| Message |
|
|
Nu cred ca merg 3 neoane de 20 W (3 x 20 = 60 W) si bobina are 56...poate de aia (da tot parca trebuia sa se aprinda mai slab..  ). Oricum bine ca ai rezolvat problema. Bafta in continuare.
Exact la starterele alea ma gandeam (Philips S2) numai ca uitasem cum le zice. 
|
 |
|
|
|
Daca e de 120 litri ar sta bine 2 scalari in el. Sau daca vrei mai multi vreo 20-25 neoni. Eu asa as face. O sa vezi ca daca il populezi corect nu o sa mai ai probleme cu ei. Si eu am gresit la inceput (acu 10 ani nu prea era net sa ma documentez) si au tot murit saracii pana s-a ajuns la populatia optima pentru volumul acvariului respectiv. Nu am mai bagat alti pesti si asa a dus-o pana l-am desfiintat eu. Nu a mai murit nici unul.
|
 |
|
|
|
E pompa submersibila sau filtru? Daca e filtru mie mi se pare prea mare pentru acvariul tau (adica nu ca ar fi rau,dar curentul de apa e prea mare). Am citit pe undeva da iar nu-mi aduc aminte (pe forumul asta) ca se pune o prelungire (o teava de plastic) in continuare la aia pe unde iese apa din filtru, infundata in capat si cu gauri multe pe lateral (facute pe partea stanga si dreapta a tevii, NU in sus ca faci arteziana dupaia cu ea). Cauta cu searchul poate dai de articol, sau te lamureste un membru cu experienta.
|
 |
|
|
Nu a zis ca acvariul tau (adica apa) e mizerabil ci conditiile lasa de dorit:
gurami, xifo, scalari, carasi,... rechini...  ...Nu e de mirare ca se musca si se bat intre ei.
Te rog sa nu zici ca mai ai si un acvariu de vreo 40 litri la populatia aia ca o sa enervezi multa lume pe aici.
|
 |
|
|
|
Asa ma gandeam si eu referitor la temperatura. Daca pun incalzitorul in acvariul de sus in cel de jos nu ar trebui sa fie o diferenta simtitoare.
Multumesc mult si mai astept pareri si de la alti membri ai forumului.
|
 |
|
|
|
Nu vad nimic gresit la schema respectiva. Teoretic ar trebui sa functioneze fara probleme.
|
 |
|
|
|
As fi curios si eu sa stiu cum functioneaza chestia aia si ce pret are. Pe site nu am gasit informatii mai detaliate.
|
 |
|
|
|
Da e posibil daca puterea balastului e aceeasi cu puterea adunata a tuburilor. Cum ai zis si tu : 2 x 18 W la balast de 36 W sau 2 x 20 W la balast de 40 W. Daca puterea balastului e mai mica decat a tuburilor, acestea nu se aprind la capacitate maxima si nu o sa mai fie asa eficiente. Daca puterea balastului e mai mare, atunci scurtezi durata de viata a tubului. De aceea e bine sa fie la fel puterile.
Ai grija la startere: la schema care ai aratat-o mai sus din cate stiam se pun niste startere speciale (duble parca, nu mai stiu exact cum se numesc), dar daca mergi la un magazin specializat si le zici ce vrei sa faci stiu ei ce sa iti dea.
Bafta
|
 |
|
|
Buna seara. Am schimbat un pic datele proiectului si sub acvariul de 100 litri am hotarat sa ii fac loc si unuia de 55 litri pe care il am deja si e pacat sa stea gol.
Asa cum se vede din titlu ma gandeam daca se poate folosi un filtru extern la 2 acvarii suprapuse (77 x 35 x 48, 100 litri net, iar sub acesta 60 x 30 x 40, 55 litri net).
Conectarea se va face astfel: iesirea filtrului va fi in acvariul de sus, printr-o gaura de supraplin si o teava de plastic se face lega cu acvariul de jos, iar intrarea filtrului va fi tot in acvariul de jos. Circulatia apei va fi: acvariu de sus -> acvariu de jos -> filtru -> acvariu de sus samd.
Inteleg ca proprietatile apei vor fi identice in cele doua acvarii si in cazul aparitiei unei boli amandoua acvariile vor fi contaminate, dar (aici devin un pic filozofic) daca imi permitea spatiul construiam un singur acvariu mai mare si tot acolo ajungeam in cazul in care aparea ceva boala (adica oricum era posibilitatea sa se contamineze toti pestii).
Mai mentionez ca in acvariul de sus o sa fie 18 - 20 neoni si 2 corydoras, iar in cel de jos 8 zebre si 2 corydoras plus plante (aceleasi in ambele bazine).
M-am gandit la varianta asta deoarece pe viitor am in plan un acvariu mai mare (250 litri net) si filtrul l-as putea folosi apoi la acel acvariu, reducand astfel din costuri.
In caz ca ar merge ideea, ce nu imi dau seama este cum incalzesc acvariile? Pun incalzitor de 150 W in unul din acvarii (deoarece acvariile comunica intre ele) sau montez normal, in cel de sus un incalzitor de 100 W si in cel de jos unul de 50 W?
PS: Va rog sa nu dati cu pietre daca am postat o aiureala...nu vreau sa reinventez roata ci doar intrebam daca e posibila si practica ideea.
Ar arata si mai bine acvariile fara filtre interne.
|
 |
|
|
Multumesc mult.  Acuma chiar am de unde sa aleg. 
|
 |
|
|
Pentru Dorin:
Aduc argumente afirmatiei din primul post astfel:
1. Am postat cu ceva vreme in urma o intrebare legata de ce pareri exista fata de filtrul extern de la Hailea. Majoritatea care au raspuns m-au indemnat sa aleg alta firma mai cunoscuta.
