[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: dan.oancea
Forum Index » Profile for dan.oancea » Messages posted by dan.oancea
Message
Singura rugaminte pe care o am catre toata lumea este sa nu se nasca o polemica fara acoperire... fiecare schimba cat considera, insa "by the book" ce scrie? 25-30% din cantitatea de apa, saptamanal, nu? Acvariu plantat nu este, deocamdata. Plantele din el sunt artificiale, pana ma decid ce pot lua care s anu fie pretentios si sa se dezvolte armonios. Niste muschi ar fi fain, pentru ca vreau sa creez un peisaj interesant, cu pietre, un pseudo-bonsai, al carui coronament sa fie tot muschi, eventual... sa vedem cum o iesi. Pana la achizitia de plante, insa, discutam de un acvariu gol, cu plastice decorative si pesti
@Faye: Vreau sa spun ca, pentru a nu scadea debitul de apa sub cel necesar acvariului meu, care este pe la 224L/h, voi folosi exact modulele astea, pe langa cel cu care a venit filtrul... deci va fi ceva filtrare, iar debitul maxim va fi pe la 400-450L/h. In conditiile de fabrica, in care este folosit doar un modul, debitul maxim este de 800L/h
Faye wrote:O precizare doar. Multikani este un filtru extern pentru acvarii cu capacitatea cuprinsa intre 20-300l, in functie de numarul de module(maxim 8) adaugate.


De acord... inseamna ca la volumul meu pot avea maxim 3 cartuse de filtrare, in afara de cel cu care vine filtrul.

adiacvaristu60 wrote:Si eu sunt de parere ca decorul artificial sa zboare.Nu suprapopula prea tare acvariul,vei avea numai probleme,guppy fac mizerie destul de multa,mai bine suprapopulezi cu plante naturale .Schimb de apa faci saptamanal de 20 la suta indiferent de cat de curata pare apa.Asta va ajuta acvariul sa se mentina optim!Cand schimbi apa nu inseamna neaparat ca este murdara,schimbul va mentine parametrii chimici,va limita dezvoltarea algelor si ajuta la circuitul materiei in ecosistem.Alceva nu prea am ce sa comentez,bafta in continuare.


Adi, la schimb ma gandeam sa fie intre 25-30%, conform celor scrise pe mai multe site-uri de specialitate. Mai astept pareri, totusi, pentru ca inca nu imi este clara cantitatea ce trebuie schimbata.

Daca o las la decantat 48h, ii adaug albastru de metil si cantitatea de Bactozym, conform prospectului de la ei, ar trebui sa fie ok pt schimb apa? Inca ceva... am posibilitatea sa iau un sterilizator cu UV ca add-on la filtru. Este ok? Merita investitia, sau este un fel de frectie la picior de lemn?
stefanp wrote:N-am vazut sanitari sa sara din apa 3-4 cm ... insa e adevarat ca sunt destul de activi. Inoata in sus si in jos pe inaltimea bazinului, inoata in grup, exploreaza.
Ai grija insa sa nu ii gasesti pe langa acvariu...


Am avut problema asta cu acrobatul de Xipho... acum era in acvariu si era ok, iar in 2 minute nu mai era. Sarise in balcon, cam 60-70cm distanta de la acvariu spre geam si a cazut cam de la 1.5m inaltime pe gresie, chiar langa o litiera de-a pisicilor ) Norocul lui a fost ca l-am gasit imediat, l-am bagat in acvariu la loc si si-a revenit in 20-30 min... acum e ok... si a trecut cam o saptamana de la incident ) Cu sanitarii nu stiu ce sa spun... daca stai 10 minute langa Senior, ori esti stropit pe fata, ori te bucuri doar de clipocitul apei cand intra pestii inapoi in ea dupa sarituri ) ma gandeam sa fac un capac din polimer, dar trebuie sa il fac inalt ca sa nu am surprize sa ramana vreun nebun lipit de neoane )

Apropo de neoane si lumini... acum am 75W de lumina calda care cad pe apa de la niste spoturi. Stiu ca este recomandat sa fie cam 1W/litru... e prea putina lumina, e ok? Care este parerea voastra? Sa pun lumina rece, sau pot combina calda cu rece pentru a obtine un daylight? O zi frumoasa sa aveti si sa va bucurati de furtuna, daca sunteti din Bucuresti
Andrei1234 wrote:Sfatul meu ar fi sa renunti la decorul de plastc, in rest e ok pentru un incepator.


Multumesc Andrei. Decorul artificial este pt inceput, pana ma informez corect asupra plantelor naturale mai putin pretentioase pe care le pot folosi, deci va disparea in curand.
@stefanp: multumiri pentru raspunsuri si apreciere. O clarificare este necesara: Multikani este filtru extern pt acvarii de pana la 320L. Inca una: nu am facut schimburi de apa de cand l'am pornit, acum o saptamana si jumatate si am lasat apa sa se limpezeasca prin filtru
Bacteriile am constatat ca au inceput sa se adune inspectand componentele din acvariu, care au devenit vascoase, acoperite de o mucoasa transparenta si inodora ce se dezvolta rapid.

Plantele naturale pot fi lasate in recipientele tip ghiceci in care vin din magazin, pt a nu interveni masiv asupra nisipului si a adauga substrat?

L.E.: Intentionez sa ii inmultesc. Din aceasta cauza am cam 2 femele la un mascul din fiecare specie Nu stiu daca se observa in foto, dar la turul filtrului din Senior am pus o plasa cu ochiuri mici, pt ca in decupajele originale intra fara pb un xipho sau molly de 3-4cm. In felul asta se evita accidentele Pentru bettan, o filtrare si oxigenare usoara a apei ar fi ok? Stiu ca respira la suprafata, dar ma gandesc doar la cat de curata ar fi apa din acvariu daca ar fi filtrata putin.
Acesta este al doilea forum pe care gasesc o comunitate foarte primitoare si deschisa. Ma bucur ca exista asemenea oameni, cu foarte mult bun simt si dornici sa ajute chiar si necunoscatorii, asta pentru a nu folosi un termen interpretabil, cum este "ignorantii"
Bun gasit,

relativ de curand am achizitionat un acvariu f mic (14L) pe care l-am folosit temporar pentru 2-3 xipholai, pana am putut lua un acvariu putin mai mare... (112L). Dupa ce l-am achizitionat pe cel mare, am transferat pestii in el. Va voi detalia pasii si echipamentele pe care le am in acvarii, pentru a-mi impartasi parerile voastre... unde am gresit, daca am gresit, unde ar trebui sa mai lucrez, unde a fost ok. Voi denumi acvariulmic "Junior" si cel mare "Senior", pentru a usura exprimarea.

Junior
- l-am luat, l-am decorat cu nisip si plante artificiale Aquael. Ca accesorii am pus un incalzitor de 25W si un filtru Aquael Fan Filter Mini plus, cu aerare, dar si nelipsitul termometru, extrem de necesar. Ulterior, avand in vedere ca locuiesc la ultimul etaj si soarele bate in geamuri si plafon toata ziua, am avut nevoie sa fac un sistem de racire cu 2 ventilatoare de PC care baga aer pe oglinda apei, coborand temperatura.
- am folosit Easy-Life Easystart in cantitatea specificata pe ambalaj si am avut surpriza sa am o mini balta cu apa extrem de mirositoare si verde.
- dupa cateva zile am folosit Tetra Crystal Water in dozajul recomandat pe ambalaj, insa nu a avut nici un efect, asa ca am luat-o de la capat cu acvariul, folosind Albastru de metil in apa, in loc de Easystart si totul a fost ok. Bacteriile au inceput sa se dezvolte in 2 zile si dupa o saptamana era totul ok.
- a doua zi, dupa ce am picurat albastru de metil in apa, am pus 1 sanitar si 3 Xipho... mascul portocaliu si 2 femele rosii care, dupa vreo saptamana si jumatate, au umplut acvariul cu 25 de puiuti (posibil sa o fi luat gestanta de la magazin).
- am reusit sa salvez 21 de puiuti si i-am pus intr-un vas separat cu nisip si apa din acvariul in care au fost fatati.
- am facut un schimb de apa (25% lasata la decantat cam o zi si jumatate, cu albastru de metil in ea) si, a doua zi, femelele Xipho erau moarte... la fel si toti puiutii salvati, la care am completat cu apa din acvariu, dupa ce am facut amestecul cu apa noua.
- in aceeasi zi am aflat ca, in urma schimbului de apa din acvarii, inca 3 persoane au avut probleme majore cu femele Xipho care au murit pe capete... concluzia: o fi fost ceva in apa... nu o fi fost ceva in apa... pentru ca de atunci nu s-a mai intamplat asa ceva... nici pana atunci nu s-a mai intamplat si conditiile / procedurile de schimbare sunt identice.
- dupa mutarea pestilor in Senior, am resetat Juniorul, am spalat tot si am luat-o de la capat cu ciclarea, folosind inca un filtru (Aqua One Mini series), doar pentru a-l starta si pe el si pentru a fi gata pentru un mini acvariu nou.
- in Junior am facut o maternitate dintr-un vas de plastic in baza caruia am facut gauri de 10-12mm diametru pe toata suprafata, egal distribuite. Vasul de plastic am avut noroc sa aiba o margine care se sprijina perfect pe marginile Juniorului.

Senior:
- l-am luat si l-am decorat cu nisip alb si negru, fundal, filtru Aquael Multikani 800, pompa de aer Aqua Szut 5W, furtun de silicon de 3m, incalzitor 100W Aquael, eternul termometru si cateva plantute artificiale Aqua Szut, o roca de quartz negru si o jumatate de nuca de cocos decupata ca un iglu, curatata si fiarta in mai multe ape, pana a ramas curata apa in care s-a fiert.
- l-am umplut cu apa (a durat vreo 2-3 ore sa il umplu cu un castron mare ) ).
- am pus in el continutul unei capsule Tetra Bactozym si o picatura de albastru de metil la 10L apa si l-am lasat 24h.
- dupa 24h, timp in care apa era tot mai tulbure, am mutat sanitarul si masculul Xipho in el si am mai achizitionat inca 13 pesti: o femela Molly galbena cu puncte negre pe coada, o femela Molly Lyra Dalmatian si 2 masculi Molly Lyra (unul negru, altul Dalmatian), 3 neoni negri, 1 neon albastru, 3 zebre roz (sunt cele mai dubioase pe care le-am vazut pana acum... stiam de rosii, albe, negre... dar nu roz) si 2 sanitari (la astia nu am stiut niciodata rasele).
- dupa perioada de acomodare cu temperatura si locul nou, i-am eliberat in acvariu si pe cei noi si e totul ok... Xipho sta numai cu cele 4 Molly si au facut o bisericuta, zebrele sunt cu bisericuta lor, neonii cu bisericuta lor, iar sanitarii cu a lor
- vazand ca in alte 24h nu incepe sa se limpezeasca apa, am pus cantitatea recomandata pe ambalaj de Crystal Water, dar apa s-a facut din ce in ce mai laptoasa, de abia mai vedeam pestii in acvariu.
- desi m-am umplut de nervi, m-am abtinut si nu am mai facut nimic acvariului, lasandu'l sa vad ce se intampla intr-o saptamana. Surpriza nu a fost deloc surpriza... apa este cristalina, nu are nici un pic de miros, coloniile de bacterii s-au dezvoltat foarte frumos in filtru si pe toate accesoriile din acvariu, iar pestii sunt foarte activi, linistiti si cu pofta de mancare cum nu am mai vazut.
- cu pompa de aer si furtunul de 3m am facut o perdea de aer in spatele acvariului, pe toata lungimea lui, perforand furtunul din 3-4mm in 3-4 mm si conectandul la ambele iesiri ale pompei. Stiind ca Molly si Xipho nu suporta f bine apele agitate, nu mica mi-a fost mirarea cand am vazut ca se distreaza mergand in dreptul returului filtrului, unde stau in curentul de apa, sau inoata de nebuni prin perdeaua de bule, ciugulesc bule de pe furtun, apoi se lasa purtate de curentul de apa prin acvariu, doar pentru a o lua de la capat cand nu ii mai poate misca apa.
- seniorul este pus in bataia directa a luminii solare, dar partea expusa luminii este acoperita integral cu polistiren extrudat de 6mm grosime, pentru a preveni incalzirea apei si crearea de alge care sa o tulbure.

