Daca este cu adevarat primul tau acvariu, eu unul nu-ti recomand sa cobori sub 80 litri brut. Dupa mine ar trebui sa mergi pe ceva in jurul la 100-120 litri. Nu e nici prea mult si este cel mai bun compromis intre marimea acvariului si usurinta in intretinere.
Iar daca gasesti un bol de 80-100 litri, go for it
S-a ciclat acvariul... Numai ca... am o nedumerire!
Deci: aseara, fac - test de NH3 = 0; NO2 (nitriti) = off the scale, testul meu de la API de opreste la 5 mg/l, eu cu siguranta aveam destul peste valoarea asta, NO3 = intre 80 si 160 mg/l dupa aceeasi scala.
Bun... alarmat oarecum de valorile mari ale NO2, am facut un schimb de apa (cam 15l), am mai adugat ceva amoniac si m-am dus la alte treburi.
Azi, fac iar testele si constat: NH3 = 0, NO2 = 0, ... pana aici totul normal, de asteptat. Acu' insa vine partea frumoasa: test de NO3, las 5 minute... valoare = 0 ... prima reactie a fost ca am fost cascat si am pus reactant pentru testat amoniacul (desi nu-i acelasi nr. de picaturi, etc)... refac testul, la fel. NO3 =0. Sigur ca ma bucura, da nu ma asteptam la asta. Peste tot unde se vorbeste de ciclarea cu amoniac nu se mentioneaza o asemenea probabilitate. Cum se face ca NU mai am nici o urma de nitrati? Are cineva vreo idee sau s-a lovit de asa ceva?
costin_ wrote:Apa de la chiuveta tratata cu aquasafe. Asta folosesc si la celalat acvariu. Am tot citit pe tema asta si din ce am dedus la noi (si in general de altfel) apa se trateaza cu cloramina, nu cu clor, tocmai deoarece clorul este foarte volatil si se evapora usor din apa. Iar in cazul asta degeaba o lasi sa stea, cloramina nu iese (evapora) din apa nici dupa o saptamana, deci singura metoda este tratarea ei cu substante care sa o neutralizeze.
Da, normal, numai ca eu vroiam sa stiu daca a folosit cineva ceva identic, asemanator, imprumutat, furat, fals, etc si cu ce rezultate (daca).
Daca nu, nu. Poate o sa incerc eu.
Razvan Bebi wrote:Ce frumos este sa te trezesti dimineata, si dupa doua zile de apa tulbure acum sa o vezi clara. Deci, acvariul meu este in a 5 a zi de ciclare si apa isi revine foarte foarte bine. Nu pot decat sa sper ca sunt pe drumul cel bun.
Vesti bune...
Revin cu cativa din factorii care pot face ca o ciclare fara pesti sa esueze :
- Neutilizarea unui declorinator – clorul din apa face ca bacteriile denitrificatoare sa nu se dezvolte
- Nereducera cantitatii de amoniac odata ciclarea pornita
- Curatarea mediilor de filtrare sau schimburi de apa inutile in timpul ciclarii
- Lipsa rabdarii pana cand nivelul de nitriti scade
- Adaugarea de produse chimice care sa interfereze cu ciclul normal, gen “bacteria booster “ (produse care cica grabesc ciclarea, practica arata ca nu prea functioneaza)
Informatiile de mai sus le-am compilat eu de pe diverse forumuri.
Sincer sa fiu, nu stiu, nu folosesc pietre de aer (nici nu am folosit vreodata). Dar bunul simt imi spune ca ar trebui sa fie OK, nu piatra conteaza ci oxigenarea in sine, desi daca filtrul pe care il ai e capabil sa produca mici (da... mici !) valuri la suprafata apei e ok pentru oxigenarea apei. Pe de alta parte, oxigenarea suplimentara apei e necesara cand acvariul e suprapopulat si nu sunt (sau sunt putine) plante in el. Deci nu e cazul tau deocamdata. Lasa toutsi piatra, pentru ca in procesul ciclarii o apa bien oxigenata ajuta la formarea bacteriilor "bune".
Cunosc, cunosc. Acvariu ciclat (amoniac = 0, nitriti = 0), apa limpede, instalez filtru extern nou, dupa doua zile apa tulbure, valori nitriti = 5ppm...
Nu mai pune fertilizant si nici chestia aia impotriva algelor, eventual redu iluminatul la 6 ore pe zi, deocamdata.
Da, este. Nu e placut sa vezi apa cetoasa... dar face parte oarecum din ciclare. Poti - si cred ca o sa le remarci si singur - tot felul de usoare anomalii, gen nu stiu ce pelicula la suprafata apei, poate mirosul apei se va schimba usor, etc. Cred ca fiecare dintre cei de aici iti poate confirma asta.
Nu folosi nimic care ar trebui sa-ti limpezeasca apa deocamdata.
Pai de ce sa o faci? Care ar fi scopul? In postul meu de mai sus am zis sa faci un schimb de apa DOAR daca ai pus prea mult amoniac. Daca valoarea acestuia e ok (4-5 mg/l sau ppm maximum), tot ce trebuie sa faci e NIMIC. Nu schimba apa, nu curata filtrul, toate astea vor prelungi procesul de ciclare al acvariului.
De aia nu poti sa faci o ciclare corecta fara un kit de teste pentru apa. Nu merge dupa ochi.
Florinel, pune AquaSafe in apa de la robinet, asigura-te ca are aprox. aceeasi temperatura ca apa din acvariu, amestec-o bine si pune-o in acvariu. Uita de cele 24 de ore, repet - nu e nevoie daca ai pus AquaSafe... si gata. E ok asa?
Daca asta te face sa te simti mai in siguranta, e ok, desi tocmai am zis ca nu e nevoie. Reactia chimica de neutralizare a clorului/cloraminei se produce instantaneu, doar agita apa.
kirra28 wrote:e bun aqua safe,dar oricum tre sa lasi si apa macar 24 de ore intr-un recipient descoperit
Nu, nu e nevoie. Daca folosesti declorinatori nu ne necesar sa lasi apa "la decantat" (nu e un termen corect dpdv tehnic, da e folosit pe aici). Substantele gen AquaSafe actioneaza aproape instantaneu, tot ce ce trebuie sa faci e sa le "amesteci" bien in apa, atat.
E mult mai indicat sa folosesti apa in care ai pus produse de conditionare a apei, decat sa folosesti aceeasi apa care a stat 24 de ore intr-o cratita...
Razvan Bebi wrote:Acum mi-e si frica sa cumpar alt filtru intern cand are loc ciclarea. Dino mersi pentru sfaturi. Trebuia din prima sa incep acvariul cu un filtru nou bun. Asta e, din greseli inveti.
Bine zici... lasa filtrul pe care il ai deocamdata. Desi dupa cum vad ca abia ai pornit acvariul, daca vrei sa-l schimbi, acu e timpul. Altfel, s-ar putea sa dai peste cap ciclarea. Iti zice Stan Patitu'
Razvan Bebi wrote:Mentionez ca am de gand sa il las la ciclat 3 saptamani, fara pesti.
Bravo. Iata cineva care face lucrurile cum trebuie, fara sa chinuie pestii intr-o apa plina de amoniac. Insa daca vrei sa continui intr-o nota pozitiva, as mentiona ca nimic nu-ti va garanta ca dupa fix 3 saptamani acvariul o sa fie ciclat. E drept ca "dureaza cam atat", dar durata poate varia, cel mai bine ar fi sa poti testa valorile amoniacului/nitratilor. Cand acestea sunt = 0 abia atunci acvariul este ciclat, indiferent de cat timp a trecut.
Razvan Bebi wrote:Mancare pun putin in fiecare zi, fulgi
Asta e bine, numai ca daca o sa continui sa faci asa fara sa masori valorile amoniacului asta va duce (probabil) la o stagnare a ciclarii; nivelul de amoniac prea mare poate inhiba dezvoltarea (aparitia) nitritilor si ciclul se poate opri daca la momentul in care apar nitritii nivelul de amoniac nu este redus. Cand incepi ciclarea valoarea acestuia trebuie sa fie in jur de 4-5 mg/l, daca ai valori mai mari de 5 mg/l fa un schimb de apa pana cand valoarea scade.