De ceva vreme in coace imi tot apare acest tip de alga (exact ca in
poza aceasta - este un exemplu de pe internet, nu din acvariul meu, dar e exact acelasi tip de alga). Nu am gasit foarte multe detalii despre ea. O posibila cauza ar fi excesul de Fe (mai mare de 1,5 ppm), dar dupa cum o sa vedeti mai jos, masurat aseara aveam intre 1 si 1,5 ppm, mai mult tindea culoarea testerului JBL catre 1 ppm. De curatat se curata destul de usor cu ajutorul unei periute de dinti, dar am ajuns sa fac lucrul asta din 2 in 2 zile si deja devine enervant.
Ar putea exista o alta posibila cauza in afara de excesul de Fe? Si o metoda prin care pot scapa de aceasta alga?
Cateva date despre acvariu:
- Capacitate 250 litri brut, cam 200 litri net
- Filtru Tetratec EX 700, filtru intern TetraIn 800
- CO2 presurizat, fara pH-controller, reactor JBL cu tot cu extensie
- Lumina: 3 x 30 W Osram Fluora, 1 x 30 W Phillips 830, deci cam 0,6 W/l
Plante: Cryptocorine wendetii green, Bacopa, Echinodorus tenellus, Hygrophila polysperma, Ludwigia repens rubin, Aponogetom crispus - scuzati daca am stalcit vre-un nume
Vietuitoare: 10 rasbora, 15 neoni, 7 cory si melcii de rigoare
Ca fertilizare folosesc schema de la JBL - substrat Aquabasis plus, Ferropul si Ferropol 24 la jumatate din doza recomandata. Asa reusesc sa tin Fe-ul undeva la 1 - 1,5 ppm. Daca pun doza recomandata de ei depasesc aceasta concentratie - nici aici nu stiu daca procedez corect asa ca putin ajutor nu strica...
CO2-ul merge non-stop, cu un debit de aproximativ 2 bule pe secunda.
Si in fine, cativa parametrii ai apei masurati aseara, inainte de schimbul saptamanal de 25 %:
Teste separate de la JBL:
NH4, NO2 - 0
NO3 - 15
Fe - 1
PO4 - 0 !! sau dupa test < 0,02 - solutia nu si-a schimbat culoarea deloc...
pH - 6,8 - 7 - dupa testul permanent de la JBL
Teste 5 in 1 tot de la JBL:
kH - 7
GH - intre 7 si 14 ...
Temperatura apei 25 grade.