Nelamuririle mele:
- avand in vedere ca Seniorul este curat ca lacrima, pestii sanatosi si ok, este musai sa schimb 25-30% din apa dupa o saptamana, sau pot, doar, sa completez cantitatea evaporata (dat fiind ca e open top)?
- la volumul pe care il are, as putea pune cam 20-22 pesti in el, insa, ma gandeam sa il suprapopulez, insa nu excesiv... sa ajung la vreo 28-30 pesti cu totul, dat fiind ca sunt mici in momentul de fata si, pana vor creste, voi muta din ei in alt acvariu mare (intentionez sa iau mai multe acvarii, cate unul pentru fiecare rasa)
- am observat peste tot pe forumuri ca masculii Betta nu se inteleg cu ciupitorii de Xipho si cu Molly Lyra, insa convietuiesc foarte bine cu Neon si sanitari. As putea aduce un mascul Betta in Senior, dat fiind ca nu este tocmai mic acvariul si este deja populat, deci bettanul nu ar mai fi atat de teritorial, dar nici f mare nu este acvariul, astfel incat sa se poata ascunde pe undeva si sa nu dea nas in nas cu Xipho sau Lyra, care patruleaza prin habitat de zici ca sunt stapanii absoluti acolo?
- ce mancare recomandati pentru combinatia de pesti pe care o am? Am folosit TetraMin granule, dar i-am trecut pe o mancare recomandata de un prieten acvarist... discuri foarte subtiri, care au in centru o bulina cam de 1mm diametru din sange de peste si care creste activitatea in acvariu si ajuta la dezvoltarea inotatorilor mei.
- un sistem de racire cu 4 ventilatoare de PC care sa introduca aer in oglinda apei din Senior, ar fi ok? Nu ar crea o diferenta prea mare de temperatura intre suprafata apei si partea inferioara?
- este normal ca sanitarii, pesti linistiti in general, din cate stiu eu, sa se comporte ca niste delfini la circ? In mod constant alearga prin acvariu, sar 3-4 cm din apa, se baga peste tot pe unde sunt curenti de apa sau aer, alearga dupa ceilalti pesti, se alearga reciproc prin acvariu, accelereaza cat pot pe peretii acvariului, sau pe fun, pe suprafata nisipului, apoi se reped in curentul de apa de la filtru... inoata contra curentului o perioada, apoi se apuca de inotat in spirala pana la baza acvariului...

Am atasat si 2 poze... una cu Juniorul si alta cu Seniorul Astept cu interes parerile voastre.

Va multumesc anticipat. Numai bine


Editat de stefanp: Am mutat topicul in categoria de apa dulce. Era la marine.
Bun gasit tuturor membrilor. Este adevarat ca sunt membru nou si am omis la inceput sa postez aici, insa recuperez acum cu scuzele de rigoare ca nu am facut asta inainte sa postez curiozitatea pe care o aveam.

Prin urmare: ma numesc Dan Oancea, 34 ani, proaspat tatic, absolvent de jurnalistica, angajat in telecomunicatii de putin mai mult de un deceniu, iar ca pasiuni... audiophilia, downhill, freeride cu variantele extreme, pe bicicleta, tenisul de camp, de masa, volley-ul, tehnologia asta care ne uimeste cu evolutia ei, fotografia si, desigur, acvaristica.

Sa ne auzim cu bine.
Anca, abia astept sa vad poze cu el

Acum am un acvariu micut, de 14L, pe care intentionez sa'l pastrez pentru puiet cand il voi avea pe cel mare. De curand l-am populat cu un Molly si un Xipho... sa vad cum s'or intelege. Poate o sa pun si un Guppy intre ei Dupa ce il fac pe cel mare, ma bate gandul sa incerc sa'l fac pe acesta mic marin... dar ma mai gandesc

image
syle wrote:
intreaba expertii daca nu e prea departata lumina de acvariu - ai cam 1 metru de fundul acvariului;

daca bate soarele pe el din tot ce am citit eu nu e deloc indicat;

bafta la proiect;


Apreciez feedback-ul primit pana acum si urarile de bine. Asa este, distanta fata de fund va fi cam de 1m. Pot suplimenta cu inca un neon, sa fie 3 de 36W. In privinta luminii naturale, nu va pica direct pe acvariu in nici un caz. Am citit ca daca pica direct, este destul de trist si voi face tot ce pot pt a evita. Daca voi schimba amplasarea, asa cum a sugerat Anca, se vor rezolva cateva probleme... lumina directa pe acvariu, curatarea si accesul facil in toate colturile.

Parerile expertilor in acvaristica ar fi mai mult decat binevenite.

Multumesc din nou pt raspunsurile prompte.

Anca... sunt foarte curios cum va arata standul pe care il vei face pt proiectul nou. Am studiat proiectele facute de tine pana acum si sunt f interesante. Imi este putin teama sa ma apuc sa fac singur acvariul, asa ca voi apela la cineva care asta a facut in ultimii 15 ani. Poate la urmatorul proiect voi face eu totul cap-coada. Mi-e teama la partea cu cantuirea sticlei... nu ma pricep deloc. Nu am mai facut asa ceva pana acum si la o dimensiune pare, sunt alte forte de forfecare si de expansiune in colturi.

Numai bine si mult succes in proiectul pe care il ai in plan.
Ancamarketing wrote:Am inteles, asa ma gandeam si eu ca i lasi un spatiu de acces. Tu stii mai bine daca incapi sau nu, dar gandeste te ca cei din pet shop nu planteaza si acvariile lor sunt foarte inguste si nu prea inalte. Ar fi bine sa faci o simulare sa zic asa.
De ce insist ptr ca acvariul meu are 120x30x45 si sta pe un perete despartitor dintre bucatarie si camera si ma cam chinui cu el, are capac si deasupra e spatiu liber vreun metru.
La urmatorul schimb locatie, schimb totul.
Numai bine iti doresc in proiectul tau.


Multumesc frumos. Inca am un dubiu in privinta locatiei. L-as pune pe un stand de PAL ranforsat cu stalpi metalici verticali, la nivelul ochilor. Trebuie sa gandesc f bine standul, pentru a sustine ~400KG... iar daca il pun pe stand, il pot face de 50cm latime si 55cm inaltime. Dimensiunile din primul post erau calculate pentru a acoperi cat mai mult din deschiderea respectiva din perete. Daca schimb locul, schimb si dimensiunile
stefanp wrote:Inaltimea de 65 cm s-ar putea sa te incurce la curatat...e greu sa ajungi pana la fund.
Apropos, cum vei avea acces la bazin, sa-l cureti? Cat spatiu vrei sa lasi deasupra lui?

De asemenea, la 65 cm inaltime iti trebuie sticla mai groasa (indiferent de latime).
Eu n-as urca mai mult de 55 cm inaltime. Cred ca e de ajuns. De asemenea lumina va ajunge mai bine pana la fundul apei.


LE: Am vazut intre timp ca vrei sa lasi in jur de 30 cm spatiu deasupra acvariului. Mi se pare un pic cam putin. Precum spuneam insa, daca mai tai 10 cm din acvariu, ramai cu 40 spatiu deasupra.


Intre acvariu si nisa neoanelor vor fi 45 cm. Deschiderea pentru vizitare va avea 30. Dar asta sepoate modifica si pot face deschiderea de 45cm, cat este si spatiul disponibil, pentru acces mai usor la toate colturile acvariului.
Buuuuuun... am inteles legat de scoici. Nisipul va fi natural, asa cum ai spus si tu, granulatie 1-3mm.

Deasupra acvariului va fi o nisa in care vor fi puse neoanele, in spatele unei foi de sticla de 2 asezata pe o garnitura din cauciuc, pentru a preveni aburirea sistemului de iluminat. Pana la nisa cu neoanele va fi spatiu cam 45cm inaltime, pe toata lungimea si latimea acvariului, spatiu ventilat cu 2 coolere silent, deci acvariul vafi imbracat in rigips pe toate laturile, iar in sufragerie, deasupra acvariului, va fi o gura de vizitare orizontala, pe toata lungimea acvariului, de 25-30cm inaltime, usa rabatabila, cam ca in petshop-uri, deasupra acvariilor. Deschiderea imi va oferi suficient acces la acvariu, mai ales ca nu sunt foarte mare. Daca ma chinui putin, intru cu totul in el si il curat din interior )

Ancamarketing wrote:Din experienta mea cu un acvariu de 30 cm latime, iti spun ca nu e bun. Nu poti face nici un aranjament in el, îl cureti vrei fiind îngust si o sa ti para r?u ca nu e mai lat. In timp când o sa vezi zeci de acvarii frumoase si o sa vrei si tu mai multe in acvariul t?u o sa te iei de cap ca nu poti ptr ca e prea îngust.
Poate ptr început o sa ti se para ok dar mai târziu sigur regreti si deja ai b?gat destui bani in el ca sa mai poti face ceva.
O sa fie problema si cu filtrarea, in timp o sa vezi ca nu e suficient doar filtrul intern.


Buna Anca

pentru a-l face mai lat ar trebui sa latesc si peretele pe care il voi aseza. In privinta latimii aveam / am si eu dubii si singura posibilitate este cea mentionata anterior pe care cred ca o voi pune in practica, pentru a evita exact situatiile mentionate de tine. probabil ca ar ajunge la 40-45cm latime, deci ar fi un castig de 100L la 45cm latime si, probabil, ar trebui sa iau in considerare sa schimb dimensiunea sticlei in 12mm.

Multumesc frumos pentru opinie

P.S. Sunt nelamurit in privinta inca unui aspect. Am vazut de curand pe mai multe site-uri de acvaristica o compatibilitate intre Betta femele si speciile mentionate de mine. Este adevarat asa ceva? Din cate stiu, masculii Betta sunt sociopati si agresivi in 99% din cazuri, inclusiv cu reflexia lor in oglinda ) Sa inteleg ca femelele sunt cu capul pe umeri si tolerante? E valabila compatibilitatea asta si in cazul in care sunt mai multe femele Betta?
Buna ziua si bun gasit.

De multa vreme am in minte un lucru si abia de curand am prins curaj sa il pun si in practica. Vreau sa comand un acvariu de dimensiuni atipice,pentru a-l incastra in perete, in locul geamurilor de la sufragerie, la trecerea spre balcon.

Stiu ca nu este ok ca acvariul sa fie expus direct luminii solare si voi avea grija sa nu se intample asta, desi geamurile de la balcon sunt la 1.3m de el, dar sunt dotate cu jaluzele metalice.

Ce vreau sa stiu este daca setup-ul pe care il am in minte ar fi ok pentru acvariu:

- dimensiuni: 110cm lungime x 30cm latime x 65cm inaltime, din sticla de 10mm, ranforsat transversal si longitudinal in partea superioara. Acvariul ar avea cam 214.5L volum si in partea de jos, cam 5cm inaltime, va fi inconjurat de profile de rigips. La fel va fi si in partea superioara
- iluminare: 2 neoane 36W de 1.2m lungime;
- filtrare: pentru ca nu dispun de spatiu pentru a folosi un filtru extern, intentionez sa folosesc 2 filtre interne JBL CristalProfi i100, plasate in colturile laturii lungi a acvariului;
- substrat: artificial sau natural... inca nu m-am decis si am nevoie de putin ajutor aici, cu pro si contra;
- plante: artificiale pentru moment, dar voi trece in timp la plante naturale, cu iluminare, instalatie de CO2, substrat si tot ce mai e nevoie.
- racire: 2 sisteme de evaporare fortata de la JBL, sau home made, despre care am citit ca ar scadea temperatura apei din acvariu cu 3 pana la 6 grade
- incalzire: 2 sisteme de incalzire de minim 50W, plasate pe lateralele inguste ale acvariului
- termometre: 2 bucati, plasate pe peretele opus filtrelor, in colturi
- curatare: un sistem de curatare pe baza de burete cu magnet de la Aquael.

M-am gandit ca in acvariul acesta sa am un numar maxim de 40 pesti (Guppy, Molly, Xipho, Zebre, Neon si sanitar, incercand sa asigur conditiile propice inmultirii lor (adica 1 mascul la minim 2 femele, din cate am aflat citind despre speciile mentionate), cateva scoici, o cochilie mare de melc marin, sterilizata si 7-8 plante discrete, care sa nu incarce prea mult spatiul destinat pestilor.

Ce ar trebui sa stiu despre acest setup? Ce ar trebui schimbat neaparat? Ce nu ar trebui schimbat neaparat, dar ar fi ok sa se schimbe in timp?

Va multumesc anticipat pentru opinii si pentru rabdarea acordata citirii postului.
Dan
 
Forum Index » Profile for dan.oancea » Messages posted by dan.oancea
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com