[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
schimbare apa la picatura  XML
Forum Index » Atelier (DIY) & Hardware
Author Message
Lofty
De-al casei
[Avatar]
IP:

off-topic:
Bine v-am regasit. Nu mai deschid nou topic pentru ca intr-un fel are legatura. Am rugamintea sa nu ezitati in a-mi da sugestii/sfaturi/critici daca in continuare o iau pe aratura. Dupa experienta unui acvariu de firma (mi se pusese mie pata cu astea de firma, mai ales pe Rio 400, dar n-a fost sa fie, nu conteaza acum motivele) care la startare in februarie arata asa
image
si mai recent asa
image
am ajuns la concluzia ca as vrea unul mare de africani (sa nu fie liniste si pace in acvariu) si ...home made.
Am mai studiat pe ici pe colo si m-am decis la urmatoarele dimensiuni: 160 lungime x 50 inaltime x 60 latime. In el as vrea sa tin familii de Labidochromis caeruleus, Maylandia estherae si Maylandia membe deep sau Pseudotropheus elongatus, cam 20-25 in total. Nisip de mare granulatie 1mm. Ca lumina probabil o combinatie de aquarelle, TLD 830, aquaglo (mai am de studiat), cam 3 neoane cred ca ajung. (e mult?)

on-topic:
Avand in vedere ca sufrageria are perete comun cu baia si mai mult, coltul unde o sa fie acvariul este si coltul din baie pe unde ies tevile la "lumina" si e si scurgerea pentru cada (in rest totul e ingropat), ar fi pacat ca la dimensiunea acvariului si necesitatile africanilor sa nu optez pentru o schimbare a apei la ... jet mic. Acum, greul:
1. As vrea ca singura apa din sufragerie sa fie doar cea din acvariu. Asta inseamna ca nu ma mai complic cu bazine deasupra, dedesupt sau la nivel, deci cred ca sare ideea unui filtru ca al lui Titronix (probabil cel mai bun).
Neclaritati:
- In ce masura e viabila si suficienta varianta unui filtru extern?
- Asigura un curent suficient de puternic?
- Ca alternativa, are cineva experienta in construirea unui filtru de colt sau laterala ?

2. As mai dori in baie un bazin de 100 litri in care sa colectez in prealabil apa ce va ajunge in acvariu. Schimbul apei vreau sa se faca cat sunt eu acasa, deci alimentarea acvariului din acest bazin nu va fi continua ci ceva de genul: strang apa in bazin, inchid robinetul, o las 48 de ore, o vars dincolo. In functie de amplasarea acestui bazin vor fi date si gaurile in perete. Vad 2 variante:
a) bazinul sa fie jos si apa sa fie adusa in acvariu cu ajutorul unei pompe.
b) bazinul sa fie sus si apa sa fie adusa in acvariu prin cadere libera.
Neclaritati:
- Care varianta e mai buna?
- Mai este necesar un filtru aquator montat inainte de acest bazin?

3. Pe langa orice impresii din partea voastra astept pe PM si oferte legate de construirea bazinului in cauza prevazut cu gaura de preaplin si suport pentru acvariu (din metal imbracat in pal sau doar din pal mai gros-daca o fi suficient?). Aveti idee la cat ajunge acest set-up? (grosso modo)

Zona amplasarii acvariului este Panduri, caracteristicile apei "potabile" ar fi:
- clor rezidual liber 0,1 mg/l
- amoniu 0
- nitriti 0
- nitrati 4 mg/l
- fier 140 ug/l
- duritate grade germane 9

Daca ati citit pana aici, multumesc pentru rabdare si anticipat pentru raspunsuri!
siliconu`
Senior member
[Avatar]

IP:

Lofty wrote:
on-topic:
Avand in vedere ca sufrageria are perete comun cu baia si mai mult, coltul unde o sa fie acvariul este si coltul din baie pe unde ies tevile la "lumina" si e si scurgerea pentru cada (in rest totul e ingropat), ar fi pacat ca la dimensiunea acvariului si necesitatile africanilor sa nu optez pentru o schimbare a apei la ... jet mic. Acum, greul:
1. As vrea ca singura apa din sufragerie sa fie doar cea din acvariu. Asta inseamna ca nu ma mai complic cu bazine deasupra, dedesupt sau la nivel, deci cred ca sare ideea unui filtru ca al lui Titronix (probabil cel mai bun).
Neclaritati:
- In ce masura e viabila si suficienta varianta unui filtru extern?
- Asigura un curent suficient de puternic?
- Ca alternativa, are cineva experienta in construirea unui filtru de colt sau laterala ?

Deci daca nu vrei varianta de filtru extern ca al lui Titronix (w&d,care este intradevar cea mai buna varianta pentru africani si nu numai)banuiesc ca te referi la un filtru canistra .In acest caz eu zic ca ai avea nevoie de 2 filtre canistra (de exemplu Tetra ex 1200).
Cand zici filtru de colt sau laterala, banuiesc ca te referi la filtru interior.Este si asta o optiune buna pentru africani, are mai multe avantaje sistemul, singurul dezavantaj major ar fi ca ocupa spatiu interior destul de mult si nu e chiar usor de mascat.Daca il lasi asa in acvariu nemascat si daca mai e si home-made arata cama asa: .O varianta interesanta ar fi mascarea acestui filtru interior cu un decor facut din polistiren.Se potriveste cu tema si ofera chiar un prilej de a crea un decor masiv, "bolovanos".Ceva in genul asta a realizat FlorinO_2001, daca nu ma insel.Ca sa nu mai vorbesc ca te-ar costa incomparabil mai putin decat un filtru home made w&d.
Lofty wrote:
2. As mai dori in baie un bazin de 100 litri in care sa colectez in prealabil apa ce va ajunge in acvariu. Schimbul apei vreau sa se faca cat sunt eu acasa, deci alimentarea acvariului din acest bazin nu va fi continua ci ceva de genul: strang apa in bazin, inchid robinetul, o las 48 de ore, o vars dincolo. In functie de amplasarea acestui bazin vor fi date si gaurile in perete. Vad 2 variante:
a) bazinul sa fie jos si apa sa fie adusa in acvariu cu ajutorul unei pompe.
b) bazinul sa fie sus si apa sa fie adusa in acvariu prin cadere libera.
Neclaritati:
- Care varianta e mai buna?
- Mai este necesar un filtru aquator montat inainte de acest bazin?

Nu vad de ce te-ai complica cu o pompa care sa urce apa in acvariu.E mai ieftin/inteligent sa pui vasul tampon sus (unde apa ajunge singurica) si de acolo sa coboare gravitational spre acvariu.
Din punctul de vedere al clorului nu mai este necesar filtrul cu carbune acvtiv daca esti sigur ca vei folosi intodeauna metoda descrisa mai sus.Desi nu vad de ce nu ai face un sistem pana la capat, care sa functioneze autonom, cu minima interventie si maxima eficienta.Daca vine la picatura apa nici nu mai trebuie preincalzita inainte de intrarea in acvariu.Daca o schimbi la "jet" cum ai spus, ai nevoie de incalzitor in buffer.
Insa un filtru aquator mai are si alte roluri (retine metalele grele precum si o serie de macro impuritati).Numai mai bine poate fi , acuma depinde de tine cat esti de scrupulos si de cati bani vrei sa bagi in chestiile astiaTM

clin uatar for iu, mai uait frend!
[Yahoo!]
Lofty
De-al casei
[Avatar]
IP:

siliconu` wrote:
In acest caz eu zic ca ai avea nevoie de 2 filtre canistra (de exemplu Tetra ex 1200).

De asta mi-era frica si mie...
siliconu` wrote:
Cand zici filtru de colt sau laterala, banuiesc ca te referi la filtru interior. O varianta interesanta ar fi mascarea acestui filtru interior cu un decor facut din polistiren.

Ai intuit corect. In ambele cazuri voi face si decorul. Deci nu va fi inestetic.

siliconu` wrote:Desi nu vad de ce nu ai face un sistem pana la capat, care sa functioneze autonom, cu minima interventie si maxima eficienta.Daca vine la picatura apa nici nu mai trebuie preincalzita inainte de intrarea in acvariu.Daca o schimbi la "jet" cum ai spus, ai nevoie de incalzitor in buffer.
Am luat la cunostinta.

In cazul meu se pare ca diferenta intre schimbarea la picatura si cea la jet este data de un incalzitor in plus si 1 robinet. Ma gandeam sa nu las apa sa curga cat nu sunt acasa pentru ca datorita interventiilor dese la retea vine apa cu rugina cand nu te astepti.

Trebuie neaparat ca gaurile de trecere din perete sa fie oblice?
siliconu`
Senior member
[Avatar]

IP:

Lofty wrote:
In cazul meu se pare ca diferenta intre schimbarea la picatura si cea la jet este data de un incalzitor in plus si 1 robinet.

Nu, diferentele sint mai multe.Varianta "la picatura" are mai multe avantajeH constant,temperatura constanta, fluctuatii minime ale tuturor parametrilor apei, stres minim la pesti,interventii minime.
Lofty wrote:
Ma gandeam sa nu las apa sa curga cat nu sunt acasa pentru ca datorita interventiilor dese la retea vine apa cu rugina cand nu te astepti.

in cazul asta , filtrul aquator e obligatoariu, si poti sa-l prevezi cu un robinet, cand stii ca se lasa cu rugina, il inchizi.
Lofty wrote:
Trebuie neaparat ca gaurile de trecere din perete sa fie oblice?

Nu, poti sa le faci orizontale, fara nici o grija.Atentie la supraplinul de la acvariu, sa nu-i dai contrapanta pentru ca asta o sa-ti ridice nivelul apei la o inaltime corespunzatoare celui mai inalt punct la evacuarii.Cat despre alimentare, poti sa dai gaura chiar mai jos decat nivelul apei (principiul vaselor comunicante)

clin uatar for iu, mai uait frend!
[Yahoo!]
viviparu'
Senior member

IP:

Din pacate nu stii cand apa vine cu rugina sau alte tampenii. Tin minte foarte clar ca anul trecut in iarna schimbam apa si dupa o anumita perioada incepea sa curga o apa galbena sau rosiatica. De asta mi-e frica si anul acesta. Efectiv, nu curge cu rugina la inceput ci aleator, undeva la mijlocul schimburilor de apa.

Oare unde vom gasi atatea intrebari pentru cate solutii avem?
[Email]

Forum Index » Atelier (DIY) & Hardware
Go to: