| Message |
|
|
"nu mai e asa urgent ca mi-am luat TetraTec Ex 1200, dar tot e de vanzare" 
|
 |
|
|
Aha.. bun... azi am ce tunde
Multumesc pt link.
|
 |
|
|
Radu.U wrote:s-a mai discutat pe forum chestia asta.
Tii minte, cumva si topicul respectiv sa dai un link catre el  ? Am cautat ceva vreme cu functia "search", dar nu am gasit nimic concludent... Poate mi-a scapat....
|
 |
|
|
|
Uitasem: substratul JBL are cam 6 luni vechime.
|
 |
|
|
|
Problema e ca sunt pline de radacini. De jos pana sus.
Acuma ca ai zis ceva de nutrienti ma gandesc: e posibil ca substratul JBL sa fie uzat si sa nu mai contina nutrienti, iar plantele sa isi ia nutrientii numai din apa?
|
 |
|
|
Ma tot macina pe mine o intrebare si inca nu am aflat raspunsul si nici cum sa remediez problema: de ce cresc atatea radacini pe plante (gen hygrophila polisperma, ludwigia repens rubin), pe tulpina lor, chiar si la 25 - 30 cm deasupra substratului?
Ar putea fi ceva carente in fertilizare sau din cauza luminii?
Ma enerveaza la culme deoarece arata foarte inestetic....
Cateva date: acvariu 100 x 50 x 50, 200 litri efectivi de apa, lumina 3 x 30W Osram Fluora, 1 x 30 W Philips 830, schema completa de fertilizare de la JBL si CO2 cat incape  . Ca locatari vreo 7 cory, 10 rasbora si 15 neoni.
Teste de apa nu am facut cam de vre-o luna, daca trebuie, o sa fac. Oricum problema asta persista de foarte multa vreme.
|
 |
|
|
Stinky wrote:habar nam cum se afla ph-ul si gh-ul..
Cu teste de apa pentru pH, Gh, gen JBL, Sera, Tetra, Dupla, etc.... Ti-ar mai fi de folos si teste pentru NO2, NO3, NH4...
Daca nu gasesti la tine in oras poti sa le comanzi online de pe siteurile de profil. Eu asa procedez.
|
 |
|
|
|
Stinky treaba sta in felul urmator: tu ai un acvariu estimat la vreo 40 litri (nu ai dat toate dimensiunile ca sa stim exact, asa ca estimam in functie de dimensiunile cele doua pe care le-ai dat). Oricum, inainte de a te preocupa de inmultirea pestilor, poate ar fi o idee buna sa te gandesti sa mai dai din ei.
Ce ziceam mai sus: ti s-a dat un link catre pagina unde iti poti calcula volumul acvariului in functie de numarul pestilor. Nu prea cred ca l-ai citit. Daca il citeai observai ca numai carasului ii trebuia 50 litri de apa. Zebrele, din cate stiu sunt pesti de card, deci ar trebui un minimum de 6-7 exemplare. "Sanitarii" care cred ca sunt corydoras, la fel. In plus de asta zici ca mai ai 7 guppy, 5 molly la care trebuie sa tii cont ca se inmultesc foarte repede si suprapopuleaza acvariul intr-un timp record. Parca mai ziceai ceva si de un gurami. Ei acuma dute inapoi la linkul ala si fa un calcul si o sa vezi ca nu am exagerat foarte mult cand am zis ca ai nevoie de un bazin de 500 litri sa se simta bine.
Oricum ia in considerare ca sunt specii incompatibile acolo. Carasul are nevoie de o temperatura mai mica decat ceilalti, fiind peste de apa rece.
Cel mai simplu si mai usor este sa te documentezi de pe internet despre fiecare specie in parte: la ce temperatura traieste, ph, gh, ce dimensiuni atinge la maturitate, temperamentul, cu ce se hraneste, etc... Asa poti sa iti dai seama singur care specii sunt compatibile si care nu.
|
 |
|
|
|
Prima pretentie ar fi ca le-ar trebui un acvariu cam de 500 litri ca sa le satisfaci cerintele fata de volumul acvariului. Apoi ar trebui separati in mai multe acvarii, deoarece sun specii incompatibile.
|
 |
|
|
Hai ca raspund eu strict la intrebare  . Am un TetraTec EX 700 (teoretic 700 l/h) si jetul e cam o treime fata din ce m vazut in poze. Si eu sunt de parere sa construiesti un disperser si sa il atasezi cumva pe returul filtrului.
|
 |
|
|
Am eu asa o impresie ca alea nu sunt singurele oua de melc din acvariul tau.  Daca le-ai fi vazut pe o frunza de la ceva planta adusa recent, aveai sanse sa fie singurele. Dar fiind pe un echipament (fie el si de decor) aproape ca pot pune pariu ca mai sunt oua pe undeva. Probabil peste o saptamana - doua o sa vezi si niste melci mici.
Asa am patit si eu. Numai ca dintr-un motiv inca necunoscut populatia de melci din acvariu e sub control, fara ca eu sa fi intervenit cu ceva impotriva lor... 
|
 |
|
|
RexHunt wrote:Nu cred ca merge, pe orice site de specialitate, vezi ca se pune apa 2-3 cm deasupra stratului.... incepi sa plantezi apoi umplii acvariul. Ce ziceti voi este ..... imaginatie !!
Hai la pariu ca merge.  Pe ce vrei tu! Ce zicem noi nu este imaginatie. Eu exact asta am facut. De 2 ori pana acum!!!
