[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: sv_costin
Forum Index » Profile for sv_costin » Messages posted by sv_costin
da dar la butoi probabil ai robinetul pus la baza nu la suprafata , si atunci intervine presiunea apei din butoi....
in cazul de fata vorbim doar de presiunea apei care depaseste nivelul la care e data gaura, care e foarte mica...
orcum am discuta teoretic despre asta e clar ca debitul pompei depaseste debitul preluat de retur, concluzia , sumpul ramane gol..

ai testat cu medii filtrante(bureti, siporax, etc) sau fara??

uite un proiect similar:
http://www.youtube.com/watch?v=WHn7_ZqZljs
sa inteleg ca tu atunci cand ai pompa oprita ai si acvariul si sumpul pline?? si daca dai drumul pompei se goleste sumpul?? in cazul asta trebuie sa suplimentezi returul catre sump..chiar daca mai cobori cotul ala putin tot nu o sa ai presiune mai mare..la tine gravitatia face returul nu presiunea..
cred ca mai bine ne-ai explica printr-un desen , fie el chiar si in paint...in mare am cam inteles ce vrei tu , dar gandeste-te ca o teava fara gaura la suprafata apei va functiona in full siphon si va goli acvariul intr-un minut..nu cred ca trebuie sa-ti faci griji in legatura cu teava catre sump ci mai degraba cu puterea pompei..
gandeste treaba invers . cu cat urci mai multa apa in acvariu cu atat va cobora mai repede( daca teava are un diametru suficient, calculat astfel incat sa poata sustine cel putin debitul pompei)..astfel apa va fi filtrata suficient de bine...
nu te astepta sa functioneze ca un aspirator , pentru ca nu va fi asa orice ai face (sa traga mizeria din tot acvariul)...de altfel cred ca ar fi prea periculos pentru pesti ...
crevetele daca vrei sa-l pastrezi il poti lasa acolo, dar slabe sansele sa supravietuiasca in perioada de ciclare , mai ales ca e pui..
asta nu inseamna neaprat ca l-ai deciclat, ci doar ca ai tulburat apa...nu e acelasi lucru...un acvariu cu apa limpede poate fi neciclat asa cum si unul cu apa "tulbure" poate fi ciclat, dar insuficient filtrat..

deci stai fara grija, daca nu ai tinut buretii sau ce ai scos tu de acolo, prea mult pe uscat nu ai deciclat nimic..
e chiar recomandat ..ajuta la ciclare..stoarce un burete vechi chiar daca murdaresti putin apa..
la sump cel mai important e cum faci circuitul de la acvariu la sump si de asemenea configuratia interioara pentru ca apa sa circule corect prin mediile filtrante..
Daca nu poti da gaura in acvariu pentru overflow poti opta pentru o teava de pvc care sa comunice cu un alt recipient din spatele acvariului , care sa aiba gaura de scurgere catre sump* asa cum spunea cineva mai sus, pe principiul vaselor comunicante).. astfel daca se opreste curentul , din acvariu curge apa doar atat cat este permis de overflow, deci daca e facut corect nu exista nici-un risc..
parerea mea e ca tot nu o sa obtii un filtru suficient de fiabil si de eficient....
documenteaza-te putin despre ce inseamna un sump si cum se poate obtine unul si o sa vezi ca raportul calitate/pret este extraordinar...gasesti un acavriu vechi pe la donatii sau goarte ieftin pe la vanzari , mai lipesti cateva gemulete si e gata ..e usor de curatat , eficient si ieftin
mai mult ca sigur nu..cel putin cantitatea de materiale de filtrare biologica pare destul de mica..in plus perlonul ala o sa se colmateze in maxim doua zile (poate chiar una)..

Cu banii care i-ai dat pe filtrele alea cred ca faceai un sump excelent....oricum cred ca vei ajunge tot la un filtru canistra sau sump in final.
si a mea a depus in primul an tot in apa...tind sa cred ca le pastreaza cat de mult poate in speranta ca gaseste conditii prielnice...in anul ala cam la 2-3 zile gaseam 1 sau 2 oua , dar vara trecuta a depus pe toate odata in gropita de care spuneam..
ala mai mare pare sa fie femela , cel mic colorat pe tot corpul e mascul..
am si eu exact acelasi colorit , deci nu cred ca sunt o raritate.. eu chiar vreu sa scap de ei...
am de donat in jur de 20 de guppy .. unii sunt colorati frumos , altii nu prea, masculii sunt cam micuti dar sanatosi si sigur vor mai creste . cateva femele sunt deja mature si au scos deja cateva serii de pui, de unde si motivul donatiei..daca primesc o plantuta ceva sau vreun pomacea in schimb bine daca nu tot bine...donatia este valabila pentru Prahova / Ploiesti .. si pot fi predati doar Duminica , pentru ca trebuiesc adusi din provincie..
O..frumos proiect la dimensiunea aia..chiar daca lasi 15cm f?r? apa tot ai un volum substantial.
si la actualul acvariu daca ai lipi insula mai sus , ai mai castiga putina apa..eu am optat pentru insula din sticla lipita direct de acvariu, acoperita cu pietre lipite cu silicon. Daca nu as avea acvariul pestilor asezat deasupra ,probabil as merge pe varianta din filmulet.

ce sa spun..bafta cu mutatul si astept sa vad poze cu acvaterariul...
se agita pentru ca instinctul ii spune sa caute un loc sa sape si sa depuna ouale.
A mea vara trecuta a depus cam zece oua parca , dupa ce a sapat o gropita in cel mai tare pamant pe care il putea gasi, desi eu amenajasem o zona cu sol mai afanat si nisip..
De obtinut pui nu cred ca poate fi vorba odata pentru ca nu ai mascul, dar nu numai.. Cred ca e destul de greu sa nimeresti conditiile prielnice incubarii si in plus ce vei face cu puii???
cat sunt mici sunt dragalase, dar cand cresc situatia se schimba pentru ca au nevoie de spatiu si conditii bune pentru timp indelungat..dar sunt sigur ca te-ai convins si tu de asta in anii astia de cand ai testoasa..

LE: legat de capac . Mi se pare o idee foarte buna . Am avut si eu ceva asemanator , doar ca nu era fix deasupra acvariului ci in spate pe laterala lunga a acvariului...daca esti cat de cat indemanatic iti poti construi singur tot.. poti merge pe comatex sau chiar si pe pal/parchet (daca il feresti de apa).
Stiu la ce te referi si cred ca la noi ii zice flotor sau ceva de genul.
totusi ,legat de folosirea g?urii nr 2 pentru retur cred ca irosesti o optiune.returul de la filtru la acvariu il poti face foarte usor si pe deasupra buzei acvariului..
in concluzie eu raman de parere ca mai bine ar iesi cu 2 scurgeri si flotorul pus in sump pentru a opri pompa in caz ca merge in gol.
eu am un acavriu care functioneaza pe aceeasi idee dar cu mici diferente..
dupa cum ai spus tu de teava care coboara pana la substrat pentru a absorbi apa de la fundul acavriului , dar cu gaura sus (deasupra nivelului apei) teava va functiona ca un supraplin si nu ca un sorb deci nu exista riscul sa curga mai multa apa decat ridica pompa..partea cu melci ,frunze o rezolvi cu o sita la gura de aspirare a tevii.
practic nivelul apei din acvariu va fi gaura prin care trece teava..
Acum partea importanta este ca in sump in compartimentul pompei sa nu ai mai multa apa decat poate incapea in acavriu , astfel incat daca printr-o minune se astupa supraplinul , sa nu treaca apa peste buza superioara a acvariului..in astfel de caz daca toata apa de la pompa este urcata in acvariu, si pompa ramane pe uscat pompa cel mai probabil se va arde..
daca totusi zici ca ai doua gauri poti sa mai faci inca un supraplin de siguranta pe gaura de 6.5 mm ..cred ca probabilitatea sa se infunde amandoua e foarte mica..

pentru sump in schimb trebuie sa gandesti si sa masori foarte bine compartimentele si mediile filtrante, pentru ca asa cum au spus si colegii , daca acestea se colmateaza foarte repede , apa trece pe deasupra si nu ai rezolvat nimic...
un astfel de filtru am si eu cu mici deosebiri:
1: apa nu este returnata printr-o "cascada " ci cu ajutorul unei pompe aflate in filtru in ultimul compartiment
2. apa ajunge in filtru cu ajutorul unui U din pvc care are sus o gaura si o valva de sens pentru a putea scoate aerul din interior

filtrare : perlon>bureti> 3 l siporax

merge de minune : singurul dezavantaj este ca perlonul trebuie schimbat cam la 2-3 zile dar asta depinde si de numarul de pesti si felul lor

printre avantaje se numara si lipsa echipamentelor din acvariu, ele fiind asezate in filtru( incalzitor, pompa)
in mod normal, la un acvariu stabil nu ai nevoie de pompa de aer sau de cine stie ce bule de la filtru ci doar de o valulire a apei . te-am intrebat de temperatura pentru ca apa la temperatura mai mare are nevoie si de oxigenare mai puternica.
ai grija cand speli filtrul sa-l speli cu apa din acvariu nu direct la robinet ca il deciclezi.
este esential acum sa faci schimburi de apa mici si dese pana apa se elibereaza de substante nocive..10% la 2 3 zile cred ca ar fi suficient.. la temperatura imi pare diferenta cam mare 22-26 .de ce atat de mare?
daca toti respira la suprafata poate fi un semn de lipsa de oxigen sau proasta calitate a apei (filtrare insuficienta sau necorespunzatoare)..
ce filtru ai in acavriu? Cat de des il cureti/speli? ce temperatura are apa??

dupa ce ai fiert buturuga ai tinut-o si in apa curata macar 2 saptamani??
si eu cred ca poate fi lasat asa.. sau se mai poate rezolva prin lipirea unei fasii de sticla pe acea latura pe interior sau exterior. nu cred ca e nevoie de dublarea intregului fund.
cel mai important ar fi sa faci un schimb partial de apa de max 30% si sa mentii temperatura constanta.. si ai grija mare cata mancare dai pestilor.. da buturuga daca nu este tratata corespunzator poate fi o cauza a problemelor.

si ai grija la schimb sa folosesti apa lasata la declorinat macar 24H..

Forum Index » Profile for sv_costin » Messages posted by sv_costin
Go to: