Message |
|
|
 |
|
Andrei1234 wrote:Montipora Digitata Rosie ar rezista la mine, daca da le iau pe ambele fraguri deca mai sunt disponibile.
Digitata a plecat la Constanta ieri
Daca vrei, mai sunt pociloporele, millepora galben/verde, acropora albastra. Daca nu ai parametrii buni nu te-as sfatui la acropora albastra.
|
 |
|
robygym wrote:Da asta stiu ,dar aia de la Red Seea au un manual unde-ti arata cate grame de sare sa pui pentru a obtine o anumita salinitate. Asta intrebam si eu daca se mentin proportiile de 38,2 g/l pentru o salinitate de 1.025
fiecare sare are specificatiile ei. De exemplu mai jos ai un tabel cu tipul de sare si cate grame sunt necesare pentru o salinitate.
https://docs.google.com/spreadsheets/d/1fiHr-uu_bOJPTMTIB1_GX8JFDOenCwv871ATkszrci0/pubhtml
|
 |
|
robygym wrote:Azi mi-a venit galeata de sare Tropic Marin Pro de 10 kg.
Surpriza a fost ca nu gasesc niciunde care e dozarea la ea, e dupa ochi sau e ca la red seea pro coral ?
Nu vreau sa fac alte prostii ,asa ca intreb.
Va salut
Robert
indiferent de sare, amestecul trebuie facut sa obtii salinitatea dorita, masurand cu un salimetru sau refractometru.
|
 |
|
ciprian wrote:De planul indepartat vorbeam..cele doua verzi.
in plan indepartat sunt doua acropora yongei, da' cred ca doar una este ok. cea mai departata cred ca are testu mort in partea de jos (se invecineaza cu o galaxea)
|
 |
|
ciprian wrote:1,6,8
La 8 in plan indepartat e mileopora verde??
1 cea din poza a fost data acum juma' de ora, dar mai sunt altele care nu apar in poza.
8-u este acropora millepora. Si in prima si in a doua poza sunt acelasi tip de coral, doar ca in a doua poza este focusu mai bun.
|
 |
|
da, prima poza este pentru cea albastra.
10-le s-a dat
|
 |
|
1.Acropora SP. (3-4 bucati) - 80 lei
2.Stylophora SP. (????) (2-3 bucati) - 50 lei
3.Stylophora SP. (milka)(1 bucata) - 60 lei
4.Montipora Digitata Rosie (2 bucati) - 30 lei
5.Acropora SP. (cea din dreapta) (1 bucata) - 80 lei
6.Acropora SP. (cea din stanga) (1 bucata) - 50 lei
7.Acropora SP. (1 bucata) - 90 lei
8.Acropora SP. (5-6 bucati) - 80 lei
9.Pocillopora SP. (4-5 bucati) - 80 lei
10.Acropora SP. (verde) (1 bucata) - 190 lei
In tara trimit doar pe tren sau autocar.
|
 |
|
|
 |
|
Cristi: daca ai drum prin zona asta, da-mi un semn si se rezolva.
vm70: Montipora mollis
|
 |
|
aricii sunt cei mai buni preteni ai omului, mai ales cand ai alge
|
 |
|
|
 |
|
superb
|
 |
|
lucianvlad wrote:
Pentru a creste CA cu 10ppm ai nevoie de 3.6g clorura de calciu. Mare atentie la clorura. Sunt de doua tipuri: hexahidrat si dihidrat. Dihidratul este cu 20-30% mai potent.
Dilema mea este cum sa dozez Ca astfel incat sa nu se mai precipite carbonatul. Nu stiu cum sa fac practic asta pt ca am pus 20 ml de solutie si nu s-a intamplat nimic, apoi am mai pus 20 si iar nimic si apoi inca 40 si a crescut un pic. Nu am monitorizat insa si KH-ul care, fiind in jur de 7, a scazut brusc. Am plecat apoi din Buc si m-am intors in 2 zile. Cativa corali erau deja afectati, au pierdut tesut unii de la varf spre baza iar altii invers. Am masurat kh si era 5... Abea atunci am intzeles ca am uitat de relatia Ca - KH.
Mentionez ca am dozat solutie diluata dupa reteta mentionata in posturile anterioare si nu clorura direct.
Clorura pe care o am este intradevar dihidrat, mi-am dat seama tarziu e e mult mai concentrata (30% +).
kh eu te-as sfatui sa il aditivezi zilnic, impartind cantitatea in mai multe doze eventual (daca este cazul).
legat de calciu si alk, la 1200 si alk 7 (presupun ca si Ca este pe undeva pe la 400), poti sa aditivezi linistit 10-20ppm de calciu fara sa ai precipitare. Cand le dozezi sa le dozezi intr-o zona cu mult curent (iesire din pompa, powerhead ...)
|
 |
|
lucianvlad wrote:Probabil ca la fel as face si eu daca as folosi prafuri speciale pt reef insa cu clorurile astea nu ma incumet pana nu imi dau seama exact cat si cum trebuie sa adaug.
Aseara am amestecat 500g MgCl2 hexahidrat cu 10 litri apa de osmoza. Azi am inceput sa adaug solutia. Momentan nu vad nici o modificare insa nu pun decat 20 ml pe zi.
nu te-as sfatui sa bagi prafurile direct in sump. Daca dozezi zilnic, ar fi cam greu sa cantaresti cu exactitate o cantitate destul de mica. Lichidul il poti masura mult mai usor.
Pentru a afla cat trebuie sa dozezi, fa un test de Alk astazi si unul la 24 de ore, fara a face aditie. Pentru a creste Alk cu 10ppm la 100l apa iti trebuie 1.6g de bicarbonat. Pentru a creste CA cu 10ppm ai nevoie de 3.6g clorura de calciu. Mare atentie la clorura. Sunt de doua tipuri: hexahidrat si dihidrat. Dihidratul este cu 20-30% mai potent.
Referitor la magneziu, va trebui sa dozezi 125g clorura de magneziu pentru fiecare 100l apa pentru a creste valoarea de la 1200 la 1350.
|
 |
|
Adica tu faci test kh, aditivezi doar Ca, dupa care faci iar testul de KH si valoarea este mai mica decat inainte de aditivare ?
Daca nu creste Ca in urma dozarii, atunci nu dozezi suficient.
|
 |
|
Nu cred ca a demonstrat cineva stiintific pana acum de ce apare acea "ardere" a varturilor coralilor in cazul ULNS.
Pentru aceste sisteme se recomanda mentinerea valorilor parametrilor apei cat mai apropiati de ocean (alk 6-8, Ca 420, Mg 1350-1400 ...).
Avand in vedere ca tu vrei sa faci schimb de apa zilnic de 10%, va trebui sa alegi o sare cu valori cat mai apropiate de ceea ce vrei tu sa obtii, mai ales la Alk. O valoare mai mica o poti ajusta din dozare cu pompa peristatica, dar invers nu prea ai ce sa-i faci.
Un alt beneficiu al mentinetii Ca si Alk in intervalul de sus ar fi ca nu o sa ai asa mari depuneri pe pompe.
Eu as evita RedSea-ul pentru sistemul de vrei tu sa-l faci.
Cimentul il am la acvariu, adica aprox 20km de Ploiesti. Daca ai drum in weekend prin zona, poti sa treci pe aici sa-l iei. Daca nu, il iau cu mine in Bucuresti.
|
 |
|
reefer wrote:Salut baieti ,
Dar , KH mare , in sisteme ULNS , dar in care nu dozam carbon ? Ar merge ?
si cum obtii ULNS fara dozare de carbon ?
|
 |
|
Andrei1234 wrote:Chiar nu inteleg de ce ai pleca in vacanta când ai un asemenea superbitate de acvariu!!!
De multe ori hobby-u asta cere foarte multa munca, dedicare si resurse financiare. O mica pauza te ajuta sa iti revii
|
 |
|
am fost plecat si in vacanta. vad ca a suportat bine lipsa mea 3 saptamani
|
 |
|