off-topic:
Bine v-am regasit. Nu mai deschid nou topic pentru ca intr-un fel are legatura. Am rugamintea sa nu ezitati in a-mi da sugestii/sfaturi/critici daca in continuare o iau pe aratura. Dupa experienta unui acvariu de firma (mi se pusese mie pata cu astea de firma, mai ales pe Rio 400, dar n-a fost sa fie, nu conteaza acum motivele) care la startare in februarie arata asa
si mai recent asa
am ajuns la concluzia ca as vrea unul mare de africani (sa nu fie liniste si pace in acvariu) si ...home made.
Am mai studiat pe ici pe colo si m-am decis la urmatoarele dimensiuni: 160 lungime x 50 inaltime x 60 latime. In el as vrea sa tin familii de Labidochromis caeruleus, Maylandia estherae si Maylandia membe deep sau Pseudotropheus elongatus, cam 20-25 in total. Nisip de mare granulatie 1mm. Ca lumina probabil o combinatie de aquarelle, TLD 830, aquaglo (mai am de studiat), cam 3 neoane cred ca ajung. (e mult?)
on-topic:
Avand in vedere ca sufrageria are perete comun cu baia si mai mult, coltul unde o sa fie acvariul este si coltul din baie pe unde ies tevile la "lumina" si e si scurgerea pentru cada (in rest totul e ingropat), ar fi pacat ca la dimensiunea acvariului si necesitatile africanilor sa nu optez pentru o schimbare a apei la ... jet mic. Acum, greul:
1. As vrea ca singura apa din sufragerie sa fie doar cea din acvariu. Asta inseamna ca nu ma mai complic cu bazine deasupra, dedesupt sau la nivel, deci cred ca sare ideea unui filtru ca al lui Titronix (probabil cel mai bun).
Neclaritati:
- In ce masura e viabila si suficienta varianta unui filtru extern?
- Asigura un curent suficient de puternic?
- Ca alternativa, are cineva experienta in construirea unui filtru de colt sau laterala ?
2. As mai dori in baie un bazin de 100 litri in care sa colectez in prealabil apa ce va ajunge in acvariu. Schimbul apei vreau sa se faca cat sunt eu acasa, deci alimentarea acvariului din acest bazin nu va fi continua ci ceva de genul: strang apa in bazin, inchid robinetul, o las 48 de ore, o vars dincolo. In functie de amplasarea acestui bazin vor fi date si gaurile in perete. Vad 2 variante:
a) bazinul sa fie jos si apa sa fie adusa in acvariu cu ajutorul unei pompe.
b) bazinul sa fie sus si apa sa fie adusa in acvariu prin cadere libera.
Neclaritati:
- Care varianta e mai buna?
- Mai este necesar un filtru aquator montat inainte de acest bazin?
3. Pe langa orice impresii din partea voastra astept pe PM si oferte legate de construirea bazinului in cauza prevazut cu gaura de preaplin si suport pentru acvariu (din metal imbracat in pal sau doar din pal mai gros-daca o fi suficient?). Aveti idee la cat ajunge acest set-up? (grosso modo)
Zona amplasarii acvariului este Panduri, caracteristicile apei "potabile" ar fi:
- clor rezidual liber 0,1 mg/l
- amoniu 0
- nitriti 0
- nitrati 4 mg/l
- fier 140 ug/l
- duritate grade germane 9
Daca ati citit pana aici, multumesc pentru rabdare si anticipat pentru raspunsuri!
