Message |
|
La vara , musai trebe sa iti fac o vizita, sa vad negru pe alb, tot ce ai trebaluit tu pe acolo... Poate si ... 
|
 |
|
Frumos ! Usor , usor, prinde contur !
La ce mai bricolezi acum? Da-ne idei.. 
|
 |
|
In poze, orice tenta si de rosu...tot maro se vede . Sub o tenta actinica se vede oarecum altfel .
Lumina va fi schimbata cat de curand in MH + T5 (va zbura capacul)
Cat despre corali ce au culori tari , ce ai recomanda ? Nu uita ca bazinul este unul relativ mic , si nu prea am cum sa bag lps-uri,...sps-uri, nici atat ..!
Urmeaza sa mai fac niste achizitii .
|
 |
|
bilti wrote:baga si tu detalii din lupta. cum ai reusit?
Una bucata seringa mare cu ac gros . Amestec pudra de kalk + apa (amestec in concentratie foarte mare)+ koral fluid (pentru a fi inghitit de jighinea) ...
Se opresc pompele, si se "pudreaza" deasupra aiptasiei . Pompele se lasa oprite aprox 15 min dupa tratament .
Spor la treaba .
|
 |
|
|
 |
|
mihai_ghe wrote:Am citit cu interes topicul si te felicit pentru acvariu,dar am si o antrebare:as vrea sa achizitionez si eu un acvariu de acest tip resun si as vrea parearea ta despre acvariu ca constructie si fiabilitare/design.Intentia mea este sa amenajez un acvariu plantat si cu ceva pesti de talie mica,dragut in biroul de la serviviu.Crezi ca filtrarea si lumina din dotare sant suficiente? Multumesc anticipat
Pentru un acvariu de apa dulce mi se pare nepotrivit (parerea mea) din urmatoarele considerente . Inaltime mare vs latime/lungime . Culoarea albastra a placii de plastic ce desparte display-ul de refugium . Ca si "+-uri" : refugium considerabil ~volum mare de filtrare(15~20L) , lumina(ca si nr. de W/ trebuiesc inlucuite neoanele standard - 10k, actinic) , modul cum este lucrat , calitatea sticlei(care nu se zgaraie deloc vs un juwel pe care cu acelasi magnet l-am facut praf)
|
 |
|
kinderu wrote:Foarte frumos .....scuza-ma ca imi permit ....cat a costat aproximativ toata investitia?
Multumesc.
N-am facut un calcul, sincer , dar ...destul de mult ...
Mersi de aprecieri !
|
 |
|
Si mie, initial..asta mi-a fost gandul , am verificat si nu avea nimic care sa se fi depus, sa obtureze iesirile , etc . La fel am verificat si vietatile, si toate erau ... Ciudat fenomen. Oricum, am coborat linia apei in skimmer . Alta la mana. Tot cautand solutii sa tin cat mai constant PH-ul, mi-a traznit ceva prin cap, si relatez mai jos ce am pus in practica : Am conectat o pompa mare de aer, la PH controller , duza de aer fiind intr-una din cele 4 camere ale refugiumului. Cand PH-ul coboara sub 8.25, PH-controllerul cupleaza pompa de aer . In felul asta, PH-ul nu mi-a mai coborat sub 8.25 , scotand CO2-ul din apa . Acum varieaza intre 8.25-8.35, in functie de rata de evaporare+kalkwasser. Inainte, varia intre 8.00-8.35 .
|
 |
|
Azi dimineata am patit un mic incident , care putea fi fatal .
Nu stiu din ce cauza s-a dereglat skimmerul (la care nu am umblat la setari de mai bine de 4 luni- era bine "calibrat") , si imi scotea foarte multa spuma umeda , mi-a umplut cupa, si chiar a dat pe dinafara destul de mult (cred ca vreo 1-2 litri) . Ca urmare a deficitului de apa , pompa peristaltica a bagat necesarul de apa RO , care a trecut-o prin kalkwasser . In felul asta imi ajunsese PH la 8.59 .....
Ma gandesc, daca nu eram pe faza, sa fiu acasa...ce se putea intampla ?! In momentul cand am observat, skimmerul inca scotea spuma umeda in cantitate mare , pompa peristaltica mergea in continuu...
Intrebare : Ce poate sa fi cauzat , ca skimmerul sa se fi dereglat ? Mergea extrem de bine (spuma uscata, groasa) de cateva luni bune, nu am facut nici un fel de aditie...sau cine stie ce altceva. Skimmerul nu era infundat, etc, etc . Sa fie solutia de kalkwasser de vina ?
Astept si parerile voastre, si daca stiti, niste masuri preventive .
Cu certitudine voi cobora nivelul skimmer-ului ....
|
 |
|
In locul tau, avand aptitudinile tale tehnice, mi-as fi facut musai o lampa cu leduri de puteri mari .
Zic asta, ca sa te starnesc , sa imi fac si eu una intocmai cu a ta
Ma tot bate gandul sa merg pe varianta asta, si ...imi trebuie un model. Pe de alta parte, si la tine se preta una asemanatoare .
|
 |
|
Am incercat si eu varianta de care zici tu, dar nu cu acea subdimensionare a furtunului din capat .Trebuie un debit de apa destul de mare . Intradevar da roade doar la aiptasiile unde ai spatiu de lucru .
|
 |
|
@Fery - ulterior am vazut postul tau .
Ideea este ca momentan am sa imi iau 2 peppermit , plus uratania de peste ce mi-o recomanda G.G
Eu in 2-3 luni, cand cele 3-4 Berghia (pe care ipotetic le-as comanda ) ar da randament, as avea tot acvariul plin de aiptasia . Aiptasiile mature deranjeaza al naibii de rau zoanthusii ,in unele locuri chiar ii omoara .
Si eu am investit destul in acest acvariu(chiar si mult suflet) , sunt dispus sa rezolv problema asta, dar sunt stramtorat de timp. Nu am acordat atentie pana acum, si uite-ma in situatia sa nu stiu in ce directie sa mai apuc....
|
 |
|
g.g wrote:
reefer wrote:@G.G - Cam ce dimensiuni au Acreichthys tomentosus , ce ii ai la vanzare ? S-o da la el domnisoara mea ? E foarte agresiva, dar nu reusesc sa o prind in nici un fel .
Cam 7 cm. 100 ron. Nu cred ca va interactiona cu damselul tau.
Am si peppermit tot la 100 ron dar nu cred ca vor dovedi aipstasiile mari.
Ma gandeam la peppermit pt aiptasiile mici , puiutii aceia la care ma gandesc cu groaza cand s-or face mari, si care sincer sunt destul de multi . Pt cele mari as lua pestele recomandat de tine , dar mi-e sa nu se apuce de zoanthusi inaintea aiptasiilor 
|
 |
|
Pai, tu cam cate intentionezi sa comanzi?
Am prospectat si eu vizavi de acest subiect , sunt situatii si situatii. Sa dai 500 RON pe 5 ganganii de 1 cm , si sa nu te bucuri de ele..parca...nu se cade. Corect, stiu privesc pesimist lucrurile .
Eu am peste 50 de aiptasii...de la cele mai mici,pana la cele mature.Cate mi-ar trebui? 
|
 |
|
@G.G - Cam ce dimensiuni au Acreichthys tomentosus , ce ii ai la vanzare ? S-o da la el domnisoara mea ? E foarte agresiva, dar nu reusesc sa o prind in nici un fel .
@Fery - Si eu m-am gandit si am analizat varianta cu Berghia . Dar sunt destul de scumpe, si exista riscul de a nu rezista transportului, sa nu se aclimatizeze,nu mai zic sa se inmulteasca..... sa le pierdem cu alte cuvinte . Si nu am facut nicio afacere , in sensul asta ..
Saptamana viitoare intentionez sa achizitionez vreo 2 peppermint . Macar sa rezolv aiptasiile mici , caci vad ca sunt o gramada 
|
 |
|
Alex Grana wrote:Foarte frumos  . Eu am folosit otet in prevenirea aiptasiilor si merge de minune 
Am incercat si eu varianta cu otet, dar in momentul in care injectezi aiptasia , PH-ul scade extrem de mult , chiar ingrijorator : 7.2
Si la cate aiptasii am..
|
 |
|
Frumos, ingenios ! Eu as masca intr-un fel sau altul acel refugiu/sump . Oricum, imi place !
Care e costul total acelui controller ? Piesa cu piesa + manopera .
|
 |
|
Momentan sa vad cum evolueaza dupa "tratamentul" cu pudra de kalk . Se pare ca e ok pana una-alta . Mai jos va prezint unul dintre preferatii mei . Este o specie de zoanthus cu ciuperca f. mare , asemanatoare ca dimensiune cu palythoa . Ce ma bucur este ca acum 2 luni aveam decat 2 polipi (a se vedea in pozele anterioare) , acum am ajuns la 7-8 cu tot cu puiuti . 
|
 |
|
Cam asa arata acvariul in acest moment . Sunt cateva gauri , unde coralii stau mai inchisi din cauza aiptasiilor . Am incercat sa le omor cu pudra de kalk , sper sa reusesc pana la urma . Ce recomandati in sensul asta ?

|
 |
|
mosu wrote:Felicitari, am recitit topicul.
Skimmerul iti pare supradimensionat? El parca e marketat ca fiind pentru bazine de la 500 la 1000l.
Intredevar, e pentru bazine de pana in 1000L , cel putin asa spune producatorul . La volumul acvariului meu raportat la incarcatura biologica , scoate tot. Sunt f. multumit , imi tine parametrii in valori mai mult decat acceptabile . Pe langa skimmer , mai contribuie si nitrat reactorul ,fosfat reductorul...
Adevarul ca interventiile mele sunt extrem de rare, acvariul merge singur .
Singurul inconvenient , este aportul de caldura al pompelor(aprox 100W) + capacul acvariului , punand la treaba chillerul , chiar si acum iarna...  (norocul meu este ca si acesta este supradimensionat)
|
 |
|