2. Am vizualizat aproape toate (daca nu chiar toate) pozele acvaristilor de la galerie, inclusiv acvarii de concurs, si uitandu-ma la echipamentele folosite, firma Hailea era aproape inexistenta.
De aici am tras eu concluzia ca ar avea o calitate mai slaba.
Acuma va rog nu ma intelegeti gresit. NU fac sub nici o forma antireclama, nici nu arunc cu noroi in brandul respectiv, eu chiar doresc sa ma insel in privinta acestei firme ca fie vorba produsele sunt foarte ieftine si daca isi fac treaba bine merita cumparate.(eu sigur as fi unul dintre clienti  )
Chiar astept pareri (si cred ca si Dorin) de la cei care au produse de la firma respectiva de mai multa vreme sa vedem atat longevitatea lor cat si calitatea "serviciilor" pe care le ofera.
|
 |
|
|
|
Domnu Chitron m-ai inteles gresit: nu dau cu ... ce ai zis dumneata in produsele chinezesti ci doar in cele de proasta calitate. Exact ce i-am spus eu lui Dorin despre produsele Hailea mi le-a zis si mie un membru cu o mare experienta de pe acest forum. Nu consider ca stiu foarte multe, dar din cunostintele care le am o sa le impartasesc si celorlalti pentru ca din cate stiu asta e ideea forumului...chiar daca sunt din Zalau.
Decat sa te iei de mine era mult mai diplomatic sa ii dai un raspuns mult mai bun decat al meu lui Dorin.
Astea fiind zise la alte provocari nu raspund.
|
 |
|
|
|
Rectific: e o diferenta simtitoare de pret intre cele doua produse (acuma m-am uitat si la Fluval), dar ce sa zic...depinde de cat ai de gand sa investesti. Ca debit e bun Hailea ala, nu stiu la materialele filtrante cum sta. O sa te lamureasca sigur un membru mai cu experienta.
|
 |
|
|
|
De obicei cat dai atata face (chestie care mi-a spus-o si mie cineva de pe acest forum in legaturas cu un filtru Hailea si ii dau dreptate)...Din cate vad eu ar avea debit suficient (daca si in realitate functioneza la debitul ala de 380 l/H). Numai ca aici e problema: chinezii (si nu numai) mai au darul de a exagera referitor la performantele produselor. Eu as opta pentru un filtru mai de calitate (Fluval de exemplu) pentru ca nu e o diferenta mare de pret si ai macar garantia ca o sa-si faca treaba.
Cat pentru varianta DIY a unui filtru intern, nu ca nu se pate face, dar nu merita munca si probabil ca nu o sa iesi cu mult mai ieftin (avand in vedere ca il cumperi gata facut cu 30-40 RON). Ca sa nu mai spun ca un astfel de filtru DIY nu cred ca ajunge nici macar la 50 % din performantele unui filtru cumparat din magazin (fie el si de calitate mai slaba).
|
 |
|
|
|
Eu cred ca lucreaza bine in sensul ca permite o oarecare flexibilitate, deci rezistenta mai mare la presiune.
Ca si constructiile (blocuri, poduri, etc), toate permit o oarecare flexibilitate in structura pentru amortizarea socurilor si a solicitarilor ce apar.
|
 |
|
|
Am citit pe undeva pe acest forum ca daca nu face burta mai mare decat grosimea sticlei (sau jumatea grosimii sticlei, nu mai retin exact  ) e in regula. Oricum la tine e doar un milimetru, deci e in regula pentru oricare din variantele de mai nainte. Eu personal l-as lasa asa. Daca vrei sa fii 130% sigur ca nu pateste ceva monteaza o intaritoare transversala (cauta pe forum sa vezi mai multe detalii), dar repet, eu nu cred ca e necesara.
Oricum mai asteapta sa iti dea un raspuns si persoane cu experienta.
|
 |
|
|
|
Am descarcat de curand Catalogul Tropica 2007-2008 de la anuntul sticky. Ce doream sa intreb: la DEMANDS, scara aceea de la 1 la 5, reprezinta cerintele plantei in materie de nutrienti, CO2, etc sau faptul ca necesita o ingrijire mai atenta (tunsa, curatata, etc); sau nivelul de pregatire al acvaristului?
PS: multumesc si lui INTROS ca el venise cu ideea Hygrophila difformis.
|
 |
|
|
Da e super planta. O sa o pun si pe asta pe lista (vad eu in final care o sa mai dispara ca deja se mareste lista). Multumesc lazarginel
Pana la urma trebuie sa iasa ceva frumos si cu plante mai nepretentioase.
Cele "pofticioase" de CO2 o sa stea intr-un acvariu mult mai mare si mai dotat care il am in planurile de viitor. 
|
 |
|
|
|
Buun...multumesc mult viulian.
Deci lista ar fi cam asa: valisneria spiralis, cabomba, elodeea, anubias si o planta mica sa formeze cateva tufe mici prin fata bazinului...dar inca nu am gasit o asemenea planta care sa nu fie pretentioasa (repet ca in privinta CO2 doar).
Daca ceva nu e bine sau are cineva o alta varianta mai buna va rog mult sa imi ziceti.
Multumesc anticipat
|
 |
|
|
|
Mai pun o planta pe lista: elodeea.
Intrebarea de mai sus ramane insa valabia. Cel mai mult ma intereseaza daca rezista cabomba in acvariu fara aditie de CO2, daca are destui nutrienti si lumina.
As vrea tare mult sa o am in acvariu pentru ca imi place la nebunie...dar daca nu rezista...nu are rost sa ma chinui.
|
 |
|
|