[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Nelamuriri legate de iluminare bazine plantate  XML
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Author Message
dan.oancea
Junior member
[Avatar]

IP:

Buna seara,

a trecut ceva vreme de cand am scris ultima data aici. Intre timp, am ajuns sa am 2 bazine... unul de 112L (cel pe care il stiti din postarile anterioare si care, acum, este pe post de maternitate) si unul de 200L.

Intrebarile mea, legate de iluminat, sunt:
- pentru cel de 112L, ar trebui sa mai adaug 2 tuburi de 18W (T8), langa cele doua aflate din fabrica pe capac si inlocuite de mine cu JBL Solar Tropic si JBL Solar Natur, pentru a le fi ok plantelor?
image

- pentru cel de 200L, ar trebui sa mai adaug 2 tuburi de 30W (T8), langa cele doua aflate din fabrica pe capac, pentru a le fi ok plantelor?
image

Mentionez ca cel de 112 are capac Eheim venit cu 2 x Sylvania 765, iar cel de 200 are capac Aquael venit cu 2 x Polamp 613 6500K Daylight.

Va multumesc anticipat pentru rabdare si raspunsuri.

O seara faina
Dan

This message was edited 2 times. Last update was at 06/12/2014 03:03:50

geani
Membru de baza

IP:

Din ce vad eu plantele tale nu au nevoie de lumina mai intensa. Daca le merge bine nu schimba nimic. Daca vrei sa treci la plante cu nevoi mai mari, abia atunci poti adauga neoane.
[Email]
dan.oancea
Junior member
[Avatar]

IP:

Multam geani pt reply. Intreb de iluminat pentru ca nu oxigeneaza apa deloc... se dezvolta frumos, cresc de mama focului si le tund regulat, dar pauza oxigenare. Am mers 2 luni pe bomba de co2... acum merg pe easy carbo... same shit. Nici o miscare sub soare

Iluminarea se face intre 08:30-11:00 si 18:00-22:00 cu priza programabila... dar degeaba. Ce nu e ok? Ce ar trebui sa modific?

In maternitate am avut o filamentara infecta care arata f bine pe filtru, pentru ca il imbracase complet si era verde si "pufos", insa am scapat de ea cu Algizit. Dupa tratament nu au fost afectate plantele, dat fiind ca am avut bazinul f oxigenat si filtrat in momentul ala. Ca filtrare am un intern Aquael Unifilter 500UV cu sterilizare, in maternitate si un Aquael Unifilter 1000UV in bazinul de 200L, ca substrat folosesc Aquabasis plus cu Manado la suprafata, exact in felul recomandat de JBL, ca grosimi minime / maxime in maternitate si nisip de granulatie fina cu pietris negru deasupra, fertilizat cu 7 balls. In amandoua dozez zilnic Ferropol, Ferropol 24 si Easy Carbo. Schimburile de apa sunt saptamanale, de 25 litri in maternitate si 51L in cel de 200L, temperatura e pusa la 28 in maternitate, pentru ca am femelele gestante si vreo 30 de pui, iar in cel de 200 la 26-27 grade... nu stiu ce nu e ok... durata de iluminare, intensitatea? Daca e sa ma iau dupa teorie, ar trebui sa mai pun 2 tuburi de 30W la bazinul de 200 si 1 tub de 18 la cel de 112, ca sa am putin peste 0.5W/l apa.

Pareri?
opincarul
Ultrahigh member
[Avatar]

IP:

Plantele oxigeneaza apa chiar si acum, dar la nivel microscopic. Tu te referi la perlare. E acelasi lucru, dar la alt nivel. Nu te impacienta, am vazut bazine cu plante superbe, dar care nu perlau si bazine (printre care si al meu... candva, in trecut) napadite de alge si cu plante urate, dar care perlau.

This message was edited 2 times. Last update was at 06/12/2014 13:21:05

Mama prostilor e mereu gravida!
Blue14
Aquamaster
[Avatar]

IP:

Iti recomand ceva, orice upgrade la instalatia de iluminat fa-o cu t5, nu o sa regreti, si daca ai t8 ar fi bine sa faci o schimbare si sa treci la t5!

My nano reef

[Email]
dan.oancea
Junior member
[Avatar]

IP:

@opincarul: exact.. despre perlare vorbesc... apreciez votul de incredere si incurajarea.

@Andrei1234: Andrei, T5 are un randament cu 5% mai mare decat T8, iar pretul tubului si al accesoriilor (drosser / socluri) este mult prea mare, raportat la T8. cred ca niste reflectoare bune cum am in maternitate (JBL Solar Reflect 55) se justifica mai mult decat o trecere de la T8 la T5. Din punctul meu de vedere, singura trecere care merita facuta e la smd-uri. Tu de ce spui ca ar merita sa am T5 in loc de T8?
stefanp
Moderator

IP:

Mai ia in calcul si durata de viata e tuburilor T5, care e cam dubla fata de T8.

