dat fiind ca bazinele cu pesti sunt stabile si am intrat in ritm, ma gandeam la o noua provocare... un bazin cu Axolotl. Probabil tot unul de 200L. Intrebarile care se nasc sunt:
- nici sa mor nu am gasit la vanzare pe la noi... stie vreun coleg / vreo colega de pe forum, daca pot fi achizitionati de undeva in Ro?
- as putea tine 4 exemplare in 200L, conform datelor descoperite cu ajutorul "Goagal"... ar putea exista "meciuri" intre indivizi?
- aveti alte informatii despre minunile astea, in afara de cele de pe Wiki? Experientele personale sunt apreciate.
In alta ordine de idei: ciclide pitice americane, se pot cumpara de undeva?
In alta ordine de idei nr. 2: Hornbach Militari avea in wk asta cel putin 1 peste mort in fiecare bazin. Watch out!
- powerhead de 500L/h
- jumatate de sticla de plastic de 500ml
- burete din Multikani 800
- cel mai important, dop gaurit
Ma bate gandul sa fac unul si pt maternitate, dar mai am disponibila doar pompa de la multikani si aia are 800L/h debit. Mi-e sa nu suga puietul pe acolo ))
Pana la urma voi trece pe leduri Multumesc pentru head's-up, Stefan.
Pana una-alta, am incropit un surface skimmer si m-a blocat cata mizerie aduna de pe oglinda. Nu pare ca ar fi atat de multa, daca te uiti, dar rezultatele spun cu totul altceva.
Si eu am UV in plantat si nu vad sa afecteze in vreun fel negativ activitatea din acvariu (dezvoltarea plantelor / ciclarea) ci doar a limpezit apa f mult. UV-ul din filtrele astea interne de le am e din 4 led-uri facut si am vazut ca are posibilitatea de oxigenare a apei direct in recipientul de sterilizare, asa ca le-am pus cum da el posibilitatea, fara sa folosesc add-on'ul de la iesirea din filtru
@opincarul: Ai dreptate legat de Aquael, partial... unele produse de la ei sunt f scumpe, nejustificat. Am avut in bazin un Multikani 800 si dupa numai cateva luni s-a dus garnitura principala de etansare. De unde era bine-merci si functiona ok, dintr-o data a inceput sa curga pe acolo. La inceput doar picura, insa in timp am ajuns sa imi scoata cam 10-12L pe ora din bazin. Evident ca l-am scos din functiune si am pus internul de la ei. Chiar sunt multumit de el, pana acum.
Legat de UV... de ce spui ca e contra-indicat in cazul bazinelor plantate?
Eu, personal, recomand (ca intern) Aquael Unifilter 1000 UV, de care am in bazinul de 200L, daca nu vrei sa mergi cu extern. Este foarte fiabil si destul de ieftin... 139 RON + 20 RON transport din Polonia
skija, sunt kit-uri de la rapidled in care se prind cu pasta termoadeziva smd-urile pe radiator si se conecteaza cu mufe intre ele. daca se arde unul, se dezlipeste de pe radiator si se inlocuieste foarte usor... driverele sunt dimmable, exista si controllere programabile pentru ele, astfel incat sa nu fie nevoie de priza programabila... sunt cam scumpe, ce'i drept, dar cred ca justificat, iar pe "goagal" am gasit f multe referinte bune despre kitul respectiv. Ma bate gandul sa'mi fac un cadou din prima de craciun si sa'mi comand un asemenea kit...
stefanp wrote:Mai ia in calcul si durata de viata e tuburilor T5, care e cam dubla fata de T8.
Asta este marele plus al T5'ului, insa, sincer stefan, merita investitia in T5, in detrimentul ledurilor? Intreb pentru ca am nevoie de parere pertinenta si cred ca esti in masura sa o exprimi, iar chestia asta ma va ajuta la upgrade al luminii.
besty wrote:Pot sa pun betta in acvariu cu pestii acestia? xipho, gurami, sanitari si vreau sa mai iau 4 black moly. Crezi ca ar fi mai ok pt betta?
In nici un caz nu pui Betta in acelasi bazin cu Gourami. Betta va sfarsi prin a fi omorat. Gourami, in bazinele comunitare, sunt pesti timizi, de mijloc si au nevoie de multe zone in care sa se simta in siguranta, sa se ascunda, dar sunt si agresivi cu Betta. Bazinele pentru Gourami trebuie sa le asigure acestora spatiu mult de inotat la jumatatea acvariului... pe mijlocul coloanei de apa. Betta, si el, in acvariile comunitare (daca ai noroc sa accepte ceilalti pesti), este la fel de timid si are nevoie de zone de refugiu. Nu trebuie pus primul in bazin, nu trebuie sa aiba coloana de apa f inalta (pentru ca e peste de suprafata si inotatoarele mari il obosesc f repede), are nevoie de zone plane pe care sa se odihneasca si va ataca orice peste cu inotatoare voalata.
Acum... mai e un aspect: gourami, la maturitate, are nevoie cam de 40-50L apa pentru fiecare exemplar, pentru a se simti ok. Bazinul tau e cam micut pentru a pune 2 gourami in el si alti cativa pesti. Eu am in 200L un gourami si vreo 15 alti pesti... si tot am impresia ca nu e ok cu Gourami acolo, in consecinta, am pus anunt ca il donez.
