| Message |
|
|
Nu am experienta. Dar am scoala. Eu am folosit geam de 4mm, din calcule mi-a iesit de 3,5mm! Fenomenul de curbare a sticlei e ceva normal si acceptat. O stiu de la acvarisiti cu foarte multa experienta. Explica-mi de ce nu s-a spart cand l-am umplut ochi, asta vreau sa stiu.
Pentru acvariul lui CIP am calculat si mi-a dat de 4,5 pentru pereti si 6,3 pentru fund. I-am recomandat 6mm dupa ce am facut o verificare suplimentara pe net:
http://saltaquarium.about.com/cs/aquariumdiy/l/blcustomtank.htm
Poate ca ai mai multa experienta decat mine, foarte bine. Asta doresc si eu sa ma consult astfel de persoane. Dar cum fundamentezi ceea ce spui? E simplu si logic sa recomanzi geam cat mai gros. Nu uita insa ca e mult mai scump si mai delicat de taiat. Geam de 10mm nici nu e asa de usor de gasit.
|
 |
|
|
|
Eu am folosit modele Resun, dar pentru acvarii mai mari de peste 100L.
Am cumparat insa recent, de la Animax din Carrefour Orhidea, cu 21RON un Resun Minifilter, care zic ei ca e pentru maxim 60L. Imi place foarte mult, e silentios si filtreaza bine. L-am luat pentru un acvariu de 60L pe care nu l-am pus in functiune, si in prezent il folosesc la un acvariu de 100L pentru care intentionam sa iau un Resun SP900 pe care nu l-am gasit inca. Dar imi place asa de mult ca am renuntat la idee, si eventual voi mai lua unul la fel.
S-ar putea ca pentru 30L sa fie prea puternic, si nu ai posibilitatea sa-i reglezi debitul.
|
 |
|
|
|
Multumesc Dolly,
Ma gandeam sa incerc sa rezolv problema cu intarituri. Crezi ca e posibil?
Cum ar trebui sa le pun? Din ce am citit ar trebui sa fie late de 3cm dar nu am inteles de ce sa nu fie lungi cat acvariul? Daca le pun deasupra nu le lipesc si de laterale?
Varianta doi, este sa-l umplu mai putin. Dar cat m-as putea intinde?
De ce nu s-a spart de la bun inceput?
|
 |
|
|
|
Salut Cip,
Nu am foarte multa experienta in acvarii. Am pus si eu o intrebare pe aceasta tema, numai ca eu am facut deja acvariul si acum ma intreb daca e bun. :-)
La mine totul a plecat de la capac. Si daca tot mai ramanea silicon, am mai facut si un acvariu. Nu stiu ce intelegi prin panel, ma duce cu gandul la pal, materialul uzual pentru mobila. Daca e vorba de asta, sa stii ca nu e o solutie buna, se va umfla. Mi-e mi-a propus cineva ca-mi face capac din sticla pe care lipeste autocolant. Nu prea mi-a placut ideea, dar nu am gasit o solutie mai buna si in final mi l-am facut eu din sticla si am lipit autocolant pe el. As putea spune ca a iesit un capac ok. Eu iti recomand aceasta varianta, mai sunt unele idei pe forum, cum ar fi din parchet laminat.
Legat de dimensiuni, cred ca sunt ok. Eu as merge la o lungime de 1 m ca sa poti pune lampi de 90cm. La ambele variante, dupa calculale mele, ti-ar trebui geam de 6mm. Iti recomand sa-l asezi pe un izopren, si nu direct pe mobila. Si asigura-te ca mobila pe care-l pui nu se curbeaza absolut deloc la greutate mare (suiete pe ea). "Masa" intarita e foarte importanta, eu cu firma de mobila m-am tepuit, mi-au spus ca tine 200 de kg. De tinut o fi tinut, dar se curba.... A trebuit sa ciopartesc dulapul si sa bag in el o masa! Iti trebuie un blat gros, ca la mobila de bucatarie si cu mai multe puncte de sprijin, 6 picioare, sau ceva de genul asta.
Lumina: eu folosesc neoane obisnuite, cred ca e cea mai buna varianta daca alegi tuburi cu temperatura de culoare potrivita, in jur de 3000K, adica lumina calda, la Philips, indicativul este TLD830 (8 e numarul de nuante cromatice, si 30 inseamna 3000 K) E cea mai buna pentru plante.
Ce varianta ai ales pentru substrat? Eu am incercat mai multe, tind sa gred ca nisip mai fin dedesubt acoperit de un strat cu o granulatie un pic mai mare deasupra care sa permita acumularea substantelor nutritive e de preferat. Nu am gasit insa, o sita potrivita pentru a obtine startul cu granulatia mai mare. Pentru cel fin, folosesc o plasa de tantari.
Succese,
Florin
|
 |
|
|
|
Salutare,
Mi-am facut un recipient in joaca si m-am gandit apoi sa vad si daca e bun de acvariu... :-)
Dimensiunile sunt rumatoarele Lungime, Adancime, Inaltime (cm) = 41, 41, 36.5. Am folosit geam de 4mm.
Dupa ce am studiat topicurile legate de cum se calculeaza grosimea geamului mi-a rezultat ca la o coloana de apa de 34 cm as, avea nevoie de geam de 3,5mm pentru pereti si 5,9 pentru fund. Eu am geam de 4 peste tot. Am pus apa in el si dupa ce am vazut cum s-au curbat peretii m-am gandit sa va cer parerea. Cred ca e vorba de 1-2mm arcuire (departarea mijlocului geamului fata de o linie dreapta)
Spuneti-mi daca pot sa-l umplu cu apa fara sa ma trezesc la un moment dat cu peretii sau fundul spart.
Multumesc,
Florin
|
 |
|
|
|
Multumesc pentru explicatii, am dat search pe forum dar nu am fost foarte lamurit. Se pare ca tanin va degaja oricum.
Multumesc foarte mult.
Florin
Topic inchis
|
 |
|
|
|
Salutare,
Doresc sa amenajez un nou acvariu si as vrea ca din decor sa faca parte si o buturuga. Nu am mai pus asa ceva in apa si nu stiu de ce trebuie sa tin cont. Din cate am studiat pe forum, am vazut ca aceste buturugi se cumpara din comert. Eu as dori insa, sa aleg niste lemne/radacini, sa le fierb eventual, sa nu pluteasca si sa le pun in acvariu. E posibil? La ce sa ma astept? Cum ar trebui "confectionata" o buturuga daca nu doresc sa cumpar?
Multumesc,
Florin
|
 |
|
|
|
la ce e bun nisipul de mare? eu stiam ca nu e indicat in acvarii tocmai ca e prea fin.
|
 |
|
|
|
Multumesc pentru raspunsuri, tabelul cu mancatorii e super OK, daca ar mai fi avut si o coloana cu magazinele din Bucuresti de unde se pot cumpara era perfect. Din pacate nu sunt multe optiuni :-(
E. rose - nu sunt sigur ca rose, dar asta mi-a inspirat. Mergi la Animax, la Orhideea la Animax. E unul in ghiveci, si mai sunt doua fire prinse cu plumb.
De althernatera stiam si eu.
Cred ca pana la urma o sa ma risc si o sa iau vreo trei, daca am probleme vi pases voua, astora ca va-ti impacat bine cu ei. :-)
|
 |
|
|
|
La inceputuri plantam cu el gol, dupa care am fost indrumat sa il umplu cu apa rece si sa fac plantarea dupa ce apa a ajuns la temperatura camerei. Multi ani am plantat acvariul plin care avea ca substrat doar nisip de rau spalat in cateva ape.
Problemele cu plantarea acvariului plin au inceput can am inceput sa folosesc substrat imbogatit, mai exact Happy Grow de la Ytron (Iulian Velcea). Se facea o turbureala de nu se mai vedea nimic. Mal de-adreptul. Am incercat sa plantez gol, dar unele plante pot suferi, echinodorusii cu frunze mari se cam rup, iar cand umplii apa de mai misca.
Concluzia e ca metoda de plantare depinde de ce plantezi si in ce substart.
Varianta care am adoptat-o in final este plantarea cu acvariul patial umplut a plantelor mari, si in ghivece a plantelor mai pretentioase. Plantele lungi, le plantez cu acvariul plin ca sa le pot pozitiona cat mai bine.
|
 |
|
|
|
Salutare,
Am fost ieri sa-mi cumpar niste Ancistrusi si vanzatorul m-a sfatuit sa nu-mi iau daca am Echinodorisi ca o sa le perforeze frunzele. Mie parca nu-mi prea vine a crede, e adevarat? A avut cineva Ancistrusi si echinodorusi?
Daca ancistrusi nu pot sa-mi iau, ce alti mancatori de alge sunt recomandati care sa nu atenteze la: Echinodorus rose, E. Major, E. Tiger, E. Cordifolius, Ludfigia, Anubias nana, E. asemanator cu bleheri dar mai pitic?
Florin
|
 |
|
|
Iti dau eu un fossilis de 20 cm 
|
 |
|
|
Salutare,
Am observat ca-mi curge acvariul! Ma vad nevoit sa vand cateva plante pe care nu am unde sa le tin pana remediez problema:
Echinodorus cordifolius, > 35 cm, 450 000 ROL sau 45 RON
http://www.geocities.com/iliescufm/acvariu/Ech_Cord.JPG
Echinodorus martii (maior) > 45 cm, cu flori, 550 000 ROL sau 55 RON.
http://www.geocities.com/iliescufm/acvariu/Ech_Major.JPG
Gratuit se ofera substrat Happy Grow pentru cei care vor sa le planteze in ghivece, sau solutie Happy Plant, eu mai injectam in substart.
Treaba e urgenta, chiar daca mi se pare o oferta avantajoasa raportat la cat am dat si investit in aceste plante, sunt dispus sa negociez.
Toate cele bune,
Florin
iliescufm@yahoo.com
0723233317
|
 |
|
|
|
cum se inchide?
|
 |
|
|
Am de dat niste scalari (8 luni) din motive de spatiu:
http://www.geocities.com/iliescufm/acvariu/oferte.htm
Licitatia incepe de la 10 000 / buc. Asta nu sa sa ma pricopsesc ci ca sa-i dau chiar la cineva interesat si nu doar dornic de chilipiruri.
Am si un fossilis (3 ani) care il banuiesc ca mi-a mancat perechea de betta! Ala il dau pe gratis ...
Dati un mail: iliescufm@yahoo.com
Florin
|
 |
|
|
Salutare,
La fel de urgent :-) iti iau eu un mascul si o femela dau chiar doua. Din pacate nu pot sa iau doi masculi.
Team sunat pe la 16:23 dar nu erai disponibil :-(
Da-mi un semn pe email: iliescufm@yahoo.com.
Florin
|
 |
|
|
poate vrei sa-i combini cu cei de la sugar-baby, am si eu cativa / toti de dat la un pret avantajos: 30% sub pretul pietei dar discutam asta in functie de cati vrei...
|
 |
|
|
Nu sunt convins ca sunt gold, dar au ceva galben si cand o sa mai creasca au sa fie si mai "gold". Cred ca au cam 8 luni, sunt 9. Mai am unul mai batran de vreo 2 ani alb-cu negru si ma gandeam sa-i dau pe toti cu 300.000 lei. Oferta iclude si un fossilis in varsat de 4-5 ani...
Cu bine,
Florin[/img]
|
 |
|
|