muchiile lateralelor.

image

image

image
Bun venit Ionut!
Salut! Sfatul meu este: ia-ti adio de la cele enumerate de tine. La un asemenea acvariu mi-as face una mult, dar mult mai buna din componente luate si de la sectiunea vanzari(unde ai iesii mai ieftin) sau din magazine.

Iti dau un exemplu de instalatie foarte buna:
-butelie CO2 de 2 kg incarcatura ( speciala pentru acvaristica sau un stingator tip G2);
-reductor de presiune cu reglaj fin si electrovalva (Dennerle, JBL);
-o priza programabila digitala;
-numarator de bule (JBL);
-furtun special pentru CO2 (JBL);
-reactor CO2 (ex. de reactoare mai bunicele: Aktiv-Reaktor 500 Sera, Reactor CO2 Aquatic Nature Tornado din care primul este mult mai solid, sau poti sa-ti confectionezi unul ca cel din poza).

Mentionez ca am dat exemplu de instalatie care se preteaza unui acvarist care se respecta si care vrea cat de cat calitate.

image
Dupa cum spune titlul, cumpar Hemianthus callitrichoides Cuba (HC), cam 10 poturi. De preferat, as dori de la acvaristi experimentati. Astept oferte!

Daniel Bitanu 0740217673


Multumesc pentru gazduirea anuntului. Se poate inchide.
S-au dat toate plantele. Se poate inchide anuntul. Multumesc!
 
Forum Index » Profile for bitanu » Messages posted by bitanu
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com