Heating cables - Incalzitor de substrat
română (România)

Sistemul de incalzire prin cabluri pentru substratul acvariilor plantate.

Filozofia Dupla si sistemul de incalzire prin cabluri pentru substratul acvariilor plantate.

 

De peste 30 de ani firma Dupla a lansat un decalog al acvaristului de la care nu au abdicat niciodata. Personal nu cunosc pe cineva care tinand cont de ceea ce au recomandat ei sa nu aiba succes in acvariile plantate.
Cele 10 porunci, regulile de aur cum le numesc ei “The 10 Golden Rules for an Optimum Aquarium”, pornesc de la o filozofie simpla:
Acvariul este un biotop artificial, un habitat artificial pentru pesti si plante.
In comparatie cu ceea ce intalnim in natura chiar si cele mai mari acvarii sunt minuscule recipiente
Fara o intretinere corespunzatoare factorii chimico-fizici in conditiile artificiale pot ajunge rapid dintr-o extrema in cealalata.
In acest context s-au cristalizat cele 10 reguli de aur enuntate acum 3 decenii, reguli ce si-au pastrat valabilitatea pana in ziua de azi.
Aceste principii au stat la baza fabricarii produselor lor.

Primele produse care au uimit piata au fost cele legate de instalatia de CO2(pe care am prezentat-o intr-un articol anterior cristalizat in urma cu aproximativ 5 ani dupa o indelunga utiliziare a instalatie produsa tot de catre ei) intr-un context in care lumea credea ca este esential sa ai cat mai mult oxigen in acvarii si daca se poate de loc CO2
Astazi a venit randul sistemului de incalzire prin cabluri despre care am vrut sa scriu la fel ca si celalalt articol, nu la modul urechist cum se practica pe la noi, folosindu-se copy-paste & translate dupa net, ci abia dupa ce voi intra in posesia unei instalatii complete pe care sa o am in fata sa o pot descrie, fotografia etc...instalatia o am deja de ceva vreme, deci...
De remarcat este ca aceasta instalatie asupra careia lumea ridica frentic din umeri cand este intrebata despre utilitate in Romania anilor 2007... am gasit-o descrisa, relativ curand dupa apartia sa, in una din revistele germane Das Aquarium din 1981.
Imi place sa cred ca lumea s-a obisnuit cu mine si ca buna credinta nu mai imi este de mult pusa la indoiala dar pentru cei sceptici mai am inca in posesie colectiile complete pe mai multi ani. Asadar ceea ce pentru noi este o completa noutate pentru altii e “fumata” de pe vremea copilariei noastre . Pe de alta parte degeaba am informatia de atatia ani si am citit atatea...daca nu am avut cum, de unde si cu ce sa cumpar acest sistem atatia ani si sa il pun la lucru. Asadar nu imi ramasese decat sa astept...

Ulterior o carte de capatai a acvaristicii plantate scrisa de Horst si Kipper mi-a modificat esential modul in care am perceput aceast hobby, acvaristica, incepand inca din anii 80-90.




In aceasta carte sunt descrise amanuntit toate sistemele inovative la acea vreme, produse de Dupla, ulterior si de alte branduri de renume in domeniu.
Tot ce se prezinta in aceasta carte este rezultatul unei activitati de cercetare indelungata a specialistilor de la Dupla urmata de activitate de perfectionare continuua a produselor respective...o profunda antiteza cu modul in care a fost prezentat in deradere produsul de catre diverse persoane, care desi nu au atins macar un astfel de produs, nu l-au vazut la lucru, nu au citit decat informatia sumara ce se poate gasii pe net, se grabesc sa prezinte scheme intuitive legate de buna sa functionare

 




Revenind la cele 10 reguli graitor mi se pare ca prima dintre cele zece reguli de aur este:

1.Tropical heat in aquarium bed and water

Heating the aquarium by means of an undergravel heating cable is a very important pre-condition for an optimum aquarium. The heating cable in the gravel of the aquarium integrates the entire substrate into the chemical and physical cycle of the aquarium, by means of convection currents. If the aquarium water is heated for example, by means of an immersion heater, only the water becomes warm, while the substrate or gravel remains at room temperature, thus turning black and foul with the plants suffering from the notorious "cold feet". An undergravel heating system helps to simulate in the aquarium, the ground water current that exists in natural waters.

Principiul din natura.

Numeroasele expeditii de cercetare efectuate in natura in arealele anumitor plante de acvariu a dus la concluzia ca aceste plante nu cresc la fel de bine in diverse areale chiar daca ochiometric acestea pareau identice. Din ce s-a observat in natura cresc doar in habitate unde străbaterea solului de către apa din precipitaţii duce la dizolvarea eficienta a nutrientilor in substrat. Totusi asta nu este sufficient, caci acesti nutrienti trebui sa ajunga si la radacinile plantelor.
La fel ca in natura, in acvarii, plantele noastre au nevoie deci de un substrat bogat in nutrienti care sa duca la o crestere constanta iar ulterior la formarea unui anumit habitat acvatic asa cum ni l-am propus integrat si din punct de vedere estetic printr-un anume tip de aquascaping fie el dutch sau nature . In acest sens trebuie rezolvat si in acvariu principiul ca apa sa transporte nutrientii esentiali catre radacinile plantelor.
Acest sistem inventat de Dupla a pornit asadar de la ceea ce s-a observat ca se intampla in natura si se bazeaza pe experienta de teren.
In natura s-a constatat ca apa se deplaseaza prin substrat unde exista adevarate izvoare curgatoare de transport ale nutrientilor catre radacinile plantelor.
Substratul in apele curgatoare tropicale este de culoare inchisa, absoarbe caldura sub actiunea puternica a razelor solare acesta fiind doar unul din motivele ce duce la formare de curenti ascensionali. Acesti curenti ascensionali permit ca substratul sa fie permanent bogat in nutrienti.

S-a observat ca in acvariile noastre...biotopurile create de noi utilizau in trecut substraturi ce impiedicau acest fapt.
Daca ati observat pana de curand mai multe firme care utilizau amestecuri de laterite, turba, argile humice si pietrisuri/nisipuri naturale au inlocuit treptat aceste substraturi cu variante sintetice.
Motivele erau clare: necesitatea utilizarii unui substrat netasabil in timp care sa perimita libera circulatie a nutrientilor.

Unul dintre aceste substraturi de sinteza este Dupla Ground, despre care am sa vorbesc ceva mai tarziu.

Acvariile noastre care folosesc de regula acest tip de substrat traditional(nisip/pietris cu amestec de turba) in timp, prezinta fenomenul de tasare a substratului, datorita greutatii specifice destul de mari.
Din acest motiv toata lumea a concluzionat intr-un tarziu ca este total contraindicat folosirea nisipului iar ulterior chiar si a traditionalului pietris bob de orez.
Substratul tasat da nastere procesului de anaerobioza care prin bacteriile de putrefactie inegresc iar apoi distrug radacinile plantelor.

99% din acvariile prezentate pe diverse forumuri de acvaristica mi-au demonstrat ca acesta este un fenomen cvasigeneral de care aproape nimeni nu tine seama... Poate dupa citirea acestor randuri lucrurile se vor schimba.

Daca la pesti se zice: pestele de la cap se impute...la plante este cu siguranta de la picioare...
Sindromul cold feet cum este cunoscut, face ca datorita faptului ca in general in acvarii temperatura substratului este mai mica sau egala ca temperatura apei sa nu existe schimburi de curenti sau schimb de curenti in directia dorita si asa veti vedea de cele mai multe ori la zona de contact intre sticla si substrat acea pojghitza neagra iar in cazurile dramatice chiar portiuni intregi in substrat cu nisip/pietris negru, urat mirositor, pungi de gaz...semn clar al anaerobiozei, al putrefactiei, al acumularilor de gaze ce nu au putut iesii la suprafata. In plus fara acasta circulatie din substrat anumiti nutrienti esentiali pentru plante nu sunt transportati catre radacini, acestea utilizand rapid necesarul din zonele pe care le acopera, ulterior cantitaea ce a fost utilizata nu mai poate fi reimprospatata. Dupa utilizarea nutrientilor din jurul radacinilor, apar adevarate zone sterile de unde plantele nu au acces la nutrienti.

Una dintre frecventele greseli facute in trecut in lumea acvaristilor a fost legata de afirmatia cum ca acest sindrom este intalnit doar in acvariile ce se afla in incaperile neincalzite corespunzator. Ulterior s-a dovedit a fi total eronat, caci chiar daca substratul si apa unui acvariu au temperaturi de 30 de grade neexistand acesti curenti care fac sa se reimprospateze nutrientii efectele sunt aceleasi.

Sistemul gandit de Dupla prin intermediul curentilor de convectie rezultati din incalzirea controlata a temperaturii din substrat si din apa are urmatoarele avantaje:

1. Ca in apele naturale substratul este mai cald. In acvariile incalzite chiar daca apa are o temperature mai ridicata solul va pastra temperature camerei care de regula este cu cateva grade sub cea a apei de zona tropicala ideala pentru pestii nostrii. Astfel plantele sufera de sindromul descris drept “cold feet”.
2. Sistemul de incalzire al substratului copiaza curentii intalniti in natura, curenti ce aprovizioneaza cu nutrienti radacinile plantelor
3. Potentialul redox din substrat nu este diminuat prevenind astfel fenomenul de tasare, care in asociere cu utilizarea unui substrat usor de tip Dupla Ground incurajaza aprovizionarea substratului cu flux proaspat de nutrienti din coloana. In acest fel chiar si picaturile de aditie zilnica Duplaplant 24 vor ajunge mai usor la radacinile plantelor voastre.


Principiul tehnic de functionare.

Sistemul se bazeaza pe pastrarea unei temperaturi controlate atat in acvariu cat si in substrat. Pentru atingera acestui deziderat se foloseste controllerul Dupla T Control Alpha care in fapt constituie piesa esentiala, creierul daca vreti care dupa masurarea precisa a temperaturii in acvariu prin intermediul unui senzor/sonda declansaza comanda potrivita. Cu ajutorul unui microprocesor se declansaza comanda pe unul dintre cele doua circuite care se considera necesar in functie de comanda data.




Acest tip de controller prin intermediul microprocesorului respectiv declansaza fie activitatea unuia dintre circuite, al
celui de al doilea sau al celor doua circuite concomitent. Toate aceste actiuni sunt semnalizate prin aprindera ledurilor de control ce dovedesc permanent daca si care este stadiul de functiune.
Se controleaza incalzirea/racirea la un hysteresis de 0.1 grade celsius...asadar o precizie desavarsita ce nu poate fi intalnita in cazul achizitionarii sitemului fara controller.

Separatia unitatii controller propriu zise de unitatea de control operationala a facut posibila utilizarea cablurilor de voltaj scazut, fapt care le face total inofensive la pericolul de curentare.



Unitatea de control operationala este se leaga prin cablu la 220V, din ea pleaca practic 3 legaturi:
-prima face legatura catre Duplamat, trasformatorul la care se leaga cablurile Duplaflex
-a doua leaga cele doua unitati intre ele
-a treia ofera priza in care se va instala dupa cerere un incalzitor sau un chiller

Controllerul T-Control Alpha este unul dintre cele mai complexe controllere de uz acvaristic bazat pe un microprocesor RISC. Foloseste doua canale de reglare a temperaturii in acvariu. Canalul principal regleaza prin intermediul cablurilor temperatura in substrat iar prin intermediul celuilalt canal a temperaturii in apa acolo unde este cazul…ca o alternativ folosirea unui incalzitor sau pentru apa prea calda se poate folosii chillerul(functie optionala).




Controllerul T-Control Alpha avertizeaza prin semnale vizuale si auditive de tip alarma aparitia oricarei probleme, eventualele depasiri de temperatura din ecartul propus.

Compania Dupla din Germania a fost cea care a descoperit si a patentat sistemul de incalzire prin cabluri pentru substratul acvariilor plantate care a ramas practic aproape neschimbat in componente pe de-a lungul a peste 30 de ani. Pentru a detine sistemul complet este nevoie ca alaturi de controllerul amintit sa detineti urmatoarele componente:Therm Set sau Thermik Set ambele sisteme complete de cabluri (Duplaflex) si transformator.

Controllerul T-Control Alpha masoara temeperatura din apa prin intermediul unei sonde/senzor iar apoi prin intermediul microprocesorului declansaza incalzirea solului si/sau incalzirea/racirea apei in functie de temperatura setata.



Prin intermediul cablurilor dotate cu ventuze distantier se creaza asa numitii curenti de convectie care declansaza miscare in substrat care antreneaza schimb de apa.



Asadar este vorba de o singura sonda care este amplasta nu in substrat cum se raspandise cel mai ades in folclorul acvaristic legenda ci chiar in masa apei, deasupra substratului.

Sa analizam, pentru exercitiu un caz concret:

Spre exemplu avem un acvariu de 600 de l, dotat cu sistemul complet Dupla cu o temperatura setata in apa de acvariu de 25 de grade. Asta este temperatura pe care o dorim si mai dorim si un substrat cald, mai cald cu cateva grade. Dintr-un motiv anume acest parametru principal la care ne referim(temperatura apei) este modificat. Sa zicem ca ca apa scade la 24 de grade (desi dupa cum am mai spus sensibilitatea controllerului nostru functioneaza cu unitati de 0,1). Odata apa ajunsa la 24 de grade sonda amplasata la cativa cm de substrat declansaza in urma citiri temperaturii apei impulsul. Prin intermediul microprocesorului RISC este analizata modificarea parametrului si este declanasata actiunea pe circuitul principal. Dupa cum am mai spus circuitul principal in cazul nostru este cel dat de cablurile amplasate in substrat.
Asadar se da comanda si cablul incepe sa incalzeasca un substrat cu o inertie termica mai mare decat a apei.
Ce se intampla prin incalzirea unui substrat care actioneaza ca un calorifer de 200 W (Therm Sets 750, cat are cablul aferent unui astfel de acvariu) intr-un volum de 600l?
Se incalzeste initial substratul care se trasforma intr-o "soba calda" ce transmite ulterior caldura in masa apei. In doar cateva minute prin incalzirea cablurilor practic se incalzeste si apa. Inertia termica a substratului facand ca acesta sa-si pastreze caldura in timp ce apa cand se va racii dinnou va declansa un nou ciclu.



Exista mai multe situatii in care la acest exemplu clasic pot aparea discutii.
-Ce se intampla daca in camera e frig, atat de frig veti zice, incat cei 200W din substrat sa nu faca fata la incalzirea unei ape care are o inertie termica mai proasta si o suprafata de expunere prin geamurile acvariului, mai mare decat a substratului...deci supuse unei raciri mult mai rapide?

...Pentru acest caz intra in functiune circuitul secundar amplasat pe unitatea de control operationala, la care se conecteaza un incalzitor clasic.
Prin acest fapt se confirma ca acele cabluri subterane nu reusesc sa faca fata atingerii temperaturii dorite si se incalzeste apa din acvariu pentru a usura munca cablurilor si a le putea face sa incalzeasca eficient.
-Ce se intampla daca e vara si e cald. Exista doua moduri de lucru la ele. Cablurile pot functiona insa chiar si in aceasta situatie.
Sa zicem ca avem 30 de grade in apa datorita caldurii excesive de afara atat timp cat temperatura reglata pe controller-ul termic este tot de 30 de grade lucrurile isi urmeaza procesul firesc ca in exemplu de mai sus...si chiar cu riscul de a avea 30 de grade in apa si cateva peste in substrat ele, cablurile vor functiona. Acest caz extrem nu va inrautatii situatia generala caci si in natura daca apa cu temperatura mare face ca in continuare si substratul sa aibe o temperatura si mai mare...dar e o situatie de evitat, la modul general pentru ca plantele nu sunt mari amatoare de astfel de temperaturi.
Pentru acest lucru s-au inventat chillerle.
Printr-o modificare a softului unitatea de control operationala poate declansa obtional in loc de un incalzitor pe timp de vara un chiller.
Astfel situatia este rezolvata si pe timp de vara dar e drept cu un extra cost aferent soft-ului respectiv.

Asadar am imaginat mai multe situatii posibile spre a arata importanta controllerului.

Pentru inceput lumea si-a dorit, spre a economisii bani sa se foloseasca de cablurile simple bagate in priza, care au wattaj mai mic, fara controller.

Dezavantajele insasunt numeroase:
-Uneori sunt supra dimensionate si incalzesc prea tare substratul, fapt care duce la distrugerea radacinilor sau in varianta cea mai buna la o epuizare fortata a substratului
-Alteori sunt subdimensionate si atunci nu sunt eficiente
-Ciclurile lor de on/off sunt greu de programat. Orice stimul extern ducand la dese dezechilibre.
Acvariul nu se afla intr-un sistem inchis din natura.
Acvariul prin definitie este un sistem deschis care este influentat de factori din exterior ce-i modifica temperaturile. Geamurile deschise, aprinderea unei sobe, a unui neon...orice alt astfel de stimul pot influenta major actiunea cablurilor.

Cablurile Duplaflex

In functie de dimensiunea acvariului se poate alege intre 6 dimensiuni de cabluri diferite a caror titulaturi si dimensiuni au fost luate dupa un site American.



Seturile Thermic 120, 240 360, compuse din cabluri de 20W/3 metri, 40W/5 metri sau 60W/7 metri folosite la acvarii de pana la acvarii de pana la 360 litri

Seturile pentru acvarii mai mari (Therm Sets 250, 500, 750, 1000)

Duplaflex Heating Cables sunt cabluri flexibile siliconice gumate, de folosinta pentru 24 volti, total sigure pentru pesti si oameni iar contactele aurite care fac legatura cu transformatorul Duplamat le fac utilizabile chiar si in incaperi cu umiditate ridicata cum se intampla de regula in camerele cu acvarii impiedicand astfel oxidarea lor avand o conductivitate electrica ireprosabila.



Transformatorul Duplamat



Transformator care reduce voltajul de la 220 la 24 volti este termoprotejat, rezistent la stropiri cu apa si care are conectori de 4 mm auriti, izolati.


Cum il instalam/ cum il folosim?

Practic instalarea este extrem de simpla iar sistemul este complet inofensiv atat timp cat se merge pe varianta profi si nu pe improvizatii indoielnice. Se face in 4 etape:

1) Instalarea cablului se face prin dispunerea serpuita pe toata suprafata fundului acvariului. Practic se dispun foarte usor cablurile fiind dotate cu ventuze cu ancore si distantier de asa natura incat cablul sa nu stea lipit de sticla pentru a asigura incalzirea uniforma pe toata suprafata cablului ajutand astfel la formarea curentilor de convectie. Dupa ce s-a instalat cablul se amplaseaza cei doi conectori catre transformator intr-o zona unde pot fi manevrati usor. (Atentie pentru cei ce folosesc schema completa Dupla acum este momentul de a se presara Dupla Baccies-praf)

2) Se adauga substratul, Dupla Ground pana se acopera tot cablul rezultand circa 1-2 cm substrat. Acest substrat ce acopera cablurile nu este amestecat cu Dupla Root. Restul substratului se va adauga dupa schema de amestec prezentata de Dubla ...dar practic substratul adaugat pentru cabluri este un substrat sec, nefertilizat.

Fac aici paranteza dedicata Dupla Ground-ului.
Indiscutabil unul dintre cele mai bune substraturi prezente pe piata.Este incredibil pana la ce afirmatii poate sa duca necunoasterea subiectului
Am auzit o droaie de comentarii despre el, ultima este chiar una pe care am primit-o ca un repros la adresa-mi cum ca nu par prea convins in descrierea sa. Reamintesc pentru toata lumea ca din cate stiu sunt cel mai vechi utilizator de substrat Dupa fie nou si cu asta am incheiat orice discutie pe acest subiect. Tocmai pentr a demonta subiectivismul altora si nu al meu legat de o noutate pe piata Romaneasca am sa analizez un pic cele mai discutate caracteristici ale sale:

- culoarea
- grutatea specifica mica
- nu este un substrat fertil
- teama ca nu s-ar putea planta Glossostigma elatinoides sau alte plante cu radacini firave.

Pe scurt insa...pentru ca Dupla Ground-ul nu face obiectul acestui articol:

- legat de culoare, lasand gustul fiecaruia, trebuie spus ca solul in natura, in zona Amazonului, este asemanator culorii Dupla Ground-ului (culoare apropiata, dar alta noanta de maron fiind aleasa si la ADA Amazonia) Nu vreau sa comentez alegerea uneia sau alteia dintre noante dar am poze cu sol identic dpdv colorimetric care provin din Amazon cu cel din galetile Dupla. In plus folosirea pietrisului traditional de tip bob de orez, albicios, galbui gri reflecta lumina creaza un efect nenatural. Parca ziceam ca noi vrem sa fim aproape de natura nu...Asta si apropos de filozofia Dupla care ar trebui sa ne calauzeasca pe toti. Ca tot vorbim de gust contrastul intre verdele crud al Glossostigma elatinoides cu acest sol este de mare senzatie.

- a contesta greutatea substratului inseamna a nu fi inteles nimic din munca oamenilor care au creat acest produs. Asadar pentru intelegerea fiecarui user care se grabeste sa dea cu paru` sau sa gaseasca o alternaiva la ceva ce habar nu are cum functioneaza: substraturile clasice nisip, pietris se taseaza natural in timp, datorita greutatii specifice peste care se mai adauga in ani detritusuri si altele. In combinatia nefericita cu produsii de descompunere, resturi de hrana, fecale pesti etc iese un substrat care pe zi ce trece este mai greu, mai tasat, mai nociv pentru radacinile plantelor noastre iar in final este total impropriu. Asadar d`aia se prefera substraturile usoare. In plus aici beneficiem si de granulatia, rugozitatea si rotunjimea optima. Toate aceste elemente dau particularitati ce influenteaza in timp calitatile sale si-l deosebesc variantele fanteziste propuse de diversi.

- da, asa este nu este fertil...dar asta pentru ca toate celelalte componente ale schemei sunt. Am zis si mai repet cand se achizitioneaza un substrat se face conform schemei complete.

- respect opiniile tuturor deci si a celor care spun ca acest substrat este foarte bun pentru cresterea plantelor dar neindicat pentru aquascaping. Ca orice produs nou insa implica necesitatea procesului de invatzare.
A afirma ca nu se poate fara sa incerci este o gresala...
Eu am sa vin cu cele mai bune argumente asa cum ceream pe vremuri si eu la cei care se laudau ca tin Tonina in sol de cartita ...am sa vin cu poze.
Asadar am auzit oameni care afirmau ca nu se pot creste plante cu radacini extrem de fine in Dupla Ground. ERONAT!!!
Am ales sa va prezint doua poze cu astfel de plante plantate in sol Dupla Ground cumparat din magazinele noastre. Glossostigma elatinoides de la noi, in sol Dupla Ground achizitionat de la noi, poza fiind al unui user de la noi de pe forum...



Nu am vrut sa fie nimic de la mine.
As fi putut fi considerat subiectiv exista oameni care pentru asta traiesc pe forum ca sa faca circ si sa-si dea cu parerea.
Eu va las pe voi sa va dati cu parerea...ce ziceti creste sau nu Glossostigma elatinoides in Dupla Ground.
Asadar se poate planta zic eu, dar asta depinde doar de iscusinta, de rabdare de procesul de invatare
Va rog sa fiti atenti la radacinile plantei Eleocharis acicularis.
Nu exista strop de negreala sau de putreziciune la radacini care s-au putut dezvolta cat au vrut, fara sa fie cumva tasate.


Revenim:

3) Conectarea la controller si la curent.
Cablurile in anii de inceput au fost concepute la 42 de volti, apoi la 24 …de curand o firma concurenta, Dennerle, altminteri un alt lider in domeniul producerii si utilizarii acestui sistem produce cabluri la 12 volti.
Aceste cabluri se leaga la transformator care la randul sau se introduce in primul din cele doua lacasuri ale unitatii de control operationala iar apoi catre controller.
De mentionat este faptul ca unitatea controller are o sonda (una singura) care sta in apa la numa cativa cm de substrat si care in functie de temperatura setata inchide sau deschide incalzirea cablurilor pentru mentinera temperaturii dorit. Asadar notificati va rog faptul ca temperatura apei determina activarea cablurilor si nu invers. Temperatura apei va fi atinsa prioritar, iar odata reglat acest parametru controllerul va mentine constanta diferenta.
Prin intermediul microprocesorului se memoreaza optimul de pornire / oprire al cablurilor. Substratul are un oarecare effect de buffer. Adica dupa declansare comenzii de oprire a functionarii cablurilor substratul va mai ramne cald o vreme.

Beneficile observate in acvariile celor care au folosit:

Firesc sistemul prezentat de Dupla nu a putut sa copieze exact natura dar a gasit o alternativa spre a atinge acelas efect in substrat, pe principiul ca atunci cand omul a reusit sa se desprinda de sol nu a zburat precum pasarile dand din aripi ci s-a inventat motorul cu elice…

Marele beneficiu insa al folosirii acestui sistem este nu numai aprovizionarea radacinilor cu nutrientii esentiali ci si utilizarea pe timp indelungat al substratului ales.
Nu va asteptati sa fie o solutie care sa sa va arate precum la CO2 o crestere vizibila a plantelor de pe o zi pe alta dar culegeti celelalte avantaje care implicit duc la buna dezvoltare a unor plante si care in timp pot sa genereze satisfactii mult mai mari chiar decat folosirea CO2-ului. Este o unealta indispensabila pusa in mana celor care sunt pasionati de cresterea plantelor de acvariu, a sepeciilor dificile dar si in general al oricarui planta:

- a celor cu radacini firave care plantate intr-un substrat impropriu se distrug rapid,
- a plantelor care chiar daca au radacini robuste in medii substrat neadecvat fie se distrug fie nu au acces la nutrienti
- a utilizarii unui substrat care nu incurajaza prin procesele petrecute in interiorul si pe suprafata sa producerea de alge. De fapt este cel mai eficient tratament impotriva acelor alge care frecvent se depun pe substrat alcatuind ca o pojghita pe suprafete mari din acvariu.


Dar care sunt avantajele folosirii acestui incalzitor de substrat pe care le declara producatorii de regula enuntate sec in orice articol de pe net, acum adaugite pe intelesul fiecaruia:

1) Substratul mai cald decat apa este un avantaj de care au pomenit multi pasionati de plante. La acest capitol unul dintre secretele mentinerii timp indelungat al unei plante precum Barclaya longifolia si a altora pe care nu le enumar aici este chiar acest substrat mai cald decat apa.

2) Substratul incalzit grabeste procesele biochimice din acesta. Ceea ce nu se prea cunoaste este faptul ca reactiile din substrat care fac nutrientii mai solubili si mai usor de asimilat astfel de catre plante sunt grabite de cresterea temperaturii. Studiile au aratat rata de asimilare este accelerata de doua pana la 3 ori la o crestere de 10 grade. Firesc nimeni nu va cere sa cresteti temperatura astfel. 2 grade se pare ca este temperatura ideala care sa fie peste cea a apei. Din acet joc intre temperatura apei si a substratului doar pentru cei ce au controller se pot insa influenta o sumedenie de mecanisme care influenteaza metabolismul plantei.

3) Transportul nutrientilor din coloana de apa in substrat. Nutrientii importanti pot fi mult mai usor reimprospatati in substrat prin dislocuirea apei calde care spala substratul si care este saraca cu apa proaspata ce este incalzita si care este bogata in substante necesare.

4) Transportul substantelor daunatoare afara din substrat. Descompunerea produselor biologice si acumularea produselor acestui proces in substrat este daunatoare pentru radacinile plantelor. Prin folosirea acestui sistem practic toxicul nu mai este acumulat in substrat.

5) O alta discutie pe care am mai atins-o pe vremuri tangential pe acest forum e fenomenului de alelopatie. Am parut desprins din SF cand am vorbit despre fenomen dar cine pune mana pe o carte si citeste o sa constate ca este un fenomen universal raspandit in lumea plantelor si de multe ori cu insemnatate vitala. Unele specii de plante produc si secretă substante chimice care afecteaza dezvoltarea altor plante, suprimåndu-le cresterea. Prin utilizarea acesui sistem substantele inhibatoare sunt levigate si astfel efectul alelopatic anihilat.

6) Asigura un substrat propice procesului de absorbtie combatand fenomenul specific de oxigenare astfel ca si daca oligoelementele sunt pastrate in cantitati reduse pot fi folosite. Substratul nu trebuie sa contina oxigen. Oxigenul este unul dintre cei mai mari inamici ai nutrientilor deoarece ii transforma in compusi oxidati insolubili in apa si pe care plantele nu-i pot consuma. Fierul in special se va oxida rapid in apa cu un nivel normal de oxigen.

7) Asigura un mediu chelat propice care leaga numarul redus de oligoelemente cu molecule organice, asigurand absorbtia de oligoelemente de catre perisorii radacinilor. De asemenea se presupune ca fierul din substrat (provenit de la elemente ce contin fier, ca de exemplu laterit), poate atrage NPK in cazul in care acestea au capacitatea de a penetra in substrat.

 

Acest articol a fost scris de Sandu Veres. Reproducerea interzisa fara acceptul autorului.
Publicat pentru prima data pe forumul acvariu.ro pe 29/11/2007

Articole de acvaristica

Am strans pentru dumneavoastra o serie de articole de interes pentru acvaristi.

Incalzitoare

Puteti gasi in magazinul online o serie intreaga de incalzitoare de acvariu, inclusiv incalzitoare de substrat, sau incalzitoare externe (care se monteaza pe filtru extern).

Produsele se gasesc in magazinul nostru cu produse de acvaristica, in categoria :

PRODUSE PT. ACVARISTICA » Incalzitoare si termometre