Explicatie: acvariul meu are 250 litri. Normal ca nu am intr-un apartament unde sa tin atata apa la declorinat (adica am, in vana... ca am mai citit de-astea  ) Asa ca am pus frumos substratul in acvariu si l-am umplut cam 75 %. Restu de 25 % aveam unde sa ii tin deoarece am cumparat un butoi care e necesar pentru a tine apa la declorinat pentru schimburile saptamanale. Am pus si o pompa de aer cu o piatra pentru a ajuta degajarea mai rapida a clorului din apa. Dupa 2 zile, am pus plantele. Mai cu grija (fara penseta, doar cu mainile). E mai greu ce-i drept, dar nu exagerat si 100 % nu e imposibil.
Ca sa fie mai usor, am scos cu totul capacul acvariului (cu tot cu tuburile de neon) si dupa ce am terminat amenajatul le-am montat inapoi.
Spor la treaba.
PS: si uite ca aici ii dau dreptate si lui State.... adica Fujito....  (scuze... nu m-am putut abtine  ) daca o data o sa vrei sa inlocuiesti o planta, o tufa, sau sa mai adaugi alta planta, ce faci? Golesti acvariul?
O sa zici ca o planta poti sa o plantezi in substrat cu acvariul plin. Ei bine tot asa poti si cu toate, numai ca dureaza mai mult. Dar in acvaristica principalul atuu este tocmai rabdarea. 
|
 |
|
|
|
Grija mare la dimensiunea aia de 120 cm fix, daca vrei sa mergi pe tuburi T8... Tuburile de 30W, 90 cm sunt mai greu de gasit. Cele de 36W, 120 cm sunt pe toate gardurile. Asa ca ar trebui ca acvariul sa aiba o lungime undeva pe la 125 cm, ca sa incapa tuburile de 36 W.
|
 |
|
|
@Fujito nu prea ai inteles bine. Astmul e provocat de cu totul alti factori, nu acvariul din dormitor. Eu dorm de ani buni cu acvariu in camera si inca nu am facut astm. Asta ca sa mai spun ca mama mea are o forma usoara de astm, deci am fi predispusi in familie la asa ceva.
Din cate stiam Porcu are cam tot atatea acvarii in dormitor cata apa detine o spalatorie de tiruri in rezervoare  si nu s-a plans ca ar avea astm.
Unele persoane suferinde de astm nu suporta mirosul mancarii pentru pesti (cum erau mai de mult puricii aia de balta), dar in rest e ok.
|
 |
|
|
Un filtru cascada? 
|
 |
|
|
Referitor la lumina, cumpara o priza programabila, mecanica sau electronica (aia mecanica e mai ieftina, cam 15 lei) sa se aprinda lumina automat si sa poti stabili un program constant al iluminatului. 
|
 |
|
|
|
Eu am folosit la acvariul meu de 250 litri silicon negru de la Ceresit si pana in prezent se comporta bine. Nu da semne de oboseala. Am degresat sticla foarte bine inainte si l-am lipit cu grija, adica pe cat posibil pozitionarea sticlei sa fie corecta din prima.
PS: Am folosit silicon Ceresit pt ca era singura firma de la care am gasit (eu) de culoare neagra. Daca il lipeam cu silicon transparent, as fi apelat la firme gen Bison, Den Braven, etc....
|
 |
|
|
|
Pai normal ca molly aia se bat. Stau intr-un recipient de 10 litri, fara filtru din cate am inteles, fara plante (banuiesc), fara incalzitor. Doar 10 litri de apa si ei 3.... Sunt stresati si probabil femela e cea mai stresata din cauza conditiilor vitrege si ii bate pe ceilalti. Daca ar sta in sanul "mamei naturi" ar avea o temperatura mai mare, o apa curata (fara concentratii ametitoare de amoniac pe care sigur le are acvariul tau neciclat) si cel mai important ar avea SPATIU.
Parerea mea este saii duci inapoi la petshop si sa iei ceva plante in schimbul lor, sau dai pe gratis decat sa i arunci in WC (ca banuiesc ca aia iti era intentia). Nu sunt ei devina ca traiesc in conditiile alea si ca se comporta asa din cauza lor.
PS: banuiesc ca tot cum vrei tu o sa faci, asa ca scuze daca te-a deranjat aceasta postare.
|
 |
|
|
|
Daca vrei carasi, va trebui sa donezi ceilalti pesti: molly si cory. Daca vrei sa ii pastrezi pe aia, va trebui sa scapi de carasi. Daca te incapatanezi totusi sa tii toate cele 3 specii, o sa ii chinui. Crede-ma pe cuvant: molly nu s-a obisnuit cu temperatura de aproximativ 20 de grade la care traiesc linistiti carasii.... incearca doar sa supravietuiasca.
In alta ordine de idei: pana iti cumperi un filtru decent, decat fara, mai bine du-te si achizitioneaza un filtru "bolborositor", sau cum i-o fi zicand, care se conecteaza la pompa de aer. Costa cam 6-7 lei (atata parca am vazut ca e). Cu pietrele alea de aer, mare lucru nu rezolvi, filtrarea biologica - cea mai importanta, e 0.
|
 |
|
|
Porcu wrote: oprit complet fertilizarea
Aici intra si CO2-ul sau numai Ferropolul si Ferropolul 24 (in cazul meu) ? 
|
 |
|
|