[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: m_3
Forum Index » Profile for m_3 » Messages posted by m_3
Radu.U wrote:La mine nu se desprind asa de bine cu periuta, ba chiar ca le si mai imprastii.

Comparativ cu alte alge . Numai ca problema e cum zici si tu,se mai imprastie si nu se pot curata sub nici o forma cu totul...

jax wrote: curata manual firele, cit mai atent posibil, dozeaza elementele lipsa si situatia se va remedia

Elementele lipsa ar fi PO4, care e 0 firar sa fie si posibil ca ar trebui NO3 mai mare... Asta inseamna fetrtilizare cu macro, pe care eu nu o fac, dar am de gand sa incep cat de repede .
De ceva vreme in coace imi tot apare acest tip de alga (exact ca in poza aceasta - este un exemplu de pe internet, nu din acvariul meu, dar e exact acelasi tip de alga). Nu am gasit foarte multe detalii despre ea. O posibila cauza ar fi excesul de Fe (mai mare de 1,5 ppm), dar dupa cum o sa vedeti mai jos, masurat aseara aveam intre 1 si 1,5 ppm, mai mult tindea culoarea testerului JBL catre 1 ppm. De curatat se curata destul de usor cu ajutorul unei periute de dinti, dar am ajuns sa fac lucrul asta din 2 in 2 zile si deja devine enervant.

Ar putea exista o alta posibila cauza in afara de excesul de Fe? Si o metoda prin care pot scapa de aceasta alga?

Cateva date despre acvariu:

- Capacitate 250 litri brut, cam 200 litri net
- Filtru Tetratec EX 700, filtru intern TetraIn 800
- CO2 presurizat, fara pH-controller, reactor JBL cu tot cu extensie
- Lumina: 3 x 30 W Osram Fluora, 1 x 30 W Phillips 830, deci cam 0,6 W/l

Plante: Cryptocorine wendetii green, Bacopa, Echinodorus tenellus, Hygrophila polysperma, Ludwigia repens rubin, Aponogetom crispus - scuzati daca am stalcit vre-un nume

Vietuitoare: 10 rasbora, 15 neoni, 7 cory si melcii de rigoare

Ca fertilizare folosesc schema de la JBL - substrat Aquabasis plus, Ferropul si Ferropol 24 la jumatate din doza recomandata. Asa reusesc sa tin Fe-ul undeva la 1 - 1,5 ppm. Daca pun doza recomandata de ei depasesc aceasta concentratie - nici aici nu stiu daca procedez corect asa ca putin ajutor nu strica...

CO2-ul merge non-stop, cu un debit de aproximativ 2 bule pe secunda.

Si in fine, cativa parametrii ai apei masurati aseara, inainte de schimbul saptamanal de 25 %:

Teste separate de la JBL:

NH4, NO2 - 0
NO3 - 15
Fe - 1
PO4 - 0 !! sau dupa test < 0,02 - solutia nu si-a schimbat culoarea deloc...
pH - 6,8 - 7 - dupa testul permanent de la JBL

Teste 5 in 1 tot de la JBL:

kH - 7
GH - intre 7 si 14 ...

Temperatura apei 25 grade.
Alte cateva intrebari ( de indata ce imi soseste testul de kH, ma apuc de treaba) :

Producatorul recomanda schimbarea solutiei din tester odata cu schimbarea apei din acvariu, tocmai pentru ca apa din tester sa aiba exact aceleasi proprietati chimice cu cea din acvariu. Folosind in tester solutia cu kH = 4, mai este nevoie sa se inlocuiasca solutia din tester ? Sau poate fi pastrata pana isi pierde culoarea ?(citisem ceva legat de acerst aspect in brosura de la JBL daca nu ma lasa memoria... )

Si inca o intrebare: momentan folosesc testerul permanent pe post de pH - metru. Daca o sa folosesc solutia cu kH = 4, mai este valabila scala colorimetrica cu pH-ul?

PS: scuzati ca tot intreb ca la scoala, dar mi se pare un subiect destul de important, mai ales ca (inca) nu am achizitionat un pH - controller si ma bazez numai pe acest test permanent pentru a avea o idee ce se intampla in bazin.
Foarte bine gandite si frumos construite. Ai mana buna. Abea astept sa vad poze cu ele pline cu discusi.
Am si eu o intrebare, poate mai prosteasca . Sa nu radeti ca nu prea le-am avut eu cu chimia niciodata. Solutia astfel preparata cat timp poate fi pastrata? Intreb asta pentru ca daca prepar 500 ml din solutia respectiva ajunge mult si bine pentru a pregati testerul avand in vedere ca la JBL se pune 1,5 ml de solutie. Ei recomanda schimbarea solutiei la fiecare schimb de apa.

Sau e mai bine sa prepar solutia cu kh-ul cunoscut de fiecare data cand o schimb si din tester?

Na ca sunt doua intrebari...
Iata ca mi-a ajuns cutitul la os si m-am decis sa imi schimb chinezaraia de pe butelie, numita "regulator de presiune", din diverse motive: electrovalva i sa dus dupa doar o saptamana de functionare si de o bucata buna de vreme imi face figuri reglajul fin. Daca il rezolv si pe asta, cine stie ce urmeaza, asa ca o sa il schimb cu totul.

Fac astfel un apel la voi, sa ma ajutati, eventual cu niste linkuri catre modele de regulatoare de presiune pe care le folositi sau pe care le-ati folosit si ati fost multumiti de ele.

PS: Evident ca problema e pretul, ca altfel m-as fi aruncat pe un Dupla si nu mai deschideam topicul asta
Observ un reactor de CO2 de la Ferplast . Cum se comporta la acvariul tau de 375 litri (parca atata ai zis ca are)? Ma mananca si pe mine sa incerc unul.... dar daca as sti ca face fata mai bine decat cel de la JBL + extensia, pe care il folosesc acuma.

PS: Privind peste o luna sau doua (dupa ce o sa creasca plantele), acvariul arata foarte bine.
Era sa uit. Se poate inchide topicul si multumesc lui ylang.
Problema (una din ele) e ca apa aia nu se declorineaza tare bine daca e tinuta in sticla. Ar trebui un vas cu gura mai larga (o galetusa de 5 litri ar fi ideala) si apa tinuta in ea cam 48 ore.

In alta ordine de idei, va fi cam greu (ca sa nu te dezamagesc si sa zic imposibil) sa stabilizezi un acvariu de 20 litri cu populatia care o ai tu acolo. Parerea mea e sa populezi acvariul corect sau sa cumperi un acvariu (mult) mai mare pentru a putea tine o parte din speciile pe care ai descris tu ca le ai momentan.

Asa ca problema ta e simpla: ai un acvariu SUPRApopulat, cu specii incompatibile. Asta trebuie rezolvata prima si prima data. Dupaia urmeaza restul.
Si da, ai nevoie de starter pentru droserul acela.
Starterele vin de obicei universale. Ca un exemplu eu am startere Philips de la 4 pana la 65 watti.
Nimeni nimic? Poate nu s-a inteles din celalalt post: transportul se poate face prin Posta Romana, curier rapid... etc (pe vrenea asta rezista plantele ca nu e foarte cald) si va fi platit de mine bineinteles, plus plata ramburs pentru plante.

Multumesc antcipat.
Deoarece la mine in oras petshopurile sunt inexistente, iar in orasele invecinate nu am gasit aceste plante, fac un anunt aici, poate are cineva in plus:

- Hygrophila difformis

- Pogostemon helferi

- Ludwigia repens rubin

Dupa cum se vede sunt din Zalau, asa ca va trebui sa punem la punct detalii despre transport.

Multumesc anticipat.
Betta.X wrote:...dupa cateva ore de frecat ... cu peria,unghii tot nu a iesit.Degeaba mai incerc sa-l scot,asta e...

Pastreaza pantalonii pentru cand o sa lipesti urmatorul acvariu.
Butelia e de la dozator de bere. Reductorul e special de acvaristica, cumparat de pe Ebay.
Am incarcat butelia acum vre-o luna jumate si de atunci a inceput sa faca reductorul ghidusii. Problema e ca si pana in prezent tot asa face.... Daca stau bine sa ma gandesc, inainte de a o incarca nu am avut problema asta. Butelia are 13,5 litri (de la dozator de bere).
Asa cum zice si titlul, de ceva vreme in coace ma confrunt cu niste probleme la robinetul de reglaj fin al reductorului (chinezaraie ieftina firar mama ei... ) Mai precis nu reusesc sa am un debit constant mai mult de 10 - 12 ore. Dimineata il reglez la o bula pe secunda, iar seara ajunge sa introduca o bula la 2 secunde. Daca il las pana urmatoarea zi, ajunge la un debit de 1 bula la 4 secunde si testerul permanent de pH se duce in zona albastra.... Am lipsit un weekend de acasa iar cand am ajuns duminica seara instalatia era oprita complet.

Am gasit asa ceva , dar ma costa transportul de 2 ori pretul lui. Are cineva idee daca se gaseste si daca da, unde se gaseste ceva asemanator la noi in tara? Sau daca stie cineva sau are vre-un reductor de presiune de vanzare sunt deschis ofertelor.
Si daca pun 45 in loc de 40 cm inaltimea va da exact cat trebuie. Nu am retinut exact dimensiunile. Scuzati de greseala.
Eu inca tot nu vad de unde si pana unde trebuie sa calculati volumul unui trunchi de piramida. Eu nu vad nici un trunchi de piramida in poza aceasta care reprezinta exact acvariul lui Silvia.

Uite aici despre ce vorbeam in celalalt post. Daca calculati volumul acestui corp va fi: 60 x 60 x 40 = 144 litri. Il impartiti la 2 si va da exact 72 litri, adica volumul acvariului lui Silvia. Defapt asta o interesa, nu lectii de geometrie...
Mai fratilor mai lasati-o cu trunchiuri de piramida, prisme, triunghiuri isoscele, echilaterale si alea alea. E un acvariu triunghiular. Si daca vreti sa ii aflati volumul "babeste" si simplu, imaginativa ca lipiti de el inca un acvariu de aceleasi dimensiuni. O sa va dea un paralelipiped (un acvariu normal). Aplicati formula pentru volumul lui (H X h X l) si impartiti rezultatul la 2 si ati aflat volumul.

Forum Index » Profile for m_3 » Messages posted by m_3
Go to: