| Message |
|
|
Salut!
Incet incet pregatesc terenul pt noul acvariu de 90x45x45 - va trebui sa cumpar o lampa luna asta si am o nelamurire:
Voiam sa cumpar ADA Solar 1 pt ca aici scrie sa foloses o lampa solar 1 pt dimensiunile mele dar citind pe net vad ca lumea foloseste Grand solar (care are in plus 2x36W).
Ce sfaturi imi dati? sunt 150w hqi destul pt 90x45x45? Sau nu? Imi trebuie o lampa care atarna deasupra acvariului si care arata fain.
Multumesc.
|
 |
|
|
Lucian wrote:In general ei au putini pesti in bazine si considera ca nitratii sunt doar din aditia de nutrienti. Cu ajutorul site-ului pe care l-am dat poti calcula ce cantitate de fertilizant trebuie sa pui zilnic.
Pestii nu se imbolnavesc la 40ppm de NO3. Am vazut bazine la care am masurat concentratia de nitrati si era 100ppm si nu murisera pestii. Pestii mor la cresterea concentratiilor de nitriti si amoniac => o filtrare biologica proasta.
Asa cum am mai spus si in alte parti cheia consta in: curatenie, mancare putina, un bazin stabil cu o filtrare biologica foarte buna si schimburi saptamanale de apa.
Daca ai dubii te ajutam  Stabileste-te la un tip de fertilizant si calculeaza cat trebuie sa pui. Ne dai datele rezultate si iti vom valida daca ai calculat corect 
Multumesc mult. Revin cu intrebari dupa ce ma gandesc putin 
|
 |
|
|
kirucd wrote:Pai e foarte simplu, stiu cat adauga  Scrie pe flaconul de fertilizant cati ppm iti adauga.
Pentru ca in final, prin schimbul de 50% de apa facut saptamanal, dupa mai multe saptamani
vei avea acelasi nivel in bazin. In mod ideal bineinteles, dar diferentele nu sint mari.
Salut Dragos - acum sunt si mai confuz  Pe toate flacoanele de fertilizant pe care le-am folosit (Seachem, JBL) scrie doza in ml nu ppm
|
 |
|
|
|
Multumesc Lucian,
Am prins idea de IE dar again, ce ma sperie e necunoscutul si anume de exemplu in fraza asta:
"I truthfully do not know what levels of NO3 and PO4 (for example) cause problems for plants or induce algae in a fully planted tank. NO3 levels above 40ppm can cause fish health issues. PO4 at very high levels can influence alkalinity (KH) above 5ppm-10ppm."
Cum masori 40ppm pt NO3 adica de unde stiu eu ca azi am 40ppm NO3 si se imbolnavesc pestii? (asta e doar un exemplu, e vorba ca desi EI se bazeaza pe no water testing, trebuie sa masoare cumva NPK daca vorbesc de ppm nu?)
|
 |
|
|
Lucian wrote:Pai tocmai asta este "chichita" promovata de sistemul EI: nu ai nevoie de masuratori  Scrie in primul rand din inceputul prezentarii. Culmea este ca si functioneaza
Ok, am inteles dar vreau sa inteleg cum/de unde a scos omul valorile alea target - cum se calculeaza asta?
|
 |
|
|
Ok,
Acum vin cu 2 intrebari putin off-topic cred, dar sper sa nu fie cu suparare:
Citind articolul asta: http://www.acvariu.ro/metode-complete-de-fertilizare-estimative-index nu inteleg
1. cum masori NO3, PO4 si K in ppm fara un tester? (la acvariul lui de 110L: "Mai exact concentratiile tinta de macroelemente sunt 18ppm NO3, 2,5ppm PO4 si 27ppm K cu schimburi saptamanale de apa de 50%")
2. cum calculezi ce cantitati de NPK ai nevoie in general?
Multumesc,
Alex
|
 |
|
|
|
|
 |
|
|
Boga wrote:
Daca te referi numai la Ammonia, atunci as opta pentru Low range (0-3ppm) sau Medium range (0-10ppm). Deja de la 0.5ppm incolo Ammonia incepe sa afecteze pestii si alte vietuitoare. Testerul de Ammonia l-am folosit numai la inceput sau numai in cazul in care am ciclat vre-un acvariu. Pe urma dupa ce sistemul s-a stabilizat, nu mi-a mai trebuit. Poate daca in cazul ca ai un nano, trebuie folosit mai des?
Ai in gand sa cumperi si alte testere?
Salut si multumesc pt raspuns.
Da, vreau sa cumpar mai multe, doar ca nu stiu care ar fi cele mai folositoare pt un acvariu plantat.
Sugestiile sunt bine venite.
Multumesc,
Alex
|
 |
|
|
Buna seara,
Vreau sa cumpar si eu teste hanna dar am o intrebare: vad ca exista diferite teste pt acelasi compus, de exemplu:
Ammonia High Range
Ammonia Low Range
De care sa cumpar?
Fiind in Varsovia probabil ca voi cumpara de la astia: http://www.hanna-shop.com/Fotometria-Mini-fotometry-Checker-HC-c-10_31.html dar vad aici 3 feluri de teste de amoniac: Low range, Mid range si High range ...
Ajutor? 
|
 |
|
|
Dar asta e mai scumpa decat cea de la ADA ...
|
 |
|
|
kirucd wrote:
Dar de ce vrei neaparat ADA? Produsele lor sint bune calitativ dar foarte scumpe. Gasesti alternative
la fel de bune si mai ieftine.
E foarte important pt mine design-ul, vreau sa arate frumos, si nu am vazut o lampa atarnata care sa arate mai bine decat asta 
|
 |
|
|
|
Salut Dragos,
Ma gandesc la 90x45x40 sau ceva de genu.
Crezi ca ar fi ok o lampa din asta la dimensiunile de mai sus?
|
 |
|
|
Salutare,
Cum spuneam intr-un thread precedent, vreau sa adun info pentru un acvariu de approx 150l (144 mai exact cred). Acvariu plantat.
Despre lumina as avea unele intrebari:
1. Care e diferenta intre http://www.adana.co.jp/en/products/na_lightning/solar/#p02 si http://www.adana.co.jp/en/products/na_lightning/solar/#p01 - in sensul ca ambele consuma ~150w - din punct de vedere al consumului de energie, e vre-o diferenta intre neoane si hql? (nu sunt ignorant, pur si simplu nu ma pricep la asa ceva)
2. Ma intereseaza ceva foarte energy efficient, gen led - problema e ca singurul produs de genu asta e asta: http://www.thegreenmachineonline.com/shop/aquatics/lighting-system/lights/classica-over-tank-luminaire-led-ce100f dar mi se pare scump si urat
Multumesc,
Alex
|
 |
|
|
kirucd wrote:Da Alex, filtrul din linkul pus de mine se poate monta direct pe furtun, ai nevoie doar de
ceva fitinguri. Acum am vazut ca stai in Polonia, cu siguranta gasesti asemenea
filtre si acolo.
/quote]
Da, sigur gasesc ceva asemanator.
De curiozitate intreb: cat de mare e bazinul tau in care ies apa din filtrul RO? Si cat de repede se re-umple?
|
 |
|
|
Lucian wrote:Eu unul as merge pe sfatul dat de Dragos si as face filtrarea apei (asa functionez de 'jde ani, inclusiv la cresterea discusilor). Prefer sa pun cat mai putine chimicale in apa... Cam toate solutiile de tratare a apei impotriva clorului utilizeaza tiosulfat de sodiu. Pentru cine a facut laborator foto era solutia de fixare sau utilizat la vinuri pentru limpezire si da dureri de cap/burta  - oare cum ce simt pestii?
Ok - dar cum rezolv problema presiunii si timpului de re-umplere canistrei in care se scurge apa din filtru RO?
|
 |
|
|
DanX wrote:
Recomanda un coleg, mai sus, transferul apei cu pompa si furtun, este cel mai comod. Mai intai scoti apa, apoi schimbi sensul, si bagi apa in bazin, dar nu direct, ci dintr-o cuva/galeata/vas, in care ai tratat mai intai apa, cu Alpha ( sau orice altceva, de la JBL, etc.) .
Da, numai ca chiar nu am unde sa tin o galeata de 60l in casa, sau de 30 etc
Ideal ar fi un filtru care se monteaza pe furtun, intre robinet si acvariu - si sa filtreze direct  ) Exista asa ceva?
|
 |
|
|
|
@DanX - ok, dar asta inseamna: scot 50% apa din acvariu, pun Seachem Pure de ex or whatever, bag apa de la robinet. Mi se pare ca ar fi o concentrare mare de Seachem whatever pana se umple cu apa noua nu?
|
 |
|
|
|
Salut Dragos,
Multumesc de raspuns.
Despre apa de osmoza am o alta intrebare: acum am montat asa ceva pt baut (plus un filtru de remineralizare care cred ca e cam frectie la picior de lemn dar ma rog) dar am un bazin de 5l in care se strange apa filtrata - si aici as avea 2 probleme:
1. Presiunea e destul de mica pana golesc cei 5 l in ... ceva din care va trebui sa urc in acvariu si
2. Dureaza destul de mult pana se re-umple bazinul respectiv.
Cum rezolvi tu treaba asta?
|
 |
|
|
Wow, interesant. Asta distruge tot ce stiam despre calitatea apei din acvariu
Cum ramane cu clorul din apa de pe teava care distruge coloniile de bacterii?
Imi poti trimit un link cu ce pompa folosesti?
|
 |
|
|
|
Salutare,
Am in plan un acvariu mai mare, de vre-o 150l si vreau sa pun cap la cap tot ce imi trebuie.
Marea dilema in momentul asta e: cum fac schimburile de apa saptamanale o munca relativ usoara? In sensul ca, e exclus sa pun 60l de apa undeva, sa o tratez, ca pe urma sa o bag in acvariu.
Voi cum faceti?
Multumesc
|
 |
|
|