Dragilor si dragelor, si eu am bazin luat din Hornbach, are 200L, dar nu a avut margini de nici un fel. Nici cel de 112L nu a avut. Am prieteni care au cumparat seturi complete si nici ei nu au avut... nici macar la cel de 54L... Singurele "ceva-uri" pe care le-am avut la bazine, au fost niste mizerii de cartoane care imbracau baza si partea superioara. In privinta sparturii bazinului laviniei, merg pe mana scorpionului... a stat pe o piatra, sau ceva dur... cel putin asa lasa spartura sa se inteleaga. Lipirea unui fund nou sub cel existent ar fi durabila? Ar trebui lipit pe toata suprafata, sau doar laturile?
@opincarul: exact.. despre perlare vorbesc... apreciez votul de incredere si incurajarea.
@Andrei1234: Andrei, T5 are un randament cu 5% mai mare decat T8, iar pretul tubului si al accesoriilor (drosser / socluri) este mult prea mare, raportat la T8. cred ca niste reflectoare bune cum am in maternitate (JBL Solar Reflect 55) se justifica mai mult decat o trecere de la T8 la T5. Din punctul meu de vedere, singura trecere care merita facuta e la smd-uri. Tu de ce spui ca ar merita sa am T5 in loc de T8?
Multam geani pt reply. Intreb de iluminat pentru ca nu oxigeneaza apa deloc... se dezvolta frumos, cresc de mama focului si le tund regulat, dar pauza oxigenare. Am mers 2 luni pe bomba de co2... acum merg pe easy carbo... same shit. Nici o miscare sub soare
Iluminarea se face intre 08:30-11:00 si 18:00-22:00 cu priza programabila... dar degeaba. Ce nu e ok? Ce ar trebui sa modific?
In maternitate am avut o filamentara infecta care arata f bine pe filtru, pentru ca il imbracase complet si era verde si "pufos", insa am scapat de ea cu Algizit. Dupa tratament nu au fost afectate plantele, dat fiind ca am avut bazinul f oxigenat si filtrat in momentul ala. Ca filtrare am un intern Aquael Unifilter 500UV cu sterilizare, in maternitate si un Aquael Unifilter 1000UV in bazinul de 200L, ca substrat folosesc Aquabasis plus cu Manado la suprafata, exact in felul recomandat de JBL, ca grosimi minime / maxime in maternitate si nisip de granulatie fina cu pietris negru deasupra, fertilizat cu 7 balls. In amandoua dozez zilnic Ferropol, Ferropol 24 si Easy Carbo. Schimburile de apa sunt saptamanale, de 25 litri in maternitate si 51L in cel de 200L, temperatura e pusa la 28 in maternitate, pentru ca am femelele gestante si vreo 30 de pui, iar in cel de 200 la 26-27 grade... nu stiu ce nu e ok... durata de iluminare, intensitatea? Daca e sa ma iau dupa teorie, ar trebui sa mai pun 2 tuburi de 30W la bazinul de 200 si 1 tub de 18 la cel de 112, ca sa am putin peste 0.5W/l apa.
a trecut ceva vreme de cand am scris ultima data aici. Intre timp, am ajuns sa am 2 bazine... unul de 112L (cel pe care il stiti din postarile anterioare si care, acum, este pe post de maternitate) si unul de 200L.
Intrebarile mea, legate de iluminat, sunt:
- pentru cel de 112L, ar trebui sa mai adaug 2 tuburi de 18W (T8), langa cele doua aflate din fabrica pe capac si inlocuite de mine cu JBL Solar Tropic si JBL Solar Natur, pentru a le fi ok plantelor?
- pentru cel de 200L, ar trebui sa mai adaug 2 tuburi de 30W (T8), langa cele doua aflate din fabrica pe capac, pentru a le fi ok plantelor?
Mentionez ca cel de 112 are capac Eheim venit cu 2 x Sylvania 765, iar cel de 200 are capac Aquael venit cu 2 x Polamp 613 6500K Daylight.
Va multumesc anticipat pentru rabdare si raspunsuri.
Filtru Aquael Fan Mini folosit cam 3 luni... este ca nou: 35 RON.
-Filtrare si aerisire a apei
-Ajustarea debitului de apa
-Ajustarea directiei debitului de apa
-Functionare pe termen lung fara curatare
-Functionare silentioasa a filtrului
-Usor de instalat si intretinut
-Putere 4,2 W
-Putere de iesire : 260 l/h
-Recomandat pentru acvarii cu o capacitate de 30-60 litri
Incalzitor Resun RH-9000 25W folosit cam 3 luni... este ca nou: 20 RON.
Sump home made 81L, 2 compartimente pentru material filtrant, lipituri cam grosolane, dar rezistent, desi e din sticla de 4mm. De o saptamana este plin cu apa pt decantat si nu are nici o scurgere sau problema pe la lipituri: 100 RON.
Plantute artificiale Aqua Szut 20cm lungime, primite ca-cadou, dar nefolosite 7 bucati 40 RON
si Plantute artificiale Aquael rotunde, 2 bucati, care au stat cu un Betta, 40 RON.
Capac Eheim 80x35 cu 2 neoane 18W din fabrica si reflectoare JBL noi: 250 RON
Vand capac Eheim 80x35cm, cu 3 guri de vizitare. Are doua coolere de 80mm pentru racirea bazinului pe timp de vara, reflectoare JBL Solar Reflect 55 si neoanele cu care vine din fabrica. Este achizitionat de la Hornbach cu 3 luni in urma si il vand pentru ca l-am schimbat cu un Aquael.