| Message |
|
|
|
sub substratul de pietris cu granulatie de 2-3 mm ai nevoie de substrat fertil daca vrei sa pui in el ceva plante.
cauta "substrat fertil" pe forum si vei gasi mai multe tipuri si argumente pro si contra pentru fiecare.
|
 |
|
|
narcis wrote:[...] din pacate mai apelam la cei care ar trebui sa fie profesionisti, credem ca ei avand o experienta (ma refer aici in principal la cei care sunt de ceva timp pe piata si se dau comercianti) ne vor indruma exact si ne vor vinde ce dorim. Faza este ca mai ales in comertul din petshopuri vand ca sa faca doar profit, nu-i intereseaza ce se intampla dupa ce ajungi tu cu produsul cumparat acasa. [...]
Problema o vad in felul urmator:
1. o vina o au patronii acestor magazine ca urmaresc strict aspectul comercial si nu stiu nici ei mare lucru dar nici nu se informeaza si nici nu promoveaza informarea printre angajati. Exemplu un anunt pentru un job in Oradea: Angajez vanzatoare tinere pentru Pet-shop. Conditie: aspect placut.
2. angajatii - ca multi din Romania - nu sunt interesati sa se documenteze putin despre ceea ce vand pentru ca nu sunt pasionati si nu sunt motivati.
Ca si contra-exemplu: fratele meu lucreaza ca agent zonal la un importator de piese pentru biciclete. Conditii la angajare:
- sa sa aiba bicicleta personala
- sa mearga saptamanal cu echipa de vanzari cel putin x ore cu bicicleta pe diferite trasee
- sa participe la cel putin y competitii nationale de ciclism.
Te asigur ca o astfel de echipa de vanzari stie ce vinde.
|
 |
|
|
Acum vad ca l-ai si pus la vanzare cu tot ce e in el... voi stiti ce vreti sa faceti
|
 |
|
|
Asa cum spune si viulian, un acvariu mic e mult mai greu de intretinut ca se dezechilibreaza foarte usor.
Ce e de facut? Pai nu se schimba toata apa la un acvariu, asa ca nu trebuie transportat nicaieri. Se schimba saptamanal 25-30% din apa, prin aspirarea ei cu un furtun din partea inferioara a bazinului (pui o galeata pe parchet, pui un furtun in acvariu, tragi cu gura si pui repede capatul in galeata  ) Astfel nu ai balta pe parchet si nu muti acvariul.
Apoi sunt celelalte aspecte: filtrare, lumina, incalzire (pe timp de iarna), plante naturale, substrat fertil pentru plante, CO2, fertilizare pentru plante - care nu sunt neaparat "aspecte" ci mai degraba conditii pentru un acvariu sanatos pentru pesti si pentru a crea un colt de natura cu adevarat placut pentru copil si pentru voi.
|
 |
|
|
A mai trecut o saptamana, timp in care s-au intamplat cateva chestii:
1. S-au depus diatomi pe hydrocotyle si pe bacopa - interesant ca tocmai dupa ce am schimbat becul de 11W (fara reflectorizant) cu unul de 26W (cu reflectorizant) si am inceput sa adaug pe langa CO2 din bomba si 0,02 ml de Ferropol 24. Daca exclud lumina insuficienta (ca la 11W nu aveam diatomi) atunci ramane sa suspectez silicatii, asa ca urmaresc cu interes topicul colegului cu aceasi problema.
2. Pe vallisneria nana m-am ales cu un inceput de brush algae, care se pare ca apare de la un exces de nutrienti, in special Fe.
Masuri:
- Am pus din nou becul de 11 W pe lampa noua cu reflectorizant
- De ieri am redus dozarea de Ferropol 24 la 0,01 ml
- Am mai plantat 5 poturi de hemianthus cuba
- Am schimbat din nou difuzorul flexibil ca era colmatat si numaratorul statea sa explodeze  Am pus din nou o piatra de aer sub jetul de la retur ca sa mai plimbe un pic bulele de CO2 prea mari prin acvariu. M-am hotarat, o sa caut un nano difuzor de sticla/ceramic... Cum prin Oradea nu am gasit asa ceva, caut pe internet. Daca are cineva de vanzare asa ceva il rog sa ma contacteze pm.
Astept 1-2 saptamani sa vad ce se mai intampla si daca se schimba ceva in bine.
|
 |
|
|
viulian wrote:[...] In medicamentul pe care il dau (am uitat momentan titlul)[...]
Ma intereseaza numele medicamentului si de unde l-ai cumparat, caci si eu il suspectez pe al meu de tuberculoza.
Multumesc.
|
 |
|
|
|
Pai 20-30l ar fi ideal doar pentru creveti. In acest spatiu daca nu pui moss, nu prea poti pune pesti.
Daca era un acvariu de 60-100l bine plantat si cu ceva moss, ar fi putut intra in discutii ceva combinatii.
Ancistrus creste destul de mult. Daca pui vreo 3-4 ancistrus deja te apropi de limita de suprapopulare intr-un acvariu asa de mic... si daca mai iei in calcul si crevetii deja esti peste limita. Ancistrusii i-am vazut ca umbla mai mult pe peretii laterali, pe filtru, dar i-am vazut si pe substrat... cam tot ce sta pe substrat e dusman cu crevetii (dupa parerea mea).
Iar despre corry, pot sa spun ca stau pe substrat 70-80% din timp, in rest pe plante. Practic impart aceasi zona de mancare si vietuire cu crevetii.
|
 |
|
|
|
Depinde de dimensiunea acvariului... la cate topicuri ai deschise pe aici nu mai stiu ce acvariu ai in care vrei sa tii betta cu altceva?
Eu tin 1 betta cu 5 corrydoras, dar acvariul are 20 l net, si e plantat. In formatia asta ii am de vreo 6 saptamani si se inteleg perfect.
|
 |
|
|
viulian wrote:
stefanp wrote:Am inceput sa fertilizez in borcan. E interesant sa pui 1 ml jumate zilnic
 mie-mi spui ? Eu tre sa fertilizez 0.02ml de A1 .......... si 0.05 in acvariul de 30L.
Bafta acolo  sunt curios sa vad poze cu bettanul cand il aduci.
Eu am gasit la farmacie seringa de 1 ml cu precizia de 0,01 ml - cica ii zice seringa pentru diabetici - pret 0,5 Lei/buc
|
 |
|
|
Bine ai venit Marius.
Si eu sunt din Oradea... poate ne intalnim sa povestim 
|
 |
|
|
Da-mi voie sa te contrazic aici stefan... Nu doar neciclarea apei produce biofilm... Mai pot fi si alte cauze... Un exemplu aici http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/12177.page#p107200
Si la mine a aparut dupa vreo 3 zile de la start-ul cu ferropol... Si cred ca din cauza ca am dozat prea mult si am prea putine plante. De asemenea am si bomba de CO2 - o alta sursa de biofilm
|
 |
|
|
Cred ca ii zice biofilm, si daca cauti pe forum vei gasi multe metode cu mai mult sau mai putin succes in incercarea de a o elimina... si eu am incercat cateva saptamana trecuta, si pana la urma am redus putin fertilizarea si am mai comandat plante 
|
 |
|
|
Betta (din ce am observat pe al meu) este un peste linistit cu miscari lente si sinuoase. Destul de rar face ture de acvariu, si sare repede la suprafata cand ma vede ca vin cu o cutiuta galbena de plastic in mana
In general e un peste care traieste relativ putin... cam 2 ani... Iar pe masura ce imbatraneste se pare ca devine tot mai lent.
Daca i oata asa in socuri de parca ar fi curentat, ori e stresat ori are o boala (care am uitat cum ii zice) care consta in probleme de echilibru.
Ca sa il vezi etalandu-si coada si inotatoarele pune-i o oglinda in apa cam 5 min, de 1-2 ori pe zi.
|
 |
|
|
|
Ce program ai facut pentru lumina?
|
 |
|
|
|
Pai daca ai tot acvariul de 28 l, si toti cei 13 pesti de mai sus traiesc, atunci cu cele 5 zebre de azi... deja ai prea multi si o sa incepi sa ai probleme.
Ce te faci cand viviparii de mai sus vor incepe nasterile... asa tot la 3-4 saptamani cate o tura de cateva zeci de pui?
|
 |
|
|
|
Eu cred ca e ok filtrul pt betta. Evident conteaza si cum reglezi returul sa nu faca furtuna in acvariu.
De ce crezi ca nu ii place?
|
 |
|
|
|
Depinde de dimensiunea acvariului. Filtrul resun sp-900l are un debit de 300l/h. Ce dimensiune are acvariul tau?
Eu am un betta intr-un acvariu de 20 l cu un filtru de 380l/h dar i-am redus din debit prin scoaterea casetei cu carbune si umplerea spatiului respectiv cu burete.
|
 |
|
|
|
Buna,
Citeste al 3-lea, al 4-lea si al 5-lea topic de la coltul incepatorului si vei avea toate raspunsurile acolo.
|
 |
|
|
|
Daca nu gasesti Hikari Tropical Betta Bio-Gold ia legatura cu ReBella... Mi-a cumparat mie din Baia Mare si mi-a trimis cu plantele in pachet.
|
 |
|
|
Daca mai strecori si o cutie mica cu bomboane de ciocolata la doamna de la raionul de pesti sau la sefa de magazin vei fi uimit de cata amabilitate vei intalni... Asta asa ca tips & tricks
|
 |
|
|