Sunt pe cale sa achizitionez primul meu acvariu. Asa ca am venit la voi special pentru sfaturi. Am urmatoarele intrebari pe care vi le voi adresa si bineinteles sunt recunoscator pentru fiecare raspuns pe care mi-l oferiti.
1. Exista la noi vre-un magazin care vinde acvarii biOrb Reef One http://www.reef-one.com/ ?
2. Pentru un incepator ca mine cati Litrii recomandati sa aibe acvariul ?
3. Apa sarata (marina) sau apa dulce ?
4. Care este cel mai bun magazin din Bucuresti, unde pot gasi accesorii sau pesti ?
5. Acvariu de tip bowl sau normal ? ...
Salut, bine ai venit, poti sa treci si pe la rubrica "Despre noi".
In principiu cu cat mai mare acvariul cu atat mai stabil va fi...totusi incepator fiind ma gandesc ca nici cu un urias nu va fi prea usor. Eu am unul de 124 de litri spre exemplu.
La inceput clar apa dulce. Marinele sunt muult mai greu de intretinut si mult mai costisitoare. Magazin in Bucuresti - Reef. Dar mai sunt si altele.
Bowl adica bol? In niciun caz. Ia un acvariu clasic, dreptunghiular, sau patrat sau de colt sau cum iti place si ai loc, dar nu bol.
Daca este cu adevarat primul tau acvariu, eu unul nu-ti recomand sa cobori sub 80 litri brut. Dupa mine ar trebui sa mergi pe ceva in jurul la 100-120 litri. Nu e nici prea mult si este cel mai bun compromis intre marimea acvariului si usurinta in intretinere.
Iar daca gasesti un bol de 80-100 litri, go for it
Cauta si vei gasi, intreaba si ti se va raspunde. (oarecum din Biblie)
Inainte sa cumperi ceva, trebuie neaparat sa citesti ghidul incepatorului si ciclul azotului, le gasesti la link-uri utile.
Nu ai aproape nici o sansa ca incepator sa iti faci un acvariu marin. Decat daca platesti o firma specializata, dar asta te va duce in scurt timp la 1000+ de euro.
Dupa ce citesti materialele aceste si te mai gandesti, te asteptam cu ce te-ai hotarat.
I must not fear. Fear is the mind-killer. Fear is the little-death that brings total obliteration.
Ideea este ca vreau ceva mai mic ca dimensiuni pentru ca nu vreau sa ocup destul spatiu cu un acvariu. Este mai mult de design, si sa zicem o ocupatie in plus. De aceea caut un acvariu nici prea mare dar nici extraordinar de mic si cu un design mai interesant. De aceea v-am intrebat daca se poate achizitiona de undeva de la noi BiOrb. Am sa citesc si "ghidul incepatorului" ...
Avand in vedere ca youtube-ul este plin de tutoriale si internetul plin de informatii despre cum ar trebui sa faci un acvariu marin, nu vad de ce ar fii atat de dificil ... Bineinteles pe langa faptul ca este mai costisitor. Probabil pentru inceput ma voi axa pe un acvariu cu apa dulce.
Puteti argumenta de ce nu "bol" ?... Am tot vazut clipuri si am citit diferite articole despre faptul ca pestii de marime mica traiesc ok intr-un astfel de acvariu.
Eu am inceput cu un bol, in jur de 10 litri. Mai mult de 1 guppy insa n-am reusit sa tin in el. Dupa 6 luni a murit si acela pentru ca nu am schimbat apa 3 zile. Deci la asta te inhami la vase mici. De montat echipamente e iarasi o durere in bol, evident...
Urmatorul pas a fost un acvariu normal de 60 litri. Cu acesta am mers un an de zile si inca il am, e foarte stabil. Abia cu asa ceva iti permiti sa schimbi apa la o saptamana, pesti mai multi (fata de bol) si chiar cateva plantute fara pretentii. Insa chiar si cu acesta poti avea surprize neplacute daca nu te documentezi inainte.
Eu subscriu la ce ti-au spus si ceilalti inainte: ia-ti cel mai mare acvariu pe care ti-l poti permite si iti incape, pentru ca intretinerea este mai usoara (culmea), in plus si toleranta este mult mai mare.
Un bazin mare are si inertie mare, asta inseamna ca neglijenta sau accidentele il influenteaza mai greu. Cu cat este mai mic un acvariu cu atat e mai sensibil la orice modificare a factorilor externi.
Cand stai pe youtube toate par usoare!
I must not fear. Fear is the mind-killer. Fear is the little-death that brings total obliteration.
Cam la 60L ma gandeam si eu pentru inceput ... intre 40-60 ... Am observat ca exista bol-uri ceva mai maricele. Poate ca nu este o idee atat de rea. Totusi ...
Cam ce modele de acvarii recomandati ?... Avand in vedere ca nu am gasit BiOrb la noi, cei de la AquaEL fac cam cele mai serioase acvarii. Ma refer la cele care vin echipate cu tot ce trebuie. Nu suport colturile la acvarii consider ca nu ar trebui sa existe. De aceea am si dat ca exemplu BiOrb http://www.reef-one.com/products/product-category/biorb-flow-aquariums
O optiune de luat in seama este dupa parerea mea si acvariul dennerle sau mai bine zis cuburile de la ei care sunt complete si sunt intre 10 si 60 litri . Vecinul meu tocmai si a luat unul si pot sa spun ca este de exceptie.
60L este o varianta de lucru buna, de acvarii rotunde nu stiu ce sa iti zic. Cel mai bine iei petshop-urile la rand la telefon si vezi daca aduce vreunul.
I must not fear. Fear is the mind-killer. Fear is the little-death that brings total obliteration.
In functie de cati bani dispui ar fi de preferat sa nu iti iei un acvariu cu de toate. Dupa scurt timp ai sa descoperi
ca acele "de toate" nu sint ceea ce trebuie pentru acvariul in cauza. In privinta acvariului, ma refer la bazin, si
Dennerle si Eheim fac bazine foarte bune. Sfatul meu ar fi sa cauti macar un 100 litri si in functie de ce ai ales
sa alegi si echipamentele.
O zi buna,
Dragos
LE Un bazin ok, de colt, dar fara colturi ca tot nu iti plac, gasesti aici:
Pozele de la BiOrb sunt un pic trucate cred eu. Cele cateva leduri nu pot face atata lumina cat arata in poza.. Acvariul meu de 8L (fara colturi - link jos in signature) la fel arata pe internet - mai mai sa zici ca orbesc pestii de cata lumina dadeau ledurile. Abia cu un Dennerle de 9W am reusit sa ajung la cata lumina voiam - ledurile acelea sunt jucarie.
Dar mie nu-mi plac asa rotunjite colturile. Pentru ca:
a) deformeaza urat (sa vezi cat de gras pare un peste care trece pe acolo)
b) materialul de plastic din care sunt facute se intretine mai greu (trebuie sa folosesti produse nonabrazive cand cureti).
c) camera digitala are mari probleme in a scoate o poza clara - nu merge decat sa tin camera perpendicular fata acvariului caci daca o inclin - nu pot sa fac focus nici eu vizual uitandu-ma cu Live View.
Apoi, chiar daca reclama spune ca vine cu de toate, o sa vezi ca de fapt acele de toate sunt doar 30% din ce ai nevoie sa tii un acvariu plantat frumos. Si nu prea ai loc de manevra daca nu iei ceva clasic. De ce concursurile sunt castigate doar de acvarii rectangulare ?
Pe unde pui dioxid, pe unde instalezi lumina suplimentara, samd ...
am citit care este doleanta ta ptr achzitionarea unui acvariu, personal nu as alege acel acvariu biorb, am vazut aici in Stuttgart lunul de 60 la un restaurant, numai dezavantaj,parerea mea personala.
1. filtru intern este pocnit in mijloc si este neestetic, presiunea de la pompa de aerare este foarte puternica
2. lumina insufcienta si nu ai cum sa mai momentezi suplimentar un neon (decit daca bricolezoi si tai din capac )
3 cum este construit acvariul ,eu nu vad rostul la laturile mici inchise, daca ai dori sa pui undeva acvariul pe un birou etc s-ar vedea ciudat iar tu pestii si restul nu vei vedea dintr-un unghi inchis
4. plantelevor avea putin de suferit la crestere-lumina
5 curatarea este mai dificila
6 vorba colegilor, doresti sa pui ceva suplimentar, este mai greu
eu am vazut ceva acvarii complete de la sera in animax la auchan de vreo 60l cu totul inclus, si filtrare destul de buna pentru 60l spun eu erau 4 compartimente unul cu incalzitor si loc pentru accesorii 2 cu material filtrant, bureti, siporax, si mai era si un compartiment liber pentru accesorii...
Eu am un BiOrb 60L, luat din 2006 din Marea Britanie (comandat pe net, a fost totul OK). Intre timp, consumabile si accesorii imi iau din Germania, tot de pe net (www.lifestyle-aquaristik.de).
PRO:
- Lumina cu LED-uri e deosebita si e arhi suficienta inclusiv pentru plante.
- Intretinerea super usoara, odata la o luna jumate' il cureti (cu o carpa non-abraziva care vine la fiecare filtru), schimbi 20L si filtrul si gata. Perioada de o luna jumate' e o medie, poate fi mai scurta sau mai lunga functie de numarul de pesti si modul cum ii hranesti.
CONTRA:
- Daca vrei sa il te apuci de acvaristica de-adevaratelea asculta-i pe ceilalti. Eu l-am luat tot de design, sa nu fie nici prea mare nici prea mic si asa ca sa mai am ceva cu care sa-mi ocup timpul