Message |
|
Se doneaza o femela Gourami Leeri adulta... are 10-12cm. Pasnica in acvarii comunitare medii si mari, daca are pe unde sa se ascunda. O dau pentru ca a mancat inotatoarea unei femele Molly care o stresa si a inceput sa fie agresiva si fata de restul de Molly si Xipho din bazin.
Zona: Metrou Brancoveanu, dupa ora 18:30.
Imagine femela Gourami
|
 |
|
S-au dat. Se poate inchide. Multumesc
|
 |
|
Buna seara
Se doneaza urgent 3 neoni negri, 4-6cm lungime, sanatosi si frumosi, dar foarte agresivi in acvarii comunitare, unde mi-au omorat 3 Cory Panda si o Molly adulta. Dupa ce i-am mutat intr-un bazin mai mic, au incetat "crimele"
Anuntul este valabil pentru Bucuresti, Sector 4, zona Metrou Brancoveanu.
Multumesc
|
 |
|
Buna seara,
revin cu informatii despre bazinele mele, acum 3 si va solicit cateva pareri. Mai intai lauda
Am facut o casuta interesanta pentru betta splendens pe care il am... intr-un vas ciupercuta (sau veioza) am introdus nisip fin, JBL 7 Balls, pietris 3-5mm, piatra vulcanica si cateva plante... aspectul... cam asa:
In bazinul mare am reusit sa introduc CO2 pt plante... am facut o bomba cu drojdie la care am folosit un picurator de perfuzor - folosit inversat pentru a nu scoate plasa de filtrare din el (nu pt ca ar folosi la ceva anume, dar mi-a fost lene  ) ) - si dozatorul de cantitate (rotita mizera cu care se dozeaza cantitatea de solutie). Pe astea le-am conectat la priza de aer de la pompa Aqua Szut Head 550 si baga in felul asta CO2'ul direct in bazin. Ca metoda de siguranta am montat pe capacul sticlei o supapa de suprapresiune care declanseaza pe la 6 bar...
Prima intrebare: trebuie neaparat folosita piatra de aer intr-un fel de reactor artizanal, sau il pot lasa asa, dat fiind ca pompa aia macina bulele si le scoate fff mici si imprastiate in bazin, la cei 550L/h pe care'i circula?
In bazinul de 14L am pus 3 Molly Lyra (mascul negru catifelat, femela dalmatian si femela galben citron cu un ochi negru si unul normal). Ar fi ok pentru impuiala?  Am pui de Molly normala, vreau si de Lyra, apoi de Xipho. Temperatura constanta la 28 este ok pt inmultirea lor? Intreb pt ca am gasit pareri si informatii diferite pe netu` asta si as vrea sa aud si parerile unor persoane cu experienta in asa ceva
Revin cu poza cu bazinul de 14L
Multumesc anticipat si o seara faina.
|
 |
|
Pana la urma, mai este valabila donatia, sau ramane cum ai zis aseara, ca le dai la schimb?
|
 |
|
bettabetta wrote:In acvariu am 3 melci, un mascul betta, o femela betta, o planta,6 sanitari (de mai multe feluri) si 6 NEONI
Acvariul de 15L este ok pentru un Betta... sau pentru 2-3 vivipari, sau 2-3 neoni... la tine este cam suprapopulat. Sunt multe posibile motive pentru care a murit neonul acela... incluzand suprapopularea.
|
 |
|
Da, dar, din cate am citit pana acum, sunt unele mai bogate in Tanin, altele mai sarace, iar durata tratamentului variaza in functie de tipul de lemn. De asemenea, daca il culegi tu, trebuie tinut cont de zona din care este. Am citit (si chiar are logica treaba asta) ca lemnul este foarte afectat de noxe, pesticizi / insecticizi, deci ar fi nociv pentru inotatori. Oricum, informatii sunt foarte multe pe forum legat de lemnele de folosit in acvarii si tratamentele de durata necesare neutralizarii toxinelor din ele, iau eu sunt incepator in practica tratarii lemnelor, chiar daca stiu teoria
Numai bine
Dan
|
 |
|
Bon jour
daca ai timp / spatiu sa ii faci tratamentul pentru a scapa de tanin si pentru a nu mai pluti, poti folosi salcie fara probleme. Daca vrei sa o folosesti rapid, ia din petshop gata tratat lemnul.
Numai bine
|
 |
|
stiu ca'i mai vechi, da' nu pot sa ma abtin. pe bune se posteaza asemenea thread'uri? un raspuns impulsiv ar fi RTFM... dar iti dau eu mura'n gura aici
some site wrote:Technical data EHEIM ecco pro 130:
- for aquariua from 60 up to 130 litres
trage tu concluzia.
@Stefanp: cata rabdare mai ai? 
|
 |
|
Howdy
la dimensiunile astea poti folosi sticla de 6 si ai factor de protectie 3, iar greutatea bazinului umplut cu apa ar fi de 150kg. Daca vrei sa folosesti sticla de 10, asa cum sugereaza Calin, ai avea factor de protectie 10, deci ai fi paranoic in privinta sigurantei, iar greutatea bazinului umplut cu apa ar fi de 173kg.
Ca sugestie: imparte spatiul ala in 2-3 bazine mai mici. Ar fi mult mai ok. Ai putea avea cativa pesti in unul din bazine, in altul niste creveti, iar in al treilea un betta. Sau poti pune cate un betta in fiecare din bazine si ai terminat povestea... Dar asta este doar o sugestie.
Numai bine
Dan
|
 |
|
Am patit'o si eu cu o zebra in stilul asta, cu ceva vreme in urma. Se fugarea cu celelalte zebre si cred ca s-a panicat pentru ca s-a infipt direct cu laterala dreapta intr-o piatra de decor. O zi a fost palida, ii disparuse rosul din obrajori, nici nu mai avea chef sa se fardeze. I-am pus atele la inotatoarea dreapta, lezata nasol, dar degeaba. Se pare ca a avut si leziuni interne incompatibile cu viata (am invatat expresia asta de la interviurile luate celor de la SMURD), apoi si-a dat obstescul sfarsit. In concluzie, daca nu vezi probleme la ceilalti, sa fie apatici, sau prea agitati, nu te panica. Da'... de curozitate, cati pesti ai in 15L?
L.E.: Si ce pesti ai, as vrea sa mai stiu.
|
 |
|
Salutare
da niste detalii, te rog, despre bazin... capacitate, de cat timp il ai, ce s-a schimbat pana sa moara neonul... etc
Multam
Dan
|
 |
|
adiacvaristu60 wrote:Foarte interesant proiectul.Ziceai ca vrei ceva mare,vad ca te tii de cuvant,baftaaa multa.
Adi, nu obisnuiesc sa fac planuri si sa nu le pun in practica  Uneori poate dura mai mult pana realizez ce mi-am propus, dar intotdeauna realizez. Multumesc pentru urare
On topic: am discutat cu un arhitect de la primarie... la 20cm de beton armat grosimea podelei, mai ales la imbinarea peretilor de rezistenta cu podeaua, pot face un bazin cu greutate totala de ~3500kg fara a risca sa se bucure si vecinii de pestii mei  )
Ma gandesc sa iau, pentru cel mare, filtru extern EHEIM professionel 3 1200XLT care are si incalzitor incorporat, sau un Aquael Filtr UNIMAX 700. Problema va fi pretul si disponibilitatea pentru Romania, dar cum pt Aquael pot obtine pret de importator si un eventual discount, cred ca optez pt acesta din urma  Mai ramane sa ma decid ce pesti si plante sa iau pentru el  Sugestii?
L.E.: Sa optez pentru sticla securizata de 12mm la dimensiunea asta? Intreb doar pentru a parea putin paranoic in privinta sigurantei  )
|
 |
|
paradoxx wrote:pfff tare sunt curios de experiment.Sa ne anunti si pe noi de evolutia actiunii,indiferent daca iti iese sau nu
se face  voi testa, intai de toate, cu doua bazine de 14L, pentru ca un test cu doua bazine de peste 100L mi se pare hazardare... cam cum ar fi sa merg in cusca unui tigru flamand cu o bucata de carne cruda si sa ma asez cu spatele la el cat o fac pe gratar  ))))
paradoxx wrote:Ce nu cred eu ca vei reusi,este sa tragi in egala masura aceeasti cantitate de apa din ambele.Ar fi BESTIAL daca ai reusi,insa trebuie asezate ambele furtune la aceasi inaltime,in acvariu.
pai vor fi asezate la exact aceeasi adancime, pentru ca vor fi puse niste tevi de PPC sau pexal, in forma de U intors, pentru a folosi pe post de tur la fiecare din bazine. E posibil sa fie o diferenta, dar nesemnificativa... Cred ca voi lua doua manometre cu care sa verific debitul de pe fiecare din in'uri in timp real si il voi ajusta cu un robinet pe fiecare teava, zi de zi
paradoxx wrote:Zebrele alea or sa fie f fericite.
Vor fi, pentru ca in bazinul asta de 14L sunt mult prea inghesuite 
|
 |
|
nickvvv wrote:si uite-asa invat sa desenez cu paint-ul...
Si in cazul in care chestia asta functioneaza nu ai nevie de acelasi debit si acelasi volum la acvariul 2, daca e diferit reglezi debite cat de cat proportionale si inaltimea apei e aceeasi in acvarii 
Dragut desen... ce am gasit eu e la fel, numai ca la mijlocul tevii de overflow, in partea superioara, are o gaura si un furtun subtire... 4-6mm, iar overflow-ul este de 25-40mm, in functie de cat are si filtrul debit... pentru ca, daca pun filtrul meu dat la maxim, cu debit de 800l/h si teava aia e de 10mm, iar diferenta intre flow-urile de out dintre bazine este destul de mare, s-ar putea sa fac in toata sufrageria acvariu, pentru ca teava nu ar permite debit suficient de mare prin ea cat sa echilibreze nivelul apei in timp real intre bazine =))
|
 |
|
@dan.pavelescu: eu chiar nu vreau sa imi vizitez vecinii... sunt mult prea nesimtiti pentru a se bucura si ei de munca mea la acvariu  )))))) debitul pe filtru este reglabil direct din filtrul propriu-zis... insa pentru a regla in-ul pe fiecare bazin in parte, intradevar, ar trebui montati robineti pe fiecare tur. ai dreptate, in loc de T ar fi minunat sa folosesc un Y pentru in, insa la out ma gandesc serios ca un T este destul de ok. Bazinele ar fi la distanta egala de filtru, deci in-urile si out-urile vor fi egale.
@nickvvv: am inteles ideea de overflow  acum... ramane sa vad daca este functional, intradevar, pentru ca e o chestie pe care nu o inteleg... care este rolul furtunului pentru prima amorsare in partea superioara a tevii de overflow? Mai exact, ce dracu` face furtunul ala? Ma dispera pentru ca ma uit ca vitelul la poarta noua si nu ii dau de cap  ) Singurul rol pe care i l-am gasit e sa permita aerului sa iasa cand se umple teava respectiva cu apa... Sper ca am nimerit'o  )
|
 |
|
voalate sunt... mai ramane sa plantez bazinul mic, asta ca sa fie bine si pentru ele
Pentru a fi on-topic, mai am o nelamurire... daca am doua bazine identice, de 112L brut si un filtru extern puternic, cu debit mare si adecvat pentru acvarii de pana la 320L, pot folosi filtrul simultan in ambele bazine? Mai exact, vreau sa pun un splitter in T pe tur, din fiecare brat al T'ului sa se duca un furtun in cate un basin si sa se uneasca intr-un singur furtun care sa mearga in filtru, iar pe retur sa pun inca un splitter in T in care sa intre returul filtrului si sa se duca din fiecare iesire disponibila a T'ului furtun in fiecare bazin ca in imaginea atasata?
In imagine, turul este cu albastru, iar returul cu rosu.
Multumesc si numai bine.
Dan
|
 |
|
paradoxx wrote:nu stiu daca tine placa greutatea respectiva,dar substratul imi place foarte mult,da o aura de aristocratie hehe
Cum ai facut sa iasa bulele doar dintr-o parte? am o piatra de perdea ,care desi are vreo 15 cm,e cam scurta pentru ca pompa de aer e f puternica,si cand bag piatra in substrat,bulele ridica tot substratul si imi lasa piatra goala,dezvaluita  )) asa ca am conectat pompa de aer la filtrul intern(asta ca off topic)
am doua pietre la pompa... una cilindrica, mica (cam 4cm pe 1.5cm diametru) si una trapezoidala de 15cm lungime. Substratul o acopera destul de mult si nu e dat de pe piatra, chiar daca pompa e data la maxim. Pompita mea e Aqua Szut de 5W, cu 2 iesiri. Multumesc pentru aprecierea substratului. Voi schimba fundalul cu unul albastru marin. Asa se vor vedea si pestii negri (Molly mature si puii lor - unii nascuti ieri, altii urmeaza sa se nasca zilele astea). Cam greu cu identificatul puilor pe substrat, printre plante, pentru ca sunt pui negri, pui albi, dar si dalmatieni  Dupa vreo 25-30 de minute de uitat la substrat am inceput sa zaresc puii. Se miscau incet pe fundul bazinului si ii deosebeam cu greu de granulele albe si negre... e un adevarat chin sa'i gasesc  )) Pana acum am vazut vreo 20... si femela am vazut ca are burtica maricica in continuare. Daca am norocul sa imi fete de 3-4 ori, voi avea la Molly de donat, de o sa va plictisiti de mine  ))))) Plus ca mai am 3 femele Xipho rosii, un Xipho portocaliu si un Xipho calico, plus inca o femela Molly dalmatian... sunt curios daca iese vreun hibrid dintre molly si xipho. Ar trebui sa iasa o combinatie misto de culori. Pana una-alta, am separat zebrele intr-un bazin de 14L, pentru ca imi fugareau puiutii de Molly. Cu ocazia asta am spart cu mana, involuntar, bazinul de 14 in care il aveam pe bettanul Joe Bruno si m-am pricopsit cu o taietura care mi-a expus articulatia degetului mijlociu de la mana stanga. Arata interesant scheletul meu alb, cu sangele rosu inchis, desi nu sunt dinamovist  ) Luni trebuie sa iau alt bazin de 14L, ca sa nu il chinui intr-un bol de 1.5L. E posibil ca luni sau marti sa schimb bazinul zebrelor cu unul de 50L, deci il voi putea face numai de zebre roz. Cred ca va da foarte bine cu tembelele alea colorate si energice in el 
|
 |
|
Bon soir
urmeaza sa iau un capac pt Senior si am vazut ca are doua tuburi T8 de 18W. Am observat ca toata lumea opteaza pentru T5, dar ma intreb cata lume are datele tehnice despre T5 si cat de justificate sunt aceste alegeri. In consecinta, dat fiind ca cele mai mult probleme de garantie la T5 sunt legate de tuburi si balasturi arse in timp foarte scurt, dar si ca eficienta T5 este doar cu 9% mai mare decat a T8-ului, care este motivul pentru care as plati de cel putin 5 ori mai mult pe un tub T5, decat pe un T8?
Merci beaucoup 
|
 |
|
catalin_ wrote:Ma amuz gandindu-ma ce presiune exercita o persoana de 100 kg care sta intr-un picior, pe varfuri si ce ar putea pati saracul beton armat daca ar fi asa firav 
Presiunea exercitata este de 100kg/~7cm patrati, deci mai mica decat in cazul acvariului care exercita ~120kg/cm patrat
Acum pentru a raspunde cat mai succint si celorlalti respondenti:
- mobila are minim 50cm adancime si vreo 4m lungime, la asemenea greutate, deci cele 1400kg se disipa pe ~2mp. Trebuie luata in calcul si grosimea placii care, la unele blocuri ajunge si la 40cm
- acvariul va fi mai aerisit si cu mai putine specii cand voi face al doilea Senior. Autocolantul nu l'as vrea negru, pentru ca nu s'ar distinge f bine pestii inchisi la culoare, iar pietrisul contrasteaza placut acum, zic eu
Numai bine
LE - bazinul va fi lipit cu 2 laterale de pereti de rezistenta 
|
 |
|
|
|