Ichthyophthirius multifiliis

Diagnosticarea si tratamentul "grisului".


Pesti infectati cu Ichthyophthirius multifiliis.
Putini acvariti nu au avut de-a face cu "gris" (Ichthyophthirius multifiliis) intr-un moment sau altul. Grisul este provocat de un organism unicelular - Ichthyophthirius multifiliis


Identificare
Infectiile cu gris se prezinta sub forma unor puncte / chisturi mici albe pe piele si inotatoare, semanand la marime si aspect cu firele de sare.Chisturile formate pe branhii irita pestele si-l fac sa se scarpine de substrat sau alte obiecte solide.
Oodinium este similar cu grisul dar e provocat de un protozoar diferit - Piscinoodinium Pillularis. Chisturile provocate de acesta din urma sunt mai mici, semana mai mult cu zaharul pudra si au o culoare usor galbuie.


Patologie
Parazitul grisului se ingroapa in piele si in branhii, hranindu-se cu lichidele din tesuturi. Pe masura ce se maturizeaza, formeaza acele chisturi. La maturitate, chisturile se sparg, eliminand in apa multe alte organisme unicelulare, ciclul fiind luat de la capat. Pielea si branhiile infestate mor in cele din urma. Infectii secundare pot aparea acolo unde chisturile s-au spart.



Ciclul de viata
Ciclul de viata al grisului include patru stadii.
Primul stadiu este cel in care se hranesc. Celule parazite se hranesc cu lichidele din tesuturi si cresc. Punctele albe care apar pe pesti - caracteristice acestei boli - nu sunt altceva decat chisturile care se formeaza in jurul celulelor parazite.


Dupa o perioada, chisturile se sparg si organismele unicelulare sunt eliminate in apa. Acestea ajung pe obiecte solide si formeaza capsule. In fiecare capsula, fiecare organism unicelular se divide, astfel formand sute de noi organisme.
Capsula se va deschide, si organismele sunt eliberate in apa in cautare de noi gazde. In acest stadiu, sunt viabile timp de aproximativ o zi, dupa care vor muri. Daca gasesc o gazda, se vor ingropa in piele si / sau branhii, incepand sa se hraneasca si astfel ciclul se reia.



Durata ciclului de viata depinde de temperatura, fiind cuprins intre trei zile la 24C pana la mai mult de o luna la 10C.


Tratament
Doar organismele libere (in ciclul 2 si 3 de viata) pot fi atacate pe cale medicamentoasa. Sunt omorate ori folosind cupru (otravire), ori creand conditii de temperatura ridicata si salinitate, conditii nesuportate de aceste organisme.
Este important ca tratamentul sa fie facut repede, deoarece fiecare generatie de "gris" va multiplica numarul de germeni de cateva sute de ori. O situatie epidemica letala poate aparea pornind chiar si de la unu - doua chisturi albe prezente.


Medicamente
Medicamentele impotriva "grisului" pot fi administrate in acvarii populate cu aproape orice specie de pesti, incluzand barbus, tetra, ciclide, gourami, vivipari sau carasi. Din cauza chimicalelor folosite, tratamentul nu poate fi folosit in acvarii cu nevertebrate cum ar fi melci sau creveti. Este posibil ca unele specii de pesti sa aiba reactiiadverse la aceste substante medicamentoase.
Folosit in urma instructiunilor, aceste medicamente nu vor dauna plantelor sau bacteriilor din filtru. Cresterea temperaturii apei cu cateva grade grabeste ciclul de viata al parazitilor, facandu-i sa ajunga in ciclul de viata in care sunt sensibili la tratament. Daca intentionati sa ridicati temperatura in acvariu, asigurati-va ca pestii o pot tolera si asigurati o aerare suplimentara daca este nevoie.


Nota: carbonul activ va elimina din apa majoritatea substantelor medicamentoase deci nu poate fi folosit in acvarii tratate impotriva grisului.


Sarea
In ciclul de viata in care inoata liberi, parazitii nu pot supravietui in apa nici macar foarte putin sarata. Din acest motiv, ridicand temperatura si apoi salinitatea apei, este posibil sa se poata elimina grisul fara folosirea medicamentelor care pot dauna vietuitoarelor sensibile.
Temperatura apei trebuie ridicata la cel putin 27,5C si poate merge pana la 30C. Se adauga sare in apa pentru ridicarea salinitatii pana la aproximativ o zecime din cea a apei normale de mare.


Sarea nu trebuie adaugata direct in acvariu. Se face o solutie de apa calduta cu aproximativ 1 lingurita de sare la 1,5 litri de apa. De exemplu, pentru tratarea unui acvariu de 60 de litri, trebuie folosite aproximativ 40 de lingurite de sare care se dizolva intr-un recipient, nu direct in acvariu. Aceasta solutie se adauga treptat, pe parcursul urmatoarelor 2 - 3 ore, pentru a lasa pestii sa se aclimatizeze cu salinitatea crescuta.
In mod normal, aceasta metoda da rezultate dupa cel putin o saptamana, moment in care se pot face o serie de schimburi de apa pentru a aduce salinitatea inpoi la normal.


Prevenire
Grisul este introdus in acvarii odata cu vietuitoare noi. Perioada de carantina nu poate fi mai bine subliniata in acest caz, cu atat mai mult in cazul vietuitoarelor sensibile. Plantele si mancarea vie care a fost expusa grisului in zilele precedente sunt o alta posibila sursa de infectie. Larvele pot trece dintr-un acvariu in altul pe obiecte umede, plante, galeti si alte ustensile. Trebuie luate masuri pentru a preveni acest lucru. De asemenea, este foarte recomandat sa va spalati pe maini dupa ce lucrati intr-un acvariu infestat.

Articole de acvaristica

Am strans pentru dumneavoastra o serie de articole de interes pentru acvaristi.