Zambesc chiar de traiesc in conditii austere, caci bucuria mea se trage din alte sfere ! Jurnal acvariu (proiect finalizat) | Unu' micu' pentru creveti (proiect finalizat) | Borcanu' lu' Grigore (proiect finalizat)
Incercare de aquascaping (proiect finalizat) | La munte - nano (finalizat) | Highway to hell (finalizat) | The great Danish | Dennerle tank

Romanian Aquascaping Contest 2016

Blog despre acvaristica

Despre Dennerle
[WWW]
dan.oancea
Junior member
[Avatar]

IP:

stefanp wrote:Mai ia in calcul si durata de viata e tuburilor T5, care e cam dubla fata de T8.

Asta este marele plus al T5'ului, insa, sincer stefan, merita investitia in T5, in detrimentul ledurilor? Intreb pentru ca am nevoie de parere pertinenta si cred ca esti in masura sa o exprimi, iar chestia asta ma va ajuta la upgrade al luminii.
stefanp
Moderator

IP:

In privinta led-urilor nu pot sa am o parere.
Nu am folosit iluminare cu led-uri.

Am vazut lampi folosite pe afara, cu led-uri, la acvarii plantate. Plantele aratau bine.
Dar, daca vrei sa-ti faci tu singur lampa, atunci e mai greu cu combinatia potrivita...cred.
Sau poti incerca o lampa doar cu leduri 6500K.

Chiar nu stiu ce sa zic.

Zambesc chiar de traiesc in conditii austere, caci bucuria mea se trage din alte sfere ! Jurnal acvariu (proiect finalizat) | Unu' micu' pentru creveti (proiect finalizat) | Borcanu' lu' Grigore (proiect finalizat)
Incercare de aquascaping (proiect finalizat) | La munte - nano (finalizat) | Highway to hell (finalizat) | The great Danish | Dennerle tank

Blog despre acvaristica

Despre Dennerle
[WWW]
skija
Senior member
[Avatar]

IP:

Parerea mea (strict personala) despre lampile cu led-uri este ca daca se ard cateva leduri de pe banda nu poti (sau foarte greu) sa le inlocuiesti .

Deocamdata sistemele cu tuburi T5 ofera flexibilitate , adica le poti schimba daca vrei alt spectru , tuburi T5 gaseseti oriunde si alte consumabile.
dan.oancea
Junior member
[Avatar]

IP:

skija, sunt kit-uri de la rapidled in care se prind cu pasta termoadeziva smd-urile pe radiator si se conecteaza cu mufe intre ele. daca se arde unul, se dezlipeste de pe radiator si se inlocuieste foarte usor... driverele sunt dimmable, exista si controllere programabile pentru ele, astfel incat sa nu fie nevoie de priza programabila... sunt cam scumpe, ce'i drept, dar cred ca justificat, iar pe "goagal" am gasit f multe referinte bune despre kitul respectiv. Ma bate gandul sa'mi fac un cadou din prima de craciun si sa'mi comand un asemenea kit...

This message was edited 1 time. Last update was at 06/12/2014 19:53:12

geani
Membru de baza

IP:

Daca vrei perlare iti trebuie lumina mai intensa undeva in jur de o.7 w/l-1 w/l, co 2 gazos, de preferat din butelie,eu nu am auzit de perlare cu co2 lichid. Co 2-ul din bomba nu cred ca este cel mai potrivit, nu este constant....iti trebuie si o dizolvare buna a co 2, cat de buna a fost dizolvarea la tine nu stiu dar practic, incepi cu un debit mic, pe care il maresti zilnic pana in momentul in care plantele incep sa perleze. 
Daca plantele cresc bine nu stiu de ce vrei perlare. Lasa-le asa.
[Email]
stefanp
Moderator

IP:

Daca esti hotarat sa treci pe o lampa cu leduri, poti sa o faci.
Iti vom urmari cu interes rezultatele, caci nu avem prea multe acvarii plantate iluminate astfel.

In ajutorul tau, intra la "Atelier" si vezi ca este un topic "tintuit" sus, al lui Lucian.
Ai multe informatii bune acolo.

Blog despre acvaristica

Despre Dennerle
[WWW]
dan.oancea
Junior member
[Avatar]

IP:

Pana la urma voi trece pe leduri Multumesc pentru head's-up, Stefan.

Pana una-alta, am incropit un surface skimmer si m-a blocat cata mizerie aduna de pe oglinda. Nu pare ca ar fi atat de multa, daca te uiti, dar rezultatele spun cu totul altceva.

Daca vreti, va spun si din ce e facut )
[Thumb - 20141208_201231.jpg]

stefanp
Moderator

IP:

Un powerhead si o sticla banuiesc, nu?

Blog despre acvaristica

Despre Dennerle
[WWW]
dan.oancea
Junior member
[Avatar]

IP:

Ntz ntz ntz...

- powerhead de 500L/h
- jumatate de sticla de plastic de 500ml
- burete din Multikani 800
- cel mai important, dop gaurit

Ma bate gandul sa fac unul si pt maternitate, dar mai am disponibila doar pompa de la multikani si aia are 800L/h debit. Mi-e sa nu suga puietul pe acolo ))

dan.oancea
Junior member
[Avatar]

IP:

Pen' ca am discutat de plantate mai sus, vin cu o intrebare si legat de sistemul de CO2 cu butelie. Diferenta intre sistemu` pt un nano si sistemu` pt un bazin de, sa zicem 200L, consta doar in dimensiunea buteliei si a diffuserului ceramic? Gracias

Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Go to: