Organizearea unei echipe de curatare in acvariul marin

articol de Robert Lashlee

 

Intr-un acvariu marin, o echipa de curatare este alcatuita din melci, crabi, creveti si stele de mare si indeplinesc urmatoarele roluri:

- curata detritusul (materie organica moarta)
- curata nisipul, afanand-ul
- tine algele sub control

In acvariu te poti gandi la o astfel de "echipa" ca la niste oameni de serviciu. Detinerea unor astfel de animale poate ajuta foarte mult acvariul, mentinandu-l foarte curat si limitand timpul de munca pentru curatarea geamurilor sau pietrelor vii de alge. Totusi, sunt niste amanunte de care trebuie sa tii cont.


Cand ar trebui sa introduc "echipa" in acvariu?


Daca iti ciclezi acvariul cu piatra vie (ca majoritatea acvaristilor), atunci va trebui sa introduci "echipajul" imediat dupa ce s-a terminat ciclarea (inaintea pestilor). Vor avea de curatat piatra vie de eventualele organisme care vor muri si evetual ceva alge formate in perioada de ciclare.

La inceput, ar trebui adaugati doar melci si crabi in primul rand pentru ca sunt cei mai rezistenti si in al doilea rand, pentru ca stelele de mare au nevoie de o sursa de hrana constanta pentru a supravietui. Stelele de mare ar trebui adaugate numai dupa aproximativ doua luni (cand se constata o crestere in numarul algelor si a detritusului)

De asemenea, ar trebui inceput incet. La inceput ar trbeui adaugata doar o parte din intreaga "echipa" si apoi cresterea numarului lor pe parcursul urmatoarelor luni. Aceasta va asigura o cantitate de mancare suficienta pentru toti astfel incat rata mortalitatii sa fie extrem de mica.


Care sunt cele mai potrivite specii?

Este nevoie de o combinatie de mai multe specii pentru a putea face toate sarcinile descrise mai sus. Unele vor cerne si alege nisipul, dar nu se vor atinge de alte. Altele vor manca doar o specie particulara de alge, dar nu vor avea nimic de-a face cu nisipul. Te poti asigura ca bazinul ramane curat adaugand exemplare din fiecare specie.


Cei mai comuni melci cu acest rol sunt:
 

Turbo fluctuosa, melci Turbo - sunt niste melci foarte mari si sunt foarte buni la curatarea algelor, dar atentie pentru ca din cauza marimii lor, pot rasturna piatra vie. Unii acvaristi ii evida tocmai din aceasta cauza. Totusi, in cazul acvariilor mari, acesti melci pot sa acopere o suprafata destul de mare si in acest caz, nu mai are rost achizitionarea a mult mai multi melci de talie mai mica. Piatra vie trebuie sa fie fixata bine. De asemenea, trebuie avut grija ca acesti melci sa aiba de mancare. Sunt atat de eficienti in eliminarea algelor incat sunt sanse sa flamanzeasca si sa moara pana apuca alte alge sa creasca. Din acest motiv, acesti melci nu trebuiesc adaugati imediat ce acvariul s-a ciclat. Ar trebui introdusi dupa o perioada de cateva luni, pentru a avea la dispozitie o sursa de mancare constanta.

 

Astrea snailAstraea tectum, melcii Asterea - acestia sunt niste melci potriviti pentru eliminarea algelor brune si verzi de pe sticla acvariului, de pe piatra vie si de pe substrat (nu vor manca algele mai lungi, fir de par). Sunt de asemenea foarte buni si pentru acvariile mici deoarece nu cresc mai mult de 2 - 3cm. Au totusi o problema: daca se intampla sa se rastoarne pe spate, nu se vor putea intoarce singuri si vor muri. Daca acest lucru se intampla, ar trebui ajutati sa se intoarca.

 

 Trochus snailsTrochus sp., melci Trochus - sunt foarte asemanatori cu Asterea in ceea ce priveste obiceiurile de hranire, dar se pot intoarce singuri in cazul in care sunt rasturnati pe spate. Sunt mici ceea ce-i face ideali pentru acvariile mai mici.

 

Nerita sp., melcii Nerite - din nou, avem de-a face cu un melc mic (mai putin de 3cm) care este foarte bun pentru curatarea geamurilor de alge. Pot chiar sa iasa din apa din cand in cand. Sunt folositi des si in refugii, pentru ca se descurca de minune cu palntele marine.

 

Nassarius Nassarius sp., melcii Nassarius - sunt unii dintre cei mai interesanti melci (chiar daca nu sunt deloc vizibili in acvariu). Au ca tinta o zona din acvariu neadresata de speciile de mai sus - in nisip. Acesti melci se ingroapa in nisip si sunt foarte buni pentru miscarea nisipului si aerisirea lui. Au un tub lung in fata care poate fi deseori observat iesind din substrat. Pot iesi din nisip pentru a se hrani (din nou, un lucru foarte frumos de observat). Se hranesc cu mai multe forme de detritus pe care alti melci le ignora. Necesita un substrat adanc, de minim 8 - 9cm, pentru a supravietui si pot fi adaugati in acvariu doar dupa ce acvariul se maturizeaza, la cateva luni dupa ciclare. Acesti melci sunt mancatori neincetati si sunt absolut necesari pentru agitarea si mentinerea substratului.

 

  

 
Cei mai comuni crabi pentru curatarea acvariului:

 

 

 

Calcinus, Cibanarius, Phimochirus and Paguristes spp. - acesti crabi fac o treaba faorte buna in a curata si a tine algele sub control ( mananca chiar si algele fir de par, pe care melcii nu le mananca). Mananca si mancare pentru pesti. Raman mici ca dimensiuni si sunt foarte rezistenti. Spre deosebire de alti crabi sihastru, sunt in general pasnici cu celelalte vietuitoare din acvariu. Cateodata pot ataca melcii, dar mult mai rar decat alte specii. Pentru a atenua aceasta problema, se pot adauga niste cochilii goale in acvariu. Astfel nu vor ataca melcii pentru cochiliile lor. Pe masura ce cresc si naparlesc, vor cauta cochilii mai mari, in care sa incapa. Din acest motiv este important sa aiba la dispozitie mai multe cohilii de melci de mai multe marimi. Sunt considerati reef-safe.


Clibanarius tricolor - alt crab popular care va manca neincetat cam orice in acvariu (alge, resturi de mancare, etc.). Sunt reef-safe (cu toate ca sunt cazuri in care pot sa omoare specimene ranite sau bolnave), dar pot fi agresivi fata de melci, totusi nu in masura in care vor omora melci zilnic, in cele mai multe cazuri melcii putand rezista "atacului". Agresivitatea poate fi redusa prin adaugarea de cochilii goale de diferite forme si dimensiuni. Coloritul lor, cu picioarele albastre, este superb, fiind o aditie frumoasa la un acvariu.

 

  

 

Percnon gibbesi - un alt muncitor neobosit. Va cauta prin acvariu bucatele de mancare sau detritus si va ciuguli algele in mod constant. Sunt condsiderati in general pasnici, totusi exemplarele mai mari se pare ca mananca pesti raniti sau morti daca nu pot gasi alta sursa de mancare. De asemenea, se vor plimba destul de mult pe corali, dar in general acest lucru nu cauzeaza probleme. Ajung pana la 7 - 9 cm.

 
 



Mithraculus sculptus - aceasta specie ramane relativ mica (4cm) si este considerat pasnic. Singurele perioade in care s-a observat ca ataca corali sau pesti e atunci cand raman fara destula mancare. Mancarea poate fi suplimentata cu alge uscate, mancare de pesti sau carne. Daca sunt hraniti bine, se vor impaca perfect cu ceilalti colocatari. Este bine cunoscut pentru faptul ca mananca alge "bubble", ceea ce foarte putine specii pasnice o fac.

  

 


Alte specii folosite ca si curatatori
 

Crevetii - cei mai populari creveti sunt Lysmata amboinensis (in foto) si Lysmata debelius. Acesti creveti fac o treaba excelenta, cautand in continuu resturi de mancare dar de asemenea curata si parazitii pestilor si sunt folositi in controlul grisului de apa sarata.

 

StenopusStenopus hispidus - un alt crevete faorte popular si frumos. Sunt considerati pasnici, dar se cunosc cazuri in care au omorat pesti. Totusi, multi nu sunt de-acord cu aceasta, spunand ca sunt agresivi in ceea ce priveste teritoriul lor si ca vor alunga pestii, dar nu ii vor omora.

 

Lysmata wurdemanni - asigura-te ca e aceasta specie pentru ca seamana foarte mult cu Rhynchocienetes uritai, care nu sunt pasnici deloc. Acesti creveti sunt foarte buni necrofagi si reprezinta una din cele mai bune metode de a controla Aiptasia.

 

Astropecten polycanthus, stea de mare - pot ajunge pana la 30cm asa ca pot fi utilizate doar in acvariile mari, cu substrat adanc. Trebuie de asemenea sa li se asigure o cantitate de mancare decenta, din aceasta cauza putand fi introduse doar in acvariile stabile. Fac treaba foarte buna, amestecand nisipul si intorcandu-l. Consuma resturi de mancare si detritus.

 

Cate specimene ar trebui sa am in acvariu?

Regula generala este:

- 1 melc la 4 litri
- 1 crab la 15 litri


Totusi, aceste reguli nu inseamna ca poti pune 20 melci Nessarius intr-un acvariu de 80 de litri. Speciile de animale trebuie amestecate -  melcii, crabii si crevetii - pentru a avea o combinatie optima. In ceea ce priveste numarul de exemplare din fieare specie, niste reguli generale ar fi dupa cum urmeaza:

- Asterea sunt tinuti aproximativ cate unul la 30 de litri din cauza faptului ca daca se rastoarna, vor muri.
- Trochus pot fi tinuti pana la 1 melc la 4 litri
- Nerite - la fel, pana la 1 melc la 4 litri
- Turbo ar trebui tinuti maxim unul la 30 de litri din cauza marimii lor si din cauza randamentului mare cu care consuma algele.
- Nassarius sunt in general tinuti unul la 10 - 15 litri, dar depind mai mult de suprafata dubstratului. In cazul unui acvariu inalt (deci suprafata mica), probabil unul la 20 - 25 de litri e destul.

Aceste cifre sunt pentru un acvariu stabil, cu o cantitate de alge si detritus generoasa. Intr-un acvariu nou, trebuie inceput incet si apoi marit numarul de animale pe masura ce acvariul se stabilizeaza. Altfel, vietuitoarele pot sa infometeze si sa moara.

Dupa cum se vede o "echipa de curatare" poate fi destul de greu de stabilit si mentinut, fiind necesara inlocuirea specimenelor care mor. La calcularea costurilor unui acvari utrebuie tinut cont de acest lucru.

 

Articole de acvaristica

Am strans pentru dumneavoastra o serie de articole de interes pentru acvaristi.